تاریخ انتشار: ۰۸:۰۳ - ۲۰ آبان ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

کالاهای چینی بازار را قرق کرده‌اند/ نهضت ساخت داخل زیر سایه اژدهای زرد

بازار عرضه کالاهای مورد نیاز مردم نشان می دهد که جولان عرضه کالاهای چینی جایی برای مانور تولیدات ایرانی نگذاشته است اما در عین حال وزیر صنعت، معدن و تجارت به تازگی گفته است، سهم ایران از واردات کالا به چین ناچیز است و باید در زمینه صادرات به چین فعالتر عمل کنیم.
لوازم التحریر
اقتصاد 24- انتقادات فراوانی نسبت به کالاهای چینی در بازار که عمدتا از کیفیت لازم برخوردار نیستند وجود دارد اما هیچگاه حلقه‌های نظارتی و حتی واردکنندگان به زیر ذره‌بین انتقادی نرفته‌اند. واردکنندگان نیز همواره از این غفلت استفاده کرده و کالاهای بی‌کیفیت وارد می‌کنند تا جایی که تولید داخل را زیر سوال برده است.

این در حالی است که برای تحقق اهداف " نهضت ساخت داخل " همه موظف شدند ابزار‌های حمایتی را بکار گیرند و در این مسیر شناسایی دقیق چالش‌ها و همه فرصت‌های موجود یک ضرورت غیرقابل انکار است اما متاسفانه مسئولان به دنبال راه چاره برای واردات کالاهای چینی به کشور هستند.

اکنون اهداف نهضت ساخت داخل با ورود کالاهای چینی بی کیفیت مغایرت عجیبی دارد و این اختلاف تا جایی خودنمایی می کند که فعالان اقتصادی – صنعتی گلایه از فاصله حرف تا عمل دولتمردان دارند.

آمارهای گمرک از واردات کالا به کشور در 6 ماه نخست امسال حاکی است که در این مدت بیش از 16.56 میلیون تن انواع کالا به کشور وارد شده که ارزشی بالغ بر 21.2 میلیارد دلار داشته است؛ این حجم از واردات در شرایطی است که در مدت مشابه سال قبل، وزن کالاهای وارداتی به کشور 16.50 میلیون تن و ارزش این کالاهای وارداتی 22.45 میلیارد دلار بوده است.

سهم ناچیز صادرات کالای ایرانی به چین


بر اساس این گزارش، چین، امارات، ترکیه، هند و آلمان 5 کشوری بودند که بیشترین واردات ایران از آن‌ها انجام شده و بزرگترین طرف‌های ایران در واردات نیمه نخست امسال بوده‌اند.

از سوی دیگر با توجه به اینکه بازار ایران تحت سیطره کالاهای چینی است وزیر صنعت، معدن و تجارت به تازگی گفته است، چین سالانه 2 هزار و 300 میلیارد دلار کالا وارد می کند. سهم ایران اکنون از این رقم ناچیز است و ما باید در زمینه صادرات به چین فعالتر عمل کنیم.

پیش بینی می شود در ۱۵سال آینده چین ۳۰ هزار میلیارد دلار کالا و ۱۰ هزار میلیارد دلار خدمات وارد کند. به گفته رضا رحمانی، ما بازار چین را فقط به عنوان واردات به کشورمان می شناسیم در حالی که ظرفیت صادرات کالا از کشور ما به چین بسیار فراتر و وسیعتر از ظرفیت وارداتی است که از چین به ایران انجام می شود.

وزیر صنعت معتقد است از طریق صادرات کالا به چین می توانیم به رونق بخش تولید کشور نیز کمک کنیم. وی همچنین خواستار شناختن ظرفیت بازار چین از سوی تجار و بازارگانان ایرانی شد. واردات چین در سال 2 هزار و 300 میلیارد دلار است در حالی که کل واردات کشورهای همسایه ایران در سال هزار و 300 میلیارد دلار است و این رقم ها به خوبی بیانگر وجود بازار بزرگ چین است.

بازار چین فرصت بزرگی برای تولیدکنندگان ایرانی است و باید از این فرصت، برای بهبود و گسترش صادرات به چین استفاده کرد. باید از برخی توانمندی های مازاد بر نیاز داخل برای توسعه این بخش بهره برد.

با اعلام رسمی هر واحد صنعتی و یا تشکل مربوطه در مورد داخلی سازی یک کالای وارداتی، فرآیند ممنوعیت و یا محدودیت واردات کالای مشابه در دستور کار می‌گیرد. اگر ظرفیت ساخت داخلی کالایی در کشور وجود داشته باشد واردات مشابه آن ممنوع و یا با اعمال شرایط تعرفه‌ ای مدیریت لازم را اعمال خواهیم کرد. این دستوری است که وزارت صنعت بر آن تمرکز کرده است.

در همین رابطه یک فعال صنعتی در استان تهران با انتقاد از تصاحب بازار توسط کالاهای چینی در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد 24 گفت: شرایط تولید امروز به چند مولفه بستگی دارد. رکود اقتصادی و بی پولی از جمله عواملی است که باعث خواب بیشتر صنایع کشور به ویژه در بنگاه های کوچک و متوسط شده است .

ابراهیم حقیقت پور ادامه داد: موضوع مهمتر این است که تجربه سال ها مقاومت صنعتگران و تولیدکنندگان کشورمان نشان می دهد که در نبود امکانات باز هم چرخ تولید متوقف نشده است اما طی سال های اخیر واردات کالاهای بی کیفیت چینی و اشباع بازار از این محصولات شرایط را برای تولید بسیار سخت کرده است.

این تولید کننده مبلمان و صنایع چوبی گفت: در حالی که کشور از ظرفیت خوبی برای تولید و حتی تامین مواد اولیه برخوردار است اما بازار از محصولات چوبی چینی و ترکی اشباع شده است.

تولید داخل قربانی کالاهای چینی


یک فعال اقتصادی در زمینه واردات هم با انتقاد از بروکراسی های دست و پاگیر جهت واردات محصولات خوشنام و صاحب برند به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: چند سالی است که واردات کالاهایی با نشان های معتبر و خروج این محصولات از گمرک به غیر از تعرفه بالا با مشکلات زیادی روبروست.

افسانه کیانی گفت: از ثبت سفارش تا مراحل ترخیص از گمرک، راه سختی برای واردات کالاهای با کیفیت به کشور است اما در بازار به اندازه ای محصولات بی کیفیت چینی یافت می شود که کالاهای ایرانی عرضه نمی شود .

به گفته این بازرگان، سوالی که مطرح می شود این است که چطور با تمهیداتی که دولت در نظر گرفته است واردات کالاهای خارجی باید طبق لیست و براساس نیاز کشور باشد اما بازار چیز دیگری می گوید. زمانی که کالاهای چینی برای بازار داخل ایران و مصرف کنندگان ایرانی حاکمیت می کنند دیگر موضوع قاچاق مطرح نیست چرا که این حجم واردات، به خودی خود وارد کشور نشده است .

کیانی تاکید داشت : در پاسخ به سوال مذکور می توان گفت که تقویت تولید داخل و حق استفاده از بهترین ها از مردم گرفته شده است و تنها می خواهند با نام برندهای چینی بازار را پررونق نشان دهند که این برخلاف سیاست های توسعه ای کشور است.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند