تاریخ انتشار: ۰۹:۴۷ - ۲۰ تير ۱۳۹۹
تاثیر سیاست‌های دولت برای کنترل خروج ارز و یا حمایت از تولید بر بازارهای داخلی چیست؟

به نام حمایت، به ضرر مردم

اخیرا خبری مبنی بر ممنوعیت واردات گوشی‌های بالای ٣٠٠ ‏یورویی به ایران به سرعت دست به دست شد و سروصدای زیادی به پا کرد. آنطور که گفته می‌شد این سیاست برای حمایت از تولید داخل و کنترل خروج ارز بود. البته پس از مدتی خبر‌های رسمی حاکی از آن بود که محدودیتی در کار نیست، اما با این حال فضای بازار با انتشار خبری درخصوص سیاست جدید ملتهب شد.

به نام حمایت، به ضرر مردم

اقتصاد۲۴ از گذشته تا کنون سیاست‌های دولت درخصوص حمایت از تولید داخلی و یا کنترل خروج ارز مورد توجه بوده است و این که حمایت از تولیدات داخلی چگونه باید صورت گیرد از جمله پرسش‌های مهمی است که مطرح می‌شود. درخصوص این پرسش دیدگاه‌های کاملا متفاوت با یکدیگر وجود دارد. عده‌ای سیاست‌های دولت برای حمایت از تولید داخل و یا کنترل خروج ارز را در کنترل روند بازار موثر دانسته و عده‫ای دیگر اینگونه سیاست‌ها را دارای نتیجه‌ای معکوس برای بازار و مصرف‌کننده می‌دانند. مسلما زمانی که صحبت حمایت از تولید داخلی به میان می‌آید، در ابتدا حمایت از کالا‌های داخلی در مقابل کالا‌های خارجی به ذهن می‌رسد. در این میان سیاست‌های حمایتی همچون افزایش تعرفه کالا‌های وارداتی، اعطای ارز ارزان به تولیدکننده و... مطرح می‌شود. این در حالی است که برخی از تحلیلگران معتقدند اینگونه سیاست‌ها نه تنها از تولیدات داخل حمایت نکرده، بلکه آسیبی جدی به تولید، تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان وارد خواهد کرد. به گفته آن‌ها حمایت از تولید داخلی باید با اجرای سیاست‌هایی صورت پذیرد که درنهایت منجر به بهبود فضای کسب و کار؛ افزایش تقاضای مصرف‌کننده، افزایش کیفیت، کاهش ریسک سرمایه‌گذاری و ... شود نه اینکه سیاست‌ها به‌گونه‌ای عمل کنند که بازار‌ها به انحصاری درآیند و از سوی دیگر مصرف‌کنندگان مجبور به انتخاب میان کالای بی‌کیفیت ارزان و کالای گران قیمت با کیفت بیشتر باشند.
 

سیاست‌های بر پایه محدودیت سابقه‌ای طولانی دارد


اعمال سیاست‌هایی بر پایه ممنوعیت سابقه طولانی در اقتصاد ما دارد، به عنوان نمونه می‌توان به جریان ممنوعیت واردات خودرو در سال‌های گذشته اشاره کرد، در آن موقع تا زمانی که تولید اتومبیل در داخل کشور به میزان مورد هدف برسد و مورد توجه قرار بگیرد، واردات خودرو ممنوع شد و تعرفه‌های سنگینی برای آن درنظر گرفتند. این فرآیند سبب شد که قیمت خودرو‌های خارجی افزایش پیدا کند. این در حالی بود که خودروسازان به جای اینکه تکنولوژی خود را به استاندارد‌های لازم برسانند در فضا‌های دیگری سرمایه‌گذاری کردند و درنهایت که مهلت پایان کاهش تعرفه‌های واردات خودرو فرا رسید خودروسازان از تعطیلی بنگاه‌های خود گفتند و جلوی این روند را گرفتند. اکنون شاهد هستیم که قیمت خودرو‌های خارجی چندین برابر افزایش تعرفه‌ها شده است. از طرف دیگر خودروسازان سال‌ها صف‌های خرید طولانی داشته و این جریان نشان می‌دهد که محدودسازی بازار یک فرآیند دلالی و سود برای عده‌ای خاص ایجاد کرده است.
 
در این میان کالا‌های داخلی نیز افزایش قیمت را تجربه می‌کنند و مصرف‌کنندگان نیز نمی‌توانند از کالای با کیفیت برخوردار باشند. یعنی یا باید با هزینه‌ها گزاف کالای باکیفیت خارجی را تهیه کنند و یا کالایی با کیفیت پایین را در سبد خرید خود قرار دهند. نمونه دیگر از محدودسازی‌ها برای کنترل شرایط می‌توان به بازار موبایل و حواشی روز‌های اخیر آن درخصوص جلوگیری از واردات گوشی بالای ۳۰۰ یورویی اشاره کرد. دو روز پس از انتشار اطلاعیه اتحادیه واردکنندگان موبایل مبنی بر ممنوعیت واردات گوشی‌های بالای ٣٠٠ ‏یورویی به ایران، مشخص شد که این اطلاعیه مبنای مستدل و قانونی نداشته است، اما انتشار این خبر بازار را تحت تاثیر قرار داد.
 
بررسی‌ها درخصوص حال و هوای بازار نشان داد که اعلام ممنوعیت در این بخش نیز می‌تواند پیامدی همچون بازار خودرو را به همراه داشته باشد. به عبارتی دیگر اگر فرض را بر اجرای این ممنوعیت بگذاریم خواهیم دید هنگامی که گوشی‌های موبایلی با یک برند خاص افزایش نجومی قیمت را تجربه می‌کند خودبه‌خود قیمت برند‌های پایین‌تر نیز افزایش قیمت را خواهند داشت و این روند به نفع بازار و مصرف‌کننده نخواهد بود. هرچند که پس از چند روز خبر ممنوعیت در بازار موبایل تکذیب شد، اما به هرحال با انتشار این خبر بازار در حال و هوای دیگری قرار گرفت.
 
حال اینکه انتشار اینگونه اخبار و حواشی مسائل مربوط به اینگونه سیاست‌گذاری‌ها برای کنترل خروج ارز و یا حمایت از تولید در داخل چه تاثیری بر بازار‌ها می‫گذارد خود جای سوال دارد. سیاوش غیبی‌پور، کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به برخی سیاست-گذاری‌ها در خصوص کنترل خروج ارز و یا رونق تولید داخلی گفت: هنگامی که دولت با محدودیت-های ارزی در کشور روبه‌رو می‌شود به ناچار تمام بستر‌ها برای جلوگیری از مصرف ارز و خرید‌های غیرضروری را مسدود می‌کند، این روند سابقه طولانی در کشور دارد. به عنوان نمونه زمان جنگ خرید بسیاری از کالا‌های لوکس به دلیل حفظ منابع ارزی و مصرف آن برای کالا‌های ضروری ممنوع شد.

وی افزود: روند سیاست‌گذاری‌ها برای عدم خروج ارز و یا رونق تولید داخل در بخش خودرو نیز وجود داشت و این بخش هم با تعرفه و هم با ممنوعیت صادرات با ارز دولتی، نیمایی و ... کنترل می‌شد. این سیاست‌ها درخصوص کالا‌های هم وجود داشت چراکه ما پدیده قاچاق را به وفور در مرز‌ها داشته و داریم. درخصوص موبایل نیز گفته می‌شد قرار است چنین ممنوعیت‌هایی انجام شود.
 
غیبی‌پور در بخش دیگری از صحبت‌هایش به نتیجه معکوس برخی از عوامل بازدارنده اشاره کرد و در این خصوص گفت: همانطور که اشاره کردم گاهی اوقات ممنوعیت‌هایی برای بازار‌ها اعمال می‌شود، اینکه این عوامل بازدارنده گمرکی و محدودیت‌ها چه میزان در توزیع و بازگشت ارز به کالا‌های اساسی موثر خواهد بود نیاز به تحلیل‌های کارشناسانه عمیقی دارد. البته باید اشاره کرد که برخی مواقع عوامل بازدارنده گمرکی جواب و نتیجه‌ای معکوس خواهد داشت. چراکه در مقابل برنامه‌ریزی‌ها برای حفظ منابع ارزی و یا رونق تولید در داخل ما با پدیده قاچاق، راه‌های فرار از قوانین و اقتصاد زیرزمینی روبه‌رو هستیم و این موارد به راحتی می‌تواند مسیر برنامه‌ریزی‌ها را منحرف می‌کند. البته عوامل بازدارنده از این جرایم وجود دارد، اما نمی‌توان این مشکلات را نادیده گرفت.

این کارشناس اقتصادی در ادامه به تاثیر کوتاه‌مدت سیاست‫گذاری‌ها اشاره کرد و گفت: من گمان می‌کنم این عوامل و محدودیت‌ها به لحاظ زمان‌بندی در یک زمان کوتاه تاثیرگذار خواهد بود، اما در بلندمدت عوامل بازدارنده منجر به اتفاقات دیگر می‌شود.

وی ادامه داد: دو نرخی شدن کالا‌ها از جمله اتفاقاتی است که در بلندمدت گریبان بازار‌های را خواهد گرفت و ما باید توجه داشته باشیم که ایجاد یک قیمت دیگر باعث به وجود آمدن رانت و فساد می‌شود. در این شرایط دولت‌ها سعی می‌کنند با اعمال سیاست‌هایی به تک‌نرخی بودن کالا‌ها بازگردند و بار دیگر سیاست‌های جدیدی اعمال می‌کنند. نمونه دو نرخی شدن را می‌توان در بازار آهن دید، آهن سال‌ها در کشور ما دو نرخی بود و بعد از کش‌وقوس‌های فراوان ما به فرآیند تک‌نرخی رسیدم.

سیاست هایی که ناکام خواهند ماند

غیبی‌پور از ناکام بودن نرخ‌گذاری‌های یک‌جانبه و برخی از سیاست‌گذاری‌ها گفت: اکنون مسئله واردات موبایل مطرح شده است البته پس از چند روز خبری منتشر شد که حاکی از لغو شدن آن بود. حال فرض بر این باشد که این مصوبه عملی شود، شاید در کوتاه‌مدت موثر باشد و بتواند دولت را به هدف خود برساند، ولی اینگونه سیاست‌ها هیچ-گاه به عنوان یک پدیده مثبت اقتصادی و تاثیرگذار نخواهد بود و سیاست‌ها و یا نرخ‌گذاری‌ها یک‌جانبه عموما به ناکامی می‫انجامد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که آیا اعمال سیاست‌ها و تاثیرپذیری بازار‌ها از انتشار اخبار، بازار به روند قبلی خود بازمی‌گردد یا خیر، گفت: در بازار رقابت وقتی تعداد زیادی کالا وجود دارد چند بنگاه نمی‌توانند قیمت را تغییر بدهند، پس چه عاملی قیمت تعادلی در هر بازاری را به دست می‌آورد؟ تعامل عرضه و تقاضای کل است که در هر بازار قیمت نهایی را تعیین می‌کند. به عبارتی دیگر نسبت عرضه و تقاضا در یک بازار رقابتی یک قیمت را به وجود می‌آورد که آن قیمت قابل قبول بوده و به دور از چانه‌زنی جامعه است. اگر ما محدودیت‌هایی از جمله مالیات، یارانه، تعرفه‌ها، ممنوعیت وارداتی و... را ایجاد کنیم در یک زمان کوتاه شاید بتواند شرایط بازار را کنترل کند، اما پس از مدتی بازار مسیر خود را در پیش می‌گیرد و با تاثیر‌پذیری از عواملی همچون عرضه، تقاضا و یا کیفیت کارکرد خود را مشخص می‌کند.
 
منبع: ابتکار
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ استایل اروپایی جوانان ۵۴ سال پیش در پارک محتشم رشت

ارزان ترین و گران ترین کولرهای آبی چند تومان است؟

زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد؟

عکس/ گشت و گذار ثریا اسفندیاری ۶۷ سال پیش در نیویورک با گل سینه خاص

عکس/ ژست خاص فخر التاج، نوه ناصرالدین شاه ۱۳۴ سال پیش با چادر گلدار روی تپه

اینفوگرافی/ کدام کشور بیشترین پول را برای هوش مصنوعی خرج کرده؟

عکس/ استفاده از اشعه ایکس در بیمارستان جلفای اصفهان در دوره قاجار

عکس/ استایل شیک و اروپایی احمد شاه قاجار ۱۰۴ سال پیش در سفر اسپانیا با ماشین لوکس

عکس/ دلبری‌های دو اسب کنار رودخانه‌ای در گیلان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ مشاهده دود انفجار بندرعباس از جزیره قشم

عکس/ شبیه سازی انفجار بندرعباس با بیروت

دستور فوری دادستان در پی حادثه انفجار بندرعباس

عکس/ ترکیب احتمالی استقلال مقابل پیکان

اینفوگرافی/ اقدامات فوری پزشکی و ایمنی بعد از انفجار

بازخوانی یک انفجار اتمی در ۳۹ سالگی آن؛ فاجعه هسته‌ای چرنوبیل از افسانه تا واقعیت!

عکس/ زیبایی نفس گیر ساحل فیتوپلانکتون چابهار

فیلم/دوربین مداربسته از لحظه انفجار بندر شهید رجایی

مصدومان حادثه انفجار بندرعباس به کرمان و شیراز انتقال می‌یابند

عکس/ زیبایی خیره کننده روباه صحرایی ایران با گوش‌های عجیب

عکس/ صحنه‌های دلخراش بندر شهید رجایی بعد از انفجار

فیلم/ پرواز بالگرد‌ها برای مهار آتش سوزی بندرعباس

فیلم/ ارتباط تلفنی رئیس اورژانس با نیرو‌های عملیاتی در بندرعباس

اینفوگرافی/ چرا بندر شهید رجایی مهم و استراتژیک است؟

توضیحات بقایی درباره برگزاری دور سوم مذاکرات در مسقط

فیلم/ ریزش سقف ساختمان اداری بندر شهید رجایی بر سر کارمندان

فیلم/ انتقال مجروحین انفجار بندر شهید رجایی به مراکز درمانی

آماده‌باش اورژانس هوایی شیراز، جهرم و لار برای اعزام به بندرعباس

فیلم/ شنیده شدن صدای چندین انفجار در بندرعباس

حادثه در بندر شهید رجایی بندرعباس از زاویه‌ای دیگر

عکس/ مذاکره ترامپ و زلنسکی در حاشیه مراسم تشییع پاپ

عکس/ کری‌خوانی مبینا نعمت زاده برای ناهید کیانی

فیلم/ اسکله شهید رجایی بندرعباس غرق در آتش و دود

افزایش تعداد مصدومان انفجار بندرعباس به ۵۶۱ نفر

عکس/ قدرت وحشتناک موج انفجار در بندرعباس

رئیس کل گمرک ایران عازم بندرعباس شد

فیلم/ گزارش خبرنگار فارس از انفجار بندر شهید رجایی

عکس/ زیبایی حیرت انگیز ارتفاعات ماسال در بهار

فیلم/ حجم آتش سوزی در اسکله شهید رجایی

فیلم/ ثبت اثر انفجار در شهید رجایی بر کامیون‌های حاضر در بندر

فیلم/ خبرنگار صداوسیما: انفجار ناشی از مخزن آمونیاک نبوده است

فیلم/ صحنه جدیدی از نزدیکی محل انفجار در بندرعباس

فیلم/ تخریب ساختمان‌های اداری اطراف بر اثر موج انفجار در بندرعباس

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ امروز

عکس/ لحظه اول انفجار اسکله شهید رجایی بندر عباس

قیمت All-in-One اپل

فیلم/ جزئیات دور سوم گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

فیلم/ توضیحات سلحشور درباره انفجار در بندرعباس

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ آسیب و جراحت مردم در محل انفجار بندرعباس

فیلم/ لحظه هولناک از انفجار دوم در بندرعباس

فیلم/ لحظه انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندرعباس

ادعای جنجالی پریسا امامی علیه امیر قلعه‌نویی

علت اصلی انفجار در بندر شهید رجایی چه بود؟

فیلم/ شدت و وسعت انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس

گزارش بورس امروز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

فیلم/ وزیر ارشاد ایران و ترامپ در یک قاب

سورپرایز جالب مجتبی جباری برای استقلال