تاریخ انتشار: ۲۲:۳۰ - ۳۰ آبان ۱۴۰۰

با دوران بلوغ فرزندتان بیشتر آشنا شوید

بلوغ در دختران بین سن‌های ٨ تا ١٣سالگی و در پسران بین ٩ تا ١٤ سالگی رخ می‌دهد. حالا اگر بلوغ در دختران کمتر از ۸ سال و در پسران کمتر از ۹ سال رخ دهد می‌گوییم کودک دچار بلوغ زودرس شده است.

دوران بلوغ فرزندان

جامعه ۲۴، دوران بلوغ پدیده‌ای طبیعی و یکی از مراحل رشد انسان است که طی آن، نخستین پایه‌های زندگی بالغانه ساخته می‌شود. در این دوره نیاز‌های نوجوان به تدریج تغییر کرده و نگاه او به خود و جهان پیرامونش تغییر می‌کند. از سوی دیگر با توجه به تغییرات جسمی و روانی که در نوجوانی رخ می‌دهد ممکن است همزمان برای او دغدغه‌هایی ایجاد شود به همین دلیل والدین باید دوران بلوغ فرزندشان را جدی گرفته و اطلاعات لازم را در اختیار او قرار دهند.

دکتر فاطمه آذرتاش، مشاور خانواده و مدیر تیم تخصصی سلامت جنسی انجمن ازدواج و خانواده کشور درباره بلوغ در کودکان و نوجوانان می‌گوید: «نوجوانی مرحله‌ای است که طی آن تغییراتی در بدن و روان فرد رخ می‌دهد که او را از مرحله کودکی وارد جهان بزرگسالی می‌کند. در این سن تغییرات سریعی را در نوجوان مشاهده می‌کنیم. نوجوانی دوره انتقال از وابستگی کودکی به استقلال و مسئولیت‌پذیری جوانی و بزرگسالی است. نوجوان با ۲ مساله رو به روست؛ بازنگری و بازسازی ارتباط خود با والدین، بزرگسالان و همچنین بازسازی خود به عنوان یک فرد. در واقع در این مرحله فرد ضمن تغییر روابط خود با اطرافیان نسبت به خود هم شناخت پیدا می‌کند.»

«در این مرحله بسیار خوب است که والدین همانطور که در کودکی با فرزندشان ارتباط گرفته و به سوالات او پاسخ داده‌اند در دوران نوجوانی و وبلوغ نیز به همین شکل عمل کرده و درباره موضوعات مختلف و به‌ویژه موضوعات جنسی با آن‌ها گفتگو کنند، به آن‌ها بگویند که: «می‌دانم صحبت کردن درباره مسائل جنسی سخت است، اما دوست دارم هر جا که در ذهنت سوال یا مشکلی وجود داشت بیایی تا با هم درباره آن صحبت کنیم.» در حوالی سن بلوغ لازم است تا اطلاعات دقیق‌تری از آناتومی و فیزیولوژی اندام‌های جنسی و تغیرات دوره بلوغ به نوجوان ارائه شود. باید علاوه بر دادن اطلاعات تکمیلی لازم، ارزش‌های فردی، خانوادگی و اجتماعی مورد بحث قرار گیرند. متاسفانه اغلب والدین این کار را به خوبی انجام نمی‌دهند و برخی نیز اصلا به آن نمی‌پردازند»!

«این در حالی است که نوجوانان چه به لحاظ شخصی (رشد و تکامل جسمی و شناختی) و چه تحت تاثیر عوامل محیطی (جامعه، رسانه ها، دوستان و ...) با تکانه‌های مداوم جنسی مواجه هستند. حتی برخی از والدین تصور می‌کنند که در دنیای امروز، نوجوانان خودشان از همه چیز سر در می‌آورند. این در حالی است که مطالعات نشان می‌دهند که حتی در کشور‌های غربی، نوجوانان هنوز بسیاری از مسائل ابتدایی را در مورد موضوعات جنسی نمی‌دانند، بنابراین اگر والدین قادر به صحبت در این خصوص با فرزندشان نباشند لازم است از مربیان مدرسه، مشاورین، بستگان آگاه و مورد اعتماد مثل خاله، عمه، عمو، دایی و یا برادران و خواهران بزرگتر و همجنس و یا از رسانه‌های آموزشی و به ویژه کتاب‌های معتبر علمی کمک بگیرند.»


بیشتر بخوانید: تابوی تربیت جنسی باید شکسته شود


نشانه‌های بلوغ در فرزندتان را جدی بگیرید

«بلوغ در دختران بین سن‌های ٨ تا ١٣سالگی و در پسران بین ٩ تا ١٤ سالگی رخ می‌دهد. حالا اگر بلوغ در دختران کمتر از ۸ سال و در پسران کمتر از ۹ سال رخ دهد می‌گوییم کودک دچار بلوغ زودرس شده است. انواع بلوغ شامل: بلوغ زودرس، بلوغ به موقع و بلوغ دیرهنگام است. بلوغ زودرس به ۲ نوع بلوغ زودرس مرکزی و بلوغ زودرس محیطی تقسیم می‌شود که نوع مرکزی آن شایع‌تر از نوع محیطی است، غده هیپوفیز هورمونی به نام گنادوتروپین را ترشح می‌کند که باعث تحریک بیضه‌ها و تخمدان‌ها می‌شود. به واسطه این تحریک، هورمون‌های جنسی تستسترون در پسران و استروژن در دختران تولید می‌شود که به تغییرات جنسی در دوران بلوغ مانند رشد سینه‌ها و پریود شدن در دختران، و رشد اندام تناسلی در پسران و کلفت شدن صدا منجر می‌شوند.»

«در بلوغ زودرس محیطی که به آن بلوغ زودرس کاذب هم می‌گویند هورمون‌های تستسترون و استروژن از غده هیپوفیز و مغر ترشح نمی‌شود بلکه از تخمدان، بیضه‌ها، غددآدرنال یا تیروئید ترشح می‌شوند که مورد آخر در رابطه با افراد دارای غده تیروئید کم کار رخ می‌دهد. یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در بروز بلوغ زودرس وراثت است یعنی در خانواده فرد بلوغ زودرس وجود داشته و مادر، پدر و سایر اعضای خانواده قبلا این مساله را تجربه کرده‌اند. عوامل متعدد مانند: تغذیه، سلامت فرد، محیط جغرافیایی و وضعیت روانی فرد، چاقی، نزدیکی به خط استوا و زندگی در نواحی گرمسیری بر بلوغ تاثیرگذارند و حتی نژاد برمساله بلوغ تاثیرگذار است به این شکل که دختران آفریقایی-آمریکایی حداقل یکسال زودتر از سفیدپوستان به بلوغ می‌رسند.»

«بلوغ زودرس می‌تواند پیامد‌های مخرب جدی را بر سلامت جسمی و روانشناختی فرد مبتلا به وجود آورد که از جمله می‌توان به کوتاه‌تر شدن قد نسبت به سایر همسالان، بروز مشکلات اجتماعی و همچنین عاطفی اشاره کرد. در بلوغ جنسی زودرس، فرد قبل از اینکه به بلوغ فکری و عقلی کافی برسد، دچار برخی تغییرات جسمی و هورمونی خواهد شد. به دلیل اینکه وی هنوز برای پذیرش اینگونه مسائل از آمادگی کافی برخوردار نیست، این امر می‌تواند یک شوک روانشناختی جدی را به وی وارد کند؛ همچنین این رشد جهشی می‌تواند آن‌ها را دچار استرس کرده و دوستان و هم کلاسی‌ها نسبت به او حساس شوند و این موضوع هم ممکن است در نوجوان ایجاد استرس کند».

«بلوغ در دختران به صورت رشد سینه‌ها، پیدایش مو‌های زائد تناسلی و زیربغل، تغییر شکل بدن، تغییرات اسکلتی، تغییر صدای کودکانه به صدای زنانه، رشد سریع قد و وزن بروز می‌یابد. همچنین رشد و تحول غدد عروق و چربی که به ایجاد بوی نامطبوع در بدن منجر می‌شود (خوب است که والدین در این باره که باید نسبت به قبل بیشتر دوش بگیرند با آن‌ها صحبت کنند.) بروز جوش و تمایل به جنس مقابل و درنهایت قاعدگی از دیگر علائم بلوغ در دختران هستند البته تفاوت‌های فردی در بروز این علائم موثر است (حتما درباره این تفاوت‌ها با نوجوان صحبت شود). اما معمولا قاعدگی آخرین علامت وقوع بلوغ است و بعد از آن روند رشد قد متوقف یا به شدت کند می‌شود.»

«اگر قاعدگی تا سن ۱۶ سالگی رخ ندهد، وقتی تا ۳ سال بعد از جوانه زدن پستان‌ها قاعدگی رخ ندهد، وقتی مرحله جوانه زدن پستان و رشد مو‌های زائد تا ۱۴ سالگی رخ ندهد، اگر بین قد و وزن و سن اختلاف زیادی وجود داشته باشد، چنانچه در پسران علائم بلوغ زیر ۹ سالگی رخ دهد و یا رشد مو‌های تناسلی، تغییر صدا، عضلانی شدن، احتلام، رشد بیضه‌ها و اندام تناسلی صورت نگیرد والدین باید فرزندشان را نزد متخصص غدد ببرند».

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

مونا کرمی همسر دوم سپند امیر سلیمانی کیست+ بیوگرافی

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

دنا پلاس بهتر است یا تارا؟

قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

پای سیاست‌های انقباضی اقتصاد، بیخ گلوی بورس/ پیش بینی شاخص بورس در آینده

واریز حقوق بازنشستگان از شنبه ۲۲ اردیبهشت

معرفی جذاب‌ترین سریال‌های هانده ارچل، بازیگر ترکیه ای+ عکس

معرفی بهترین کتاب های اقتصادی ایران

۳ بازیکن استقلال در آستانه تمدید قرارداد

آخرین خبر درباره افزایش حقوق بازنشستگان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مقایسه قدرت نظامی ایران و اسرائیل

چرا واردات خودرو به نقطه بحرانی رسیده است؟/ نماینده مجلس: عدم‌ ترخیص خودروهای وارداتی نشان از نبود سیستم یکپارچه در دولت است

مهمان ویژه پرسپولیسی‌ها در تمرین امروز + عکس

فیلم/ تصویر پلنگ ایرانی در منطقه شاهو و کوسالان کردستان

فیلم/ آتش‌سوزی در فرودگاه لاهور پاکستان؛ پرواز حجاج به تعویق افتاد

شاهین صفر ارزان‌تر از دست‌دوم + جدول

روز شنبه به‌عنوان روز تعطیل تعیین شد

عکس/ کافه بیرانوند پلمب شد

مسابقه غیر قانونی بدنسازی در تهران با سود میلیاردی

پیشنهاد تراکتور به آقای گل پرسپولیسی‌ها

پیشنهادات عجیب علم الهدی برای ازدواج و افزایش جمعیت

فیلم/توضیحات رائفی‌پور درباره تهمت پولشویی و انتشار اسناد مالی و خصوصی مردم

آتیلا حجازی با این عکس اعلام جنگ کرد

نخستین تصاویر از گروگان‌گیری خشن در مقابل مجتمع تجاری پالادیوم تهران

فیلم/ ترامپ: اگر ارز دیجیتال دوست دارید به من رای دهید

فیلم/ تجمع معترضین به ورود زنان به ورزشگاه

فیلم/ جزییات کمال خرازی از خرابکاری اسراییل در اصفهان

فوت مادر باردار و فرزندش در تصادف با قطار در بهارستان تهران + عکس

جنیفر لوپز یک روحانی ایرانی در اینستاگرام را فالو کرد + عکس

لحظات دلهره‌آور گروگانگیری در مجتمع پالادیوم

فیلم/ بازگشت ۸ خدمه شناور حادثه دیده ایرانی در پاکستان به میهن

مرحله نهایی نخستین جشنواره مسابقات سراسری قرآن کریم ویژه کارکنان بانک سینا برگزار شد

برنامه‌های راهبردی بانک سینا با جدیت دنبال می‌شود

پرداخت طلب ستاره استقلال پیش از بازی با فولاد

واکنش به انتشار فایل صوتی منتسب به سیدمحمد خاتمی

فیلم/ ویدیوی تازه حمید معصومی‌نژاد

علاقه کاپیتان تیم ملی ایران به حضور در بوندسلیگا

فیلم/ شوخی ژوله با علی پروین و جملات قصار در رختکن

فیلم/ واکنش دور از انتظار مجری زن تلویزیون به اقامه نماز با امام جماعت خانم

گزینه جدید برای ریاست آکادمی استقلال

توافق مهم روسیه و ارمنستان

۳ بازیکن استقلال در آستانه تمدید قرارداد

نرخ جدید سود بین‌بانکی اعلام شد

دیدار جمعی از قاریان قرآن عازم حج تمتع با رهبر انقلاب

فیلم‌های سینمایی امروز و فردا تلویزیون

ماجرای تقسیم شدن استان تهران چیست؟

بازار رکودی طلا رنج شد

ارزیابی آمار‌های رئیسی درباره وضعیت اقتصاد ایران

لحظات خیره کننده از وسعت سیل در جنوب برزیل

بهترین رژیم غذایی برای کاهش چربی

روتین روزانه ایلان ماسک چگونه است؟

هفت میدان نفتی ایران به سرمایه‌گذار خارجی واگذار شده است

مونا کرمی همسر دوم سپند امیر سلیمانی کیست+ بیوگرافی

معرفی جذاب‌ترین سریال‌های هانده ارچل، بازیگر ترکیه ای+ عکس

اتوبوس‌های چینی با دلار چند تومانی وارد می‌شود؟

فیلم/ پروژه نیمه کاره منوریل در قم تکمیل خواهد شد؟

فیلم/ جمله‌سازی عجیب و شنیدنی رئیسی با کلمه حال‌گیری

بازار سرمایه در گرو تصمیمات دولت

جشن بزرگ دختران آرمانی

مالک فراری کوروش کمپانی در حال خوشگذرانی!