تاریخ انتشار: ۱۰:۱۹ - ۲۰ دی ۱۳۹۸
مولدسازی دارایی های دولت در دستور کار وزارت اقتصاد

اموال دولت پول می شود

درحالی دولت در لایحه خود فروش ۴۰ هزار میلیارد تومان از اموال خود را به‌عنوان یکی از درآمد‌های خود پیشنهاد داده است که برخی از رسانه‌ها درخصوص سازوکار اجرایی کردن آن و بخصوص تفویض اختیاری که به وزارت اقتصاد داده شده است، ابهام دارند

اموال دولت

اقتصاد۲۴- اهرم کردن و مولدسازی دارایی‌های دولت یکی از برنامه‌های فرهاد دژپسند هنگام اخذ رأی اعتماد از مجلس بود که شرایط اقتصادی کشور بستر‌های اجرای این برنامه را مهیا کرده است. برهمین اساس برنامه‌های متعددی از فروش ۱۷ هزار میلیارد تومان املاک تملیکی بانک‌ها تا فروش ۴۰ هزار میلیارد تومان اموال دولتی در قالب لایحه بودجه سال آینده پیش‌بینی شده است. درحالی دولت در لایحه خود فروش ۴۰ هزار میلیارد تومان از اموال خود را به‌عنوان یکی از درآمد‌های خود پیشنهاد داده است که برخی از رسانه‌ها درخصوص سازوکار اجرایی کردن آن و بخصوص تفویض اختیاری که به وزارت اقتصاد داده شده است، ابهام داشتند.

برهمین اساس وزارت امور اقتصادی و دارایی ساز و کار فروش ۴۰ هزار میلیارد تومان اموال دولتی و همچنین اجاره اموال با پیش‌بینی درآمد ۸ هزار میلیارد تومان در قالب مولد‌سازی دارایی‌ها را اعلام کرد.
وزارت اقتصاد در خصوص پیش‌بینی فروش ۴۰ هزار میلیارد تومان از اموال دولتی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ اعلام کرد، در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ فروش ۴۰ هزار میلیارد تومان اموال دولتی پیش‌بینی شده است، پیش‌بینی دارایی‌های قابل واگذاری در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ بدون اخذ مجوز هیأت وزیران و صرفاً با مجوز وزیر امور اقتصادی و دارایی است که این به مفهوم حذف تشریفات مقرر در قوانین و مقررات معاملات دولتی از جمله انتشار آگهی، تقویم ارزش املاک است.
این گزارش تصریح دارد، در شرایط فعلی فروش اموال دولتی پس از پیشنهاد بالاترین مقام مجاز در اختیار دارنده مال به دولت بدواً در کمیسیون‌های فرعی و اصلی طرح و سپس در هیأت دولت بررسی می‌شود و نهایتاً با مصوبه هیأت دولت مجوز فروش آن صادر می‌شود.

تشریفات قانونی حذف نمی‌شود

بر اساس این گزارش، آن وزارتخانه یا مؤسسه دولتی که ملک را دراختیار دارد نسبت به انتشار آگهی و برگزاری مزایده و سایر عملیات اجرایی مبادرت کرده و متعاقباً پس از واریز حاصل فروش به خزانه و اخذ موافقتنامه از سازمان برنامه و بودجه در مصارف پیش‌بینی شده در قانون بودجه هزینه می‌شود که عموماً تحقق این فرآیند طولانی طی یک سال تحقق نمی‌یابد و یکی از علت‌های عدم تحقق منابع پیش‌بینی شده در بودجه در این حوزه است. در بخش دیگری از گزارش وزارت اقتصاد آمده است، در لایحه بودجه سال آتی، صرفاً با استفاده از جواز اصل ۱۳۸ قانون اساسی اختیارات هیأت دولت به وزیرامور اقتصادی و دارایی تفویض شده و پیشنهادات دستگاه‌ها برای فروش املاک مازاد به‌جای طرح در کمیسیون فرعی و اصلی لوایح و هیأت دولت در وزارت امور اقتصادی و دارایی بررسی می‌شود و سپس پس از صدور مجوز فروش توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی، دستگاه مطابق قوانین ومقررات مالی و محاسباتی حاکم بر فروش اموال نسبت به تقویم ارزش ملک توسط کارشناس رسمی، انتشار آگهی و برگزاری مزایده و سایر فرآیند‌های اجرایی اقدام و منابع حاصله به خزانه واریز می‌شود بنابراین منظور از ترک تشریفات به منزله حذف تشریفات قانونی حاکم بر معاملات دولتی نیست و همچنان که درمتن لایحه قید شده، صرفاً منظور حذف تشریفات ماده ۱۱۵ قانون محاسبات عمومی کشورمربوط به مجوز هیأت وزیران است.

مجوز فروش چگونه صادر می‌شود

در بخش دیگری از گزارش یاد شده با اشاره به پیش‌بینی ظرفیت فروش ۴۰ هزار میلیارد تومان از اموال مازاد در بودجه سال آینده، آمده است: با توجه به حجم اموال دولت چنین ظرفیتی متصور است لیکن در این خصوص با توجه به اینکه اموال در اختیار دستگاه‌ها بوده تشخیص مازاد بودن بر عهده بالاترین مقام مجاز دستگاه است و پیشنهاد فروش از طریق دستگاه به وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام می‌شود و این وزارت به بررسی وضعیت املاک و اسناد پرداخته و در صورت دارا بودن مدارک لازم و فقدان موانع و محدودیت‌های قانونی (از جمله دارا بودن سند مالکیت و فقدان تعارض، تصرف و دعاوی حقوقی و...)، نسبت به صدور مجوز اقدام خواهد کرد.
همچنین در این گزارش با اشاره به بحث مولدسازی اموال دولتی در لایحه بودجه سال آتی آمده است: هشت هزار میلیارد تومان از طریق صکوک اجاره به‌عنوان یکی از ابزار‌های مولدسازی پیش بینی شده و شیوه‌های دیگر مولد‌سازی به‌دلیل فقدان اختیارات قانونی و ساختار لازم در لایحه پیش‌بینی نشده است که در صورت وجود بستر‌های قانونی لازم ترتیبات خاصی دارد.

استاندارد‌های استفاده از اموال دولت

استاندارد‌های لازم برای استفاده از اموال دولت تدوین و با نیازسنجی دستگاه‌ها انجام می‌گیرد. این اموال دراختیار آن‌ها قرار می‌گیرد. در این فرآیند قطعاً برای تبدیل به احسن کردن و استفاده کارا از املاک دولتی و ایجاد درآمد از محل املاک مازاد، نیاز به بازسازی بعضی املاک یا جابه‌جایی یا استفاده چند منظوره از یک ملک یا انتقال به بافت غیرتجاری، تهاتر ومعاوضه املاک دولتی یا مجتمع‌سازی خواهد بود که می‌تواند درقالب شرکت پروژه انجام شود به ترتیبی که اموال کارآمدی که قابل مولدسازی است شناسایی و از طریق شرکت پروژه با مشارکت بخش خصوصی از انجماد خارج شده و درآمد‌زایی مستمری را برای دولت ایجاد کند.

برش
آثار فروش اموال دولت در اقتصاد

اجرای این امور می‌تواند باعث حمایت از کسب و کار‌های کوچک شود از جمله شرکت‌هایی که در زمینه ارائه طرح‌ها و ایده‌ها فعال هستند یا شرکت‌های پیمانکاری برای اجرای طرح‌های فعال در حوزه تعمیر، نگهداری، بازسازی و در اقمار آن شرکت‌های حسابرسی، شرکت‌های نظارت فنی، شرکت‌های بیمه و شرکت‌های حقوقی که در تنظیم قرارداد‌ها فعالیت می‌کنند و در خصوص اجاره، صندوق‌هایی به‌منظور اداره امور اجاره باعث پویایی و رونق فضای کسب و کار می‌شود و اموال دولت نه تنها برای خود ایجاد درآمد کرده و در هزینه‌های نگهداری آن صرفه‌جویی می‌شود بلکه موتور متحرک شرکت‌های با کسب و کار کوچک می‌شود. در بخش دیگر این موضوع درآمد‌های حاصل از محل فروش اموال مازاد و عایدات اجاره با استفاده از صندوق‌های سرمایه گذاری، قابل سرمایه‌گذاری مستمر در بازار سهام و اوراق است که این امر موجب تولید ثروت مستمر و پایدار می‌شود و بخشی از این درآمد نیز کمک مستمر و پشتوانه قابل برنامه‌ریزی برای دولت در بودجه خواهد بود.
منبع: روزنامه ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران