در همین حال مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه فرآوری محصولات کشاوزی ارزش افزوده بالایی دارد، اظهار میکند: هر میوهای که تبدیل به پوره، کنسانتره یا شیره و دوشاب شود، هر بشکه اش گاه تا ۵۰۰ دلار در بازارهای جهانی خرید و فروش میشود.
ایاز برنو با اشاره به اینکه فرآوری هر ۱۰۰ تن سیب یک فرصت شغلی جدید ایجاد میکند، تشریح میکند: سرمایه گذاری در حوزه صنایع تبدیلی کشاورزی علاوه بر رساندن سود بیشتر به کشاورزان، افزایش بهره وری و ارز آوری در این حوزه راهبردی را نیز به دنبال دارد.
وی با اشاره به فعالیت ۷۶۰ کارخانه صنایع تبدیلی و غذایی با سطح تکنولوژی بالا در استان توضیح میدهد: محصولات کشاورزی بومی و سایر استانها پس از بسته بندی در این کارخانهها، به بازار داخلی عرضه و یا صادر میشود.
وی اضافه میکند: در زمینه صنایع تبدیلی و غذایی در آذربایجان شرقی اقدامات خوبی انجام گرفته است که در این راستا سرمایه گذاران بخش خصوصی همت بالایی داشته و تلاشهای بسیاری را در زمینه احداث کارگاهها و کارخانههای فراوری در استان انجام دادهاند.
وی با اشاره به وجود ۱۲۰ سردخانه در آذربایجان شرقی به عنوان یکی از نیازهای اساسی تولیدکنندگان سیب میگوید: تعدادی سردخانه دیگر نیز با همت بخش خصوصی در حال احداث است.
این در حالی است که سود اصلی سیب تولیدی آذربایجان شرقی به عنوان دومین قطب تولید سیب کشور به جیب دلالان و واسطهها میرود و باغداران به دلیل فصلی بودن کار باغداری، قیمت بالای کود و مواد اولیه و نیز هزینه بالای کارگر، منفعت چندانی از کار خود که سالها برای آن عمر صرف کرده اند، نمیبرند.
حسین علیپور، از باغداران مراغه که تخصص او تولید سیب است، میگوید: با اینکه نصف سیب مراغه صادراتی است، اما هزینههای جانبی عرضه محصول به بازار بسیار بالاست و به همین دلیل نیز سود چندانی نصیب ما نمیشود.
وی با بیان اینکه باغداران در پرورش و عرضه محصول به بازار با مشکلات متعددی مواجه هستند که هزینه بالای تولید بزرگترین آنهاست، اضافه میکند: باید صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی در همه جای آذربایجان شرقی توزیع شود و توسعه یابد تا دسترنج ما به شکل خام فروشی نصیب دلالان و واسطهها نشود.
در همین حال اسکندری، کارشناس جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز هزینه بالای تولید محصولات کشاورزی را تایید میکند و توضیح میدهد: هر هکتار باغ سیب سالانه بین ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان هزینه دارد.
هر چند امروزه افزون بر ۷۰۰ کارگاه فرآوری و بسته بندی محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی وجود دارد، اما انتشار تصاویری از انبار دهها تن سیب در ورودی شهر اهر به عنوان یکی از سه قطب اصلی تولید این میوه در استان نشان میدهد که کشاورزان این خطه از کمبود صنایع تبدیلی و فرآوری بزرگ مقیاس و کارآمد رنج میبرند.
علی پورحسنی، از کشاورزان شهرستان اهر نیز با اشاره به ریخته شدن دهها تن سیب قرمز در کنار جاده میگوید که روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن سیب در اینجا انبار میشود.
وی اضافه میکند: بعد از هشت ماه تلاش برای پرورش سیب، در فصل برداشت سیبهای بادریز و پادرختی را در اینجا انبار میکنیم تا هر کیلوی آن را ۸۰۰ تومان به کارخانجات تولید آبمیوه و کنستانتره بفروشیم.