اقتصاد۲۴- پرونده حکمرانی فضای مجازی؛ عضو هیئت علمی گروه فرهنگ پژوهشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشۀ اسلامی گفت: رهبر انقلاب در اسفند ماه سال گذشته فرمودند؛ دشمن امروز در حال وسوسه جامعه است، پیشنهاداتی را برای درهم شکستن صبر ما مطرح میکند اگر بردباری ما از بین برود گام مضری را در راه بازگشت به عقب برداشتهایم بنابراین ما نیاز به بسط فضیلت مقاومت در جامعه ایرانی هستیم. متاسفانه برخی جامعه را وسوسه میکنند که باورهای خود را تغییر دهند که نوعی اشتباه نابخشودنی است، شهید مطهری معتقد بودند؛ اصلاح همواره از مردم شروع میشود، اما فساد از خواص، حقیقتی که امکان انکار آن وجود ندارد.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: رهبر معظم انقلاب در مقابل واژۀ فتنه، مفهوم بصیرت را مطرح کردند. معنای این واژه این است که در هنگام غبارآلود شدن فضای جامعه، یک مسلمان شیعه امکان تشخیص حق از باطل را داشته باشد که نوعی جهد عقلی و نظری است. مجموعاً باید اذعان کرد که ایشان متناظر با هر کلیدواژۀ جریان تحریف یک مفهوم انقلابی را مطرح میکنند که در عقلی، ذهنی و متکی به قدرت شناختی است.
بیشتربخوانید:زنگ خطری که «کلابهاوس» برای مدیران «رادیو» به صدا درآورد
جمشیدی افزود: یکی دیگر از کلید واژههای رهبری که اخیراً مطرح شد، این بود که «اگر جریان تحریف درهم شکسته شود، جریان تحریم نیز از بین خواهد رفت!»، اما چطور ممکن است؟! پاسخ این است که بزرگترین تهدیدات علیه نظام اسلامی بر پایۀ کج روایتها شکل گرفتند که سبب انحراف درک اجتماع از مسئلهای خاص شده بودند بنابراین روایت درست، درک عمیقی از واقعیات به اجتماع خواهد داد که جریان تحریم و تحریف را در کنار هم مغلوب خواهد کرد.
به زعم وی رهبری برای همین در حکم دوم خود به شورای عالی فضای مجازی از ضرورت بسط سواد رسانهای در اجتماع سخن گفتند، معنای سواد رسانهای این است که در مواجهه با جنگ روایتها منفعل عمل نکنیم، تکرار کنندۀ رفتار رسانهای دشمن نباشیم، قدرت تمیز و تشخیص خود را افزایش دهیم اگر در گذشته اهمیت این مسئله کم بود، اما امروز با توجه به گسترش ضریب نفوذ رسانه و فضای مجازی این یک ضرورت است.
جمشیدی افزود: شهید مطهری معتقد بودند که امروز در «عصر نقاق» است و البته این خصلت منفی را یکی از وجوه تمایز انسان با حیوان میدانستند، به این معنا که انسان بر خلاف حیوان این قابلیت را دارد که «جو بفروشد، اما گندم نمایی کند» ایشان معتقد هستند که جهان غرب مصداق بارز جلوهگر شدن نفاق در جوامع انسانی هستند، آنها با تکیه بر واژههایی مانند دموکراسی، حقوق بشر و لیبرالیسم به کشورهایی مانند عراق، سوریه، لیبی و افغانستان یورش بردند، اما ارمغانی به جز ویرانی برای این کشورها نداشتند! متاسفانه ما در کشوری مانند سوریه شهید دادیم، خارج از مرزها جهاد کردیم، اما امروز دشمنان همان کشورها با استفاده از جنگ شناختی تلاش دارند که دستآوردهای مردمی مقاومت را مصادره کنند، نیت نادرستی که پس از شکست در میدان عمل به دنبال تحقق آن در جنگ شناختی هستند.
وی خاطرنشان کرد؛ نباید از این نکته غافل شد که دشمن برای مواجهه با ما راهکارهایی را استفاده خواهد کرد. یکی از این روشها وسوسه است، روش دیگر ایراد شبهه میباشد، برای مثال مقاومت را درجا زدن تعبیر میکند. گذارههایی مانند انسداد را مطرح میکند، مانند اینکه ایران اگر مذاکره نکند، امنیت مرزهایش به مخاطره خواهد افتاد، آنها تلاش میکنند که مفهوم مقاومت از ادبیات سیاسی ایران اسلامی حذف شود، دوگانههایی مانند «جنگ و صلح» را در فضای عمومی جامعه مطرح میکنند. یکی از راهکارهای عملیاتی کردن مفاهیم دینی در عرصههای اجتماعی بسط نگاه بلند مدت است، اینکه مسئولین اجرایی حاضر باشند، ولو یک اقتصاد محقر ویترینی مانند کشورهای خلیج فارس داشته باشند، اما مقاومت نکنند، راهبرد غلط و کوتاه مدتی است، آنها به انرژی هستهای نگاه استراتژیک و عمیق ندارند، صرفاً به دنبال راهکار آسان که فروش راحت نفت خام است، برای ادارۀ اقتصاد هستند!
پرسش مشخص ما این است، اگر مطابق پیش بینیها پس از یک قرن ذخایر نفتی کشور به پایان رسید، چطور کشور باید استقلال سیاسی و اقتصادی خود را حفظ کند؟! امروز به دلیل ذخایر نفت و گاز قدرت چانه زنی داریم، اما اگر انرژی هستهای و امثال آن را نابود کردید، چطور حضور خود را در فضای بین الملل حفظ کنیم؟! مشروط کردن جامعه به خارج از مرزها کار درستی نیست.