تاریخ انتشار: ۰۸:۱۱ - ۲۶ بهمن ۱۳۹۷
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

«نوپک» در صورت تصویب چه تبعاتی برای اعضای اوپک خواهد داشت؟/ لابی شرکت‌های بزرگ نفتی آمریکا علیه لایحه

لایحه «نوپک» یا قانون «نه به کارتل کشورهای تولید کننده و صادرکننده نفت اوپک» که بار دیگر در مجلس آمریکا مطرح شده، به دلیل وتوی روسای جمهور آمریکا تاکنون به قانون تبدیل نشده است؛ اما تنش‌های اخیر در روابط میان آمریکا و عربستان ممکن است کار تصویب این لایحه را تسهیل کند.
ترامپ و پادشاه عربستان
اقتصاد24- سه شنبه هفته گذشته کمیته حقوقی مجلس نمایندگان آمریکا لایحه ای را برای جلوگیری از سوء استفاده اوپک از قدرت خود برای تعیین قیمت نفت در بازار تصویب کرد؛ این لایجه به «نوپک» معروف است.

لایحه نوپک یا قانون «نه به کارتل کشورهای تولید کننده و صادرکننده نفت اوپک»، لایحه ای در کنگره آمریکا است که هرگز تاکنون به دلیل وتوی روسای جمهور آمریکا تبدیل به قانون و نهایتا اجرایی نشده است. از سال 2000 تاکنون این لایحه 16 بار ارائه شده است.

نوپک با هدف ایجاد سپهر حفاظتی در برابر تصمیمات اوپک و اجازه ندادن به این کارتل برای کاهش توزیع نفت جهانی به عنوان یک ابزار قدرت برای تاثیرگذاری بر قیمت های نفت ارائه شد.

با وجود احساسات منفی علیه اوپک در آمریکا، این لایحه تاکنون ناموفق بوده است.

اولین بار این لایحه در سال 2000 توسط سناتور هرب کال معرفی شد. پیش‌نویس لایحه، حمایت هر دو حزب را از آن خود کرده بود. این لایحه در کمیته قضایی مجلس سنا در سال 2000 تصویب شد و بارها تا سال 2013 توسط کال در کنگره ارائه شد و در همه این دوره ها در کمیته قضایی کنگره آمریکا لایحه به تصویب رسید.

لایحه نوپک در مجلس نمایندگان آمریکا نیز توسط جان کانیرز در سال 2007 و سپس توسط استیو کاگان ارائه شد.

نوپک یکی از اقدام های کنگره آمریکا برای مقابله با افزایش قیمت نفت به اراده اوپک بوده است. در قانون فدرال آمریکا هیچ دولتی نمی‌تواند به طرز «غارتگرانه‌»ای اقدام به قیمت گذاری کند. بنابراین هدف از این قانون حمایت از مشتری است.

مجازات‌های مقرر در نوپک

این لایحه در صورت قانونی شدن به سلب هرگونه مصونیت اعضای کشورهای صادرکننده نفت خام (اوپک) از اقدامات قضایی آمریکا خواهد انجامید. همچنین مطابق این لایحه، دادستان کل آمریکا در نقش مدعی‌العموم مجاز است سازمان اوپک، هر یک از اعضای آن و حتی کشورهایی را که با آنان همکاری می‌کنند به جرم تبانی در چارچوب کارتل تحت تعقیب قضایی قرار دهد.

این قانون در واقع تسری قانون ضد تراست شرمن به اوپک است. بر اساس قانون ضد تراست شرمن، از اقدامات شرکت‌هایی که مانع تجارت بین ایالتی می‌شدند، جلوگیری به عمل می آمد. شایع‌ترین تخلفات قیمت‌گذاری و دست بردن در مزایده‌ها بود که در دادگاه به‌عنوان تخلف تعریف می‌شد. قانون ضدتراست شرمن بر اقدامات انحصاری در تجارت بین ایالتی نظارت می‌کرد. این قانون مشخص می‌کرد که چه چیزی می‌تواند با هدف انحصار صورت گرفته باشد و چه وقت انحصارها به‌طور طبیعی در بازار اتفاق افتاده است.

در قانون نوپک نیز گفته شده هرگونه تخلف از قانون شرمن توسط دولت های خارجی یا اقدام جمعی توسط دول خارجی یا دیگر اشخاص چه کارتل باشد یا هر سازمان و شکلی از اقدام جمعی، با هدف محدود کردن دولت یا توزیع نفت، گاز طبیعی یا هر محصول نفتی دیگر غیر قانونی است و اگر چنین اتفاقی به طور مستقیم، قابل توجه و منطقی بر بازار، توزیع و قیمت نفت در آمریکا تاثیر بگذارد باید با آن برخورد کرد.

دلیل عدم تصویب نوپک از سال 2000 تاکنون چیست؟

دلیل عدم تصویب لایحه نوپک به عنوان قانون و اجرایی شدن آن، وتوی روسای جمهور سابق آمریکا بوده است. دلیل این روسای جمهوری سابق از هر دو حزب آمریکا این بوده که نگران برهم خوردن روابط عربستان سعودی و آمریکا در ادوار مختلف بوده است. اما زمانه تغییر کرده و ترامپ بارها در توییتر خود اوپک را به افزایش قیمت بنزین در آمریکا متهم کرده است. این اتهامات می‌تواند در نهایت منجر به تبدیل لایحه نوپک به قانون شود.

قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار عربستانی توسط خاندان آل سعودی احتمالا بازی را عوض کرده و بسیاری از حسن نیت‌ها در روابط واشنگتن و ریاض را از بین برده است.

در تئوری، اعضای اوپک ممکن است در اثر تصویب این قانون با مصادره اموال خود در آمریکا مواجه شوند.

در صورت تصویب این قانون کشورهایی نظیر عربستان و امارات از مصونیت دیپلماتیک خود محروم خواهند شد، اما قوانین مصونیت در سایر بخش‌های قانون آمریکا نظیر قانون مصونیت حاکمیت خارجی، کشاندن یک دولت خارجی به دادگاه داخلی را برای آمریکا سخت خواهد کرد.

شرکت نفت آرامکو، شرکت دولتی نفت عربستان برای مثال بسیاری از کسب و کارها در آمریکا را اداره می‌کند و یکی از این شرکت‌ها، شرکت موتیوا است که بزرگترین پالایشگاه نفت در تگزاس آمریکا به شمار می‌آید.

بر اساس گزارش فایننشال تایمز، زنگ خطر تصویب نوپک به صدا درآمده و این فقط شامل حال کشورهای عضو اوپک نیست بلکه کمپانی‌های نفتی بین‌المللی نیز از انتقام‌جویی‌های آمریکا مصون نخواهند بود. کمپانی‌هایی مانند اکسون موبیل و بریتیش پترولیوم، سهام زیادی در پروژه‌هایی در نیجریه و عراق دارند. این کشورهای عضو اوپک ممکن است در صورتی که با جریمه‌های آمریکا مواجه شوند اقدام مقابله‌ای انجام دهند.

گزارش فایننشال تایمز نشان می‌دهد که بسیاری از شرکت‌های بزرگ نفتی در کنار موسسه نفت آمریکایی و اتاق بازرگانی آمریکا در حال لابی برای جلوگیری از تصویب این لایحه به عنوان قانون هستند.

تحلیل‌گران معتقدند خروج قطر از اوپک در سال 2018 تنها برای رقابت‌ این کشور با عربستان نبوده بلکه می‌خواسته اقدامی به نفع آمریکا داشته باشد و جلوی اقدامات ضد تراست آمریکا علیه خود را نیز بگیرد.

مشکل نوپک چیست؟

اما مشکل نوپک چیست؟ رویترز در گزارشی نوشته است: قیمت های پایین نفت برخی ضرورت ها را برای تصویب این قانون از بین برده است. با این حال با توجه به دشمنی ترامپ با اوپک ممکن است این لایحه شانس خوبی برای تصویب به دست آورده باشد.

هنوز برای اینکه با اطمینان از تصویب این لایحه حرفی بزنیم بسیار زود است ولی اگر نوپک تبدیل به قانون شود، به طور تئوریک برای کشورهای عضو اوپک ایجاد محدودیت های تولید با هدف تعیین قیمت بسیار دشوار خواهد شد. کشورهای غیر عضو مانند روسیه نیز با این قانون دچار مشکل خواهند شد.

با این وجود همچنان کشورها به تنهایی قادرند بر پایین یا بالا بردن قیمت ها تاثیر گذار باشند؛ به طور خاص عربستان به دلیل حجم بالای تولید نفت خود می تواند بر قیمت های بازار تاثیر به‌سزایی داشته باشد اما هیچ کشوری بر اساس این قانون نمی‌تواند در قالب یک کارتل از دیگر کشورها بخواهد برای تاثیرگذاری در قیمت همکاری کنند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

پشت پرده برنج ۳۰۰ هزار تومانی به روایت وزیر جهادکشاورزی

وزارت اقتصاد به بازار بورس سر و سامان دهد

معوقات حقوق بازنشستگان ۲۵ تیر ۱۴۰۴ واریز می‌شود؟

زمان ثبت نام پیاده روی اربعین ۱۴۰۴ اعلام شد

آیا بسته دولتی بورس را احیا می‌کند؟

بزرگترین نقطه ضعف نیروی هوایی آمریکا چیست؟

دیدار عباس عراقچی با رئیس‌جمهور چین + عکس

آیا بورس در مسیر بازگشت قرار دارد؟

علل تداوم خروج سرمایه از بازار بورس چیست؟

۴۰۰ میلیون رمزارز بدهید دانشجو شوید!

قیمت جهانی نفت کاهش یافت

عراقچی چه گلایه ای را از طرف رهبرانقلاب به پوتین منتقل کرد؟

صدای کیهان هم از دست تندروها در آمد

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

رشد شاخص بورس در سایه بی‌اعتمادی؛ چرا سرمایه‌گذاران همچنان بی‌اعتمادند؟/ در نبود چشم‌انداز مثبت نباید انتظار رشد داشت

عکس/ استایل تابستانی رامسین کبریتی با لباس هاوایی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴/ سیگنال جدید به قیمت طلا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴/ قیمت دلار از مرز ۹۰ هزار تومان عبور می‌کند؟

دانگ فنگ -۴۱؛ موشک بالستیک قاره پیما چین

مشکل ایران در پدافند هوایی نتیجه نامردی روسیه است

فیلم/ آواز خوانی خواننده عراقی حین انجام جراحی سنگین مغز

خبر بد هواشناسی برای اصفهان

درویش نقش فردوسی‌پور در کاهش مصرف برق را ستود و از اثرگذاری اجتماعی گفت

فیلم/ موزیک ویدیو ایران با صدای فرزاد فرزین

عکس/ نخستین تصویر از بازیگر نقش هری پاتر

فیلم/ حمله تند عضو شورای شهر به آب و فاضلاب در پی صدور قبض‌های نجومی

خبر مهم درباره وام بلاعوض به یارانه‌بگیران

فیلم/ اعزام تانک‌های عناصر جولانی به سویداء

حذف ویدیوی شادی دختران بسکتبالیست ایران از صفحه آسیاکاپ

بازار سرمایه چه ساختاری دارند؟

فیلم/ ترامپ: سی‌ان‌ان داشت زمان حمله به ایران را لو می داد

ایران همکاری با آژانس را به تغییر رفتار دوگانه آن مشروط کرد

وزیر دفاع: به آتش‌بس اعتماد نداریم

هشدار سردار رادان درباره پاسخ شدیدتر به حمله احتمالی دشمن

فیلم/ ترامپ بار دیگر پوتین را تهدید کرد

نخست‌وزیر عراق: ایران به دنبال توافق است نه سلاح هسته‌ای

کاسبان تحریم می گویند مکانیسم ماشه بی اثر است

فیلم/ درآمد هنگفت دست‌فروشان در پایتخت: شبی چند میلیون تومان؟

صندوق توسعه ملی چیست و چه کارکردی دارد؟

حمایت جواد خیابانی از امیر قلعه‌نویی

خداحافظی با کارت سوخت از مرداد؟

بحران امنیتی در سویدا با دست‌کم ۸۹ کشته

علم‌الهدی: هدف دشمن دین‌زداییست