تاریخ انتشار: ۱۳:۱۳ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۷
احتمال تبعات تورمی با سررسید گواهی‌های سپرده؛

قیمت دلار در اسفند بالاتر می‌رود؟

 از ابتدای این هفته حدود 240 هزار میلیارد تومان گواهی سپرده با سود سررسید می‌شود، یک اقتصاددان نسبت به تبعات تورمی آن ابراز نگرانی کرده و معتقد است بهترین کاری که بانک مرکزی برای مقابله با این بحران می‌تواند کند این است که از ذخایر ارزی صیانت کند، حتی اگر به قیمت افزایش نرخ ارز تموم شود.
کنترل بازار ارز
اقتصاد24 - پویا ناظران‌، اقتصاددان در تحلیلی به بررسی تبعات گواهی‌های سپرده‌ای که از ابتدای هفته جاری سررسید می‌شود پرداخته و معتقد است اگر بانک مرکزی برای خنثی کردن اثر تورمی این گواهی سپرده‌ها عرضه ارز را بیشتر کند، در تابستان سال آینده ذخیره ارزی کشور تمام می‌شود و دوباره دچار بحران ارزی می‌شویم.

پویا ناظران در تحلیل پیشین خود در ابتدای بهمن ماه سال جاری نیز ضمن بررسی ریسک‌های بازار ارز، نگرانی خود را نسبت به آینده دلار در ایران ابراز کرد و تک نرخی کردن قیمت ارز را یکی از راه‌های مقابله با بحران‌های احتمالی ارزی پیش روی کشور عنوان کرده بود.

برخی از کارشناسان اقتصادی مانند کامران ندری و ایمان نوربخش نیز ورود این حجم از گواهی سپرده را به اقتصاد به عنوان یک تهدید جدید برای بازار ارز و طلا دانستند. انتشار اخبار و تحلیل‌های اقتصادی نسبت به تبعات احتمالی سررسید این سپرده‌ها روی نرخ تورم در فضای مجازی، واکنش منفی کاربران توئیتری را هم در پی داشت. این کاربران در توئیت‌های خود مبلغ این گواهی سپرده‌ها را خیلی بیشتر دانستند و سررسید آنها را موجب ضربه به اقتصاد کشور عنوان کردند.

پویا ناظران در جدیدترین تحلیل خود در ابتدا به تشریح پول در اقتصاد پرداخته که اقتصاددان‌ها برای پول چند اسم می‌گذارند: پایه‌پولی، پول، شبه‌پول و نقدینگی.

وی ادامه داد: آثار اقتصادی هر کدام متفاوت است. «پول» مجموع اسکناس‌ها و موجودی سپرده‌های جاری؛ «شبه‌پول» مجموع موجودی سپرده‌های مدت‌دار و «نقدینگی» شامل پول و شبه‌پول است. پول بیشتر در اقتصاد می‌گردد، در حالی که شبه‌پول در بانک است. به همین دلیل رشد پول اثر تورمی فوری دارد، در حالی که اثر تورمی رشد شبه‌پول با تاخیر – گاهی تا چند سال – بروز می‌کند. نتیجه اینکه اگر کسی گفت قرار است یک باره پول دو برابر شود، باید نگران تورم شوید.

وی یادآور شد: در حالی که از حدود پنج ماه پیش نرخ سود سپرده کاهش یافته و از ابتدای بهمن ماه سال جاری سود روزشمار حذف شده، بانک مرکزی به بانک‌ها اجازه داده که از شنبه ۲۸ بهمن ماه ۹۶، تا پنجشنبه ۱۰ اسفند ماه ۹۶، برابر با دو هفته کاری گواهی سپرده ریالی با سود ۲۰ درصد بفروشند.

ناظران سیاست بانک مرکزی را برای جمع کردن پول در دست مردم و از طریق آن کنترل نرخ ارز را ناموفق دانست و بیان کرد: بانک مرکزی با این سیاست قصد داشت پول در دست مردم را جمع کند تا جلوی افزایش نرخ ارز را بگیرد. آن زمان دلار چهار هزار ۷۰۰ تومان شده بود در حالی که پنج ماه قبل این نرخ زیر چهار هزار تومان بوده است. می‌بینیم که آن سیاست جلوی رشد نرخ ارز را نگرفت.

اما سررسید شدن گواهی‌ها در هفته‌های آینده چه تبعاتی خواهد داشت؟

وی در ادامه عنوان کرد: در انتهای هفته اول فروش گواهی سپرده، رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد ۱۰۰ هزار میلیارد تومان گواهی سپرده فروخته شده، اما بانک مرکزی هیچگاه کل میزان فروش گواهی سپرده راعلام نکرد. هنوز هم مطمئن نیستیم در واقعیت چقدر گواهی سپرده با سود ۲۰ درصدی فروخته شده، تخمین می‌زنیم حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. گواهی سپرده، مثل حساب مدت‌داراست یعنی شبه‌پول به حساب می‌آید و آثار تورمی فوری ندارد، اما وقتی سررسید می‌شود، تبدیل به پول می‌شود. اگر این پول مجددا وارد حساب‌های مدت‌دار نشود تورم زایی‌اش بروز می‌کند.

پویا ناظران معتقد است: شدت تبعات تورمی سررسید گواهی‌های سپرده به چند عامل بستگی دارد. اول؛ نبستشان به کل میزان پول کنونی. نقدینگی کنونی هزار و ۸۰۰ هزار میلیارد تومان است که ۲۵۰ هزار میلیارد تومان آن پول و مابقی شبه‌پول است. یعنی در طول دو هفته آینده، پول از ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به ۴۹۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا می‌کند، مگر اینکه گواهی‌های سررسید شده مجددا تبدیل به شبه‌پول شوند. اگه شبه‌پول نشوند، خیلی خیلی خطرناک است!

وی تصریح کرد: دوم، سهم حقوقی‌ها از مالکیت گواهی‌های سپرده. بخشی از گواهی‌های سپرده را شرکت‌های سرمایه‌گذاری، بیمه‌ها و غیره خریده‌اند، و احتمالا پول سررسید شده را مجددا سرمایه‌گذاری می‌کنند. بانک‌مرکزی به بانک‌ها اجازه داده گواهی‌های سپرده را با سود ۱۸ درصد تمدید کنند. اگه حقوقی‌ها با ۱۸ درصد تمدید کنند، بازار تغییر نمی‌کند. اما هفته پیش سود بازار بدهی و اوراق خزانه (اخزا) ۲۱ تا ۲۲ درصد بود. پس احتمالا به جای تمدید گواهی سپرده، اخزا می‌خرند. این یعنی هرکس الان اخزا دارد، در هفته‌های آینده سود خوبی می‌کند. اما ممکن است حقوقی‌ها بخواهند بخشی از پول را هم در طلا، ارز و ملک یا سهام سرمایه‌گذاری کنند. اگه سهم حقوقی‌ها از ۲۴۰ هزار میلیارد تومان زیاد باشد، چنین سرمایه‌گذاری باعث رشد محسوس قیمت طلا، ارز، ملک و سهام می‌شود.

ناظران اضافه کرد: سوم؛ سهم مردم عادی از مالکیت گواهی‌های سپرده. کسانی که سال پیش گواهی سپرده خریده‌اند و ۲۰ درصد سود کرده‌اند، نسبت به کسانی که سکه طلا خریدند و ۲۳۰ درصد سود کرده‌اند، خیلی ضرر کرده‌اند. آیا حالا با سود ۱۸ درصد تمدید می‌کنند؟ نمی‌دانیم.

وی سود ۱۸ درصدی را به صرفه نمی‌داند زیرا در دو سال گذشته، نقدینگی با سرعت ۲۲ درصد در سال رشد کرده و احتمالا سال آینده هم دست کم ۲۲ درصد رشد می‌کند. به گفته او، سهم مردم عادی از مالکیت گواهی‌ها، و احساس‌شان نسبت به سپرده‌گذاری بانکی، روی نحوه حرکت این پول در هفته‌های آینده خیلی اثر می‌گذارد.

بانک مرکزی چه کاری می‌تواند کند؟

این اقتصاددان با بیان اینکه «تا اینجا که تنها تدبیر بانک مرکزی تمدید با نرخ ۱۸ درصد بوده است» به نحوه واکنش بانک مرکزی پرداخت. ناظران درباره تصمیم احتمالی بانک مرکزی برای مقابله با این بحران ابراز کرد: ممکن است در هفته‌های آینده، بانک ‌مرکزی عرضه ارز را افزایش دهد. دو سه هفته پیش هم که قیمت دلار و سکه مقداری بالا رفت، بانک ‌مرکزی تا اندازه‌ای ارز فروخت تا دلار زیر ۱۲ هزار تومان برگردد، اما ۲۴۰ هزار میلیارد تومان خیلی زیاد است. معادل ۲۰ میلیارد دلار است. حتی اگر فقط ۱۰ درصد این پول به تقاضای ارزی تبدیل شود و بانک ‌مرکزی بخواهد تا اندازه‌ای ارز تزریق کند که دلار زیر نرخ ۱۲ هزار تومان بماند، باز مثل تابستان ذخیره ارزی تمام و بازار بحرانی می‌شود. امیدوارم بانک ‌مرکزی در اسفند ماه از ذخایر ارزی صیانت کند، حتی اگر به قیمت افزایش نرخ ارز تموم شود.

پیش‌بینی وی از تصمیم بانک مرکزی این است که در نهایت بانک ‌مرکزی سود ۱۸ درصدی را تا جایی افزایش دهد تا همه این ۲۴۰ هزار میلیارد تومان را دوباره در بانک‌ها قفل کند. البته این کار فقط مشکل را یک سال عقب می‌اندازد.

وی در پایان درباره خلاصه وضعیت فعلی و اثرگذاری سررسید گواهی سپرده‌ها بر روی اقتصاد عنوان کرد:

۱- امروز کل پول موجود در اقتصاد حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان است.

۲- در دو هفته آینده ۲۴۰ هزار میلیارد تومان شبه‌پول تبدیل به پول می‌شود، و در نتیجه موجودی پول را تقریبا دو برابر می‌کند.

۳- دو برابر شدن پول، برای تورم، ارز و طلا، مسکن، و کلا همه بازارها خطر بالقوه‌ای ا‌ست.

۴- لزوما این خطر بالقوه، به تمامی بالفعل نمی‌شود چون:

– اولا با سود ۱۸ درصدی، بانک‌مرکزی بخشی از این پول را مجدداً شبه‌پول خواهد کرد.
– ثانیا حقوقی‌ها بخشی از این پول را به سمت بازار بدهی و اخزا می‌برند، تا جایی که سود اخزا به ۱۸ درصد برسد.
– ثالثا مردمی که به جای طلا گواهی سپرده خریده بودند خیلی ضرر کردند و ممکن است دیگر به سپرده مدت‌دار اعتماد نکنند. یعنی پول‌ خود را باز به شبه‌پول تبدیل نکنند. اما از طرف دیگر ممکن است سهم مردم از مالکیت گواهی سپرده کم باشد.

۵- امیدوارم بانک ‌مرکزی ذخایر ارزی را خرج مقابله با این سیل ۲۴۰ هزار میلیاردی نکند.

منبع: تجارت‌نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

فرشاد اسدی آبدارچی عامل ترور دو قاضی که بود؟

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

چرا یارانه دی ماه برخی دهک‌ها هنوز واریز نشده است؟

عکس/ انتقال پیکر‌های ۹ شهید مرزبانی از صحرا‌های پاکستان به کشور

عکس/ مراسم عروسی حمیرا و پرویز یاحقی ۵۴ سال پیش

عکس/ مراسم ازدواج ساده متین ستوده با علی زندی

عکس/ چهره جوان و جذاب مفید، ملک مطیعی و حمیده خیرآبادی سال ۵۵

عکس/ تمرین اختصاصی بازیکنان تیم فوتبال استقلال

شور و حال بدرقه مشمولان خدمت سربازی

عکس/ کارمندان شرکت نفت با موتور وسپا در خیابان طالقانی ۵۵ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جهش چشمگیر بیمه معلم در سال ۱۴۰۳

فیلم/ فرزاد فرزین در اکران خصوصی پروین

گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، برترین شرکت ایران شد

عکس/ سوال سعید حجاریان از سعید جلیلی درباره کرسنت

علت بیماری میگرن در زنان مشخص شد

کارگروه حقوقی سندیکای بیمه گران به میزبانی بیمه کوثر

عکس/ عامل عملیات استشهادی تل آویو یک آمریکایی-مراکشی

فیلم/ وقوع عملیات استشهادی با سلاح سرد در تل آویو

جهش ۱۲۵ درصدی سود بیمه تجارت‌نو

مهلت ۱۰۰ روزه نماینده ترامپ برای پایان جنگ اوکراین

عکس/ منظرۀ بی نظیر سی و سه پل اصفهان دوره قاجار ۱۳۰ سال پیش

فیلم/ رهبر انقلاب: یکی از مشکلات ما وابستگی به دلار است

فیلم/ زیبایی و درخشندگی حیرت انگیز دماوند در یک دهه

راه اندازی مهدکودک سگ‌ها در تهران ماهانه ۲۰ میلیون تومان!

براساس رتبه بندی شرکت‌های بزرگ ایران؛ بیمه ملت به عنوان پنجمین شرکت برتر صنعت بیمه شناخته شد

عکس/ بنر تازه سپاه توجه برانگیز شد

عکس/ سقوط جنگنده ارتش در همدان

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

واریز سود مشارکت بیمه‌های زندگی بیمه پارسیان

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ ژیلا صادقی برای ترامپ آرزوی مرگ کرد

اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان آزمون استخدامی موسسه اعتباری ملل

احضار ژیلا بنی‌یعقوب و امید فراغت به دادسرای اوین

عکس/ چهره شوکه کننده بازیگران در پشت صحنه کلاه قرمزی ۳۰ سال پیش

با حکم وزیر اقتصاد دو عضو هیأت مدیره بانک ملی ایران منصوب شدند

گزارش بورس امروز چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳

آغاز به کار چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر با مشارکت بانک ملی ایران

عکس/ ماجرای جلیقه ضدگلوله رهبر انقلاب در یک مراسم

راهنمای کامل خرید ماینر و سایلنت باکس تا تعمیر

استعفای رئیس ناسا همزمان با بازگشت ترامپ

جهش سرعت پرداخت خسارت در بیمه سرمد در راستای افزایش سطح رضایتمندی بیمه‌گزاران

حکم بازداشت دادگاه فرانسه برای بشار اسد

عکس/ ژست احساسی شبنم مقدمی و برادرش در طبیعت

عکس/ استایل شیک و رنگارنگ آزیتا حاجیان، ملیکا و مهراوه در یک مراسم

امیدواری عربستان به تعامل مثبت ایران و با دولت ترامپ

فیلم/ توصیه رهبری درباره حضور در بریکس

فیلم/ اظهارات گستاخانه مشاور الهام علی اف درباره ایران

فیلم/ هشدار تند ترودو به ترامپ درباره تعرفه‌های تازه

عکس/ قاب صمیمی بانو مائورینگ، مدیر سایونگ و پسرعمۀ سوسانو در سریال جومونگ

عکس/ دیده شدن بز اساطیری ایران پس از دو قرن در کوه‌های البرز

پشت‌پرده فعالیت چینی‌ها در معدن مزرعه شادی؛ چینی‌ها چطور کارگران ایرانی را از معدن طلای ورزقان اخراج کردند؟

آخرین جزئیات از مذاکره ایران و افغانستان درباره حق آبه هیرمند

عکس/ تیپ و چهره خاص ایرج قادری با موتور لاکچری دهه ۴۰

عکس/ استوری عجیب ژیلا صادقی درباره زندگی در نجف

فیلم/ ماجرای عجیب ممنوع الکاری علی مرادی بخاطر کلمه جیگر

اعلام شرایط فروش پیکاپ G ۹ بهمن موتور

عکس / دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران ۷۰ سال پیش

عکس/ تغییر باورنکردنی چهره زیور سریال سرزمین مادری پس از ۱۴ سال

عکس / احمد شاه قاجار ۱۰۳ سال پیش همراه با رضاخان سردارسپه

فروش ویژه بهمن موتور؛ آغاز پیش‌فروش فیدلیتی و ریسپکت + جزییات