تاریخ انتشار: ۱۲:۴۸ - ۱۵ آذر ۱۳۹۸

در انتخابات شرکت کنیم یا نه؟

احمد بخارایی جامعه شناس و محمد عطریانفر فعال سیاسی در مناظره‌ای که توسط دیدارنیوز برگزار شد دیدگاه‌های خود را نسبت به شرکت در انتخابات مطرح کرده اند. بخارایی دانشیار دانشگاه پیام نور و دانش آموخته جامعه شناسی است و بر این باور است که در انتخابات مجلس که در اسفند ماه سال ۹۸ برگزار می‌شود نباید شرکت کرد. او طرفدار عدم مشارکت فعال است. در مقابل عطریانفر طرفدار شرکت در انتخابات است و عدم مشارکت فعال را شدنی نمی‌داند. او که از اعضای برجسته حزب کارگزاران سازندگی است سابقه سال‌ها فعالیت سیاسی و اجرایی را نیز در کارنامه خود دارد.
انتخابات مجلس
اقتصاد۲۴_انتخابات در ایران سابقه زیادی ندارد. نهایتا به دوران پسا مشروطه و اولین مجالس مشروطه بر می‌گردد که به صورت محدود برگزار می‌شد. اشراف و ملاکان و شاهزاده‌ها افرادی بودند که می‌توانستند در انتخابات شرکت کنند. بعد‌ها عموم مردم نیز به جمع رای دهندگان اضافه شدند و این بار زنان بودند که حق رای نداشتند. در ادامه این مسیر نیز زنان توانستند حق رای کسب کنند. در دوران بعد از انقلاب اسلامی بود که تمام اقشار جامعه برای بخش‌های مختلف کشور مانند مجلس و ریاست جمهوری و خبرگان و شورای شهر در انتخابات شرکت کردند و می‌کنند.

اما انتخابات با همین عمر کمی که در ایران دارد توانسته منشا اتفاقات مثبتی در کشور باشد و مردم سالاری در کشور تا حدی شکل گرفته است. این مساله با نکات مثبتی که داشته، اما مشکلات و ناکارآمدی‌هایی نیز داشته است. قبل از هر انتخابات نیز دیدگاه‌های مختلفی مطرح می‌شود. برخی بر صندوق رای و لزوم شرکت در انتخابات تاکید دارند و برخی دیگر این راه را موثر نمی‌دانند و بر این باورند که شرکت یا عدم شرکت در انتخابات با توجه به دلایلی که دارند بی تاثیر است.

احمد بخارایی جامعه شناس و محمد عطریانفر فعال سیاسی در مناظره‌ای که توسط دیدارنیوز برگزار شد دیدگاه‌های خود را نسبت به شرکت در انتخابات مطرح کردند. بخارایی دانشیار دانشگاه پیام نور و دانش آموخته جامعه شناسی است و بر این باور است که در انتخابات مجلس که در اسفند ماه سال ۹۸ برگزار می‌شود نباید شرکت کرد. او طرفدار عدم مشارکت فعال است. در مقابل عطریانفر طرفدار شرکت در انتخابات است و عدم مشارکت فعال را شدنی نمی‌داند. او که از اعضای برجسته حزب کارگزاران سازندگی است سابقه سال‌ها فعالیت سیاسی و اجرایی را نیز در کارنامه خود دارد. در ادامه دیدگاه‌های اصلی آن‌ها در مناظره خواهد آمد. در روز‌های آینده متن کامل این مناظره و فیلم آن نیز توسط دیدارنیوز منتشر خواهد شد.

عطریانفر انتخابات در ایران را یک پدیده زشت و زیبا توصیف کرد. او بر این باور است که به همان اندازه که حضور مردم در سرنوشت خود به شدت مهم و ویژه است در مقابل، دست انداز‌ها و گرفتاری‌هایی در این مسیر به وجود آمده که مشکلات زیادی برای انتخابات شکل گرفته است. این فعال سیاسی انتخابات را اصالتا پدیده ارزشمندی می‌داند که هر چند با چالش‌های جدی روبرو است، اما نمی‌توان آن را کنار گذاشت.

اما بخارایی نگاه دیگری را مطرح می‌کند. احمد بخارایی بر این نکته تاکید می‌کند که همواره در انتخابات شرکت کرده، اما این بار نظری متفاوت دارد. او بر این باور است که با توجه به شرایطی که بر انتخابات در جمهوری اسلامی ایران حاکم است و با توجه به اتفاقات اخیر در آبان ماه ۹۸ و رویکرد حذفی که وجود دارد، به صورت کلی نمی‌توان صحبت از انتخابات کرد. این جامعه شناس به این نکته تاکید می‌کند که با توجه به نظارت استصوابی شورای نگهبان، انتخابات در ایران سالبه به انتفاع موضوع است و نمی‌توان واژه انتخابات را دیگر بر آن بار کرد. او نظر خود را صراحتا اینگونه بیان می‌کند: «چیزی که من انتخاب می‌کنم نوعی مواجهه سلبی است. شرکت نکردن مبتنی بر آگاهی به عنوان یک کنشگری که می‌تواند جمعی باشد. حداقلی‌ترین کار در فضایی که انسداد وجود دارد. دعوت من این است که شرکت نکنند. عدم شرکت فعال و آگاهانه».

محمد عطریانفر اما به این مساله اشاره می‌کند که عدم مشارکت فعال در عمل، شدنی نیست و این اتفاق نمی‌افتد. او به این مساله اشاره می‌کند که در مواجهه با انتخابات دو نگاه وجود دارد. عده‌ای به دنبال آن هستند که این حق را از مردم سلب کنند و عده‌ای دیگر در تلاش برای حفظ این حق هستند. عطریانفر در این باره می‌گوید: «در چنین منازعه سنگین اگر عرصه را ترک کنیم مصیبت بار است. من هم موافقم که باید فعال باشیم. فعال بودن از مشارکت یا عدم مشارکت جدا است. فعال بودن این است که عرصه رقابت‌ها را تبیین کنیم و انتخاب کردن یا نکردن مردم به ما ربطی ندارد».

بخارایی در بخش دیگر صحبت‌های خود به این نکته اشاره کرد که مجلس دیگر در وضعیت فعلی در راس امور نیست و به دلایل ساختاری، کارکرد اصلی خود را از دست داده است. او عملکرد مجلس دهم را به عنوان شاهدی بر این مدعا مطرح می‌کند که یک مصوبه مهم در این مجلس وجود ندارد. او همچنین علت استفاده از عبارت عدم مشارکت فعال را اینگونه عنوان کرد: «عدم مشارکت فعال و مواجهه سلبی برای آن است که جامعه از خشونت دور شود. به گونه‌ای اعتراض صورت بگیرد. علامت سوال ایجاد شود».

عطریانفر در ادامه صحبت‌های خوب به سراغ یک پرسش مهم رفت. او به این نکته اشاره کرد اگر نکات مطرح شده توسط دکتر بخارایی را درست در نظر بگیریم و مردم در انتخابات شرکت نکنند آن زمان چه می‌شود؟ او به این نکته تاکید کرد که در هر صورت یک انتخاباتی برگزار می‌شود و نهاد‌های قانونی به صورت طنز شکل می‌گیرند و با منتقدین هم برخورد‌های جدی می‌شود. این فعال سیاسی در این باره گفت: «اگر ما مردم را به عدم مشارکت دعوت کنیم که اصالتا این کار فعالانه نخواهد بود، مردم را روز به روز از عرصه تاثیر گذاری بر سرنوشتشان دور نگاه داشتیم».

در انتخابات شرکت بکنیم یا نه؟!


این‌ها بخشی از صحبت‌های بخارایی و عطریانفر در این مناظره بود. آن‌ها در ادامه به سراغ نقش احزاب و جریان‌های سیاسی رفتند. بخارایی نقدی به حزب کارگزاران داشت. او همچنین عملکرد جریان‌های سیاسی را زیر سوال برد و ایده خود مبنی بر عدم مشارکت را نیز بیشتر مطرح کرد. عطریانفر نیز تلاش می‌کرد بر واقعیات موجود تاکید کند و به این مساله اشاره کند که نباید بیش از این بستر‌هایی که مردم می‌توانند در آن حضور داشته باشند را محدود کرد.

منبع: دیدارنیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

همه چیز درباره بانک مرکزی اروپا (ECB)/ نهادی با نقش کلیدی در مدیریت و ثبات اقتصاد اروپا

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟