تاریخ انتشار: ۱۱:۲۰ - ۰۴ دی ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ بررسی کرد؛

خروج ایران از برجام شوک جدیدی به اقتصاد وارد می‌کند؟/ قطعنامه‌هایی که شرایط را سخت‌تر می‌کند

حسن روحانی رئیس جمهوری کشورمان طی روزهای گذشته گفته بود اگر منافع ایران در توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی (برجام) تامین نشود، ایران ممکن است که تصمیم بگیرد از برجام خارج شود. اما فارغ از آنکه کارکرد سیاسی حرف های رئیس جمهور چه می تواند باشد، باید دید اگر به هر دلیلی ایران تصمیم بگیرد از برجام خارج شود چه تبعات اقتصادی برای کشور خواهد داشت؟

برجام

ژوبین صفاری، اقتصاد۲۴– بعد از خروج آمریکا از برجام شوک بزرگی به اقتصاد کشور وارد شد، بازارها دچار تلاطم شد و افسار تورم بعد از چند سال ثبات از دست دولت خارج شد. موضوعی که ثابت کرد امر سیاسی تا چه حد بر متغیرهای اقتصادی اثرگذار است. هر چند طی یک سال اخیر تلاش هایی برای ایجاد ثبات در بازار صورت گرفته است اما برخی کارشناسان معتقدند خروج ایران از برجام می‌تواند شوک جدیدی به اقتصاد تحمیل کند.

به باور تحلیلگران در صورت خروج ایران از برجام تنها قطعنامه ۱۹۲۹ بر می‌گردد که از همه قطعنامه‌های دیگر برای ایران سخت تر و خطرناک‌تر خواهد بود و ایران نمی‌تواند از پس آن بربیاید. این قطعنامه تمام قطعنامه‌های قبلی را پشتیبانی می کند و می تواند ایران را با مشکلات جدی مواجه کند زیرا در آن ایران را به عنوان یک خطر برای جهان معرفی و قلمداد کرده است. این شرایط می تواند کشور را به لحاظ اقتصادی در یک انزوای تمام عیار قرار دهد. حال باید دید خروج ایران از برجام رخ خواهد داد؟

خروج ایران از برجام به حال اقتصاد تفاوت دارد؟

خروج آمریکا از برجام سبب شد تا فروش نفت کشور به شدت کاهش پیدا کند، موضوعی که امروز دولت را با کسری بودجه مواجه و البته شرایط اقتصادی را دشوارتر از گذشته کرده است. احسان سلطانی کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با اقتصاد۲۴ خروج ایران از برجام را یک احتمال خیلی بعید می داند و می گوید: خروج ایران از برجام تبعات اقتصادی چندان بزرگی نخواهد داشت چرا که در همین شرایط هم ما توان فروش نفت را نداریم.

اما از سوی دیگر مسعود دانشمند رئیس خانه اقتصاد ایران در گفت و گو با اقتصاد۲۴ گفت: خروج ایران از برجام باعث می شود تا ایران مشمول تحریم های سازمان ملل شود که در این شرایط حتی برخی مراودات ما با کشورهای دوست مانند چین هم به مشکل برخورد.

وی افزود: بی تردید خروج ایران از برجام شرایط را برای اقتصاد کشور دشوارتر خواهد کرد و فارغ از اثرات روانی آن بر بازارهای کشور می تواند مسیر اقتصاد تجاری ایران را دشوارتر از شرایط فعلی کند چرا که در آن صورت تمام تحریم های ایران با شدت بیشتری باز خواهد گشت و عملاً مراوده با هر کشوری دشوار خواهد شد.

مسئولان ارزیابی دقیق تری از شرایط داشته باشند

دانشمند با بیان اینکه ارزیابی های مسئولان از برجام درست نبود، گفت: آقای روحانی قرار بود چنان رونق اقتصادی ایجاد کند که مردم احتیاجی به ۵۰ هزار تومان یارانه نداشته باشند و این رونق را قرار بود در سایه برجام ایجاد کند؛ فارغ از اینکه در نظر گرفته شود تا ابد قرار نبود شخصی به نام اوباما در آمریکا بر سر کار باشد.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در حال حاضر هم باید ارزیابی دقیقی از هرگونه اقدامی صورت بگیرد، بی تردید یک تیم حقوقی کارشناس و غیر سیاسی می تواند مفاد برجام را بررسی و تبعات خروج ایران از این توافق را به مسئولان بدهد تا ارزیابی دقیقی به آنها بدهد.

وی با بیان اینکه خروج از برجام می تواند شوک تازه ای به اقتصاد کشور وارد کند، اظهار کرد: بعد از روی کار آمدن ترامپ هم البته فرصت مذاکره بود که به هر دلیلی این اتفاق رخ نداد اما باید در شرایط فعلی همه جوانب اقتصادی خروج از برجام را در نظر گرفت.

دانشمند یادآور شد: در شرایط فعلی همچنان می توان امیدوار بود که با ایجاد کانال های مالی با کشورهای اروپایی و یا چین و کشورهای اسلامی مرودات مالی ایران برقرار باشد اما در صورت خروج ایران از برجام شرایط بسیار دشوارتر خواهد شد.

برجام عملاً مرده است؟

از سوی دیگر برخی معتقدند برجام عملاً کارآیی خود را از دست داده است اما در این شرایط هم خروج ایران از برجام می تواند بهانه را برای تحریم های اقتصادی بیشتر به دست غربی ها بدهد. ابراهیم نکو نماینده پیشین مجلس در این خصوص به اقتصاد۲۴ گفته بود: حقیقتی وجود دارد و متاسفانه باید این حقیقت را بپذیریم که کشورهای غربی عملا از برجام خارج شده‌اند و به نوعی می‌خواهند که این توافق‌نامه بین‌المللی به‌صورت یک‌طرفه از سوی ایران ادامه پیدا کند. به بیانی دیگر این یک حقیقتی است که طرف‌های مقابل این انتظار را دارند که تنها ایران پایبند به شروط گذاشته شده باشد و هنگامی‌ که به ماهیت عملکرد آنها در قبال برجام نگاه کنیم می‌بینیم که طرف‌های مقابل به برنامه و بندهای برجام عمل نمی‌کنند.

وی در ادامه افزود: مسئله‌ای که بسیار روشن است نوع تعامل برخی از کشورها با ایران است. اگر برخی از کشورها با ما مراوداتی دارند در قالب تحریم‌ها و پیش‌شرط‌‏های آمریکا بوده و به نوعی محدود است.

دبیر دوره نهم کمیسیون اقتصادی مجلس در بخش دیگری از صحبت‌هایش از به وجود آمدن بهانه‌ای برای کشورهای غربی گفت: ما باید توجه داشته باشیم که آنها نیز به دنبال بهانه‌ای هستند تا علاوه‌ بر اینکه ایران را متهم به خروج برجام کنند از سوی دیگر بهانه‌ای به وجود آورند تا به فشارهای اقتصادی و تحریم‌های ظالمانه بیشتری روی بیاورند و ایران را بیش از پیش محدود کنند. من معتقدم در این شرایط سیاست ما باید به گونه‌ای باشد تا بتوانیم جامعه بین‌المللی را قانع کنیم. ما باید بگوییم که نمی‌توان یک‌طرفه به یک قرارداد پایبند بود.

نکو در پاسخ به این پرسش که خروج از برجام می‌تواند تبعاتی را برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد یا خیر، گفت: هیچ شکی در این مسئله که خروج از برجام می‌تواند تبعاتی را برای ما به دنبال داشته باشد، نیست. خروج از برجام شوکی را به اقتصاد ایران وارد خواهد کرد و ابعاد مختلف اقتصاد را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد، این در حالی است که اگر ما برنامه‌ای مشخص در دستور کار نداشته باشیم این عدم برنامه‌ریزی می‌تواند به ابعاد شوک وارده به اقتصاد اضافه کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تازه از تعطیلی مدارس و ادارات تهران در روز چهارشنبه ۸ اسفند

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

عکس/ روحانی افغان: افغان‌ها در ایران حق مالکیت دارند!

عکس/ شباهت شوکه کننده امین حیایی به مادرش

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی و خسرو شکیبایی ۳۳ سال پیش با اکسسوری و عینک لاکچری

اینفوگرافی/ تنها ۴ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس حامی استیضاح همتی

عکس/ نقشه با جزییات ایران ۲۷۸ سال پیش در زمان سلسله افشاری

عکس/ لامبورگینی میورا ۵۳ سال پیش در خیابان فردوسی تهران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چرا خواب‌هایمان را فراموش می‌کنیم؟

کنترل کلسترول با مصرف این نوشیدنی پرطرفدار ایرانی

جایزه تمشک طلایی به این سریال صداوسیما رسید!

عاملان انفجار ساختمان بنیاد، اتباع بودند

عکس/جمله عجیب عراقچی درباره مذاکره با آمریکا سوژه شد

اعلام وضع هوای تهران در روز چهارشنبه ۸ اسفند

پزشکیان: دولت چهاردهم عمیقا باور دارد که توسعه پایدار فقط در وضعیت صلح و آرامش ممکن است

شرایط پیش‌فروش مرحله دوم سکه اعلام شد

تصویب نقشه جامع دفاعی امنیتی ایران

توضیح استقلال درباره وضعیت مذاکره با ماتزاری؛ پیام‌هایی که دردسرساز شدند!

خانواده‌ای در زعفرانیه ۳۴۴ میلیون تومان قبض گاز دریافت کرد

ممنوعیت ازدواج مهاجران فاقد مدرک

تک و پاتک رسایی و قالیباف در جلسه علنی

تعداد تماشاگران دربی مشخص شد

اعتراض جامعه صنفی تهیه کنندگان سینما به توقیف تاسیان

یاوه گویی جدید نتانیاهو علیه ایران

هاشمی‌نسب قید حضور در استقلال را زد!

بررسی بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور به پایان رسید

عکس/ تجلیل از پیشکسوتان ورزشی خراسان رضوی

مدارس و ادارات این استان‌ها فردا (۸ اسفند) تعطیل شد/ اسامی در حال تکمیل است

مرد دندان‌پزشک چطور پسر ۲۹ ساله‌اش را به قتل رساند؟

وزارت بهداشت هشدار داد

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳

طرز تهیه حلوای به؛ حلوای خوشمزه و سنتی گیلانی

دستگیری زوج سارق در ماه عسل

ادعای قاتل دو زن مسافرکش: از زن‌ها کینه به دل داشتم

طرز تهیه مرغ لبویی؛ مرغ خوشرنگ و خوشمزه

گره گشایی تجاری از مسیر چابهار

اینفوگرافی/ ۱۰ شغل پردرآمد آینده که جهان را تسخیر می‌کند

زمان جدید دور دوم پیش فروش سکه+شرایط

معرفی هواپیمای نظامی سی-۲۷جی اسپارتان

عکس/ نمایی بی نظیر از حرم امام رضا ۶۳ سال پیش از فراز آسمان

عکس/ ساختمان موج؛ نمادی از معماری فرانسه در شهرک اکباتان

معرفی جاذبه های گردشگری برج میلاد تهران

لاوروف: به همکاری با ایران ادامه می‌دهیم

اینفوگرافی/ رکورد دو ساله تورم خوراکی‌ها شکست

با بیماری جنون دزدی بیشتر آشنا شوید

روش محاسبه حقوق کارگران ۱۴۰۴ تغییر کرد

عکس/ زیبایی خیره کننده یک روز برفی در دالاهوی کرمانشاه

عجیب‌ترین خواص ازگیل که باید بدانید

استقلال وکلا؛ سنگ بنایی که عدالت را زنده نگه می‌دارد

درخواست افزایش قیمت خودرو روی میز شورای رقابت

مرگ ۱۵ نفر بر اثر مسمومیت با الکل در آذربایجان

ارزش سهام عدالت امروز ۷ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ گنگ شهرام صولتی ۵۳ سال پیش در پارک ملت

بازگشت امید عالیشاه به تمرین پرسپولیس

سال ۱۴۰۴ چند روز تعطیلی داریم؟ + عکس و جزییات

عکس/ ژست صمیمی عمو پورنگ و نعیمه نظام دوست با سفیر ژاپن

عکس/ اتوبوس‌های برقی زاکانی دود می‌کند

لاوروف و عراقچی دیدار کردند