تاریخ انتشار: ۱۰:۴۸ - ۰۲ بهمن ۱۴۰۳

پزشکان را از مرگ نجات دهید+ فیلم

ساعت‌های طولانی شیفت پزشکان جوان یک سیاست‌گذاری غلط در سیستم درمانی کشور با توجیه آموزش رایگان است. ولی این روش از یک طرف به سلامتی پزشک آسیب جدی می‌زند و از سوی دیگر بیمار را در خطر آسیب قرار می‌دهد، چون امکان خطای پزشک را به‌شدت بالا می‌برد.

پزشکان را از مرگ نجات دهید!

اقتصاد۲۴- خودکشی پزشک جوان، خودکشی رزیدنت جوان، خودکشی دانشجوی پزشکی... یکی از خبر‌های پرتکرار دو سه سال اخیر است.

آن‌طور که پزشکان و کادر درمان می‌گویند خودکشی بین این قشر مسئله‌ی جدیدی نیست ولی قبلا رسانه‌ای نمی‌شد یا کمتر رسانه‌ای می‌شد. بر اساس آمار‌های غیر رسمی امسال هر ۱۰ روز یک دانشجوی پزشکی یا پزشک جوان خودکشی کرده است. اعداد و ارقامی که حتی اگر نصف هم باشند، به‌شدت نگران‌کننده هستند.

تحقیر سیستماتیک در سیستم سلامت و بهداشت

رزیدنت‌ها و دانشجویان پزشکی در ساختار درمانی کشور، با سرباز‌های وظیفه در پادگان تفاوتی ندارند. این دانشجو‌ها ناچارند ساعت‌های طولانی با حقوق حداقلی در بیمارستان‌های زیر مجموعه‌ی دانشگاه‌های علوم پزشکی کار کنند.

قرارداد‌ها به‌صورت یک طرفه نوشته می‌شود و دانشجو در یک شرایط گریزناپذیر گرفتار است. میرخانی این وضعیت را به تحقیر سیستماتیک تعبیر کرده و توضیح داده: «ساختار به‌گونه‌ای است که از رزیدنت بیگاری می‌کشند و او هیچ راه فراری ندارد. نمی‌تواند کوچک‌ترین مخالفتی با بالادستی خود داشته باشد، چون طبق قرارداد ممکن است که پای ضامن‌ها و وثیقه، پیش کشیده شود؛ بنابراین ترجیح می‌دهد سکوت کند. بیشتر این افراد امکان ازدواج ندارند و در یک محیط ناامن زندگی می‌کنند.»

بعضی از خبر‌های خودکشی با تاکید بر فشار شرایط و کادر درمانی در یک بیمارستان خاص، همراه است مانند خبر‌هایی که درباره‌ی بیمارستان کرمانشاه و به‌ویژه بخش ارتوپدی این مجموعه منتشر شد. به نظر می‌رسد غیر از ساختار و سیستم اشتباه و پراشکال گاهی اوقات گروهی از افراد و پزشکان بالادستی هم در تشدید فشار‌ها روی رزیدنت‌ها و دانشجویان پزشکی نقش به‌سزایی دارند.

با این وجود تنها واکنش به وضعیت، جابجایی یا عزل افراد است و همچنان ساختار معیوب بر جا می‌ماند. شاید اگر پزشکان جوان و دانشجویان پزشکی پیش از وقوع فاجعه در این مورد اطلاع‌رسانی کنند و در شبکه‌های اجتماعی از وضعیت محل و کار خود این شرایط بنویسند، بتوان بخشی از ایراد‌های سیستماتیک را کاهش داد.

محیط پادگانی بیمارستان‌ها

ساعت‌های طولانی شیفت پزشکان جوان یک سیاست‌گذاری غلط در سیستم درمانی کشور با توجیه آموزش رایگان است. ولی این روش از یک طرف به سلامتی پزشک آسیب جدی می‌زند و از سوی دیگر بیمار را در خطر آسیب قرار می‌دهد، چون امکان خطای پزشک را به‌شدت بالا می‌برد.

دکتر محمد میرخانی در این مورد به دنیای اقتصاد گفته است: «رزیدنت‌ها گاهی ۷۲ ساعت نمی‌توانند بخوابند و این شرایط آنها را دچار افسردگی می‌کند و نیاز به درمان دارند. شاید باورش سخت باشد، اما یک پزشک ممکن است تنها فرصت خوابیدن و حمام رفتن پیدا کند و بیشتر وقت‌ها مشکلاتش لاینحل باقی می‌ماند.»

از آن‌جا که افسردگی یکی از عوامل اصلی خودکشی بین همه‌ی افراد با هر نوع فعالیت و شغل است، درمان نشدن افسردگی و تداوم فشار‌های جسمی و روانی، فکر خودکشی و عمل به آن‌را بین رزیدنت‌ها و دانشجویان پزشکی افزایش می‌دهد.


بیشتر بخوانید:حقوق ۱۸۰ میلیون تومانی پزشکان فقط در یک بیمارستان


در حالی که سیاست و ساختار غلط نظام بهداشت و درمان کشیک طولانی در بیمارستان را به رزیدنت‌ها تحمیل می‌کند از سوی دیگر پرداختی به رزیدنت‌ها آن‌قدر کم است که از عهده‌ی زندگی خود برنمی‌آیند. اما این تنها عامل فشار روی پزشکان جوان نیست و بر اساس گفته‌های خودشان، در بسیاری از موارد جو حاکم بر محیط کار فشار‌های مالی، درس و نگرانی‌ها را چندبرابر می‌کند.

آن‌طور که خیلی از پزشکان می‌گویند و در برنامه کما هم بیان شد، بخشی از فشار‌ها به رفتار همکاران و رزیدنت‌های دیگر بستگی دارد.

رزیدنت‌های بالاتر یا پزشکانی که به نوعی استاد و مسئول بخش‌ها هستند، نقش بسیار پررنگی در ایجاد و تحمیل فشار‌ها دارند؛ نه‌تنها رزیدنت‌ها را وادار به شیفت‌های طولانی می‌کنند، به آنها اجازه‌ی خواب و استراحت کافی نمی‌دهند یا درمورد درس و فعالیت‌های درمانی به‌شدت سخت‌گیری دارند؛ در برخورد‌های بین فردی نیز شرط احترام و حتی انصاف را رعایت نمی‌کنند و تحقیر و توهین در رفتارهایشان زیاد است.

پزشکی سخته، تحمل ندارین، انصراف بدین!

هر شب میرم خونه گریه می‌کنم، می‌خواستم انصراف بدم، برای یک ربع دیر رسیدن برای من کشیک اضافه زدن، اون هم توی بیمارستان شهدای تجریش..

وقتی اعتراض می‌کنیم، جواب می‌شنویم که همیشه این‌طور بوده، سال بالایی‌های شما همین بودن و شما هم باید تحمل کنین. چرا یک قانون غلط باید ادامه پیدا کنه؟ وقتی چیزی می‌پرسیم میگن اینم بلد نیستین؟ اومدیم این‌جا برای آموزش و یادگیری...

رزدیدنتی سخته خانوم، آدم ۴ سال از زندگی منفک میشه، کلا پزشکی کار سختیه، اگر آمادگی ندارین این سختیا رو قبول کنین نباید بیاین پزشکی، کار خوبی می‌خواستی بکنی که انصراف بدی!

این چند جمله بخشی از گفتگوی یکی از رزیدنت‌های بیمارستان شهدای تجریش با یکی از اساتید همان بیمارستان در جلسه‌ی صبحگاهی است. جلسه‌ای که با بررسی وضعیت بیماران یک بخش ثابت و مهم آموزش پزشکان جوان در بیمارستان‌های آموزشی به حساب می‌آید.

در این گفتگوی کوتاه به بعضی از فشار‌ها و استرسی که محیط، اساتید و رزیدنت‌های بالاتر در ایجاد آن نقش دارند اشاره می‌شود: کشیک تنبیهی، کشیک طولانی، سرزنش حین آموزش، فشار‌های روانی از طرف محیط، خانواده و اساتید.

مباحث مطرح شده وقتی بیشتر تامل‌برانگیز می‌شود که دختر جوان از فشار زیاد روی دانشجویان می‌گوید ولی استاد، آن‌را وضعیتی طبیعی و اعتراض را نادرست می‌داند. همان دیدگاهی که باعث تداوم مقررات و قوانین نوشته و نانوشته‌ی غلط در بیمارستان‌ها شده و افزایش خودکشی‌ها را به دنبال داشته است.

استثمار پزشکان جوان در کلینیک‌ها

درمانگاه‌ها و کلینیک‌های دولتی و خصوصی بخش‌های مهم جذب پزشکان جوان، پزشکان عمومی و بعضی از متخصصان هستند. در حالی‌که تعداد مراجعه به این مراکز خیلی بالاست، میزان پرداختی به پزشکان حداقلی است.

به گفته‌ی دکتر هادی یزدانی در بسیاری موارد با این‌که مبلغ ویزیت در درمانگاه‌ها پایین است، بعضی از مدیران باز هم از میزان پرداختی به پزشکان کم می‌کنند.

افزایش قارچ‌گونه‌ی کلینک‌های خصوصی که صاحبان و مالکان آنها هیچ نسبتی با حوزه‌ی بهداشت و درمان ندارد، به جای کمک به اشتغال پزشکان عمومی، عملا مسیری برای استثمار آنها شده است.

در همین مجموعه‌ها پزشکان ناچار می‌شوند تعداد زیادی بیمار را در طول یک روز معاینه کنند که غیر از فشار کاری زیاد روی پزشک، به نارضایتی بیمار هم منجر می‌شود.

تعداد بالای ویزیت در بیمارستان‌های دولتی نیز چنین وضعیتی دارد و بر اساس گفته‌های دکتر هاشمی‌نسب در برنامه کما تعداد ویزیت در یک روز می‌تواند به ۸۰۰ نفر هم برسد!

چنین شرایطی در کشوری با اقتصاد تورمی در کنار سال‌های طولانی تحصیل، افقی تیره در آینده‌ی دانشجویان پزشکی ترسیم می‌کند و این ناامیدی‌ها و فشار‌های دیگر، می‌تواند به خودکشی آنها منجر شود.

منبع: فرازدیلی
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

حقوق بهمن بازنشستگان تامین اجتماعی واریز شد؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

روایت خانواده و دوستان دانشجوی به قتل رسیده دانشگاه تهران؛ امیر‌محمد رتبه ۸۰۰ کنکور در روستایی درس خواند که تنها ۴ دانش‌آموز داشت

وضعیت فعلی، منتفی‌کننده مذاکره ایران و آمریکا نیست/ تحریم‌ها، تاب‌آوری اقتصادی و اجتماعی ایران را کاهش داده است

عکس/ چهره خاص و دیدنی دلکش دهه ۵۰ با تاج کاغذی

خاورمیانه و ایران در انتظار سرمای شدید

فیلم/حمله امیرحسین ثابتی این بار همتی به جای ظریف

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ریپل از بیت‌کوین پیشی گرفت

عکس/ پوشش عجیب زنان و مردان ارمنی ۱۳۳ سال پیش در اراک

تشدید بحران دارو با تحریم تامین اجتماعی و وضعیت وخیم ذخایر استراتژیک کشور/ ۳۷ هزار میلیارد تومان بدهی سنددار به داروسازان ایرانی

فیلم/ گرشا رضایی: اگر من مشهدی بودم با شاه فالوده نمی‌خوردم

فیلم/ ترامپ: بایدن مقصر گرانی تخم مرغ است، نه من

فیلم/ بقایی: در مراسم تشییع سید حسن نصرالله شرکت خواهیم کرد

جزئیات پیش فروش سکه از زبان سخنگوی مرکز مبادله

نفت جهانی با افزایش قیمت همراه شد

عکس/ پوستر النصر برای بازی با پرسپولیس

عکس/ دیدار عراقچی با رئیس هیات مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن

ترکیب احتمالی پرسپولیس مقابل النصر

حراج سکه بازار دلار را کساد کرد

عکس/ دیدار وزیر خارجه سودان با قالیباف در تهران

فیلم/ همتی: برای هر وضعیتی آمادگی لازم داریم

کوکو؛ ابزار حرفه‌ای آنالیز اینستاگرام و اینفلوئنسر مارکتینگ

مدارس شیفت عصر دماوند امروز ۲۹ بهمن غیرحضوری شد

۱۴۰۴ هدیه ۱۰۰ میلیون ریالی برای بازنشستگان کشوری

صدور حکم اعدام برای متجاوزین نوجوان ۱۴ ساله قروه

هشدار AFC به پرسپولیس قبل از دیدار با النصر

چربی سوزی شکم و پهلو با ۵ راهکار عملی 

از ادعای نجومی تامین ۲۰ هزارمگاواتی وزیر نیرو تا چند پیشنهاد واقعی برای کاهش ناترازی برق

عکس/ حضور پزشکیان در دیدار مردم آذربایجان‌شرقی با رهبری

با پیش‌خرید سکه چقدر سود می‌کنیم؟

فیلم/ بارش شدید برف در دماوند

فیلم/ ترامپ: احتمالا به زودی با پوتین دیدار می‌کنم

فیلم/ آغاز دیدار مردم تبریز با رهبری

جوان و کم کار: چهره جدید اقتصاد چین/ با «خدایان دستمزد روزانه» در چین آشنا شوید؛ «زندگی در لحظه»

دیدار مردم آذربایجان شرقی با رهبر انقلاب

فیلم/ آخرین وضعیت خسارات زلزله اندیمشک

عوامل پشت پرده مانع از اصلاح ساختار ایران‌خودرو

دریافت مابه‌التفاوت نرخ ارز غیرقانونی است

قیمت پراید در یک قدمی نیم میلیاردی شدن+ جزئیات

میزبانی بورس کالا از ۴۷۹ هزار تن محصول در امروز

ادعای شبکه سعودی درباره طرح ترامپ برای مذاکره با ایران

اطلاعیه وزارت علوم درباره بازداشت دانشجویان

علت خوابیدن باتری ماشین و راهکار روشن کردن آن

۴.۰۰۰.۰۰۰ تومان سود سهام عدالت در راه است

قیمت مسکن در تهران به مرز متری ۱۰۰ میلیون تومان رسید

فیلم/ نفوذ سردچال قطبی به ایران، شایعه یا واقعیت؟

غوغای گرانفروشی ایرلاین‌ها در آستانه تعطیلات نوروز

دخالت بازارساز زنجیر بازار دلار و طلا را پاره کرد

هشدار به خریداران مسکن درباره خرید خانه‌های خاص

تصمیم مهم مجلس درخصوص قیمت بنزین + جزییات

حق مسکن کارگری کفاف ۴ تا ۵ سانتی‌متر اجاره خانه را می‌دهد

تکلیف آیفون‌های قاچاق در ایران مشخص شد+ جزئیات

جهش شدید قیمت‌ها در بازار خودرو + جدول

حراج سکه در شرایط تحریم؛ سیاست غلط بانک مرکزی

نتانیاهو: ایران بزرگ‌ترین تهدید برای اسرائیل است

ادامه تجمع دانشجویان در پی قتل دانشجوی دانشگاه؛ شکایت کم سابقه دانشگاه تهران از یک لباس شخصی!

آخرین مهلت ثبت نام ایران خودرو ویژه بهمن ۱۴۰۳+ جدول