تاریخ انتشار: ۰۹:۱۹ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۸

دولت ، مانع اصلی توسعه

محمدقلی یوسفی*
محمدقلی یوسفی
اقتصاد24- دولت ، مانع اصلی توسعه است ؟ نقش مثبت و سازنده بنگاه‌های کوچک و متوسط اقتصادی در اشتغالزایی از آنجا ناشی می‌شود که این صنایع با به کارگیری مواد خام محلی و پس‌اندازهای اندک مردمی در اقصی‌نقاط کشور پراکنده می‌شوند و به شکل‌گیری روابط نزدیک بین تولیدکننده و مصرف‌کننده کمک می‌کنند. اما با وجود اهمیت این بنگاه‌ها در ایجاد اشتغال، رشد این صنایع مستقل از بنگاه‌های بزرگ اقتصادی نیست و این صنایع عموما نقش مکمل فعالیت‌های صنایع بزرگ تولیدی را برعهده دارند.

اما در کنار مزایای عنوان شده برای این صنایع، باید اعلام کرد در شرایط بی‌ثباتی اقتصادی و در شرایطی که چرخ فعالیت‌های تولیدی قادر به چرخیدن نباشد، این بنگاه‌ها آسیب‌پذیرتر از بنگاه‌های بزرگ اقتصادی هستند. این مهم ریشه در قدرت چانه‌زنی اندک آنان در مقایسه با بنگاه‌های بزرگ دولتی دارد.
به نظر می‌رسد بنگاه‌های بزرگی که تحت اراده و اختیار دولت قرار دارند از یک سو امکانات بی‌شماری را برای توسعه فعالیت‌های اقتصادی خود برعهده دارند و قدرت چانه‌زنی بالای آنان اتخاذ سیاست‌های تامین‌کننده منافع آنان را از سوی سیاستمداران ممکن می‌کند؛ موضوعی که حقیقتا بنگاه‌های کوچک اقتصادی از آن برخوردار نیستند.

به نظر می‌رسد آسیب‌پذیری بنگاه‌های کوچک اقتصادی بیشتر در نامساعد بودن فضای کسب‌و‌کار اقتصادی نمود پیدا می‌کند. این مهم گستره‌ای از قوانین و مقررات دولتی و موانع بسیار موجود بر سر راه اخذ مجوزهای قانونی را شامل می‌شود. از سوی دیگر توجه چندانی به حقوق مالکیت این بنگاه‌ها نیز نمی‌شود به طوری که این صنایع تحت فشار ماموران مالیات دولتی صدای رسایی ندارند و چون به مدیران و مقامات دولتی وصل نیستند، قادر نیستند صدای اعتراض خود را به گوش دولت برسانند.
یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که بنگاه‌های کوچک اقتصادی با آن دست به گریبان هستند، مداخلات بالای دولتی در فعالیت‌های اقتصادی آنان است؛ موضوعی که برنامه‌ریزی‌ها و پیش‌بینی‌های اقتصادی آنان را تحت سیاست‌ها و تصمیمات ناگهانی دولتی همچون تصمیم برای تغییر نرخ ارز، تغییر نرخ سود بانکی و تغییر سیاست‌های تجاری کشور و تغییر قوانین کاری تخریب می‌سازد و آنان را در پیشبرد برنامه‌های اقتصادی خود برای تولید ناتوان می‌سازد.
از سوی دیگر و در شرایط بی‌ثباتی اقتصادی، مشکلات و چالش‌های بنگاه‌های بزرگ اقتصادی به بنگاه‌های کوچک اقتصادی به عنوان نقش مکمل آنها تعمیم داده می‌شود. عدم پرداخت هزینه قطعات خریداری شده از بنگاه‌های کوچک و تغییر ترجیحات بنگاه‌های بزرگ برای واردات قطعات از دیگر کشورها مثال‌های روشنی از چالش‌های بنگاه‌های کوچک در برخورد با مشکلات صنایع بزرگ است.

به نظر می‌رسد این موضوع ریشه در مساعد بودن شرایط اقتصادی کشور برای واردات دارد. از سوی دیگر ناتوانی صنایع کوچک در تولید قطعات و مواد موردنیاز مرغوب برای تولید، خود زمینه‌ساز واردات بیشتر از سوی بنگاه‌های بزرگ شده است.
به نظر می‌رسد در غالب موارد محصولات تولیدی صنایع کوچک اقتصادی همگام با تکنولوژی پیش نمی‌رود و به همین دلیل تقاضای کافی برای محصولات تولیدی‌اش ایجاد نمی‌کند. به نظر می‌رسد یکی از ضرورت‌های این بنگاه‌های کوچک تجدید ساختار اقتصادی و استفاده از تکنولوژی‌های روز در تولید کالاست، چه آنکه تکنولوژی مورد استفاده این صنایع از‌کار‌افتاده و قدیمی شده است و کالاهای تولیدی آنها سنتی و قدیمی است. بخش اعظم این صنایع از فقدان نیروی کار متخصص رنج می‌برند، این موضوع می‌تواند با تعمیق روابط کشور با سرمایه گذاران خارجی و استفاده از دانش فنی آنان در توسعه فعالیت‌های تولیدی قابل حل باشد.
اما با وجود همه آنچه گفته شد، بنگاه‌های اقتصادی کشور چه کوچک و چه بزرگ، در فعالیت‌های تولیدی‌شان سودآوری ندارند و عمده فعالیت‌های اقتصادی آنان در مونتاژ کالاها خلاصه می‌شود. به عبارت‌ دیگر در شرایط‌ گل‌آلود اقتصاد ایران تولید معنایی در فعالیت‌های اقتصادی صنایع ندارد و فعالان تولیدی تنها با سر‌هم‌بندی کردن قطعات و مواد اولیه وارداتی از دیگر کشورها، برچسب تولید داخلی را بر کالاهای مونتاژ‌شده می‌زنند.

به نظر می‌رسد یکی از مشکلات اساسی اقتصاد ایران نه فقدان مواد اولیه موردنیاز تولیدی‌ که فقدان سیاستگذار برای ارائه برنامه‌های توسعه اقتصادی است. به نظر می‌رسد دولت با سیاست‌های خود کارآفرین را از بازار‌ اقتصادی کشور خارج کرده و فرصت‌های سودآور برای انجام کار اقتصادی را از آن گرفته است.
از سوی دیگر نباید از این موضوع غافل ماند که در اقتصاد ایران کارآفرین به صورتی نادرست تفسیر می‌شود و اغلب موسسان شرکت‌ها را در زمره کارآفرینان قرار می‌دهند. این در حالی است که کارآفرین واقعی کسی است که در شرایط عدم تعادل بازار قادر به شناسایی شرایطی باشد که سودآوری را برای وی رقم می‌زند.
هرچند شرایط عدم تعادل در هر اقتصادی قابل رویت است، اما در اقتصاد ایران تنها مداخلات دولت است که به شرایط عدم تعادل اقتصادی دامن می‌زند و پیش‌بینی‌ناپذیر بودن عدم تعادل‌های ناشی از مداخلات دولت به دنبال شرایط عادی بازار ایجاد نمی‌شود. این موضوع می‌تواند پیش‌بینی‌های کارآفرینان در ایجاد شرایط سودآور را ناکام باقی بگذارد و از شرایط مساعد تولید برای آنان جلوگیری کند.

روشن است در کشوری که دولت بخش اعظم تصمیمات اقتصادی را اتخاذ می‌کند، بخش خصوصی نقش چندانی در توسعه فعالیت‌های تولیدی ندارد که نتیجه آن به حیف و میل شدن منابع و تصدی‌گری نقش دولت می‌انجامد.
با همه اینها به نظر می‌رسد حل مسائل تولیدی در گرو مسائل بین‌المللی است و بدون این مهم، تولید ارزشمند در اقتصاد ایران شکل نخواهد گرفت.
این موضوع را می‌توان در مسیر غلط رشد اقتصادی کشور طی سال‌های گذشته مشاهده کرد؛ رشدی که به تولید‌ کالاهایی منجر شده که نه تنها نقشی در پیشرفت اقتصادی کشور نداشته است‌ بلکه سیاستگذاری‌های جایگزین برای اصلاح سیاستگذاری‌های غلط گذشته را می‌طلبد.
به این ترتیب به نظر می‌رسد تا زمانی که مداخلات دولتی در برنامه‌ریزی‌های کلان اقتصادی پابرجا بماند، مشکلات و دغدغه‌های بنگاه‌های کوچک اقتصادی به قوت خود باقی خواهد ماند.
*اقتصاددان

منبع: جهان صنعت
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند