تاریخ انتشار: ۲۱:۳۸ - ۱۴ مهر ۱۴۰۰

فست‌فود کدام مناطق تهران چرب‌تر است؟

پیتزای مخلوط و فلافل به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر اسید‌های چرب اشباع و ترانس را داشتند و مقدار اسید‌های چرب اشباع و ترانس پیتزای مخلوط دو برابر مقادیر موجود در فلافل و ناگت مرغ بود.

فست فود چرب

اقتصاد ۲۴- پژوهشگران علوم و صنایع غذایی با انجام یک مطالعه میزان اسید‌های چرب فست‌فود‌های مناطق مختلف شهر تهران را مورد بررسی قرار دادند.

یکی از نامطلوب‌ترین پیامد‌های پیشرفت‌های صنعتی جوامع، افزایش مصرف روزافزون فست‌فود‌ها است. فست فود‌ها به عنوان یکی از عوامل اصلی در افزایش قابل توجه وزن بدن و عامل بیماری‌های غیر واگیر مانند سرطان، بیماری‌های قلبی عروقی و دیابت معرفی شده‌اند.

اسید‌های چرب از ترکیبات اصلی در غشای سلول‌ها هستند. این ترکیبات از نظر ساختار مولکولی به دو نوع اشباع و غیر اشباع تقسیم می‌شوند. اسید‌های چرب غیراشباع در ساختار خود یک پیوند دوگانه دارند. این نوع اسید‌های چرب، در دو شکل سیس و ترانس یافت می‌شوند. اسید‌های چرب سیس به صورت طبیعی در مواد غذایی وجود دارند؛ اما اسید‌های چرب ترانس به ندرت در طبیعت یافت می‌شود و از طریق فرآیند هیدروژنه شدن روغن‌های گیاهی شکل می‌گیرند.


بیشتر بخوانید:مصرف این مواد غذایی در دوران کرونا ممنوع


اسید‌های چرب اشباع و اسید‌های چرب ترانس هر دو اثرات زیان‌باری بر سلامت انسان دارند؛ اما مضرات اسید‌های چرب ترانس، به مراتب بیشتر از اسید‌های چرب اشباع است. با توجه به مصرف روزافزون فست‌فود، کنترل میزان اسید‌های چرب اشباع و ترانس مضر در این نوع غذاها، بسیار مهم است. به همین دلیل؛ پژوهشگران علوم و صنایع غذایی با انجام یک مطالعه، میزان اسید‌های چرب ترانس را در فست‌فود‌های شهر تهران بررسی کردند.

برای انجام این تحقیق، پژوهشگران شهر تهران را به پنج منطقه شمال، جنوب، غرب، شرق و مرکز دسته‌بندی کردند و از هر منطقه سه نوع فست‌فود شامل پیتزای مخلوط، فلافل و ناگت مرغ و از هر فست فود ۳ نمونه (در مجموع ۴۵ نمونه از ۴۵ غذا فروشی مختلف) به صورت تصادفی جمع‌آوری کردند. این نمونه‌ها به آزمایشگاه منتقل شده و از نظر میزان اسید‌های چرب، مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته‌های این مطالعه حاکی از این بود که پیتزای مخلوط و فلافل به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر اسید‌های چرب اشباع و ترانس را داشتند و مقدار اسید‌های چرب اشباع و ترانس پیتزای مخلوط دو برابر مقادیر موجود در فلافل و ناگت مرغ بود.

طبق این بررسی‌ها پیتزای شمال تهران و فلافل جنوب تهران به ترتیب بیشترین و کمترین اسید‌های چرب را داشتند. بررسی مناطق مختلف تهران از نظر مقادیر اسید‌های چرب اشباع در فست‌فود‌ها نشان داد که ترتیب این مناطق به صورت شمال> شرق> مرکز> غرب> جنوب است. ولی اختلاف بین مقادیر اسید‌های چرب اشباع و ترانس فست فود‌ها در مناطق مختلف تهران معنادار نبود.

همچنین بر اساس این بررسی، اسید چرب ترانس موجود در پیتزا، دو برابر فلافل و اسید چرب ترانس موجود در فلافل، شش برابر ناگت‌مرغ بود. به علاوه مشخص شد پیتزای غرب تهران و ناگت مرغ جنوب، شرق و مرکز تهران به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر اسید‌های چرب اشباع را داشتند. ترتیب مناطق مختلف تهران از نظر درصد اسید چرب ترانس موجود در غذا‌های آماده، به ترتیب به صورت غرب> شمال> شرق> مرکز > جنوب بود؛ ولی طبق بررسی‌ها این تفاوت‌ها از نظر آماری معنادار نبودند.

بررسی‌های این مطالعه نشان داد که فست‌فود‌ها از نظر اسید‌های چرب ترانس وضعیت مناسبی دارند؛ اما مقادیر اسید‌های چرب اشباع در فست فود‌هایی مانند پیتزا و فلافل بسیار قابل توجه و نگران کننده است. به طوری که اسید‌های چرب اشباع در پیتزای مخلوط نزدیک به نیمی از محتوای پیتزا را شامل می‌شود.

پژوهشگران این مطالعه نتیجه‌گیری می‌کنند که وضعیت مصرف و جذب اسید‌های چرب اشباع و ترانس از طریق فست فود در تهران در مقایسه با استاندارد‌های جهانی نگران‌کننده است.

آن‌ها می‌گویند: اکثر غلظت‌های اسید‌های چرب از استاندارد جهانی WHO و FAO کمتر است؛ ولی کم‌تر بودن فاکتور‌های خطر از میزان استاندارد‌های جهانی، به دلیل کم بودن سرانه مصرف فست فود در ایران است. در ایران سرانه مصرف فست فود برای هر فرد، چهار گرم در روز است؛ ولی اگر یک فرد به صورت متوسط روزانه ۱۰۰ گرم مصرف فست فود داشته باشد، برای این فرد تمام فاکتور‌های خطر از استاندارد‌های جهانی چندین برابر بیشتر می‌شود و در معرض بسیاری از عوارض سرطانی و غیر سرطانی قرار می‌گیرد.

طبق نتایج به دست آمده از این مطالعه می‌توان گفت که مصرف فست فود از نظر اسید‌های چرب، سلامتی انسان را به خطر می‌اندازد و تنها راه این مشکل، کم کردن حداکثری مصرف غذا‌های آماده در رژیم‌های غذایی است.

در انجام این تحقیق شایسته حسین آبادی و نرگس مورکی؛ پژوهشگران علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال و محمد حسین عزیزی؛ استاد تمام دانشگاه تربیت مدرس مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه پاییز سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی میزان اسید‌های چرب اشباع و ترانس در فست‌فود‌های شهر تهران» در مجله علوم و صنایع غذایی ایران؛ زیر نظر دانشگاه تربیت مدرس منتشر شده است.

منبع: ایسنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۰ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ لباس زنان در تشریفات دربار پهلوی ۵۰ سال پیش

عکس/ ساعت میلیاردی محمدرضا گلزار خبر ساز شد

عکس/ سرویس و نگهداری لامبورگینی چقدر هزینه دارد؟

عکس/ ایران رتبه پنجم جدیدترین رنکینگ لیگ‌ فوتبال آسیا

عکس/ نمایی دیدنی از حرم امام رضا ۱۳۰ سال پیش و دوره قاجار

اینفوگرافی/ شلوغ‌ترین مسیر‌های مهاجرتی دنیا کجاست؟

عکس/ تئاتر دهقان ۵۴ سال پیش ابتدای خیابان لاله‌زار

عکس/ پرتاب ساعت مچی به سوی رامین رضاییان در دربی ۱۰۵

تصویری قدیمی از فریدون جیرانی

عکس/ خشکبار شاهرضا ۶۰ سال پیش در خیابان شاهرضا سابق و انقلاب فعلی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پشت پرده استیضاح همتی چیست؟

عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی هفته آینده واریز می‌شود

اثر تخریبی نوسان ارز بر رشد اقتصادی

فیلم/ هل دادن زلنسکی توسط ترامپ در حین مجادله لفظی

اینفوگرافی/ سفره ماه رمضان ۱۴۰۳ چقدر هزینه دارد؟

فیلم/ مشاجره تند ترامپ و زلنسکی در برابر رسانه‌ها

سرقت جان به خاطر يك مشت ريال؛ ابعاد پيچيده مساله سرقت داروي بيماران در بيمارستان‌های ایران!

بهای نفت جهانی کاهش یافت

طلسم ۲ ماهه بورس شکست؟

سعید قاسمی سخنران نزدیک به سعید جلیلی با ادبیات عجیبش کیست؟

همه مردانِ سعید جلیلی؛ ماموریت پیاده نظام دولت سایه از تاخت و تاز در فضای مجازی تا مجلس

زلنسکی زیر تیغ ترامپ و ونس

مذاکرات ژنو؛ پیشرفت یا ترفند وقت‌کشی؟

مرحله دوم پیش فروش سکه آغاز شد

امسال چگونه پرونده بورس بسته خواهد شد؟

فروش فرش‌های هند و پاکستان به‌نام فرش ایرانی/ کاهش ۹۰ درصدی صادرات فرش ایران

بلوای حضور قاآنی در مشهد و پشت پرده استعلام از رهبری؛ پیشینه رقابت از چنار‌ها تا پاجوش‌ها

۲۰ روز مانده به پایان سال، شورای عالی کار مشغول وقت‌کشی

زلزله در بازار طلا و سکه؛ کف‌شکنی قیمت‌ها آغاز شد؟

افزایش مناقشه ایران و آژانس؛ آیا سایه سنگین مکانیزم ماشه نزدیک‌تر شده است؟

اولین اظهارات ترامپ پس از اخراج زلنسکی از کاخ سفید

خبر خوش وزیر درباره واریز عیدی ۳ میلیون تومانی مددجویان

وزیر خارجه ترامپ: زلنسکی عذرخواهی کند

انتقاد تند حسین شریعتمداری از جلیلی و قالیباف

جزئیات جدید از واریز یارانه نیم میلیون تومانی

هشدار روزنامه اصولگرا به موافقان استیضاح همتی

زلنسکی از ترامپ عذرخواهی نکرد!

همراه اول در مسیر تحول؛ رسالت برند جدید چیست؟

سلاح مخفی اسامه بن لادن؛ سواد اقتصادی/ آنچه سرکرده القاعده درباره اقتصاد درک کرده بود

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ تقدیر مدودف از اخراج زلنسکی از کاخ‌سفید

پیش بینی بورس امروز شنبه ۱۱ اسفند۱۴۰۳

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۱۱ اسفند ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

گروهی که در مصرف قهوه باید احتیاط کند

توصیه مهم به این گروه از زنان برای روزه گرفتن

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

این میوه کلسترول بد را کاهش می‌دهد

چه رشته هایی در آینده بازار کار خوبی خواهند داشت؟

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۱ اسفند ۱۴۰۳/ ترمز دلار کشیده شد؟

ماه رمضان چه دارد که باید منتظر آن باشیم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۱ اسفند ۱۴۰۳/ آیا الان زمان مناسبی برای خرید طلا است؟