اقتصاد24- از روز ۲۴ آبانماه در پی اعتراض مردم ایران به گرانی بنزین دسترسی مردم ایران به اینترنت جهانی قطع شد و به گفته میشود در شهرهای مختلف به تدریج اتصال اینترنت برقرار خواهد شد.
در روز دوم قطعی اینترنت در ایران، وبسایت نت بلاکس که یک وبسایت مستقل برای ارزیابی وضعیت دسترسی آزاد به شبکه جهانی وب است، در گزارشی میزان خسارت ناشی از قطعی اینترنت در ایران در هر روز را محاسبه کرده و عددی نزدیک به ۳۶۹ میلیون دلار اعلام کرد.
آمار اولیه نت بلاکس از میزان خسارت وارده بر ایران در یک روز قطعی اینترنت
آمار اعلام شده در روزهای نخست به حدی سرسام آور بود که انتشار آن با طرح سوال از سوی بسیاری از مخاطبان و افکار عمومی همراه بود. عصر روز پنجشنبه آمار سایت «نت بلاکس» به ۶۰ میلیون دلار خسارت روزانه قطعی اینترنت تغییر کرد.
آمار اصلاح شده نت بلاکساز میزان خسارت یک روز قطعی اینترنت در ایران
آلپ توکر مدیرعامل «نت بلاکز» در پاسخ به سوال درباره دلایل تغییر و اختلاف شدید میان رقم اعلام شده اولیه با آمار جدید گفت: آمار اصلی و اولیه در واقع از یک مدل استانداری استفاده کرده که فاکتورهایی از قبیل تحریمها و فیلترهایی که ایران از قبل روی بسیاری از وبسایتها و شبکههای اجتماعی اعمال کرده بود را نادیده میگرفت.
او در ادامه توضیح داد: این آمار (۳۶۹ میلیون دلار در هر روز) در واقع برای یک ایران فرضی ارزیابی شده که از اینترنت بدون فیلتر کامل بهرهمند باشد. این عدد فرضی است و پاسخ دقیقی برای میزان خسارت ناشی از قطعی اینترنت در ایران نیست.
توکر در ادامه در توضیح آمار ثانویه منتشر شده معادل خسارت ۶۰ میلیونی برای هر روز گفت: عدد دوم با در نظر گرفتن تحریمها و سایتهایی که از پیش فیلتر شده بودند، برآورد شده است.
مدیرعامل «نت بلاکز» توضیح داده ابزارهای ارزیابی خسارت برای مواردی شبیه به ایران طراحی نشدهاند، اما به محض اینکه مردم شروع به استفاده از این ابزار برای ارزیابی خسارت کردند، ما اصلاحاتی در متدهایمان ایجاد کردیم تا فاکتورهای زمینهای ایران را شامل شود.
توکر اضافه کرد: متد اولیه برای اقتصادهایی طراحی شده که از شبکههای اجتماعی کسب درآمد میکنند و هیچ محدودیت یا قطعی اینترنتی ندارند.
او خاطر نشان کرد: عدد اولیه در واقع برای یک ایران فرضی بدون فیلتر شبکههای اجتماعی بود که از طریق اینترنت با سایر کشورهای جهان تجارت میکند (مانند بسیاری از کشورهای جهان). این در حالی است که ایران هم به لحاظ موانع تحمیل شده بین المللی و هم به لحاظ سیاستهای داخلی چنین وضعیتی ندارد و از این رو عدد جدید (۶۰ میلیون دلار در هر روز) عدد درست برای نمایش ارزش خسارتی است که ایران از قطعی اینترنت متحمل میشود.
او درباره اینکه آیا در جهان موردی شبیه به ایران وجود داشته که دسترسی کامل به اینترنت جهانی را برای مدت چند روز یا حتی چند ساعت قطع کرده باشد؟ گفت: هیچ کشوری به جز کره شمالی وجود ندارد که شبکه ملی اطلاعات منعطفی داشته باشد که بتواند به محض قطع شدن ارتباط بلافاصله روی خط بیاید.
توکر در مورد اینکه ایا ایران ممکن است به کره شمالی تبدیل شود، گفت: ایران زیرساختهای مخابراتی مدرنی دارد و بخشهای تِک ایران پیشرفته است.
او در مورد اینکه آیا شرکتهایی در ایران مستقلا میتوانند از شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی نظیر شرکت ویرزون، تایم وارنر یا لول ۳ اینترنت جهانی دریافت کند؟ گفت: اگر ایران منزوی شود چالشهای رگولاتوری و قانونیای به وجود خواهد آمد که مانع از توان استفاده مستقل از ارائه دهندگان خارجی و مراکز تبادل ترافیک دادههای اینترنتی خواهد شد.
مدیرعامل نت بلاکس وضعیت ایران را با سایر کشورهایی که تجربه قطعی اینترنت را دارند مقایسه کرده و گفته ما شاهد قطعی سراسری اینترنت در ایران ظرف روزهای گذشته بودیم. بیشترین شگفتی برای ما بخش فنی این قطعی سراسری نبود بلکه وجه اجتماعی آن بود. اینکه میدیدیم ایرانیها به فضای آنلاین برمیگردند و سعی میکنند با جهان ارتباط برقرار کنند و اینکه همه فهمیدند چقدر داشتن ارتباط با جهان ارزشمند است.
آلپ توکر پیش از این در توییتر خود نوشته بود: «با اختلال در ۳۰۰ شبکه، تعطیلی اینترنت ایران یکی از پیچیدهترین مواردی بوده است که ما رصد کردهایم. به وضوح خاموش کردن آن ۲۴ ساعت طول کشید.»
منبع: رویداد24