تاریخ انتشار: ۱۱:۵۷ - ۰۸ آبان ۱۳۹۸

همه پیش‌ بینی‌ ها از بازار جهانی

«بانک جهانی» جدیدترین گزارش «چشم‌انداز بازارهای کالا»‌ خود را تحت عنوان «محافظ در حال تغییر: تغییرات در تقاضای کالاها» منتشر کرد. بر اساس این گزارش، قیمت کالاها در فصل سوم ۲۰۱۸ مورد هجوم عوامل اقتصاد کلان و ژئوپلیتیک قرار گرفت.
goldprice-2
اقتصاد24- طبق پیش‌ بینی‌ ها از بازار جهانی در این دوره، قیمت‌های انرژی در واکنش به وضع مجدد تحریم‌های ایران از سوی ایالات متحده و همچنین کاهش مداوم در تولیدات ونزوئلا رشد فصلی ۳ درصدی را تجربه کرد. بر این اساس انتظار می‌رود میانگین قیمت نفت در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ به ترتیب در سطوح ۷۲ و ۷۴ دلار برای هر بشکه بایستد (بالاتر از قیمت ۵۳ دلاری سال ۲۰۱۷). در مقابل اما قیمت فلزات و کالاهای کشاورزی در فصل سوم ۲۰۱۸ به ترتیب کاهش ۱۰ و ۷ درصدی را تجربه کردند. این کاهش عمدتا ناشی از عرضه قدرتمند و تنش‌های تجاری بود. در این باره پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۱۹ قیمت فلزات روندی باثبات داشته باشد، در حالی که قیمت محصولات کشاورزی تا ۲ درصد رشد خواهد کرد. به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل روزنامه «دنیای اقتصاد»، در گزارش جدید «بانک‌جهانی» همچنین تحولات دو دهه اخیر بازارهای انرژی و فلزات مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس یافته‌های این گزارش، در دهه‌های اخیر چین اصلی‌ترین محرک رشد تقاضای کالا، به‌خصوص برای زغال‌سنگ و فلزات، بوده است. با این حال احتمالا تقاضای این کشور کند خواهد شد، در حالی که بعید به نظر می‌رسد سایر اقتصادهای در حال توسعه در مسیر چینی‌ها گام بگذارند.

چشم‌انداز ۴ بازار


به گزارش «بانک جهانی»، امسال قیمت‌ کالاها تحت‌تاثیر عوامل مختلفی بوده است. از مهم‌ترین این عوامل می‌توان به اخلال عرضه مربوط به هر یک از کالاها، افزایش نرخ‌های بهره آمریکا، افزایش ارزش دلار، تشدید تنش‌های تجاری میان اقتصادهای مهم و افزایش فشار بازارهای مالی در برخی از اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه اشاره کرد. بر این اساس در این گزارش شرحی بر چشم‌انداز ۴ بازار کالایی مورد بررسی توسط «بانک‌جهانی» ارائه خواهد شد. به‌علاوه مشروح چشم‌انداز بخش نفت را نیز می‌توانید در صفحه انرژی دنبال کنید.

کشاورزی: پس از روندی رو به رشد در اوایل امسال، قیمت محصولات کشاورزی در فصل سوم ۲۰۱۸ دچار افت شد. این امر عمدتا ناشی از بازنگری مثبت در تخمین تولیدات محصولات مهم این بخش بوده است. کاهش ارزش پول ملی در برخی کشورهای صادرکننده‌ کالا نیز تا حدی بر این بازنگری کاهشی اثرگذار بوده است. به‌علاوه، قیمت محصولات روغنی و مواد غذایی تحت‌تاثیر تعرفه‌های ۲۵ درصدی دولت چین بر واردات دانه‌های روغنی از آمریکا کاهشی چشمگیر را تجربه کرد. بر این اساس، انتظار می‌رود به‌طور میانگین شاخص قیمت محصولات کشاورزی در سال ۲۰۱۸ نسبت به ۲۰۱۷ بدون تغییر بماند. در سال ۲۰۱۹ نیز تحت‌تاثیر افزایش قیمت انرژی و کودها، احتمالا این شاخص تا ۲ درصد رشد خواهد کرد. البته ریسک‌های منفی از جانب تشدید تنش‌های تجاری این پیش‌بینی‌ها را تهدید می‌کند. در طرف مقابل، افزایش قیمت‌های انرژی می‌تواند قیمت محصولات وابسته به انرژی (به‌خصوص غلات و دانه‌های روغنی) را افزایش دهد. قیمت‌های بالاتر انرژی همچنین به معنای افزایش هزینه‌های عملیات، افزایش قیمت کودهای شیمیایی و تشویق به تولید سوخت‌های زیستی خواهد بود.

کودهای شیمیایی: در فصل سوم ۲۰۱۸، شاخص قیمت کودهای شیمیایی «بانک‌جهانی» تحت‌تاثیر قیمت‌های بالاتر انرژی و عرضه محدود، رشد فصلی ۸ درصدی را تجربه کرد. این در حالی است که نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۱۷ این شاخص ۱۸ درصد بالاتر قرار گرفته است. این روند در حالی است که قیمت‌های نسبتا پایین محصولات کشاورزی که عمدتا ناشی از عرضه فراوان غلات و دانه‌های روغنی بود، موجب کاهش مصرف کودهای شیمیایی شد. بر این اساس پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۱۹ قیمت کودها تحت‌تاثیر رشد ملایم تقاضای جهانی تا ۲ درصد افزایش یابد. هرچند عرضه بازارها به‌واسطه ذخایر کافی و ایجاد ظرفیت‌های جدید به خوبی تامین خواهد شد. ریسک‌هایی نیز از قبیل تقاضای ضعیف و استفاده از ظرفیت‌های بیکار درخصوص این پیش‌بینی مطرح است. از جمله ریسک‌هایی که موجب افزایش بیش از پیش‌بینی قیمت‌های این گروه می‌شوند نیز می‌توان به قیمت نهاده‌های بالاتر و اتخاذ اقدامات محیط‌زیستی سختگیرانه‌تر از سوی چین اشاره کرد.

فلزات و موادمعدنی: به گزارش «بانک‌جهانی»، شاخص قیمت فلزات و مواد معدنی در فصل سوم ۲۰۱۸ کاهشی ۱۰ درصدی را تجربه کرد. ملایم‌شدن تقاضای جهانی، تقویت ارزش دلار آمریکا و تشدید تنش‌های تجاری از مهم‌ترین عوامل این روندکاهشی بوده‌اند. با این حال انتظار می‌رود در سال ۲۰۱۸ به‌طور میانگین قیمت فلزات ۵ درصد بالاتر از قیمت‌های ۲۰۱۷ قرار گیرد. در سال ۲۰۱۹ نیز قیمت این گروه کالایی عمدتا بدون تغییر خواهد ماند. برای این کالاها، تقاضای بیش از انتظار چین (ناشی از سیاست‌های مالی و پولی تشویقی) و همچنین کاهش عرضه ناشی از سیاست‌های محیط‌زیستی سختگیرانه‌تر از جمله ریسک‌های افزایشی قیمت خواهد بود. تشدید تنش‌های تجاری میان چین و آمریکا نیز اثرات منفی بر شاخص قیمت این کالاها خواهد گذاشت.

فلزات گرانبها: در فصل سوم ۲۰۱۸، شاخص قیمت فلزات گرانبها با کاهشی ۸ درصدی به پایین‌ترین سطح خود از فصل اول ۲۰۱۶ رسید. این کاهش برای پلاتینیوم (با ۱۰ درصد)، و به دنبال آن برای نقره و طلا شدیدتر بود. کاهش تقاضای طلا در چین و هند، تقاضای سرمایه‌گذاری ضعیف‌تر، افزایش ارزش دلار آمریکا و سیاست‌های پولی سختگیرانه‌تر در برخی از اقتصادهای پیشرفته از جمله مهم‌ترین عوامل این روند کاهشی بوده‌اند. بر اساس پیش‌بینی‌های «بانک‌جهانی»، قیمت فلزات گرانبها علاوه بر کاهش ۲ درصدی در سال ۲۰۱۸، در ۲۰۱۹ نیز احتمالا تا یک درصد کاهش خواهد یافت. دلار ضعیف و سیاست‌های پولی سختگیرانه بانک‌ مرکزی آمریکا از جمله ریسک‌هایی هستند که موجب افزایش بیش از پیش‌بینی قیمت‌های این کالاها خواهند شد.

وضعیت ایران در بازارهای جهانی کالا


در ضمیمه گزارش جدید «بانک‌جهانی»، برخی آمارهای مربوط به بازارهای کالای ایران نیز ارائه شده است. بر اساس این آمارها، ایران با تولید حدود ۲ میلیون تن، در جایگاه دهم بزرگ‌ترین تولیدکنندگان کود شیمیایی نیتروژن جهان قرار گرفت (آمارهای ۲۰۱۵). چین، هند و آمریکا و روسیه به‌ترتیب بزرگ‌ترین تولیدکنندگان این محصول هستند. در سال ۲۰۱۷، ایران با ساخت ۴۲ تن طلا، در جایگاه ۱۲ بزرگ‌ترین تولیدکنندگان این محصولات ایستاد. به‌علاوه ایران در تولید سنگ‌آهن با ۳۹ میلیون تن در جایگاه ۱۰ (آمار ۲۰۱۵)، در تولید فولاد خام با ۱۸ میلیون تن در جایگاه ۱۴ (آمار ۲۰۱۶)، در تولید گاز طبیعی با ۲۲۴ میلیارد متر مکعب در جایگاه سوم (آمار ۲۰۱۷)، در مصرف گاز طبیعی با ۲۱۴ میلیارد متر مکعب در جایگاه چهارم، در تولید چای با ۷۵ هزار تن در جایگاه ۱۱ (آمار ۲۰۱۶)، در مصرف چای با ۲۲۸ هزار تن در جایگاه چهارم (آمار ۲۰۱۳)، در واردات برنج با ۴/ ۱ میلیون تن واردات در جایگاه ششم (آمار ۲۰۱۷/ ۲۰۱۸)، و در نهایت در واردات ذرت با ۵/ ۸ میلیون تن واردات در جایگاه ۷ (آمار ۲۰۱۸/ ۲۰۱۹) قرار گرفت.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان