تاریخ انتشار: ۱۲:۱۶ - ۲۱ فروردين ۱۳۹۸

قرار گرفتن نام سپاه در لیست گروه‌های تروریستی چه تبعاتی برای سربازان وظیفه سپاه دارد؟

تصمیم ترامپ مبنی بر قرار دادن نام سپاه در فهرست گروه های تروریستی سوالاتی را درباره تبعات حقوقی این اقدام برای مشمولان خدمت سربازی در سپاه به وجود آورده که در این گزارش به آن پاسخ داده شده است.
186717_794
اقتصاد24- در هفته جاری، دولت آمریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌ها و سازمان‌های تروریستی خود قرار داد. تا پیش از این آمریکا سپاه را به عنوان گروه حامی تروریست می‌شناخت، نه یک گروه تروریست.

پیش از اینکه آمریکا سپاه را به عنوان گروه تروریستی معرفی کند، ایرانیانی که در سپاه خدمت سربازی را انجام داده بودند، همواره تحت نظارت شدید دولت آمریکا هنگام ورود به خاک این کشور بودند و با اقدام جدید آمریکا، احتمالا تغییراتی در وضعیت افرادی که سربازی خود را در سپاه گذرانده‌اند، ایجاد خواهد شد.

شورای ایرانیان آمریکا موسوم به نایاک امروز در یادداشتی ضمن محکوم کردن اقدام ترامپ نوشت: «قرار گرفتن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی یک اقدام تحریک کننده بی سابقه و خطرناک است که مسیر درگیری فاجعه آمیزی با ایران را باز خواهد کرد. این اولین بار است که یک نهاد نظامی رسمی یک دولت که افراد عادی در آن عضویت دارند در فهرست گروه‌های تروریستی قرار می‌گیرد. ایرانیان عادی‌ای که اغلب خدمت اجباری وظیفه خود را در سپاه گذرانده‌اند نیز با این قانون در زمره تروریست‌ها قرار می‌گیرند.»

این شورا در یادداشت خود نوشته: باید توجه داشت که سپاه همین الان هم یکی از تحریم شده‌ترین سازمان‌هاست که اقدام اخیر محدودیت یا جریمه چندانی به آن اضافه نمی‌کند.

سوال اینجاست که آیا واقعا محدودیت‌های جدید قابل ملاحظه نیست؟

واقعیت این است که تبعات حقوقی تصمیم اخیر آمریکا ناچیز است، چرا که تحریم‌هایی که در اثر قرار گرفتن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی اعمال می‌شود عملا همان تحریم‌هایی است که در حال حاضر وجود دارد. سپاه هم اکنون نیز تحت برنامه‌های تحریمی مختلف آمریکاست. بسیاری از سران سپاه به طور شخصی در لیست سیاه آمریکا قرار دارند.

در سال ۲۰۰۷ وزارت خزانه داری آمریکا رسما واحد سپاه قدس سپاه پاسداران که مسئول عملیات‌های برون مرزی سپاه است را در فهرست گروه‌های حامی تروریسم قرار داد و بسیاری از کسب و کارهای مرتبط با سپاه را نیز تحریم کرد.

فرمان ممنوعیت مسافرتی دونالد ترامپ، صدور ویزای آمریکا برای شهروندانی از ایران، لیبی، کره شمالی، سومالی، سوریه، یمن و ونزوئلا را محدود می‌کند.

دولت ترامپ می‌گوید این کشور‌ها همکاری اطلاعاتی با ایالات متحده ندارند و آمریکا برای صدور ویزا نیاز به اطلاعات لازم دارد. پیشتر آمریکا نام عراق را هم در این لیست گذاشته بود؛ اما بعد از تعهد بغداد به همکاری اطلاعاتی، نام این کشور از لیست برداشته شد.

فرمان ریاست جمهوری ترامپ صدور ویزای مهاجرتی و غیرمهاجرتی برای شهروندان ایران را منع کرده و تنها اعلام کرده برای دانشجویان و ویزای کاری به صورت محدود اقدام به صدور ویزا می‌کند.

چندی پیش رویترز گزارشی منتشر کرده و در آن خبر داد بررسی آمار اجرای ۱۱ ماه از فرمان ممنوعیت مسافرتی دولت ترامپ نشان می‌دهد از میان ۳۸ هزار متقاضی، فقط ۲۲۱۶ مورد (حدود ۶ درصد) توانسته‌اند از این فرمان معافیت بگیرند.

وبسایت «هیل» در گزارشی نوشته از میان ۲۲۱۶ موردی که شرایط معافیت داشته‌اند، برای ۶۷۰ متقاضی روادید صادر نشده است.

وبسایت وزارت خزانه‌داری دولت پیش‌تر درباره تفاوتی که بین تحریم‌های بعد از اکتبر ۲۰۱۷ علیه سپاه وجود داشته با تحریم‌هایی که بعد از این تاریخ علیه این سازمان و افراد خارجی و ماموران و مرتبطین با سپاه اعمال شده پاسخ‌هایی داده است. در این بخش گفته شده تحریم‌هایی که قبل از اکتبر ۲۰۱۷ علیه سپاه اعمال شده بود، تحت فرمان حکومتی ۱۳۳۸۲ در ارتباط با اشاعه سلاح کشتار جمعی، فرمان حکومتی ۱۳۵۵۳ در ارتباط با نقض حقوق شر و فرمان ۱۳۶۰۶ در ارتباط با نقض حقوق بشر در سوریه از طریق آی تی و همچنین افرادی بوده که در فعالیت‌های نام برده با سپاه همکاری داشته و تحت تحریم‌های ثانویه قرار گرفته‌اند.

اوفک در اکتبر ۲۰۱۷ سپاه را تحت فرمان حکومتی ۱۳۲۲۴ قرار داد که در ارتباط با مبارزه تروریسم بود و به همین ترتیب سپاه مشمول قانون تحریم‌های تروریسم جهانی شد. بر اساس این قانون همه اموال و دارایی‌های افراد خارجی که به نوعی به عنوان مقام، مامور یا مرتبط با سپاه محسوب می‌شوند مصادره خواهد شد.

معافیت‌هایی تحت قانون اقتصاد اضطراری بین المللی برای ارتباطات شخصی، اعطای کمک‌های بشردوستانه و سفر در نظر گرفته شده شامل حال کسانی که تحت تحریم‌های تروریستی قرار دارند نمی‌شود.

ان بی سی نیوز در گزارشی نوشته قرار گرفتن نام سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی مشکلاتی را برای سفر اعضای سپاه و افراد مرتبط با این نهاد به خارج از کشور به وجود خواهد آورد.

واشنگتن پست نیز با اشاره به وضعیت خدمت سربازی در ایران نوشته در ایران خدمت سربازی برای مردان اجباری است و بخش زیادی از جوانان دوران خدمت خود را به مدت دوسال در سپاه می‌گذرانند و سوال اینجاست که آیا هزاران مرد ایرانی قرار است با این قانون به دلیل اجرای قانونی الزامی در تکالیف شهروندی‌شان باید تروریست شناخته شوند؟

ممنوعیت سفر به آمریکا از زمان اجرای حکم حکومتی ممنوعیت سفر هفت کشور از جمله ایران با روی کار آمدن ترامپ در حال اجرا شدن است. در ۲۴ سپتامبر سال ۲۰۱۷ دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا اعلامیه‌ای را تحت عنوان «توانمندسازی و شناسایی تلاش‌های تروریست‌ها برای ورود به ایالات متحده آمریکا و همچنین سایر تهدید‌های امنیتی عمومی» منتشر کرد و در واقع محدودیت‌هایی را وضع کرد که جایگزین قانون قبلی «ممنوعیت سفر به آمریکا» بود که در تاریخ ۶ مارس ۲۰۱۷ توسط خودش صادر شده بود.

طبق این بیانیه ورود اتباع خارجی کشور‌های ایران، لیبی، سودان، سوریه و یمن به آمریکا در حالت تعلیق درآمد. البته در تاریخ ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷ کشور‌های چاد، ونزوئلا وکره شمالی هم به این لیست اضافه شدند.

به طور کلی ویزا‌هایی که پیش از تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۱۸ صادر شده بود، برای ایالات متحده قابل پذیرش بوده و لغو نشد، اما پس از این تاریخ هیچ نوع ویزای جدیدی، برای ایرانی‌ها صادر نشده و هیچ ایرانی‌ای نمی‌تواند به آمریکا ورود پیدا کند، مگر دارندگان گرین کارت و افرادی که ویزای دانشجویی داشته باشند.

به این ترتیب از زمان صدور فرمان حکومتی ترامپ تاکنون به هیچ یک از ایرانیان فارغ از این که دوران خدمت سربازی خود را در سپاه گذرانده باشند یا خیر ویزای ورود به آمریکا داده نشده و از این رو اقدام اخیر این کشور نیز تفاوت چندانی در وضعیت ایجاد نخواهد کرد.

با این وجود برخی گمانه‌زنی‌ها در ارتباط با افرادی که سابقه گذراندن خدمت سربازی در سپاه داشته و در حال حاضر با ویزای دانشجویی یا ویزا‌هایی که از پیش داده شده در آمریکا اقامت دارند، وجود دارد. این گمانه زنی‌ها حاکی از احتمال لغو ویزای این افراد در اثر تبعات تصمیم جدید آمریکاست.

جزییات نحوه اجرایی شدن تصمیم اخیر هنوز منتشر نشده است. مقامات پنتاگون و نیرو‌های نظامی آمریکا در منطقه در پاسخ به رسانه‌های آمریکایی تاکید کرده‌اند که هنوز هیچ دستورالعملی دال بر نحوه عمل به مفاد قوانین مرتبط با قرار گرفتن نام سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی دریافت نکرده‌اند بنابراین تا ۱۵ آپریل باید که قرار است به طور رسمی این قانون اجرایی شود، باید منتظر بود.

منبع: رویداد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ماجرای تاخیر در واریز فیش حقوقی بازنشستگان چه بود؟

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا

واکنش عجیب نماینده مجلس به خروج شرکت عربستانی از ایران: پشه چیست که فشار خونش چه باشد؟

عکس/ سلفی لیلا اوتادی با این متن عجیب حسابی غوغا کرد

عکس/ دستکش‌های دفاع شخصی زنان حدود ۱۷۵ سال پیش

عکس/ پشت صحنه خونه مادربزرگه ۳۸ سال پیش

اینفوگرافی/ چرا آمریکا به جنگ تیک تاک TikTok رفت؟

عکس/ قاب صمیمی طلا، قربان، حشمت‌خان و ثریا در پشت صحنه سریال سوجان

عکس/ وضعیت محبوبیت ترامپ در زمان بازگشت به کاخ سفید

مقایسه تکان دهنده بازار مسکن ایران و عربستان/ دوره انتظار خرید مسکن در عربستان سعودی فقط ۳ سال

فیلم/ نقض آتش بس از سوی رژیم صهیونیستی در غزه

عکس/ نمایی از شرق تهران در دوره قاجار ۱۳۳ سال پیش

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم آیین تقدیر از پزشکان

فیلم/ ارتش اسرائیل از شمال غزه عقب‌نشینی کرد

عکس/ رئیس قوه قضائیه در منازل شهیدان رازینی و مقیسه

مراسم تحلیف ترامپ چگونه برگزار خواهد شد؟

عکس/ گردشگران آمریکایی ۵۰ سال پیش در نقش رستم مرودشت

فیلم/ استقرار پلیس فلسطین محمود عباس در سرتاسر غزه

فیلم/ بارش برف شدید در ولنجک تهران

عکس/ ابهت و زیبایی دماوند از فراز ابر‌ها

ساعت بازی استقلال مقابل شمس‌آذر مشخص شد

عکس/ بعد از TIKTOK، کپ کات هم در آمریکا از دسترس خارج شد

اعلام زمان شارژ سهمیه بنزین بهمن ماه

فیلم/ جشن خیابانی اعلام آتش بس در غزه

زمان بازگشت ستاره مصدوم استقلال

معامله ۲ میلیون و ۶۵۸ هزار تن انواع محصول در بورس کالا

قرارداد ۲۵ ساله ایران و روسیه ؛ امضای معاهده با همسایه بدعهد/ آیا روس‌ها این بار به عهد خود وفا می‌کنند؟

سوء‌استفاده از کریم باقری در پرسپولیس

جدیدترین ارقام از بازار اجاره مسکن در تهران + جدول

فیلم/ جاده چالوس برفی شد

فیلم/ ورود ترامپ و خانواده به واشنگتن برای مراسم تحلیف

شاه ماهی پرسپولیس در راه استقلال؟

جدیدترین قیمت فروش آپارتمان در جنوب تهران/ قیمت مسکن از ابوذر و شادآباد تا خانی آباد و نعمت آباد + جدول

توقف قیمت دلار در محدوده امن

فیلم/ شادی شهروندان غزه پس از اعلام آتش‌بس

آغاز اجرای توافق آتش‌بس در غزه

فیلم/ وضعیت معابر در صبح برفی پایتخت

جدیدترین رقم اجاره خانه در قرچک ورامین + جدول

رونمایی ترامپ از ارز دیجیتال اختصاصی‌ خود

فیلم/ مصرف گاز در تهران به ۱۱۲ میلیون مترمکعب رسید

هوای تهران امروز تا کی برفی است؟

شرط و شروط تازه برای ریزش قیمت دلار!

عکس/ بازگشت اهالی غزه با پای پیاده به خانه‌هایشان

آموزش فرار مالیاتی به افغان‌ها + ویدئو

خسارت‌های مخالفت با کرسنت؛ از جریمه ۱۸ میلیارد دلاری تا دود شدن ۲۵ میلیارد دلار گاز و حالا توقیف ساختمان شرکت ملی نفت

اصرار دوباره شریعتمداری به بستن تنگه هرمز

آخرین مهلت وکالتی کردن حساب متقاضیان طرح ایران خودرو اعلام شد

تیک تاک TikTok در این کشور‌ها ممنوع شد

حراج سکه‌های ضرب ۱۳۸۶ فردا برگزار می‌شود

تکلیف نامشخص واریز یارانه نقدی دی ماه ۱۴۰۳