تاریخ انتشار: ۱۳:۱۸ - ۱۰ دی ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

بیشتر خدمات شرکت‌های بیمه کپی‌ است/ بیمه‌گران به جای ریال از کالا‌های باارزش‌تر برای پرداخت خسارت استفاده کنند

یک تحلیلگر صنعت بیمه می‌گوید: درست است که شرکت‌های بیمه خصوصی هم حالا در بازار فعالیت دارند، اما اگر نگاه کنید می‌بینید بیشتر خدماتشان کپی است و خلاقیتی برای شناسایی ریسک‌های جدید صورت نگرفته است؛ عین محصولات خودروسازان داخلی که برای چند دهه با ایجاد تغییراتی یک ماشین را با نام‌ها و مدل‌های مختلف به مردم می‌فروشند.

نوآوری در شرکت‌های بیمه  

اقتصاد۲۴ - قرار بود افزایش ضریب نفوذ بیمه‌های عمر و بازرگانی یکی از دستاورد‌های اجرای قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه باشد، اما از سال ۹۶ به این سو اقتصاد ایران چنان بالا و پایین شد که دست یافتن به این اهداف حالا در واپسین سال برنامه ششم بعید‌تر از هر زمان دیگری است.

صنعت بیمه غیر از مشکل نوسانات اقتصادی مشکل دیگری هم دارد به نام فقدان نوآوری که جای خالی‌اش در صنعت بیمه ایران عیان‌تر از چیزی است که بشود انکارش کرد؛ حفره بزرگی که معلوم نیست در نتیجه نوسانات اقتصادی چقدر بزرگتر شده و حالا از مدیران ارشد بیمه‌ای گرفته تا کارشناسان خبره این حوزه همه راجع به آن صحبت می‌کنند.

ساسان شریفی، کارشناس و تحلیلگر بیمه‌های بازرگانی در این خصوص به اقتصاد۲۴ می‌گوید: صنعت بیمه در ایران سال‌هاست که رنگ نوآوری را به خود ندیده است؛ ریسک‌های جدیدی که دستمایه طراحی خدمات بیمه‌ای جدید باشند زیادند، اما شرکت‌های بیمه رغبتی برای شناسایی آن‌ها نشان نمی‌دهند. بخشی از این بی رغبتی نتیجه بی ارزش شدن پول ملی است و مردمی که هر چند سال یکبار سقوط اقتصادی را تجربه می‌کنند تمایلی برای خرید اختیاری خدمات بیمه‌ای ندارند.

وی می‌افزاید اگر بیمه‌های اجباری وجود نداشت بخش قابل توجهی از همین بیمه نامه‌های موجود هم صادر نمی‌شد. نه فرهنگ بیمه درست و حسابی در بین مردم رسوخ کرده و نه شرکت‌های بیمه در موقع پرداخت خسارت توجهی به جبران واقعی خسارت نشان می‌دهند؛ این یکی از اتفاقاتی است که باعث محبوس شدن خدمات صنعت بیمه در ایران شده است.


بیشتر بخوانید: چرا ایجاد بازار متشکل بیمه‌ خواهانی ندارد؟/ صنعت بیمه هم به سرنوشت صنعت خودرو دچار خواهد شد؟


این کارشناس صنعت بیمه ادامه می‌دهد: مثلا در بحث بیمه‌های عمر و زندگی وقتی مردم می‌بینند که نرخ سود بیمه نامه‌های صادر شده بسیار ناچیز است ترجیح می‌دهند که خودشان در بازار‌هایی مثل مسکن و خودرو سرمایه گذاری کنند؛ در این وضعیت معلوم است که بازار فروش بیمه‌های عمر و زندگی کساد می‌شود و نمی‌توان مطابق اهداف تعیین شده در قانون برنامه توسعه ضریب نفوذ آن را تا ۵۰ درصد افزایش داد.

شریفی تصریح می‌کند: اساسا در این بازار جای نوآوری به شدت خالی است؛ آنچه که به عنوان خدمات جدید مطرح می‌شود در واقع همان ساختار بیمه‌های عمر قبلی است که در بحث تعهدات و خدمات دچار تغییراتی جزئی شده است. شرکت‌های بیمه از عواید حاصل از همین بیمه نامه‌های موجود در بازار‌های خوبی سرمایه گذاری کردند و به رغم همه مشکلات سود خوبی هم نصیبشان شد، اما نفعی که قرار است به خریداران تعلق بگیرد به مراتب پایین‌تر از تورم ایجاد شده است. وقتی پول ملی تا این اندازه بی ارزش است می‌شد در طراحی بیمه نامه‌ها خلاقیت به خرج داد و حالتی را پیش بینی کرد که در آن شرکت‌های بیمه به جای ریال از کالا‌های ارزشمندتری مثل مسکن، خودرو و ... برای جبران غرامت بیمه شدگان استفاده کنند؛ این اتفاق هم نوآوری است و هم برای مشتریان جذابیت دارد.

این تحلیلگر ریسک بیمه‌های بازرگانی در ادامه می‌گوید: صنعت بیمه در ایران در موقعیتی است که کمتر کسی از ظرفیت‌های آن خبر دارد؛ هیچ بازاریابی درستی برای اقناع مردم به خرید خدمات بیمه‌های انفرادی عمر و زندگی و درمان صورت نگرفته و ترجیح مردم به استفاده از خدمات بیمه‌های اجتماعی دولتی است؛ نه اینکه این بیمه‌ها بد باشند، اما کیست که باور کند خرید خدمات بیمه‌های بازرگانی به مراتب بیشتر از حق بیمه‌های تامین اجتماعی ارزش دارد؟ زمانی بود که مردم حتی قادر به درک اهمیت بیمه‌های اجتماعی نبودند و ترجیح می‌دادند که در صورت استخدام بیمه نشوند تا درآمد بیشتری نصیبشان شود، اما حالا سال‌هاست که همه چیز تغییر کرده و بیمه‌های اجتماعی توانستند مردم را طوری قانع کنند که دیگر کمتر کسی نخواهد از خدماتشان استفاده کند؛ این همان اقدامی است که شرکت‌های بیمه بازرگانی هم باید انجام دهند.

شریفی باور دارد: با وجود آنکه تحریم‌های اقتصادی یکی از عوامل بازدارنده رشد صنعت بیمه در سال‌های گذشته محسوب می‌شود، اما شناسایی ریسک‌های جدید برای طراحی خدمات بیمه‌ای جدید و نوآورانه کار سختی است؛ کافی است که مدیران بیمه‌ای برای این موضوع اهمیت قائل باشند؛ نوآوری در بیمه با بیمه نامه‌های کلیشه‌ای ایجاد نمی‌شود؛ هر ریسک برای هر گروه از جامعه شرایط خاص خودش را دارد و برای همین باید وقت گذاشت و در هر گوشه از کشور متناسب با شرایط هر مشتری یک بیمه نامه خاص طراحی کرد؛ این اتفاقی است که می‌تواند به ضریب نفوذ بیمه در جامه کمک کند وگرنه با وضعیت موجود صدور مجوز‌های جدید شرکت بیمه باعث می‌شود که رقابت بر سر تصاحب بازار‌های موجود سخت‌تر و پیچیده‌تر شود.

وی یادآور می‌شود: همین حالا کارشناسانی هستند که به دلیل اشراف بر حوزه‌های خاص می‌توانند در بحث بیمه‌های عمر و حتی آتش‌سوزی منزل خدمات جدید و مشتری پسندی تعریف و طراحی کنند؛ قطع یقین این خدمات به سود شرکت‌های بیمه‌ای هم هست، اما مدیران این شرکت‌ها درباره تعریف بیمه نامه‌های واقعا جدید بیش از حد سختگیرند و باعث می‌شوند تا کارشناسان رغبتی برای خلاقیت به خرج ندهند. در همین بحث کرونا چند ماه طول کشید تا فقط یک شرکت برای طراحی و فروش بیمه تعطیلی کارگاه اقدام کرد و توانست مجوز‌های قانونی را از بیمه مرکزی دریافت کند و تازه معلوم نیست در ارائه خدمات به بیمه شدگان چقدر سختگیری به خرج داده شود.

این کارشناس صنعت بیمه در ادامه با بیان اینکه نوآوری در خدمات بیمه‌ای بدون داشتن ایده ممکن نیست، می‌گوید: ایده از دل تجربه و تحقیق بیرون می‌آید و باید برای رشدش زیرساختی مناسب تدارک دید تا بتوان از طریق تبلیغ و بازاریابی درست فرهنگ مصرف آن را در میان مشتریان جا انداخت. متاسفانه این چرخه به صورت کامل در صنعت بیمه ایران اتفاق نمی‌افتد؛ صنعت بیمه ایران در نتیجه سال‌ها اداره شدن زیر نظر مدیران دولتی به شدت وضعیتی شبیه صنعت خودروسازی دارد.

شریفی در پایان خاطرنشان کرد: درست است که شرکت‌های بیمه خصوصی هم حالا در بازار فعالیت دارند، اما اگر نگاه کنید می‌بینید بیشتر خدماتشان کپی است و خلاقیتی برای شناسایی ریسک‌های جدید صورت نگرفته است؛ عین محصولات خودروسازان داخلی که برای چند دهه با ایجاد تغییراتی یک ماشین را با نام‌ها و مدل‌های مختلف به مردم می‌فروشند. اغلب خدمات بیمه ساختار پایه مشترکی دارند و نهایتا هر چند سال یکبار به عناوینی جدید از سوی یک شرکت به بازار عرضه می‌شوند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

۶ باشگاه به دنبال جذب مهدی طارمی

عکس/ باکس گل ۵۰ میلیونی سوژه داغ فضای مجازی شد

حریف تدارکاتی پرسپولیس مشخص شد

عکس/ اسب سواری جذاب الهام پاوه‌نژاد

عکس/ چهره دیده نشده از سید مصطفی خامنه‌ای ۵۶ سال پیش در کنار پدر

عکس/ ظاهر شوکه کننده اشرف پهلوی در کهنسالی و پیش از مرگ

عکس/ ژست احساسی و عاشقانه نرجس سلیمانی در آغوش پدر

عکس/ دیدار عراقچی و لاوروف در حاشیه اجلاس شانگهای

عکس/ چاپ اسکناس سوغاتی بریکس در تیراژ ۱۰ هزار نسخه

آخرین وضعیت پروازهای خارجی به کشور+ جدول

قرار گرفتن اقتصاد ایران در تعلیقِ دائم میان جنگ و صلح / بازسازی اقتصاد با ساختار رانتی، پروژه‌ای ناممکن است

با تعدد برند‌های بی‌نام و نشان، توسعه صنعت لوازم خانگی شوخی است/ مونتاژکاران چگونه تولیدکنندگان واقعی را سرکوب می‌کنند؟

زلزله سمنان را لرزاند

یارانه نقدی تیرماه چه زمانی واریز می‌شود؟

پیش‌بینی مهم یک کارشناس از قیمت مسکن تا پایان سال

ابقای سه تن از فقهای شورای نگهبان توسط رهبر انقلاب

بورس قد کشید

صدور حکم قطعی پرونده نابینا شدن ۹ نفر در بیمارستان نگاه

فیلم/ استقرار یگان‌های نظامی ارتش سوریه در استان‌ السویداء

کدام پرسپولیسی‌ها از لیست هاشمیان خط می‌خورند؟

آمار باورنکردنی زایمان رایگان زنان افغان‌ در ایران + سند

فیلم/ صحنه‌های دردناک از زنی گرفتار زیر آوار خانه‌اش

کدام تیم در نقل و انتقالات بهتر عمل کرد؟

فیلم/ مشاهده پلنگ ایرانی در مناطق شکار ممنوع آرادان

عکس/ دیدار عراقچی با وزیر خارجه قرقیزستان

نقشهٔ زن ایرانی چنان سرزمینی بی‌پناه روی مرز خطر/ دست کم ۴۰ زن در سه ماه نخست سال جاری به قتل رسیدند + فیلم

آمار جالب از داوطلبان کنکور سراسری در هر استان

عکس/ پست غمگین بازیگر قورباغه درباره یعقوب صباحی

سیگنال‌های متضاد واشنگتن و تل‌آویو درباره ایران

راه میان‌بر نجات از بحران ورشکستگی آب

بازگشت عموهای فیتیله‌ای به تلویزیون

اینفوگرافی/ رکورد گرما در ایران

جنگ و چشم‌انداز نامعلوم گردشگری در دل بحران‌ها

اظهارات محمدجواد ظریف درباره ریشه‌های حمله اسرائیل به ایران/ بفهمیم نفوذ از کجاست؟

عکس/ چهره متفاوت زربی غلام مختار ۲۳ سال پیش در جمع هنرمندان

فیلم/ همکاری غیرمنتظره نفیسه روشن و یک بلاگر اینستاگرامی

عکس/ دریادار سیاری در حال رونمایی از مجسمه ناخدا صمدی در خرمشهر

عکس/ سپهبد باقری به همراه دوستانش ۴۴ سال پیش در کوهستان

عکس/ تغییر شوکه کننده بازیگر نقش شیرین سریال مرگ تدریجی یک رویا در ۴۴ سالگی

عکس/ تغییرات جالب ارسطو عامل سریال پایتخت در ۴۵ سالگی با تیپ‌های متفاوت

پنجره نیمه‌باز دیپلماسی در طوفان جنگ/ امکان مذاکره بین ایران و آمریکا در هاله‌ای از تردید و تهدید

طلای جهانی در آرامش

ماجرای نفوذ و نیمروز؛ جاسوسان موساد در ایران تا کجا رخنه کرده و به کدام اطلاعات حیاتی و سری دسترسی دارند؟

آتش‌بس موقت در جنگ تجاری پکن و واشنگتن

ترکش‌های ملی کردن اینترنت بر کسب‌وکار‌های فضای مجازی/ خنجر پنهان بر پیکر اقتصاد دیجیتال

کاهش قیمت جاشین ساینا در بازار

مدنی‌زاده و تصمیم جدی هدایت نقدینگی به سوی تولید

شرایط فروش و بازخرید ارز اربعین اعلام شد + جزئیات

پنجمین سال خشکسالی کماکان با اصرار بر کاهش مصرف سپری می‌شود!

فیلم/ آتش‌سوزی گسترده در مجتمع تجاری خیابان ۱۷شهریور مشهد