مریم بهنام راد، اقتصاد ۲۴- در حالی کارگروه ویژه اقدام مالی «اف ای تی اف»، ایران را در لیست سیاه خود قرار داد که چین و روسیه به عنوان بزرگترین شرکای تجاری و اقتصادی ایران، پیشتر در شرایط تحریم به صورت رسمی نسبت به قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه «اف ای تی اف» و تأثیر آن بر مبادلات خود با ایران، اظهار نگرانی کرده و آن را به مقامات کشورمان نیز اعلام کرده بودند.
در عین حال عبدالناصر همتی، رییسکل بانک مرکزی در واکنش به قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF در صفحه خود در اینستاگرام نوشت: «بار دیگر، دشمنی آمریکا و رژیم اشغالگر قدس با مردم ایران، خود را در قالب مخالفت با توصیه کارشناسان مجموعه «اف ای تی اف» در مورد گامهایی که ایران در زمینه عمل به تعهدات خود در مورد مبارزه با تأمین مالی تروریسم و پول شویی انجام داده است نشان داد».
از سوی دیگر، مخالفان اعتقاد دارند که پذیرفتن این مقررات، به نوعی خود تحریمی است و حتی قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه این سازمان، در کنار کره شمالی تفاوتی به حال اقتصاد ایران نمیکند.
این درحالی است که قاطبه صاحبنظران و کارشناسان اقتصادی و بینالمللی قرار گرفتن ایران در لیست سیاه اف ای تی اف را فاجعهای به مراتب بدتر از تحریمهای فعلی میدانند چرا که با اعمال آن حتی کشورهای دوستی که هماکنون با ایران مراوده اقتصادی دارند هم دیگر نمیتوانند به مناسبات خود ادامه دهند.
لیست سیاه، جدید نیست
نشست گروه اقدام مالی، «اف ای تی اف»، درحالی روز جمعه به پایان رسید که جو روانی ایجاد شده از حضور ایران در لیست سیاه «اف ای تی اف» موجب هیجانی شدن بازارهای ارز و سکه و البته بورس اوراق بهادار شده است. بسیاری از فعالان اقتصادی نگرانند که با ورود ایران به فهرست سیاه «اف ای تی اف» شرایط تجارت، سختتر از گذشته شود.
سیده فاطمه مقیمی، عضو اتاق مشترک ایران و روسیه در واکنش به اظهارات رئیس کل بانک مرکزی به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: زمانی که فردی مانند دکتر همتی تشخیص میدهد که هیچ مشکلی از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه «اف ای تی اف» پیش نمیآید، بسیار امیدوار میشویم که تمهیدات برای چنین شرایطی قطعا از سوی بانک مرکزی تبیین و تدوین شده است.
مقیمی تصریح کرد: این اظهارات نشان میدهد که زمینه سازی برای قرار گرفتن در چنین شرایطی پیش بینی شده و برنامه ریزیهای لازم را انجام داده اند.
عضو هیئت رئیسه اتاق تهران در ادامه با تاکید بر اینکه باید در بستر آرام تجاری، فعالیت فعالان اقتصادی تضمین شود گفت: با توجه به اینکه روند گردش پولی – مالی در دنیا دنبال میشود، بحث «اف ای تی اف» نیز به دنبال همین جریان است.
خزانه دار اتاق مشترک ایران و روسیه گفت: امروز جابجایی پول در دنیا مستلزم ایمن سازی و سرعت است که در نهایت تسهیل در تجارت را برای فعالان اقتصادی تضمین میکند. از اینرو و با توجه به نیاز اقتصاد کشور به توسعه تجارت، شاید بانک مرکزی با تمهیدات و برنامه ریزی این تضامین را قابل اجرا خواهد کرد.
وی تصریح کرد: به دنبال این سیاستها باید منتظر اقدامات بانک مرکزی برای حفظ برنامههای تجاری و در نهایت بسترسازی برای توسعه روابط پولی ایران با سایر کشورها باشیم چرا که نگرانی امروز فعالان اقتصادی، کند شدن اقتصاد است که این اتفاق بدی برای همه ماست.
بسترسازی برای مقابله با تحریمهای بیشتر
عضو اتاق مشترک ایران و روسیه در پاسخ به سوال دیگر اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه اگر بستری از سوی ویژه بانک مرکزی برای تسهیل مبادلات مالی ایجاد نشود، آینده تجارت ایران را چگونه پیش بینی میکنید؟ گفت: به واقع اگر هیچ دستور و اقدامی استراتژی در این زمینه صورت نگیرد همه چیز از بین میرود.
مقیمی یادآور شد: مبادلات پولی ایران مدتهاست در تحریم و جابجایی آن از طریق سیستمهای بانکی غیر ممکن است، اما روشهای تهاتر و یا انتقال پول از طریق سامانههای معتبر دیگر ادامه دارد.
عضو هیئت رئیسه اتاق تهران ادامه داد: شاید یکی از این راههایی که مورد نظر بانک مرکزی است تقویت همین سامانههای معتبر جهت جابجایی پول است.
مقیمی با تاکید بر اینکه، روسیه شریک تجاری ایران محسوب میشود، گفت: شرایط برد - برد ارتباطات اقتصادی بین ایران و روسیه موضوعی است که نمیتواند مشکلی در ارتباط تجاری بین دو کشور ایجاد کند چراکه شرایط موجود تجاری و درحال اجرا بین کشور ایران و روسیه تضمین شده است.
عضو اتاق مشترک ایران و روسیه در پایان گفت: شرایط تجاری و مبادلات پولی ایران و روسیه به عنوان شرکای تجاری، تضمین شده است و قرار گرفتن ایران در لیست سیاه «اف ای تی اف» هیچ خللی در روند تجاری دو کشور ایجاد نخواهد کرد.
در انتظار اقدامات تقابلی
به گزارش اقتصاد ۲۴، پیش از این گروه ویژه اقدام مالی در بیانیهای اعلام کرده بود چنانچه ایران تا اجلاس آتی این گروه، گامی در راستای اجرای پیششرطهای «اف ای تی اف» بر ندارد، نام جمهوری اسلامی ایران در فهرست کشورهای غیرهمکار گروه ویژه اقدام مالی یا همان لیست سیاه ثبت خواهد شد؛ موضوعی که به اجرای همه اقدامات تقابلی پیشبینی شده علیه جمهوری اسلامی ایران منجر میشود.
ایران تا زمان برگزاری این نشست مهلت داشت که همه لوایح مربوط به پولشویی و تامین مالی تروریسم را تصویب کند، اما سیاستگذاران کشورمان برای تصویب بخشی از این لوایح به اتفاقنظر نرسیدند.
از جمله خواستههای گروه ویژه اقدام مالی از ایران پیوستن به دو کنوانسیون بینالمللی مقابله با تامین مالی تروریسم (سی اف تی) و کنوانسیون ملل متحد علیه جرائم سازمانیافته فراملی (پالرمو) است.
نگرانی اصلی فعالان اقتصادی از سختتر شدن شرایط تجارت خارجی به دنبال محدودیتهای بسیار در مبادلات تجاری است، اما با وعده بی تاثیری این موضوع از سوی همتی باید در انتظار ادامه شرایط باشند.