اختصاص 14 میلیارد دلار برای بستههای حمایتی سال 98
جعفرزاده میگوید: سابقه چهل ساله ما در انقلاب نشان میدهد که ما نمیتوانیم یک کالایی را بصورت یارانهای وارد کشور کنیم و یارانهای به دست مردم برسانیم. اصرار بر این موضوع اشتباه است و مکانیزم کار باید تغییر کند و این یارانه باید در ابتدا یا انتها در کارت مردم منظور شود.
اقتصاد۲۴، محمد آیتی- کمیسیون تلفیق مجلس این روزها مشغول بررسی لایحه بودجه 98 است. یکی از مسائلی که مردم علاقه دارند از آن اطلاع پیدا کنند، این است که دولت بنا دارد در سال جدید چند بسته حمایتی را در اختیار آنها بگذارد. موضوعی که به خصوص پس از تورم افسارگسیخته ماههای اخیر، بیش از پیش در کانون توجهها قرار گرفته است.
غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس در این خصوص به اقتصاد۲۴، گفت: در بودجه سال 98، دولت 14 میلیارد دلار را برای ارائه بسته حمایتی اختصاص داده است. در بودجه، میزان اعتبار این بستهها تعیین شده ولی اینکه دولت بنا دارد در چند نوبت این سبد کالا را ارائه دهد، مشخص نیست. این موضوع در راستای فرمایش مقام معظم رهبری بود که از دولت خواستند مردم در تهیه آذوقه و مواد ضروری زندگی با مشکل مواجه نشوند.
وی در ادامه افزود: تصور من این است که این بودجهای که دولت برای این کار کنار گذاشته هیچ اثری در جامعه نخواهد داشت و این روند موجبات یک فساد بزرگ را در پی خواهد داشت، زیرا از زمانی که این کالاهای ضروری خریداری میشود، رانتهای مختلفی در طول این کار به وقوع میپیوندد.
نماینده رشت تصریح کرد: مدلی که ما در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به دولت پیشنهاد کردیم این بود که کارتهای حمایتی و اعتباری در اختیار مردم قرار گیرد. تعریف خط گرسنگی و خط فقر در کشور بر اساس میزان کالری است که باید به مردم برسد و اگر مردم بنا بر هر دلیلی از این مواد غذایی ضروری محروم شوند آمار میزان گرسنگی و خط فقر نگرانکننده خواهد شد. در وهله اول باید یک کارِ کارشناسی صورت بگیرد و مشخص شود که بطور متوسط هر فردی چقدر به این مواد غذایی نیاز دارد. سپس فرد از یارانه خود برای گوشت، مرغ، لبنیات یا هر کالایی که در این سبد در نظر شده، استفاده کند. از طرفی پول در اختیار مردم قرار نمیگیرد و آنها کارت اعتباری در دست دارند که میتوانند بواسطه آن از فروشگاههای معتبر، کالای ضروری و معین شده خود را تهیه کنند.
جعفرزاده اظهار داشت: سابقه چهل ساله ما در انقلاب نشان میدهد که ما نمیتوانیم یک کالایی را بصورت یارانهای وارد کشور کنیم و یارانهای به دست مردم برسانیم. اصرار بر این موضوع اشتباه است و مکانیزم کار باید تغییر کند و این یارانه باید در ابتدا یا انتها در کارت مردم منظور شود.
وی در پایان و در پاسخ به اینکه آیا دولت به مدل پیشنهادی کمیسیون برنامه و بودجه توجه دارد یا خیر، گفت: متاسفانه دولت اعتقادی به پیشنهاد کمیسیون برنامه و بودجه ندارد و آنها اصرار دارند که 9 قلم کالای ضروری را بصورت یارانهای وارد کشور و سپس بصورت یارانهای در بین مردم توزیع کنند. من مطمئنم افرادی که اصرار بر این موضوع دارند مافیای این کار هستند و سعی دارند پول حاصل از این روند را به جیب خود واریز کنند.