تاریخ انتشار: ۱۱:۲۳ - ۰۴ اسفند ۱۴۰۳

چرا تورم ماهانه رشد کرد؟

مرکز آمار ایران در تازه‌ترین گزارش خود از تورم بهمن ماه اعلام کرد که شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوار‌های کشور به بیش از ۳۰۵ رسیده است. این شاخص نسبت به ماه قبل ۴.۱ درصد افزایش پیدا کرده که با توجه به روند تورم ماهانه از ابتدای سال، یک رکورد محسوب می‌شود.

تورم ماهانه

اقتصاد۲۴- مرکز آمار ایران در تازه‌ترین گزارش خود از تورم بهمن ماه اعلام کرد که شاخص قیمت مصرف‌کننده خانوار‌های کشور به بیش از ۳۰۵ رسیده است. این شاخص نسبت به ماه قبل ۴.۱ درصد افزایش پیدا کرده که با توجه به روند تورم ماهانه از ابتدای سال، یک رکورد محسوب می‌شود. ضمن اینکه شاخص تورم نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۵.۳ درصد بالاتر رفته که در اینجا نیز نشان از رشد تورم در بازه یکساله دارد.

به معنای دیگر، خانوار‌ها به‌طور میانگین، ۳۵.۳ درصد بیشتر از بهمن ماه ۱۴۰۲ برای خرید یک «مجموعه کالا‌ها و خدمات یکسان» هزینه کردند. در بهمن ۱۴۰۳ بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به کالا و خدمات متفرقه، مسکن، آب، برق و گاز و آموزش و کمترین مربوط به ارتباطات است. همچنین نرخ تورم سالانه کشور در بهمن ماه ۱۴۰۳، برابر ۳۲.۰ درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ۳۰.۳ درصد برای دهک‌های اول و دوم، تا ۳۲.۴ درصد برای دهک نهم است. بر این اساس فاصله تورمی دهک‌ها در این ماه به ۲.۱ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (۲.۷ واحد درصد) ۰.۶ واحد درصد کاهش داشته است.

چرا تورم ماهانه بالا رفت؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد که تورم ماهانه ۴.۱ درصدی از اسفند ۱۴۰۱ تاکنون بی‌سابقه بوده و رکورد ۲ ساله این شاخص شکسته است. در واقع خرداد ماه ۱۴۰۱ دولت وقت دست به حذف ارز ۴۲۰۰ و افزایش نرخ ارز ترجیحی به ۲۸۵۰۰ تومان زد و بلافاصله بازار خوراکی‌ها به این موضوع واکنش نشان داد و حتی تورم ماهانه تا ۱۰ درصد رشد کرد. اما به مرور اثر افزایش نرخ ارز ترجیحی در بازار تخلیه شد.


بیشتر بخوانید:فقر غذایی گریبان گیر ۵۵ درصد از ساکنان مناطق شهری


از آن زمان تاکنون دو سال گذشته و به نظر می‌رسد که دلیل اصلی رشد عجیب تورمی در بازه زمانی یک ماهه، باز هم به دلیل شوک قیمتی در سبد کالا‌های خوراکی بوده است. نگاهی به جزییات تورم در کالا‌ها و خدمات مصرفی خانوار‌های کشور طی بهمن ماه امسال، می‌تواند این گزاره را تقویت کند. به‌طور مثال، تورم در بخش سبزی‌ها و حبوبات طی یک ماه نزدیک به ۱۷ درصد رشد کرده است.

این عدد در بخش میوه و خشکبار نزدیک به ۹ درصد بوده است. تورم ماهانه نان و غلات در بهمن ماه ۷.۴ درصد بوده و تورم گروه کالایی چای، قهوه و کاکائو ۷.۳ درصد شده است. در بخش روغن و چربی‌ها نیز تورم ماهانه ۶.۱ درصدی رخ داده است. در واقع چندین سبد کالایی هستند که در بخش خوراکی‌ها قرار می‌گیرند و تورم ماهانه آنها از میانگین تورم ماهانه کل خانوار‌ها بالاتر رفته است. اما مثلا تورم ماهانه گوشت قرمز و سفید ۱.۹ درصد بوده یا تورم بخش لبنیات و تخم‌مرغ ۲.۳ درصد که شاید به این دلیل باشد که تقاضا در این کالا‌ها پایین آمده و قیمت‌ها نیز افت کرده است.

به باور اغلب اقتصاددانان تورم ماهانه بالاتر از یک درصد خطرناک محسوب می‌شود، چراکه می‌تواند سطح تورم در طول سال را بالا نگه دارد؛ این در حالی است که تورم ماهانه بهمن از ۴ درصد نیز فراتر رفته است. ضمن اینکه بانک مرکزی بار‌ها وعده داده بود که در پایان امسال تورم به زیر کانال ۳۰ درصدی کاهش پیدا کند؛ اما چنین روندی در تورم ماهانه، هدف کاهش تورم به زیر ۳۰ درصد را غیرممکن خواهد ساخت.

رکورد ۲ ساله تورم خوراکی‌ها شکست

سبد مصرف خانوار از دو گروه کالای «خوراکی، آشامیدنی و دخانیات» و «غیرخوراکی و خدمات» تشکیل شده است. مرکز آمار تورم ماهانه خوراکی‌ها را ۶.۷ درصد اعلام کرده در حالی که این شاخص در دی ماه ۳.۲ درصد بوده است. همچنین تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها نیز به ۳۶.۴ درصد رسیده که تقریبا ۹ واحد درصد نسبت به دی بالاتر است.


بیشتر بخوانید: اینفوگرافی/ نرخ تورم ماهانه به بیشترین سطح در ۱۳ ماه اخیر رسید


به عبارت دیگر، تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها که در دی ماه از کانال ۳۰ درصد خارج شده بود، اکنون به کانال ۳۶ درصد رسیده است. تورم سالانه این گروه از کالا‌ها نیز با ۰.۶ واحد درصد افزایش نسبت به دی به ۲۶.۶ درصد رسیده است. از سوی دیگر، تورم ماهانه اقلام خوراکی در این ماه ۲.۹ درصد برآورد شده که تنها ۰.۱ واحد درصد بالاتر از دی ماه است. نرخ نقطه به نقطه و سالانه این کالا‌ها نیز به ترتیب ۳۴.۸ درصد و ۳۴.۹ درصد برآورد شده است. نکته قابل توجه این است که تورم سالانه این کالا‌ها نسبت به دی کاهش یافته است.

تورم روستا‌ها بالاتر رفته است

تورمی که معمولا به آن استناد می‌شود، تورم کل کشور است که حاصل میانگینی از تغییر قیمت سبد مصرف یکسان خانوار در کل کشور است. این نرخ به تفکیک مناطق شهری و روستایی نیز محاسبه می‌شود. محاسبات مرکز آمار نشان می‌دهد که تورم ماهانه طی بهمن امسال در مناطق شهری ۴ درصد و در روستا‌ها ۴.۷ درصد بوده است. تورم نقطه به نقطه نیز در روستا‌ها بالاتر از شهر‌هاست در حالی که نرخ سالانه این شاخص رفتار متضادی از خود نشان داده است. به‌طور کلی، سطح تورم در بهمن ۱۴۰۳ به شکل بی‌سابقه‌ای در طول دو سال اخیر افزایش یافته و این رخداد نیز بیشتر متاثر از افزایش قیمت کالا‌های خوراکی بوده است.

بالاترین تورم در کجا رخ داد؟

طبق داده‌های منتشره از سوی مرکز آمار ایران، سمنان از جایگاه چهارمین استان با کمترین نرخ تورم سالانه کالا‌ها و خدمات مصرفی خانوار‌ها منتهی به بهمن ۱۴۰۲ در کشور با ۳۹.۵ درصد نرخ تورم، به بیشترین نرخ تورم سالانه کشور در بهمن ۱۴۰۳ سقوط کرده است.


بیشتر بخوانید: آمار هولناک از حجم نقدینگی؛ در مرز ۱۰۰۰۰ هزار میلیارد تومان/ کسری عملیـاتی ۱۸۰۰ هزار میلیارد تومانی بودجه


سمنان با ۳۵.۴ درصد نرخ تورم سالانه کالا‌ها و خدمات مصرفی خانوار‌ها منتهی به بهمن امسال در بین ۳۱ استان کشور در رتبه سی و یکم قرار گرفت؛ جایگاهی که بهمن ۱۴۰۲ برای سمنان چهارم کشور بود. تحلیل داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد نرخ تورم سالانه کشور منتهی به بهمن ۱۴۰۳ به میزان ۳۲ درصد بود و این شاخص اقتصادی در سمنان ۳.۴ درصد بالاتر از میانگین کشوری برآورد شد.

سیاست‌های جبرانی جواب می‌دهد؟

نرخ تورم در بخش خوراکی‌ها در حالی رکورد دو ساله را جابه‌جا کرده که دولت به تازگی مجوز برداشت یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای ارایه برخی کالا‌های خوراکی به شیوه یارانه‌ای را دریافت کرده است. این سیاست جبرانی که همواره نیاز به تامین منابع مالی بوده، در آستانه سال نو و ماه مبارک رمضان اجرایی می‌شود. اما به نظر می‌رسد که یک راهکار کوتاه‌مدت برای جبران شرایط تورمی در بخشی از بدنه جامعه باشد و به صورت بلندمدت سیاست جبرانی، افزایش میزان حقوق و دستمزد کارگران است که این روز‌ها بحث و جدل بر سر آن بالا گرفته و اخبار تایید نشده‌ای از اصرار به رشد ۲۰ درصدی دستمزد‌ها در سال آینده مخابره شده که چندان جالب توجه نیست.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ استایل اروپایی جوانان ۵۴ سال پیش در پارک محتشم رشت

زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد؟

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

ارزان ترین و گران ترین کولرهای آبی چند تومان است؟

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

چرا پول‌ها در حال خروج از بانک‌هاست؟/ تبعات هدایت نقدینگی به بازار‌های جذاب

عکس/ دلبری‌های دو اسب کنار رودخانه‌ای در گیلان

عکس/ گشت و گذار ثریا اسفندیاری ۶۷ سال پیش در نیویورک با گل سینه خاص

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اطلاعیه شماره ۳ مدیریت بحران برای حادثه بندر شهید رجایی

عکس/ استوری متفاوت محسن چاووشی برای انفجار بندرعباس

فیلم/ توضیحات وزیر کشور در مورد تلاش برای مهار کامل آتش

بندرعباس فردا تعطیل شد

فیلم/ سنج و دمام زنی سوگوارانه در پی انفجار در بندرعباس

اعلام آمادگی عربستان برای کمک به ایران

ماجرای صدای انفجار‌ها در مهران چه بود؟

درخواست کارتال از درویش پیش از اردوی ترکیه

نمودار جام‌حذفی فوتبال ایران

فیلم/ آتش انفجار جدید کانتینر‌ها در بندرعباس

نظر کارشناس داوری درباره پنالتی استقلال

فیلم/ سرمربی پیکان: استقلال غیر از پنالتی نمی‌توانست به ما گل بزند

عراقچی در راه تهران

فیلم/ وزیر کشور: حادثه بندر شهید رجایی ۷۵۰ مصدوم و ۸ فوتی داشته است

جباری: امیدوارم قهرمان جام حذفی شویم

قیمت جدید بلیت مترو اعلام شد

اعلام شرایط اضطرار آلودگی هوا در بندرعباس

کلیه مقاطع تحصیلی بندرعباس تعطیل شد

فیلم/ فارس: آتش به چند کانتینر رسیده و انفجار‌ها ادامه دارد

مقام آمریکایی: دور سوم مذاکرات با ایران مثبت و سازنده بود

۸ کشته و ۷۵۰ زخمی در انفجار بندر شهید رجایی

آکسیوس: مذاکرات در حال پیشرفت است

فیلم/ رئیس پلیس هرمزگان: حادثۀ بندر شهید رجایی ۶ مفقودی دارد

فیلم/ خلاصه بازی استقلال ۱ - ۰ پیکان

اطلاعیه شماره ۲ سازمان مدیریت بحران کشور در پی حادثه بندر شهید رجایی

یک قدم تا رسیدن استقلال به فینال

حذف سپاهان از جام حذفی

فیلم/ آتش‌سوزی بندر شهید رجایی کنترل شد

تورم مواد خوراکی اعلام شد

فیلم ایرانی به جشنواره فرانسوی رفت

فیلم/ روایت شاهدان حادثه از انفجار در بندر شهید رجایی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

آغاز توزیع کارت ورود به جلسه کنکور

فیلم/ لحظه یورش پلیس فرانسه به خبرنگار ایرانی فرانسوی

انفجار بندرعباس شبیه انفجار بیروت است؟ /هوش مصنوعی پاسخ داد

فیلم/ تشویق مجتبی جباری هنگام گرم کردن بازیکنان تیم استقلال

فیلم/ وزیر کشور وارد بندرعباس شد

اطلاعیه شماره یک مدیریت بحران درمورد حادثه بندر شهید رجایی

فیلم/ اظهارات عراقچی در پایان مذاکرات امروز

فیلم/ تصاویری از بیمارستان نیروی سیدالشهدای بندرعباس

فیلم/ مکرون با ترامپ دست نداد

فیلم/ خسارت شدید به تاسیسات اسکله رجایی بندرعباس

فیلم/ تصاویری از اعلام اسامی مصدومان بستری شده در مراکز درمانی بندرعباس

فیلم/ واضح‌ترین تصویر از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی

فیلم/ حجم بالای آسیب به خودرو‌های پارک شده در پارکینگ اسکله شهید رجایی

پیام وزیرخارجه عمان پس از پایان مذاکرات ایران و آمریکا

عکس/ اولین تصویر از مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط

فیلم/ آسمان بندرعباس همچنان مملو از دود

فیلم/ پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا

فیلم/ تصاویری از محوطه بندر شهید رجایی بندرعباس