تاریخ انتشار: ۰۴:۰۰ - ۲۰ آذر ۱۳۹۸
گفت‌وگو با رازمیک اوحانیان؛

هم‌نشینی موسیقی ایرانی و ارمنی

رازمیک اوحانیان با تشریح برنامه‌های «شب موسیقی ارمنی»، از اشتراک‌های موسیقی ایرانی و ارمنی می‌گوید و اظهار می‌کند که در این کنسرت موسیقی ایرانی و ارمنی را تلفیق می‌کنند.
اوحانیان
اقتصاد24- قرار است ارکستر ملی ایران به رهبری مهمان رازمیک اوحانیان کنسرتی را با عنوان «شب موسیقی ارمنی» در ۲۸ آذرماه، ساعت ۲۱:۳۰ در تالار وحدت اجرا کند. به گفته لوریس چکناواریان، این نخستین‌بار از زمان تأسیس تالار وحدت است که شبی به موسیقی ارمنی اختصاص داده شده است.

در پی همین موضوع تصمیم گرفتیم با اوحانیان درباره این اجرا گفت‌وگویی داشته باشیم.

در ابتدا از او می‌پرسیم که جایگاه موسیقی ارمنی در ایران چگونه است، که او پاسخ می‌دهد: از دیرباز در حوزه موسیقی کلاسیک و فولکلور ارمنی موسیقیدان‌ها و آهنگسازان خیلی معروفی در ایران داشته‌ایم؛ افرادی مانند روبیک گریگوریان که تمامی آوازهای محلی ایران را جمع‌آوری و برای گروه کُر تنظیم کرد. خودم بارها و بارها این آثار را در صحنه‌های داخلی و بین‌المللی اجرا کرده‌ام. همچنین آلفرد ماردویان سال‌ها قبل و بعد از انقلاب رهبر گروه کُر تالار وحدت بود. لودویگ بازیل نیز ویولنیست بسیار معروفی است یا استاد چکناواریان که برای همه شناخته‌شده است، از جمله موسیقیدان‌های ارمنی‌تبار ایرانی بوده‌اند که جایگاه خاص خود را در موسیقی ایرانی داشته و خواهند داشت.

این رهبر ارکستر ادامه می‌دهد: از طرفی آهنگسازان و جامعه هنری ایرانی به خوبی با آثار این آهنگسازان در سال‌های اخیر آشنا شده‌اند، چراکه کنسرت‌های بیشتری با محوریت آثار افرادی مانند کومیتاس وارداپت (نظریه‌پرداز موسیقی، آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر ارمنی) که می‌توان گفت فردوسی ادبیات موسیقایی ارمنی است، اجرا شد و قطعات کرال او در بین جوان‌هایی که این سبک از موسیقی را دنبال می‌کنند بسیار شناخته‌شده است. در کل به نظر من جایگاه موسیقیدان‌های ارمنی در ۱۰۰ سال اخیر در ایران خیلی شکوفا و مهم بوده است.

او با بیان این‌که ارامنه ایران از قوم‌های خیلی قدیمی ایران‌زمین هستند، درباره چگونگی تصمیم برای برگزاری این کنسرت می‌گوید: به پیشنهاد معاونت محترم تولید و آموزش هنر بنیاد فرهنگی هنری رودکی، تصمیم گرفته شد شبی به موسیقی ارمنی اختصاص داده شود. چون تحصیلات من در ایروان (پایتخت ارمنستان) بوده و شاگرد استاد چکناواریان هستم، این کار را به من پیشنهاد کردند و من نیز بسیار خرسند آن را قبول کردم.

اوحانیان در پاسخ به این‌که آیا اشتراکی بین موسیقی ارمنی و ایرانی قائل است، اظهار می‌کند: بله، بسیار زیاد. ارامنه ایران و حتی ارمنستان دارای پیوندهای ناگسستنی فرهنگی با ایران هستند؛ به گونه‌ای که مثلا در زبان ارمنی حدود ۴۰ درصد از کلمات فارسی هستند. در موسیقی سنتی ایران و فولکلور ارمنی مشترکات خیلی زیادی وجود دارد؛ مثلا آن دسته از موسیقیدان‌های ایرانی که با ملودی‌های خاص شرقی آشنا هستند، به خوبی کارهای آهنگساز بزرگی مانند کومیتاس را درک و اجرا می‌کنند. خودم بارها شاهد اجراهای گروه‌های آوازی و ارکسترال ایرانی در داخل و خارج از ایران بوده‌ام که به خوبی آثار کومیتاس را اجرا کرده‌اند. دلیل این امر نیز می‌تواند به اشتراکاتی از نظر احساسی، روند ملودی‌های ارمنی و... بازگردد که بسیار برای گوش مخاطب ایرانی خوشایند است.

به او می‌گوییم که با توجه به اشتراکات موسیقی ایرانی و ارمنی آیا امکان تلفیق آن‌ها وجود دارد، که او این‌چنین پاسخ می‌دهد: بله، ولی در پی یک‌سری برنامه خیلی خاص؛ چون متأسفانه در سال‌های اخیر مد شده که می‌خواهند بدون هیچ قوانینی موسیقی‌ها یا فرهنگ‌های مختلف را تلفیق کنند که نتیجه آن موسیقی یک‌بار مصرف می‌شود. تلفیق این موسیقی‌ها مانند دو ملت که غذای متفاوت دارند امکان‌پذیر است ولی ترکیب همان غذا را نیز آشپزهای متخصص باید انجام دهند و براساس اصول خاصی این کار را انجام دهند. برای موسیقی نیز متخصصان باید اتاق‌های فکری را تشکیل دهند و بتوانند کارهای جدیدی را استخراج کنند و ارائه دهند.

اوحانیان همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا تا به حال چنین تلفیقی صورت گرفته است، می‌گوید: این اولین‌بار است که در این کنسرت موسیقی ایرانی و ارمنی را تلفیق می‌کنیم. این کنسرت نزدیک به سال نو ارامنه است و خیلی از این رویداد استقبال کردند.

از او می‌خواهیم که توضیحات بیشتری درباره رپرتوار کنسرت پیش رو ارائه دهد، که بیان می‌کند: در این کنسرت اقشار مختلف مردم حضور دارند. وقتی می‌گوییم شب موسیقی یک قوم خاص مانند کرد، لر و ... باید از ژانرهای مختلف موسیقی آن ملت اجرا شود؛ به همین دلیل قطعات بسیار معروفی از کومیتاس وارداپت مانند شال قرمز، آسمان ابری و ملودی‌های روستایی او اجرا می‌شود. در ادامه از اثر باله گایانه ساخته آرام خاچاتوریان که از آهنگسازان بسیار مطرح جهان است قطعاتی اجرا می‌کنیم. قطعه‌هایی از سوییت آرارات و آثار عاشقانه استاد چکناواریان را هم اجرا خواهیم کرد. از موسیقی فولکلور ارمنی آثاری از خاچاطور آوتیسیان اجرا خواهد شد که برای آن دو سولیست فولکلور و یک خواننده اپرا برای اجرای آثار استاد چکناواریان از ایروان دعوت شده‌اند.

اوحانیان همچنین درباره برگزاری این کنسرت با همراهی ارکستر ملی می‌گوید: ارکستر ملی دارای سازهای سنتی مانند تار، قانون و ... است. تنظیمات قطعات ارمنی هم چنین سازهایی را دارند.

در پایان از این موسیقیدان نظرش را درباره رهبر نداشتن ارکستر ملی می‌پرسیم، که می‌گوید: این امر در همه جای دنیا هست. مگر مربیان فوتبال همیشه ثابت هستند؟ بلکه همیشه در حال پیدا کردن شخصی بهتر هستند. خوب است که یک ارکستر با تجریبات رهبرهای مختلف و با فرهنگ‌ها یا آثار مختلف کار کند، چون تاثیر بسیار زیادی در حرفه‌ای شدنش خواهد داشت.

منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

وضعیت هواشناسی امروز

وضعیت آلودگی هوای تهران در۳ آذر۱۴۰۳

همه چیز درباره بانک مرکزی اروپا (ECB)/ نهادی با نقش کلیدی در مدیریت و ثبات اقتصاد اروپا

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰