تاریخ انتشار: ۱۳:۰۹ - ۱۷ آذر ۱۳۹۸
در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

تولید سیمان مطلوب، اما بازار نامطلوب/ احداث کارخانه جدید سیمان صرفه اقتصادی ندارد

هرچند طبق نظر کارشناسان صنعت سیمان، ظرفیت تولیدی این محصول طبق برنامه ششم پیش رفته است و به هدفگذاری سال 1404 نزدیک شده، اما با خروج از رکود حاکم بر ساخت و سازها و پروژه های عمرانی و با ترسیم راه جدید، رونق و همچنین افزایش صادرات غیر نفتی ایجاد خواهد شد.
تولید سیمان 1
اقتصاد 24- بسیاری از کارشناسان معتقدند برخی سیاست‌های حمایتی دولت منجر به رکود صادرات و از دست دادن بازار‌های هدف محصولاتی چون سیمان شده و این صنعت را محکوم به کاهش تولید کرده است. فعالان این صنعت سیمان معتقدند با توجه به تقاضای محدود بازار داخل، بسیاری از شرکت‌هایی که نزدیک به مبادی صادراتی بودند، رو به توسعه فعالیت در حوزه صادرات آورده اند.

از سوی دیگر با توجه به رکودی که در بازار مسکن وجود دارد، صنعت سیمان هم در رکود به‌سر برد و با وجود افزایش قیمت مسکن، اما شاهد تحریکی در بخش ساخت‌وساز نیستیم. از سوی دیگر اگرچه مواد اولیه شرکت‌های سیمانی چندان به ارز مربوط نمی‌شود، اما هزینه‌های دیگر این صنعت از جمله در زمینه تعمیرات، دستمزد‌های کارگری، حمل‌ونقل، خدمات و هزینه‌های تولید افزایش چشمگیری داشته است.

بازارهای صادراتی سیمان در معرض تهدید


مابه‌التفاوت ظرفیت واقعی تولید سیمان و کلینکر کشور و مصرف داخلی، در سال‌های گذشته به خارج از کشور صادر شده است که با توجه به ظرفیت بازارهای صادراتی در دو سال گذشته حدود ۱۲ میلیون تن در سال بوده است. متاسفانه امروز ظرفیت صادراتی کشور نیز به دلیل تحریم‌ها و افزایش هزینه‌های صادراتی و محدود شدن صادرات سیمان به کشورهای همسایه به ویژه عراق دچار افت شدیدی شده است. در سال ۱۳۹۳، میزان صادرات سالانه سیمان و کلینکر کشور ۱۹ میلیون تن بوده است که هم‌اکنون به ۷/ ۱۲ میلیون تن کاهش یافته است.

در آن زمان، عراق یکی از بزرگ‌ترین مقاصد صادراتی سیمان و کلینکر ایران بود. در حالی‌که هم‌اکنون، حجم صادرات به این کشور با اعمال محدودیت از طرف دولت عراق کاهش چشمگیری داشته است. با توجه به ورود عربستان به بازارهای صادراتی از ابتدای سال ۲۰۱۹، به نظر می‌رسد با توجه به روابط سیاسی حاکم بر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، از دست رفتن بازارهای بزرگ صادراتی از جمله کویت به‌عنوان یک تهدید جدی تلقی شود.

رقابت با رقیبان در بازار سیمان


به گفته کارشناسان صنعت سیمان، محدودیت‌های تعرفه‌ای و غیر تعرفه‌ای برای محصولات ایرانی، تعرفه ترجیحی بین عراق و ترکیه و کشور‌های عربی استراتژی حمایت از تولید داخل در عراق نظیر سیمان، عدم حمایت از صادرات سیمان در ایران متناسب با رقیبانی نظیر ترکیه در بازار عراق از جمله چالش‌های بازار عراق است.

در همین زمینه نادر غفاری، معاون فنی انجمن سیمان ایران در گفت و گو با اقتصاد 24 با اشاره به ظرفیت تولید سیمان در کشور گفت: امروز در شرایط رکود، سیمان بیش از ظرفیت نیاز تولید می شود، تا جایی که علاوه بر تامین نیاز داخل کشور می تواند بیش از نیاز و در راستای توسعه صادرات نیز تولید شود.

معاون فنی انجمن سیمان ایران در پاسخ به این سوال که در راستای حمایت از صنعت سیمان و نیاز کشور به این محصول نیاز به راه اندازی چه تعداد واحد تولیدی جدید است؟ گفت: ما توانستیم طبق برنامه ششم میزان ظرفیت تولیدی سیمان کشور را به هدفگذاری سال 1404 برسانیم و به همین خاطر تاسیس واحدهای جدید تولیدی برای تولید سیمان نه تنها صرفه اقتصادی ندارند بلکه نیازی به تولید آنها هم نیست چراکه برای تقویت این صنعت باید مسیرها و هدف گذاری های جدید صادراتی تبیین و از سوی دیگر بخش مصارف داخلی نیز تقویت شود .

معاون فنی انجمن سیمان ایران ادامه داد: در حالی که ظرفیت مازاد تولید سیمان سال گذشته ۳۵ میلیون تن بود تنها حدود ۱۲ میلیون تن از این میزان صادر شد. محدودیت‌هایی در صادرات سیمان به عراق نسبت به سایر کشور‌های همسایه وجود دارد که بخشی از این محدودیت‌ها به دلیل ارزان‌فروشی محصول در کشور‌های همسایه و ناشی از مشکلات مالی کارخانه‌ها رخ می‌دهد و منجر به شکل گیری رقابت منفی بین تولید‌کنندگان برای صادرات شده است.

تولید سیمان مطلوب، اما بازار نامطلوب


غفاری ادامه داد: دلیل آنکه امروز بیش از نیاز کشور تولید سیمان نداریم آن است که بازاری برای فروش تولیدات بیشتر وجود ندارد اما اگر فعالیت های ساختمانی گسترش یابد و به قول معروف بازار ساخت و ساز مسکن از رکود خارج شود می توانیم مازاد تولید نیز داشته باشیم. این در شرایطی است که با محدودیت های صادراتی و همچنین جذب بازار داخلی مواجه هستیم.

معاون فنی انجمن سیمان ایران گفت: در حال حاضر بیشترین مشکل در بخش تولید سیمان رکود در بخش پروژه های عمرانی کشور است و همانطور که تاکید کردم مشکلی در بخش صادرات نداریم و فعالان در این عرصه در تلاش هستند تا میزان صادرات سیمان را به کشورهایی که مورد هدف محصولات تولیدی است، گسترش و استمرار ببخشند.

این فعال صنعتی در حوزه سیمان گفت: یکی از موضوعاتی که فعالان این بخش صنعتی بر آن تاکید دارند خروج ساخت و ساز از رکود است. در صورت احیای پروژه های عمرانی، فعالان صنعت سیمان با توجه به توان بالا در تولید این محصول، توانایی تامین سیمان مورد نیاز برای تکمیل تمامی این پروژه ها را دارند.

این مسئول در صنعت سیمان، با اشاره به اینکه صادرت در بخش سیمان کشور با تمامی مشکلاتی که بر سر راه این بخش از صادرات وجود دارد، همچنان تداوم در تولید داشته است، گفت: دوستان و همکاران ما در این حوزه در تلاش هستند تا بتوانند مشکلات موجود را حل کنند.



آخرین وضعیت صادرات سیمان


غفاری درباره میزان صادرات سیمان نیز گفت: امسال میزان صادرات سیمان از کشور تفاوت چندانی با سال گذشته نداشت، البته تا پیش از آنکه صادرات سیمان به عراق قطع شود؛ زیرا عراق واردات سیمان به کشور خود را به دلیل ایجاد کارخانه در عراق، ممنوع کرده است. از این رو عدد میزان صادرات سیمان کمی بیشتر بود و اکنون با کاهش صادرات مواجه هستیم.

معاون فنی انجمن سیمان ایران با توجه به نیاز کشور در راستای تقویت صادرات غیرنفتی گفت: البته حالا به جای صادرات سیمان، کلینکر به عراق صادر می شود و خود عراقی ها آنجا کلینکر را به سیمان تبدیل می کنند.

وی افزود: البته به جز عراق، کلینکر را به کشورهایی مانند کویت، قطر و برخی کشورهای آفریقایی نیز صادر می کنیم و مشکل خاصی نیز در این بخش وجود ندارد.

غفاری با اشاره به اینکه میزان صادرات سیمان نسبت به قبل به دلیل مشکلات حاصل از تحریم کمتر شده است گفت: با این وجود مشکل چندانی در حوزه صادرات سیمان نیست و فعالان این صنعت با تمام ظرفیت به دنبال توسعه تولید و صادرات این محصول هستند.

عوامل کاهش صادرات سیمان  


به گزارش اقتصاد 24، به گفته کارشناسان صنعت سیمان میزان تولید و صادرات سیمان در 6 ماهه اول امسال ۳۰ میلیون و ۵۷۰ هزار تن مجموع تولید بوده است. عراق به عنوان بزرگترین بازار صادراتی سیمان ایران، امروز به دلیل تولید کارخانه‌های سیمان در این کشور دیگر خرید از ایران ندارد و این نیز یکی دیگر از عوامل کاهش صادرات سیمان بوده است.

این در حالی است که صنعت سیمان کشور با حدود 80 سال سابقه، 2 درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است. در ماه های اخیر صنعت سیمان دچار تلاطم و تغییرات بسیاری بوده که پیش بینی آینده بازار آن را مهم و ضروری کرده است.

از سوی دیگر حمل و نقل یکی از اصلی‌ترین مشکلات در صنعت سیمان است زیرا چند ماهی است که کرایه حمل و نقل داخلی و دریایی افزایش یافته و منجر به بروز مشکلاتی شده است؛ این امر رقابت بین کشور‌های صادرکننده سیمان را نیز از بین برده است.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید