تاریخ انتشار: ۰۷:۲۸ - ۰۶ شهريور ۱۳۹۸
گزارش اقتصاد۲۴ از یک جدال فولادین؛

چالش تامین ورق فولادی به کجا رسید؟/ مقصر کیست؛ بورس کالا یا ناز سندیکای لوله و پروفیل؟!

تامین ورق فولادی چندی است به محل چالش سندیکای لوله و پروفیل و تولیدکنندگان فولاد تبدیل شده است؛ لوله و پروفیلی‌ها کمبود عرضه را به زمین فولادی ها می اندازند و فولادی هم از مازاد ورق فولادی سخن می رانند و تقصیر را به گردن نمی‌گیرند.
کارخانه فولاد 1
اقتصاد 24 - جدال بر سر تامین ورق فولادی این روزها فعالان در این حوزه را سرگردان کرده است. داستان از آنجا آغاز شد که هفته گذشته بخش‌نامه‌ای از جانب معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت به سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان ابلاغ شد. طبق آن با توجه به عدم رعایت کف عرضه ابلاغی از سوی واحدهای تولیدکننده ورق، میلگرد، تیرآهن، لوله و پروفیل، شرکت‌هایی که کف عرضه را رعایت نکرده‌اند با اقدام قانونی قطع کد بورسی و معرفی به تعزیرات، مواجه خواهند شد، بعلاوه اینکه واحدهای مذکور چنانچه عرضه تکلیفی را تا پایان مرداد ماه رعایت نکنند، از صادراتشان ممانعت به عمل می‌آید. این موضوع حواشی زیادی را به همراه داشته است.

طی چند ماه گذشته شرکت‌های تولیدی عضو سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی از کمبود شدید مواد اولیه که ورق‌های فولادی است، گلایه داشته اند . از سوی دیگر بر اساس جدیدترین بخشنامه وزارت صمت به گمرکات کشور، کارخانجات مندرج در لیست ارسالی فعلا تا پایان شهریور ماه نیازی به تاییدیه عرضه در بورس کالا جهت انجام صادرات ندارند.

این در حالی است که صنعت فولاد از جمله صنایعی است که در طی سال‌های اخیر و به خصوص سال‌های ۹۷ و ۹۸ به شدت مورد هدف بخشنامه‌های متناقض و دخالت‌های دولت شده است. از یک‌سو فشار خارجی و تکرار چند باره نام بنگاه‌های بزرگ فولادساز در لیست تحریمی آمریکا و از دیگر سو، فشارهای داخلی دولت به بهانه تنظیم بازار و محدودیت و ممنوعیت صادرات باعث شده تا سال رونق تولید، محدودیت‌ها علیه این صنعت پیشران به بیشترین حد خود رسیده و عملاً در پاره‌ای از اوقات، واحدها با توقف تولید مواجه شوند.


بورس کالا گلوگاه اصلی


«امروز باید مواد اولیه در داخل کشور سهمیه‌بندی و جیره‌بندی شود در حالی که ایران با ظرفیت بالای تولید فولاد به عنوان رتبه نخست در خام فروشی مطرح شده است اما در تامین ورق فولادی برای صنایع پایین دستی در نابسامانی شدید قرار دارد. این عدم توازن شرایط را برای تولید برخی از محصولات بسیار سخت کرده است». دبیر سندیکای لوله و پروفیل با بیان این مطالب در گفتگو با خبرنگار اقتصاد 24 می گوید: طبق آمار شرکت های فولادی و با توجه به کاهش صادرات ورق های گرم فولادی به عنوان مواد اولیه تولید این سندیکا، باید شاهد سرریز شدن آن به بازار داخل از سوی صنایع بالا دستی باشیم که این اتفاق تاکنون نیفتاده است و با کمبود ورق های فولادی در بازار مواجه هستیم.

امیرحسین کاوه با توجه به عرضه ورق های فولاد در بورس و مشکلات ناشی از این روش گفت: باید فروش مستقیم کارخانه فولاد به کارخانه های لوله و پروفیل فولادی ایران بار دیگر برقرار شود و محدود و محصور در بورس کالا نباشد و در بورس کالا نیز فقط تولیدکنندگان پایین دستی قادر به خرید باشند.

وی افزود: این بخشنامه از ابتدا نیز اشتباه بود، چرا که محل عرضه کالاها با روش خرده فروشی از جمله لوله و پروفیل فولادی در بورس کالا نیست زیرا بورس کالا محل خرده فروشی نیست و باید در این رابطه تغییراتی جهت توسعه و تولید انجام گیرد.

دبیر سندیکای لوله و پروفیل با بیان اینکه فروش مستقیم ورق فولادی چه در قالب مچینگ در بورس کالا یا فروش توسط دفاتر فروش فولاد مبارکه، سبب دسترسی آسانتر کارخانه ها به مواد اولیه می شود، گفت: متاسفانه بخش خصوصی و‌ تولیدکننده در معرض تمام مشکلاتی هستند که ایجاد شده است.در این شرایط یافتن مقاصد صادراتی به دلیل اعمال تحریم ها سخت هست که با این بخشنامه های ویران کننده، مسبب منصرف شدن آنها از همکاری با صادرکنندگان می شوند.

به گفته کاوه، طبق آخرین بخشنامه، تولیدکنندگان لوله و پروفیل تا انتهای مرداد ماه مجاز به صادرات بودند که تا روز سوم شهریور نامه تمدید آنها به گمرک نرسیده بود و این قبیل اقدامات جو را متشنج می کند.

 


فولادی ها به دنبال مقصر


فعالان بازار فولاد طی یکی دو سال اخیر تقریبا هر روز با مواضع تند سندیکای لوله و پروفیل به عنوان مصرف‌کننده ورق فولاد علیه شرکت فولاد مبارکه به عنوان بزرگترین واحد تولیدی فولاد کشور رو به رو می‌شوند. سید رضا شهرستانی، عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد 24 با تاکید بر اینکه در تولید فولاد به خودکفایی رسیده ایم و هیچ کمبودی در ورق فولادی وجود ندارد، گفت: در حال حاضر رقمی معادل بیش از 7 میلیون تن تولید ورق فولادی در کشور داریم که از این میزان فقط 200 هزار تن برای مصرف تولیدکنندگان سندیکای لوله و پروفیل مورد استفاده قرار می گیرد. چطور ممکن است با توجه به این میزان مصرف برای تهیه آن دچار مشکل شوند؟!

به گفته شهرستانی، تولیدکنندگان این سندیکا سالهاست که به دنبال خرید ارزان و فروش مازاد آن هستند و با هر میزان عرضه ورق فولادی در بورس ابراز گلایه دارند. این در حالی است که به دلیل رکود، مصرف لوله و پروفیل روند کاهشی داشته و به موجب این جریان برخی کارخانه ها تعطیل شدند و یا راندمان کارشان افت داشته است .

عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: از این رو وزارت صمت با پایین نگه داشتن قیمت این محصولات سعی بر تنظیم مجدد بازار دارد. لذا هیچ دلیلی برای عدم عرضه از سوی فولادی ها وجود ندارد و با توجه به نیاز و کف عرضه در بورس، میزان اعلام شده به راحتی در اختیار تولیدکنندگان عضو سندیکا قرار می گیرد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران