تاریخ انتشار: ۰۵:۵۴ - ۱۹ تير ۱۳۹۹
اقتصاد ۲۴ از مناطق آزاد جهان گزارش میدهد؛

منطقه آزاد عدن، منطقه‌ای با ظرفیت‌های زیاد اما در گیرودار جنگ/ حمل و نقل ارزان، مزیت رقابتی منطقه خلیج عدن

منطقه آزاد عدن مرکز اقتصادی، تجاری و مرکز استراتژیک یمن است که از سده‌های پیش بزرگ‌ترین و پررونق‌ترین شهر سرزمین یمن به شمار می‌آمده و امروز نیز با وجود درگیری‌های منطقه‌ای و مبارزه بین المللی علیه تروریسم در سال‌های اخیر در آن، همچنان برای موفقیت در تجارت آزاد تلاش می‌کند.
منطقه آزاد عدن
ساجده رحیمی،اقتصاد۲۴ - جمهوری عربی یمن، کشوری در جنوب غربی آسیا و در جنوب شبه جزیره عربستان است. این کشور تا سال ۱۹۹۰ به دو بخش تقسیم شده بود؛ بخش جنوبی و بخش شمالی. بخش شمالی در سال ۱۹۱۸ از زیر سلطه عثمانی‌ها خارج شد، اما بخش جنوبی آن در سال ۱۹۶۷ از سلطه بریتانیا استقلال یافت.

جنوب و شمال یمن پیشرفت‌های سیاسی و اقتصادی متفاوتی را تجربه کرده‌اند. با وجود اینکه تقسیمات قومی در نواحی روستایی هر دو بخش جنوبی و شمالی مشابه هم هستند، اما ساکنان بخش جنوبی نسبت به بخش شمالی این کشور از مزیت‌های شهری بیشتر و تحصیلات بالاتری برخوردار هستند.
 
یمن همواره به‌عنوان فقیرترین کشور عربی معروف بوده است، چرا که این کشور از دهه ۶۰ میلادی شاهد درگیری‌های داخلی و مداخله قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بوده است. جنگ بین دو بخش شمالی و جنوبی در ۱۹۹۴ میلادی منابع مالی بسیاری را نابود کرد و هزینه‌های نظامی و تسلیحاتی را افزایش داد، اما از ۲۰۱۵ میلادی و آغاز تجاوز ائتلاف عربی به رهبری عربستان علیه یمن وضعیت فقر و اقتصاد این کشور بسیار وخیم شده است. محاصره اقتصادی چهار ساله یمن در کنار نابودی زیر ساخت‌های آن توسط ائتلاف سعودی باعث شده این کشور در عمل به عنوان یک اقتصاد ورشکسته مطرح شود.

کشاورزی، بخش مهمی در اقتصاد یمن است که پس از تجاوز خارجی به این کشور به شدت تحت تاثیر قرار گرفت. یکی از محصولات مهم صادراتی یمن، قهوه مخصوص به این کشور با نام «موکا» است. این محصول تا پیش از جنگ به بسیاری از کشور‌های جهان صادر می‌شد به همین دلیل نام موکا در زبان‌های غربی برای نامیدن این نوع خاص از قهوه مورد استفاده قرار گرفت، اما طی دهه‌های گذشته کشت قهوه در یمن کاهش یافت و کشاورزان یمنی فقط به تولید گیاه مخدر «قات» برای نیاز داخل کشور اکتفا کردند.

تهاجم ائتاف تحت رهبری عربستان به یمن در مارس ۲۰۱۵، به اقتصاد این کشور به شدت ضربه زد. در آخرین گزارش بانک جهانی که در ماه آوریل ۲۰۱۹ اعلام شد آمده است این جنگ موجب توقف و رکود فعالیت‌های اقتصادی، کاهش قابل توجه بازار کار و فعالیت بخش خصوصی و فرصت‌های تجاری و در نتیجه افزایش بیکاری شده است. همچنین پیش‌بینی می‌شود فقر در سال ۲۰۱۹ همچنان بر بیش از سه چهارم جمعیت یمن حاکم باشد، در حالی که درآمد متوسط روزانه یمنی‌ها به زیر ۳ دلار رسیده است و تقریبا نیمی از جمعیت در روز کمتر از ۱.۹۰ دلار آمریکا درآمد دارند.
بیشتر بخوانید: شهرهای خلاق چگونه می‌توانند مناطق اقتصادی فعال و موفقی را رقم بزنند؟/ منطقه آزاد شهر خلاق فجیره، فعال در زمینه نوآوری رسانه
یمن یکی از حاصل‌خیزترین مناطق شبه جزیره عربی به شمار رفته و به علت دارا بودن موقعیت خاص جغرافیایی و بنادر و جزایر مهم، در طول تاریخ مورد طمع استعمارگران بوده و صفحات تاریخ این کشور را حوادث گوناگون پر کرده است.

این کشور با دارا بودن سواحل طولانی در دریای سرخ و دریای عرب برای صید ماهی سرمایه عظیمی را در اختیار دارد. علاوه بر این، یمن دارای منابعی است که تاکنون به علت فقر مالی شدید و جنگ‌های طولانی با استعمارگران و سپس جنگ‌های ممتد داخلی، فرصت استفاده و بهره‌برداری از آن‌ها را نیافته و نیاز به سرمایه‌گذاری دارد.

منطقه آزاد عدن


عَدَن مرکز اقتصادی و تجاری و مرکز استراتژیک یمن محسوب می‌شود و اکنون مهم‌ترین گذرگاه طبیعی دریای عرب و اقیانوس هند و گذرگاه مهمی برای دریای سرخ است.

خلیج عدن در جنوب یمن  واقع شده که از سمت جنوب با کشور سومالی و از سوی غرب با کشور کوچک جیبوتی همسایه است و از سمت غرب به باب‌المندب و دریای سرخ و از سمت شرق با اقیانوس هند مرتبط است و جزئی از این اقیانوس بشمار می‌آید.

شهر معروف عدن از سده‌ها پیش بزرگ‌ترین و پررونق‌ترین شهر سرزمین یمن به شمار می‌آمده و هم‌اکنون نیز پس از صنعا پایتخت این کشور، مهم‌ترین شهر یمن است. 

عدن از سال ۲۰۱۵ پایتخت موقت یمن بوده و زمان اتحاد این کشور با جمهوری عربی یمن در سال ۱۹۹۰ پایتخت جمهوری دموکراتیک خلق یمن بود و بار دیگر به طور خلاصه به عنوان پایتخت موقت یمن در زمان پس از تصرف حوثی‌ها در یمن خدمت کرده است.

از لحاظ تاریخی، عدن کالا‌هایی را از سواحل آفریقا و اروپا، ایالات متحده و هند وارد می‌کرد و از سال ۱۹۲۰، انگلیسی‌ها آن را به عنوان "بزرگترین کارخانه تجارت عربستان، دریافت مقادیر کمی از تولیدات بومی، و تأمین خواسته‌های متوسط داخلی و بیشتر بنادر کوچکتر عرب" توصیف کردند. در اسکله‌ها، این شهر زغال سنگ را برای کشتی‌های عبوری فراهم می‌کرد. تنها موردی که در سال ۱۹۲۰ توسط این شهر تولید شد، نمک بود.
بیشتر بخوانید: مناطق آزاد عربستان در مسیر جدایی نفت از اقتصاد/ خواب بن سلمان برای عربستانی نوین
همچنین این بندر کشتی‌هایی داشت که هنگام ورود به باب المندب باید از آن استفاده می‌کردند. اینگونه بود که شهر‌هایی مانند مکه کالا‌ها را با کشتی دریافت می‌کردند.

در اوایل قرن بیستم، عدن یک مرکز قابل توجه تولید قهوه شد. گندم، جو، یونجه و ارزن نیز از عدن تولید و صادر می‌شد. برگ و ساقه یونجه، ارزن و ذرت تولید شده در عدن به طور کلی به عنوان علوفه مورد استفاده قرار می‌گرفت.
 
از لحاظ تاریخی، بندرگاه عدن قطب اصلی حمل و نقل برای منطقه بوده است که حتی با وجود ایجاد منطقه آزاد عدن با مضراتی از جمله درگیری‌های منطقه‌ای و مبارزه بین المللی علیه تروریسم برای سال‌های اخیر، یمن با موفقیت عهد خود را برای ایجاد عدن به عنوان یک منطقه آزاد تجاری رقابتی انجام داد.

بر اساس برنامه پنج ساله (۲۰۰۰-۲۰۰۵)، یمن برای بازسازی زیرساخت‌های منطقه آزاد حدود ۷۵ میلیارد یورو سرمایه گذاری کرد، و این یک مزیت اصلی برای سرمایه گذاران خصوصی در صنعت، انبارداری، گردشگری و تجارت بار بود.

در منطقه آزاد عدن معافیت ۲۵ ساله به همه سرمایه گذاران که بیش از ۵۰ درصد از تولید خود را صادر می‌کنند اعطا شده است. اکنون بندر ترمینال ظروف نزدیک به ۱۶ متر با عمق کانال ۱۵ متری عمق دارد و دولت در نظر دارد یک حوض به طول ۱۶۵۰ متر با ظرفیت دریافت یک میلیون کانتینر در سال احداث کند.
 
کشتی‌های محدود شده به اروپا می‌توانند با بهره گیری از حمل و نقل ارزان و سایر خدمات بندر عدن، تا سه یا چهار میلیون دلار پس انداز کنند. این امر منطقه تجاری آزاد عدن را بسیار رقابتی می‌کند.

این بندر تنها چهار مایل با مسیر دریایی بین المللی فاصله دارد و آب و هوای مطلوب عملکرد بدون توقف کشتی ها در آن را تضمین می‌کند. 

اخیراً، دولت یمن برنامه‌های سرمایه گذاری بلندپروازانه‌ای را برای ایجاد یک پروژه عظیم اقتصادی تنظیم کرده است. چهار منطقه جدید طراحی شده اند. آن‌ها شامل مناطقی برای صنایع سنگین، پتروشیمیایی، بندر مواد اولیه، تولید، ذخیره سازی و رسانه شهر، پارک فناوری، مرکز بین المللی نمایشگاه‌ها، نیروگاه و منطقه گردشگری می شوند.

هم اکنون ساخت کارخانه‌های پتروشیمی، عطر، سیگار، فولاد، شکر، فایبرگلاس، قایق، پالایشگاه‌های روان کننده در دست اقدام است و کارخانه‌های مصالح ساختمانی در حال حاضر مشغول به کار هستند.
 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
برچسب منتخب
# مناطق آزاد

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد