تاریخ انتشار: ۰۹:۲۳ - ۱۹ فروردين ۱۳۹۸
«مجمع جهانی اقتصاد» منتشر کرد

ریسک‌های کسب‌وکارها در ۲۰۱۹

«مجمع جهانی اقتصاد» جدیدترین به‌روزرسانی خود از ریسک‌های منطقه «منا» را منتشر کرد که در آن ریسک‌های اقتصاد ایران نیز معرفی شده‌اند.
محاسبه
اقتصاد24-  بر اساس یافته‌های این گزارش پنج ریسک مهم اقتصاد ایران به ترتیب اولویت عبارتند از: «بحران‌های آبی»، «تورم غیرقابل مدیریت»، «درگیری‌ میان کشورها»، «سلاح‌های کشتار جمعی» و در نهایت‌ «شکست مکانیزم‌ها و نهادهای مالی» و «بیکاری و اشتغال کمتر از ظرفیت» که به‌طور مشترک به‌عنوان پنجمین ریسک اقتصاد ایران معرفی شده‌اند.

مجمع جهانی اقتصاد هشدار داد که نیروهای مخرب در حال شکل‌دهی چشم‌انداز منطقه‌ای و جهانی هستند. انقلاب صنعتی چهارم فرصت‌های جدیدی برای اقتصادهایی که منابع خود را بر محور مهارت و نوآوری قرار می‌دهند ایجاد می‌کند. همزمان اما تقاضای تکنولوژی در این برهه از زمان و شکاف در جوامع جهان، محیط ریسک پیچیده‌ای را برای ذی‌نفعان ایجاد کرده است. به این خاطر که منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) شامل اقتصادهایی است که وابستگی بیشتری به منابع طبیعی دارند (نسبت به مدل‌های مهارت‌محور) و با توجه به تمرکز شکاف‌های اقتصادی و اجتماعی جهان در این منطقه، اثرات اختلالات تکنولوژیک و ژئوپلیتیک ممکن است بیش از هر نقطه‌ دیگر از جهان در منا برجسته باشد.

بر این اساس، «مجمع جهانی اقتصاد» از گزارش «ریسک‌های جهانی ۲۰۱۹» و همچنین گزارش «ریسک‌های منطقه‌ای کسب‌وکار ۲۰۱۸» خود استفاده کرده است تا ریسک‌های منطقه «منا» را مورد ارزیابی قرار دهد. بنابراین با استفاده از اطلاعات دو گزارش پیشین، در گزارش جدید چشم‌انداز ریسک‌ هر دو بخش جهانی و منطقه‌ای ارائه شده است. ترکیب این دو چشم‌انداز در زمان درهم‌تنیدگی ریسک‌ها ضروری به نظر می‌رسد: ریسک‌ها تنها با یکدیگر مرتبط نیستند، بلکه میان مرز‌های ملی و منطقه‌ای نیز در گردش هستند. هنوز نیز به‌رغم نیاز به تلاش‌های هماهنگ گروه‌های مختلف برای رسیدگی به این چالش‌ها، اثرگذاری شکاف‌ها در سطوح ملی، منطقه‌ای و جهانی نمایان شده است، امری که مقابله با ریسک‌ها را بیش از پیش با چالش مواجه می‌سازد.

ریسک‌های اقتصادی و حکمرانی منطقه منا

عوامل خارجی همچون اختلافات ژئوپلیتیک-اقتصادی، تغییرات آب‌وهوایی و تهدیدات تکنولوژیک همگی ریسک‌های منحصر به فردی هستند که منطقه منا را تهدید می‌کنند. با این حال ریسک‌هایی وجود دارد که بیشتر ماهیت منطقه‌ای دارند. بر اساس نظراتی که از مشارکت‌کنندگان منطقه منا «نظرسنجی نظرات مدیران» مجمع به‌دست آمده است، دو ریسک مهمی که کسب‌وکارهای منطقه با آن مواجه هستند به ترتیب عبارتند از: «شوک قیمت انرژی» و «بیکاری و اشتغال کمتر از ظرفیت». گرچه این ریسک‌ها ماهیت اقتصادی دارند اما از کیفیت حکمرانی منطقه اثر می‌پذیرند. به‌طور مشابه، ریسک شماره ۵ (بحران‌های مالی)، ریسک شماره ۷ (تورم غیرقابل‌مدیریت) و ریسک شماره ۱۰ (شکست مکانیزم‌ها و نهادهای مالی) نیز همگی الگویی مشابه از اثرپذیری اقتصادی و حکمرانی دارند.

چشم‌انداز ریسک‌های منطقه‌ای و جهانی

به‌رغم اینکه ریسک‌های جهانی در حال تشدید شدن هستند، اما به نظر می‌رسد همکاری‌ لازم برای مقابله با آنها وجود ندارد. زمانی که نوبت به برداشتن گام‌های هماهنگ برای مقابله با ریسک‌های مشترک می‌رسد، میان دولت‌ها و ذی‌نفعان اختلاف ایجاد می‌شود و ایده به دست گرفتن کنترل – چه در داخل از رقبای سیاسی و چه در خارج از نهادهای چندملیتی و فراملیتی – در بسیاری از کشورها و حوزه طنین‌انداز می‌شود.

با این پس‌زمینه، رسیدگی به انبوهی از ریسک‌های اساسی – از تقویت اقتصاد جهانی گرفته تا حفاظت از محیط‌زیست و رسیدگی به چالش‌ ریسک‌های سایبری – دشوارتر می‌شود. به خاطر پیچیدگی، چندوجهی و به‌هم‌پیوستگی ریسک‌های جهان امروز، روش‌های تک‌جانبه برای کاهش و ایجاد انعطاف و مقاومت در برابر آنها ناکارآمد خواهد بود. اختلاف به منظور همکاری ابهاماتی ایجاد می‌کند: اگر قرار است بحرانی دیگر در جهان رخ دهد، آیا سطوح مورد نیاز همکاری و حمایت جوامع برای مقابله با آن ایجاد خواهد شد؟

تشدید شکاف سیاسی و اقتصادی در جهان

طی سال ۲۰۱۸، تنش‌های سیاسی و اقتصادی در سراسر جهان تشدید شد. مشارکت‌کنندگان در «نظرسنجی ادراک ریسک‌های جهانی» در کوتاه‌مدت نگران وخامت محیط اقتصادی بین‌المللی هستند. عمده صاحب‌نظران معتقدند در ۲۰۱۹ ریسک «مقابله اقتصادی میان قدرت‌های جهان» (۹۱درصد) و «تضعیف قوانین و توافقات تجاری چندجانبه» (۸۸ درصد) تشدید می‌شود. اختلافات سیاسی و اقتصادی در زمانی است که به نظر می‌رسد نرخ رشد اقتصادی جهانی به اوج خود رسیده باشد. بر اساس پیش‌بینی‌های «صندوق بین‌المللی پول»، انتظار می‌رود در سال‌های آتی رشد اقتصاد جهان به تدریج کند شود. این عمدتا نتیجه تحولات در اقتصادهای پیشرفته است. اما پیش‌بینی کندشدن رشد اقتصادی چین از ۶/ ۶ درصد ۲۰۱۸، به ۸/ ۵ درصد در ۲۰۲۲ دلیل اصلی نگرانی اقتصاددانان است. رکوردزنی بدهی‌های جهانی از دیگر نگرانی‌ها است. این بدهی‌ها با رسیدن به سطح ۲۲۵ درصد تولید ناخالص داخلی، در حال حاضر بسیار بالاتر از سطح پیش از بحران مالی ۲۰۰۸ قرار گرفته است. به‌علاوه شرایط مالی محدودکننده جهان، نگرانی‌هایی را برای کشورهایی که کوهی از تعهدات دلاری دارند ایجاد کرده است، آن هم در شرایطی که نرخ‌های بهره در سطوح بسیار پایین قرار دارند.

از آنجا که حرکت اقتصاد جهانی با برخی بادهای مخالف مواجه است، تجارت بین‌المللی – که تاکنون با درگیر کردن قدرت‌های جهان در روابط پرمنفعت مشترک، به‌عنوان ابزاری برای کاهش ریسک‌های ژئوپلیتیک دیده می‌شد – اکنون به ابزاری برای رقابت استراتژیک تبدیل شده است. در ژانویه ۲۰۱۹ زمانی که «صندوق بین‌المللی پول» اختلافات تجاری را دلیلی اصلی برای کاهش پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی جهان اعلام کرد (برای سومین بار در سه ماه)، هزینه‌های بالقوه تشدید تنش‌های تجاری نمایان شد. این تحولات ریسک‌هایی را برای منطقه منا به همراه دارد، منطقه‌ای که خانه اقتصادهای تجارت‌محور است. بر اساس برآورد صندوق، نسبت تجارت به تولید ناخالص داخلی این منطقه به حدود ۶۶ درصد می‌رسد.

تغییرات آب‌وهوایی، مهم‌ترین تهدید جهانی

۸۵ درصد از مشارکت‌کنندگان در «نظرسنجی ادراک ریسک‌های جهانی» انتظار دارند «درگیری و تنش‌ سیاسی میان قدرت‌های جهانی» در ۲۰۱۹ تشدید شود. تشدید اختلافات ژئوپلیتیک رسیدگی به بزرگ‌ترین چالش جهان، یعنی تغییرات آب‌وهوایی را بیش از پیش با چالش مواجه خواهد ساخت. به گزارش «مجمع جهانی اقتصاد» برای سومین سال پیاپی ریسک‌های زیست‌محیطی، بیشترین سهم را از ریسک‌های شناسایی شده «نظرسنجی ادراک ریسک‌های جهان» این مجمع داشتند. امسال، موضوعات آب‌وهوایی سه سهم از ۵ ریسکی که بیشترین احتمال وقوع را دارند داشته‌اند. از میان پنج ریسکی که بیشترین اثرگذاری را طی ۱۰ سال آینده دارند نیز ۴ مورد مربوط به ریسک‌های آب‌وهوایی است. «وضعیت شدید جوی » اصلی‌ترین دلیل نگرانی‌ مشارکت‌کنندگان در این نظرسنجی بود. با این حال مشارکت‌کنندگان نگرانی‌ روزافزون خود را درخصوص «شکست سیاست‌گذاری‌های محیط‌زیستی» ابراز کرده‌اند. در گزارش امسال ریسک‌‌‌های جهانی، «شکست اقدامات کاهش و انطباق با اثرات تغییرات آب‌وهوایی» در رتبه‌بندی میزان اثرگذاری در رده دوم قرار گرفت.

روش‌شناسی گزارش

همان‌طور که اشاره شد «مجمع جهانی اقتصاد» برای ارزیابی ریسک‌های منطقه منا از دو گزارش اخیر ریسک‌های جهانی و منطقه‌ای خود استفاده کرده است. این گزارش‌ها بر مبنای داده‌های نظرسنجی از مدیران «مجمع جهانی اقتصاد» موسوم به «نظرسنجی ادراک ریسک‌های جهانی» این مجمع تهیه شده است. اطلاعات به‌دست‌ آمده از این نظرسنجی همچنین در تهیه «گزارش جهانی رقابت‌پذیری» مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر ساله این نظرسنجی با هدف جمع‌آوری دیدگاه مدیران کسب‌وکارها از سراسر جهان درخصوص وضعیت محیط اقتصادی که در آنها فعالیت دارند صورت می‌گیرد. در سال ۲۰۱۸ این نظرسنجی با مشارکت ۱۲۵۴۸ فعال اقتصادی جهان بین بازه ژانویه تا ژوئن صورت گرفت. به این منظور فهرستی از ۳۰ ریسک اصلی جهان در اختیار این مشارکت‌کنندگان قرار می‌گیرد و از آنها خواسته می‌شود تا ۵ ریسک مهمی که در کشورشان مهم‌ترین نگرانی کسب‌وکارها برای ۱۰ سال آینده است را رتبه‌بندی کنند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟