در حال حاضر طرحی دادهاند که بر مبنای آن به هر کد ملی در هر ماه معادل ریالی ۲۴ لیتر بنزین پرداخت میشود اما به عقیده من بهترین سیاست وضع مالیات تصاعدی بر مصرف سوخت و انرژی است. این سیاست به عدالت اجتماعی که در پی آن هستیم هم نزدیک تر است. با این کار نظام مالیات کارایی خود را حفظ خواهد کرد. در ضمن به سمت مصرف هدفمند و بهینه منابع حرکت خواهیم کرد.
بخش عمده یارانه پنهان را اینها مصرف میکنند. این نظام یارانهای اگر اصلاح نشود موجب افزایش مداوم شکاف طبقاتی در جامعه میشود. همه جای دنیا یارانهها صرف رفاه کم درآمدها میشود اما در ایران بالعکس، یارانه را در خدمت دهکهای پردرآمد گذاشتهاند.
یکی از اهداف اصلاح یارانهها همین است: فقرزدایی. بارها گفتهام که باید بر مصرف سوخت مالیات تصاعدی بست. دولت از مالیات تصاعدی درآمد سرشاری خواهد داشت و میتواند این درآمد را به انحا مختلف در قالب بازتوزیع درآمد در اختیار فرودستان بگذارد.
توجه داشته باشید که مالیات تصاعدی بر مصرف انرژی مبتنی بر اصلاح نظام یارانهها، به خانوارهایی که در بدترین شرایط معیشتی زندگی میکنند، کمک فراوانی میکند. دهکهای کم درآمد جامعه از حداقل دستمزد و مستمری بهرهای نمیبرد و وضعیتشان هیچگاه تا این اندازه بد نبوده است. سیاستها باید به نحوی تنظیم شوند که دهکهای پردرآمد هدف اصلاح نظام یارانهای و مالیاتی قرار بگیرند.
در سوئد شهروندان میدانند اگر مالیاتی میدهند در ساختن جاده هزینه میشود. در مقابل نظام یارنهای و مالیاتی ایران هرگز گزارشی شفاف ارائه نکرده است. در ایران از مردم مالیات میگیرند اما بهرهوری صفر است. شاهد هدر رفت گسترده منابع هستیم. در کل مالیاتهای مردم در اندازه بزرگ دولت و هزینههای جاری آن اتلاف شده است.