اقتصاددانان برای تدوین قوانین بیت کوین به دولت کمک کنند
سعیدی مبارکه گفت: تصمیمات اشتباه در مورد فناوریهای نوین میتواند به قیمت متضرر شدن یک ملت تمام شود. باید توجه داشته باشیم که بسترسازی و داشتن زیرساختهای لازم اهمیت ویژهای در استفاده از صنایع جدید دارد.
محمد آیتی، اقتصاد24- چندی پیش، رییس انجمن بلاکچین ایران از قوانین بیت کوین در کشور انتقاد و گفته بود دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه فعالان بخش خصوصی در زمینه صنعت ماینینگ در کشور فعال است.
وی با اشاره به آییننامه فرآیند استخراج ارزهای رمزنگاریشده، گفت: 13 مرداد، دولت و هیات وزیران آییننامه استخراج رمزارزها را ابلاغ کردند و در نهایت با دریافت مجوز، صنعت ماینینگ مجاز اعلام شد که بسیار خوب است، اما بخش خصوصی و فعالان این صنعت تاکید دارند که این ابلاغیه دارای مشکلاتی است، زیرا باید منافع بخش خصوصی بیشتر مدنظر قرار گیرد.
در این بخشنامه اعلام شده که ماینرها باید برق را با تعرفه صادراتی خرید کنند، اما در عین حال باید مالیات پرداخت بپردازند، دستگاههایی با انرژی پایین استفاده کنند؛ این در حالی است که زمانی که تعرفه برق صادراتی در نظر گرفته میشود دیگر این موضوعات بیمعنی است.
برخی معتقدند در صورتی که شرایط برای فعالان صنعت ماینینگ در یک فضای رقابتی در کشور مهیا شود آنها این توانایی را دارند که بخشی از ارز حاصل از استخراج را به کشور برگردانند و در اختیار بانک مرکزی قرار دهند.
رییس انجمن بلاکچین ایران تاکید میکند که اگر مصوبه هیات دولت بدون اصلاحاتی اجرایی شود، استخراج رمزارزها در ایران دیگر زیاد مقرون به صرفه نیست.
از طرفی خبر میرسد که ماینرهای ایرانی که بهصورت کلان فعالیت دارند، در حال خروج سرمایهها و مهاجرت به کشورهای گرجستان، ارمنستان و قزاقزستان هستند و بهزودی در کشور ماینرهای خُرد فعالیت خواهند داشت که بیشتر این فضا بهصورت زیرزمینی خواهد بود.
زهرا سعیدیمبارکه، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اهمیت نظارت در جهت پیشگیری از سوءاستفادههای احتمالی در این حوزه به اقتصاد24، گفت: عامل اساسی در موفقیت و رشد این صنعت، نظارت نهادهای مربوطه است. چنانچه فرآیند نظارت بهدرستی تدوین شود، ابزار و شرایط سوءاستفاده متخلفان فراهم نخواهد شد و تنها در این صورت میتوان دید مثبت نسبت به این فناوری داشت.
وی افزود: تدوین قوانین و نظارت بر عملکرد ماینرها نیاز به بحث و بررسی بیشتری دارد و ضرورت دارد که اقتصاددانان پیشنهادات و راهحلهای علمی خود را در این راستا به دولت ارائه کنند، چراکه در این زمینه دیگر فرصتی برای آزمون و خطا وجود ندارد.
سعیدی تصریح کرد: تصمیمات اشتباه در مورد فناوریهای نوین میتواند به قیمت متضرر شدن یک ملت تمام شود. باید توجه داشته باشیم که بسترسازی و داشتن زیرساختهای لازم اهمیت ویژهای در استفاده از صنایع جدید دارد. از اینرو تا زمانی که این آمادهسازیها تکمیل نشود باید نگران بود.
نماینده مبارکه اظهار داشت: اشتغالزایی و ارزآوری در این صنعت تنها زمانی سودمند است که در چارچوب قانون و با نظارت صحیح عوامل مربوطه انجام گیرد. خوشبختانه وزارت اطلاعات در راستای شناسایی متخلفان این صنعت کمکهای بزرگی داشته که شایسته قدردانی است. آنها با استفاده از ولتاژ برق مصرفی در مناطق مختلف و اطلاعاتی که در دست دارند با این سودجویان برخورد کرده و جلوی بسیاری از سوءاستفادهها را گرفتهاند.
سعیدی مبارکه درباره سختگیریهای اخیر بر ماینرها که گویا منجر به مهاجرت بعضی از آنها شده است، گفت: سختگیریها و اعمال فشارها نباید بهگونهای باشد که منجر به این شود که افراد کشور خود را به امید آینده بهتر ترک کنند. اگر موضوعی قانونی شد باید فضا را طوری مهیا کرد که افراد بتوانند در یک محیط امن و آرام و البته در چارچوب قانون، کار خود را دنبال کنند. در عین حال عدم نظارت بر این سرمایهگذاری که عمری کوتاه دارد نیز به سرانجام ناخوشایندی منتهی خواهد شد که امیدوارم قوانین و سازوکارها براساس خردجمعی وضع شود.