تاریخ انتشار: ۰۹:۲۶ - ۲۲ مرداد ۱۳۹۹
سناریوی «فروش نفت به مردم» تکمیل شد؟

پازل نفتی گشایش اقتصادی

اطلاعات منتشرشده تا این لحظه نشان می‌دهد مبنای اجرایی طرح گشایش اقتصادی، از مسیر فروش نفت در داخل می‌گذرد. ظاهرا بر مبنای طرح اولیه، قرار بود نفت در قالب اوراق سلف استاندارد موازی نفت خام به فروش برسد؛ اما حالا قرار است مسیر دومی هم از طریق تاسیس صندوق‌های کالایی قابل‌معامله، موسوم به ETC گشوده شود.

پازل نفتی گشایش اقتصادی

اقتصاد۲۴ -  با توجه به برنامه دولت برای تامین مالی ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی، به‌نظر می‌رسد در صورت نهایی شدن این طرح، بزرگ‌ترین ETC تاریخ بازار سرمایه ایران بر پایه نفت تشکیل خواهد شد. شنیده‌ها حکایت از آن دارد که در طرح اولیه، امکان فروش یونیت‌های صندوق کالایی نفت پیش از سررسید، پیش‌بینی نشده بود که ظاهرا این موضوع با مخالفت برخی مسوولان ارشد اجرایی مواجه و مقرر شد شکل کار تغییر پیدا کند و مواردی، چون امکان معامله در بازار ثانویه در آن دیده شود. جلسات کارشناسی دولت و مجلس تا پاسی از شب ادامه داشته است تا جزئیات این شیوه تامین مالی شفاف و نگرانی‌های مجلس نیز رفع شود.
عرضه اوراق مبتنی بر نفت‌خام به مردم در آخرین جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مطرح و تصویب شد که به معنی ایجاد ظرفیت جدیدی برای تامین مالی بخش دولتی است. هنوز از جزئیات آن خبری در دست نیست، ولی گفتگو با کارشناسان این حوزه نشان‌دهنده استفاده از ابزار‌های مالی نوین برای جلب نظر کارشناسی مجلس و بورس است. هنوز بحث‌های کارشناسی در این خصوص به اتمام نرسیده و مباحث کارشناسی جمع‌بندی نشده است.
 
حجت‌الاسلام حسن روحانی روز سه‌شنبه در حاشیه یکصد و پنجاه و هشتمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، با اشاره به طرح فروش داخلی نفت و عرضه آن در بورس انرژی، این طرح را از جمله طرح‌های مبتنی بر اقتصاد مردم‌محور و اقدامی موثر در راستای سامان دادن به بازار سرمایه و بورس و گام مهمی برای مقابله با تحریم نفتی دشمنان دانست و با توجه به تصویب کلیات این طرح در جلسه روز دوشنبه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، اظهار امیدواری کرد پس از تصویب نهایی و تدوین شیوه اجرایی، دولت بتواند این اقدام را عملیاتی کند. این اظهارنظر را می‌توان مهم‌ترین زیرساخت برای اجرا شدن طرح فروش نقدی نفت خام به مردم به‌شمار آورد که پتانسیل بهبود وضعیت اقتصادی کشور را در بر دارد.
 

همچنین محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما در مورد محتوای جلسه سران قوا و اینکه چه تصمیماتی نهایتا اتخاذ شد، بیان کرد: موضوع مهمی که در دستور کار بود، استفاده از ظرفیت بازار سرمایه برای افزایش فروش نفت در کشور است. با توجه به اینکه طی سال‌های اخیر موضوع بحث عرضه نفت خام در بورس انرژی مطرح شده است، امروز بحث ابزار‌های مشتقه یا به عبارتی قرارداد‌های آتی مربوط به حوزه نفت است که بتواند در مواجهه با تحریم‌ها و ظرفیت‌های صادراتی ما اثرگذار باشد، درکنار آن هدایت نقدینگی در جامعه و تامین منابع مالی برای دولت در بخش‌های مختلف را نیز بتواند فراهم کند، در دستور کار قرار گرفت. این موضوع از هفته گذشته در جلسات گوناگون مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. به واسطه اهمیت و ضرورت این موضوع که در فضای اقتصادی کشور مطرح است کلیات مباحث مرتبط با آن مورد توافق قرار گرفت و به این شکل مطرح شد که دولت از ظرفیت ابزار مربوط به قرارداد آتی نفت یا به عبارتی فروش نفت که تعهدات آینده آن را تعریف کند بتواند استفاده کرده و از این جهت هم بازار نقدی نفت در کشور بتواند از ظرفیت جدید برخوردار شود و هم امکان افزایش صادرات را فراهم کند و هم تراز تجاری کشور را بهبود بخشد. مجموع این موارد به‌عنوان مزیت‌های پیشنهادی بوده که در دستور کار شورای عالی هماهنگی اقتصادی کشور قرار گرفته است.
 
پس از بحث‌های بسیار گسترده و جمع‌بندی‌ها برای اینکه بتوانیم از این ظرفیت اقتصادی بهره ببریم کلیات آن مورد توافق قرار گرفت تا بتوانیم در آینده جزئیات آن را به‌طور دقیق مورد بررسی قرار دهیم. وی در پاسخ به این سوال که آیا فروش نفت به مردم قطعی است و آیا ممکن است بدهکاری‌هایی در آینده ایجاد کند، گفت؛ چیزی که مهم بود این است که به‌واسطه استفاده از ابزار‌های مشتقه، تعهدات دولت فعلی را به دولت آینده موکول نکنیم. این موضوع یکی از دغدغه‌های جدی مجلس و سایر ارکان بوده است. در جلسه ابتدای هفته جاری به‌طور مفصل در این‌باره بحث و تبادل‌نظر صورت گرفت. پیشنهادی که از جانب دولت مطرح شد کمی با طرحی که مجلس قصد تصویب داشت و همچنین مورد تایید دستگاه قضایی بود، مغایرت داشت.
 
نهایتا فروش نفت در ارتباط با این موضوع قطعی است؛ بنابراین تسویه‌ای که بتواند تعهدات ریالی را برای دولت آینده در بر داشته باشد، به هیچ عنوان اتفاق نخواهد افتاد و مجلس در جلسه برگزار شده مخالفت خود را در این‌خصوص رسما اعلام کرده است. از نظر ما کمک به راه‌اندازی بورس انرژی در حوزه عرضه نفت و میعانات گازی که رویکرد نقدی آن درحال‌حاضر با کندی همراه است به‌عنوان اولویت اول ماست و طبیعتا قرارداد‌های آتی مرتبط با فروش نفت و میعانات گازی به‌صورت قطعی بحث ما است لذا مبنای تسویه ریالی در سررسید که برای دولت آینده بتواند ایجاد تعهد کند، از نظر ما منتفی است که طی جلسه مورد توافق قرار گرفت.

اوراق سلف‌استاندارد موازی

سبک این پیشنهاد مشابهت بسیاری با اوراق سلف استاندارد موازی دارد. تجربه عرضه اوراق سلف استاندارد موازی در بورس انرژی وجود دارد و اولین عرضه سلف استاندارد نفت خام سبک در سال ۹۴ بود و آخرین آن روز دوشنبه همین هفته به ثبت رسید. تجربه خوبی در این خصوص وجود دارد که اجرایی شدن آن منطقی است. آخرین عرضه در چارچوب این اوراق ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود اگرچه در گمانه‌زنی‌های اخیر این رقم ۱۹۰ تا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان عنوان شده است.
 
سلف استاندارد موازی تاکنون همیشه بازارگردان داشته، ولی این‌بار شرایط متفاوت است، زیرا رقم به‌قدری بالاست که غالب شرکت‌های تامین سرمایه را در بر می‌گیرد، بنابراین مطلب ساده‌ای نیست که به سرعت اجرایی شود. شنیده‌ها حکایت از آن دارد که در بررسی این پیشنهاد برخی از اعضای برجسته مجلس با آن مخالفت کرده‌اند آن‌هم در شرایطی که هزینه‌های این دولت به تعهد دولت بعدی بدل می‌شود. البته تصویب این طرح که رئیس‌جمهور آن را خبری کرد به معنی آن است که ایرادات در حد نظرات کارشناسی و عملیاتی است و می‌تواند به مرور زمان اصلاح شود. در هر حال در گفت‌وگوی «دنیای اقتصاد» با یک منبع آگاه عنوان شد: هدف دولت در این طرح محقق نشده است. این در حالی است که عدم انتقال تعهد به دولت بعد به معنی آن است که این اوراق نمی‌تواند دو ساله باشد، بنابراین حداکثر باید در یکسال آینده سررسید شود. همچنین درخصوص بازارگردانی نیاز به حضور بسیاری از شرکت‌های تامین سرمایه است که امکان بازارگردانی و خرید اوراق پیش از سررسید را در بر داشته باشد که به هماهنگی‌های بسیار گسترده‌ای نیاز دارد که بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از این هماهنگی‌ها حکایت ندارد.

احتمال تشکیل صندوق‌های کالایی

تجمیع نفت خام در طرح موجود رقمی نزدیک به ۶۰۰ هزار بشکه در روز چیزی شبیه به یک صندوق کالایی است که می‌تواند بدون در اختیار داشتن موجودی انبار‌ها در چارچوب گواهی سپرده کالایی، این ابزار مالی را استارت بزند. به‌عنوان مثال نفت که در خط لوله یا فرآیند پالایش یا در انبار‌ها وجود دارد مکانیزمی پیچیده برای انبارداری داشته و تقریبا نگهداری آن در شرایطی شبیه به گواهی سپرده سایر کالا‌ها امکان‌پذیر نیست. به‌صورت دقیق‌تر نیاز به وجود ذخایر قطعی نفت خام وجود ندارد بنابراین در هر شرایطی می‌توان صندوق کالایی یا گواهی سپرده کالایی برای نفت تعریف کرد. در این وضعیت می‌توان به سادگی صندوق کالایی با زمان اتمام فعالیت دو ساله مطرح کرد و بانک‌ها یا شرکت‌های تامین سرمایه می‌توانند در این صندوق‌ها مشارکت کنند. این رویکرد، اما در شرایطی که بازارگردان داشته باشد برای سرمایه‌گذار تفاوت چندانی نداشته، ولی سبک عملکرد آن تفاوتی عمیق دارد.

جزئیات قطعی نیست

امیرحسین تبیانیان، نماینده شرکت ملی نفت ایران در بورس انرژی در گفتگو با خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» گفت: طرح فروش داخلی نفت و عرضه آن در بورس انرژی همچنان در دست بررسی است و هنوز سازوکار اجرایی آن نهایی نشده است، از این‌رو نمی‌توان به‌طور دقیق درباره جزئیات آن صحبت کرد. امیدواریم با پیگیری‌های مکرر و جلساتی که برگزار می‌شود به‌زودی نهایی شود. وی درخصوص جزئیات این پیشنهاد اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت: جلسات مستمری در این‌خصوص برگزار شده و در حال انجام مراحل کارشناسی است و در روز‌های آینده اطلاع‌رسانی خواهد شد.
منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ اطلاعیه تعلیق برخی خدمات سفارت افغانستان در تهران

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ سفره غذای لاکچری بهاره رهنما در خانه شخصی برای مهمانان ویژه

عکس/ شهید بهشتی، شهید باهنر و رهبر انقلاب ۴۵ سال پیش سر سفره

عکس/ شهید چمران بر سر مزار دکتر شریعتی ۴۸ سال پیش در سوریه

عکس/ شام عروسی عزت الله ضرغامی در کنار دوستانش ۴۳ سال پیش

عکس/ استوری مجتبی جباری برای ناصر حجازی

عکس/ نوجوانی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ۲۳ سال پیش

عکس/ محل برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و امریکا

عکس/ سید نصرالله بنی‌صدر، پدر ابوالحسن بنی صدر ۶۴ سال پیش

عکس/ تیپ و چهره جذاب آیشواریا رای باچان در ۳۴ سالگی

عکس/ رهبر انقلاب در سفر پاکستان ۴۰ سال پیش

عکس/ خوش گذرانی محمدرضا پهلوی و خانواده اش ۵۶ سال پیش در سوئیس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ تلاش آتش‌نشانان برای اطفای حریق در خیابان طالقانی

آخرین وضعیت مصدومیت حسن یزدانی

معامله ۳ میلیون تن محصول در بورس کالا

فیلم/ حملات وحشیانه اسرائیل به چادر آوارگان فلسطینی

عکس کمیاب از کارمندان نظمیه رشت در دوران پهلوی مقابل ساختمان اداری

فیلم/ آتش سوزی یک ساختمان اداری در خیابان طالقانی

رضا درویش در پرسپولیس ابقا شد

ترکیب احتمالی استقلال برابر صنعت نفت

مصدومیت ۶ دانش آموز و یک راننده در کرج

پزشکیان جراح قلب است یا رئیس‌جمهور؟

فیلم/ قیمت تجهیزات پزشکی افزایش می‌یابد؟

فیلم/ دابسمش دیدنی احسان علیخانی و بازیگران جوکر

حمله تند کیهان به آخوندی و اصلاح‌طلبان

عکس/ چهره متفاوت افسانه بایگان با یک متن معنادار سوژه شد

گزارش بورس امروز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴

عکس/ استایل اعیانی نمایندگان ایران ۱۲۹ سال پیش در تاج گذاری امپراتور روسیه

بیانیه تند سپاه در سالروز آزادی خرمشهر: دست به ماشه آماده پاسخ هستیم

عکس/ جنجال ویلا‌های لوکس قاچاقچیان سوخت در هرمزگان

افشاگری تازه درباره زمان توافق ایران و آمریکا

مرجع رسمی تنظیم‌گری بازار رمزارزها فقط بانک مرکزی است

خانه تکانی ترامپ در شورای امنیت ملی کاخ سفید

عکس/ چهره متفاوت خاله شادونه با شال و مانتوی بهاری

فیلم/ روایت سرلشکر باقری از حوادث سال ۱۴۰۱

فیلم/ بازیگر محبوب شب‌های برره روی تخت بیمارستان

سقوط بی‌سابقه نرخ باروری در ایران

عکس/ شباهت بامزه و جالب سعید روستایی به نامزد سلنا گومز

آخرین آمار مبتلایان ایدز در ایران

عکس/ این بیلبورد‌ها در تهران شبانه پایین کشیده شدند

عکس/ ژستی خاص یکی از زنان پیشگام تئاتر ۱۳۰ سال پیش

رونمایی از ۲ خرید جدید پرسپولیس

فیلم/ جشن تولد متفاوت رضا عطاران در کنار دختران مشهدی

عکس/ دیدار امپراتور ژاپن ۴۵ سال پیش با ملک خالد

نیمکت های خالی/ فقر، باورهای غلط و موانع جغرافیایی چند ضلعی بازماندگی از تحصیل دانش آموزان ایرانی

علت مرگ ۱۸ قلاده فوک خزری چه بود؟

عکس/ لباسی که آیشورایا را ستاره جشنواره کن کرد

عکس/ بازیگر نقش نجاشی فیلم محمدرسول الله در ۸۹ سالگی

ماجرای ورود ابر‌های ناشناس به آسمان ایران چیست؟

عکس/ تیپ خاص رویا میرعلمی با کت رنگ جیغ و کیف براق

عکسی احساسی از چارلی چاپلین ۹۶ سال پیش در کنار همسر سوم اش

عکس/ استوری فدراسیون فوتبال ناپولی و دیه گو مارادونا

جدیدترین قیمت رهن و اجاره خانه در تهران خرداد ۱۴۰۴+ جدول

عکس/ قاب دیدنی سیامک انصاری و خانم مجری در جشن نفس

عکس/ دیدار پادشاه چهارم اردن و ملکه رانیا ۲۶ سال پیش با پاپ

مقصد بعدی کاپیتان پرسپولیس کجاست؟

فیلم/ پیدایش یک گودال عمیق در دل دریاچه ارومیه

عرضه ۶۰۰ دستگاه آریسان۲ در بورس کالا

عکس/ استایل ویژه پریناز ایزدیار با گوشواره‌های عجیب روی فرش قرمز

عکس/ ضرغامی در لباس سپاه ۴۴ سال پیش به همراه ناطق نوری

تخریب دیواره‌های برج آرامگاه ایلخانی سرست مازندران

مراسم سالروز فتح خرمشهر با حضور قالیباف