تاریخ انتشار: ۱۴:۰۸ - ۱۱ بهمن ۱۴۰۰

پرداخت وام بدون ضامن، سپرده‌های مردم را به خطر می‌اندازد

وام بدون ضامن تا سقف صد میلیون‌تومان همچنان در رفت و برگشت میان وزارت اقتصاد و بانک‌هاست. بانک‌ها وام بدون ضامن را شدنی نمی‌دانند و وزیر اقتصاد به مدیران اولتیماتوم داده که اگر بخش‌نامه را اجرا نکنند، عزل می‌شوند.

پرداخت وام بدون ضامن، سپرده‌های مردم را به خطر می‌اندازد

اقتصاد۲۴- وام بدون ضامن تا سقف صد میلیون‌تومان همچنان در رفت و برگشت میان وزارت اقتصاد و بانک‌هاست. بانک‌ها وام بدون ضامن را شدنی نمی‌دانند و وزیر اقتصاد به مدیران اولتیماتوم داده که اگر بخش‌نامه را اجرا نکنند، عزل می‌شوند. اما آیا به لحاظ متن قانون دستور وزیر اقتصاد ضمانت اجرایی دارد؟ احمد حاتمی یزد، کارشناس بانکی و از مدیران پیشین بانک صادرات معتقد است، دست وزیر اقتصاد برای تضمین پرداخت وام بدون ضامن در قانون خالی است، مگر اینکه بخواهد خلاف قانون عمل کند.

در راستای دستور رئیس جمهور مبنی تسهیل پرداخت تسهیلات به مردم و گسترش اعتبارسنجی در عوض اخذ ضامن، وزارت اقتصاد به بانک‌های زیر مجموعه خود چهار دستور به منظور پرداخت تسهیلات خرد بدون ضامن برای کارکنان، بازنشستگان و مستمری‌بگیران بخش دولتی، عمومی و خصوصی برای اجرای در حداکثر ۲۴ ساعت ابلاغ کرد.

وزیر اقتصاد هم در برنامه تلوزیونی اعلام کرده «مدیران متخلف هم وجود داشته باشند، ظرف همین روز‌های آینده، خواهیم دید که چه برخورد‌های نظارتی جدی با آن‌ها صورت خواهد گرفت.»

تمامی این اظهارنظرات در کنار یکدیگر نشان می‌دهد، مدیران بانک‌ها با تکلیف وام بدون ضامن چندان موافق نیستند و به همین دلیل هم احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در صداوسیما با زبان تهدید به مدیران بانکی اولتیماتوم داده است. اما آیا قانون هم این اختیار را به وزیر اقتصاد داده است؟

احمد حاتمی یزد کارشناس بانکی و از مدیران پیشین بانک صادرات در گفتگو با رویداد۲۴ با مروری بر قوانین بانکی می‌گوید: «رفتار بانک‌ها باید به موجب قانون باشد. قوانینی که در حالی حاضر درمورد بانک‌ها وجود دارد مشتمل بر چند قانون کلی است که مصوب شواری عالی انقلاب و مجلس بوده است. مانند بانکداری بدون ربا مصوب در ۱۳۵۱ و قانون پولی و بانکی مصوب سال ۱۳۵۸ که از شورای عالی انقلاب درآمد و نحوه ادراه امور بانک‌ها در سال ۶۲. تمامی مصوبات مجلس و نحوه اداره بانک‌ها در کشور باید طبق این قوانین باشد. حالا به موجب همین قوانین هیچکس ولو رییس جمهور و وزیر اقتصاد نمی‌توانند خارج از این قوانین دستوری صادر کنند.»


بیشتر بخوانید: ضرب‌الاجل به بانک‌ها برای وام بدون ضامن


مدیر عامل پیشین بانک صادرات ادامه می‌دهد: «به موجب قوانین یادشده وظیفه اصلی بانک‌ها صیانت از منافع سپرده‌گذاران است. بانک‌ها قانونا نمی‌توانند در امری سرمایه‌گذاری کنند که سپرده مردم را به خطر بیندازد. اما طی دهه‌های اخیر اتفاقاتی رخ داده که شاهد بودیم خلاف قانون عمل شده و مورد بزرگ این بی‌قانونی هم در پدیده موسسات اعتباری و مال‌باختگی سپرده‌گذاران دیدیم که با آثار زیان‌بار زیادی همچون افزایش پایه پولی و برداشت از جیب مردم برای جبران زیان این موسسات همراه شد. این توضیحات را دادم که دستور فعلی وزیر اقتصاد را متوجه باشیم در چه بستری اتفاق افتاده است.»

او تاکید می‌کند: «ما کارشناسان باید به وزیر اقتصاد و دولت هشدار بدهیم که این زیرساخت‌های این دستور مشخص نیست و نظام بانکی متضرر از سال‌ها پرداخت وام بدون وثیقه و انبوه فساد اقتصادی و ابربدهکاران بانکی، توان ریسک دوباره ندارد. بانک‌ها از محلی جز سپرده‌های مردم که نمی‌توانند وام پرداخت کنند، بنابراین اجبار در پرداخت وام بدون در نظر گرفتن مختصات قانونی و کارشناسی آن قطعا در ادامه با یک نارضایتی عمومی جدی روبرو خواهد شد. باز هم تاکید می‌کنم که این اقدام هشدارآمیز است، چراکه ناآرامی اجتماعی از پس این اتفاق بسیار بزرگ‌تر از اعتراضاتی است که بعد از وقایع موسسات اعتباری و مال باختگی سپرده‌گذاران آن‌ها شاهد بودیم.»

حاتمی یزد ادامه می‌دهد: «متاسفم که بگویم مسئولان اقتصادی دولت از تخصص لازم برخوردار نیستند. هیچ بانکی نمی‌تواند جایی تسهیلات پرداخت کند که از بازگشتش مطمئن نیست. روزی شهرام جزایری رفت در مجلس اعمال نفوذ کرد و خواست از طریق قانونی وضعیتی را به وجود بیاورد که بدون وثیقه به صنعتی‌ها وام بدهند. این اتفاق گرچه مصوب شد، اما هرگز اجرا نشد، چون کارشناسی نبود.»

به گفته حاتمی یزد گرچه در دسترس کردن وام خُرد برای عموم مردم آن هم در وضعیت معیشتی فعلی می‌توانست بسیار مثبت باشد، اما از آنجا که دولت بدون هیچ شناخت کافی و برنامه دقیقی در اجرا دست به چنین تصمیمی زده، تبعات آن بیشتر از مزایایش خواهد بود. این مدل وام بدون ضامن، از لحاظ اقتصادی بی‌مورد و نابجاست و جنبه عملیاتی ندارد. مدیران حاضر نمی‌شوند این بخشنامه را اجرا کنند، مگر مدیرانی که از ترس از دست دادن صندلی مدیریتی خود و محض تملق‌گویی و محافظه‌کاری حاضر شوند، برخلاف منافع سپرده‌گذاران اقدام به اجرای چنین دستوری کنند.

این مدیر پیشین بانکی می‌گوید: «دولت در درجه اول باید این برنامه را می‌برد در شورای پول و اعتبار به بحث می‌گذاشت تا کارشناسی شود، نه اینکه فقط به دلیل منافع تبلیغاتی دولت و ایجاد یک رضایت نسبی در دل مردم اقدام به صدور دستور کند.»

درحالی که وزیر اقتصاد به مدیران بانکی اولتیماتوم داده، حاتمی یزد می‌گوید: «در متن قانون انتصاب و برکناری روسای بانک‌های دولتی با تصویب شورای عالی بانک‌ها انجام می‌شود و بعد به امضای وزیر دارایی می‌رسد؛ بنابراین وزیر اقتصاد نمی‌تواند مغایر با قانون عمل کرده و فقط به تشخیص خود بدون درخواست شورای عالی بانک‌ها اقدام به برکناری مدیر بانک کند؛ بنابراین این اولتیماتوم وزیر به لحاظ قانونی ضمانت اجرایی ندارد.»

به گفته این کارشناس بانکی اگر قصد دولت پرداخت تسهیلات به عموم مردم است، بهتر است در وهله اول افزایش منابع بانکی را در دستور کار خود قرار می‌داد، آن هم نه با تزریق نقدینگی بلکه با به‌سامان کردن مطالبات معوق بانک ها. در حال حاضر بانک‌های به اندازه ۳۰ درصد کل سپرده‌هایشان مطالبات معوق دارند که اتفاقا بخش عمده این مطالبات مربوط به عدم بازگشت تسهیلات بخش دولتی است. حالا دولت به جای اینکه فکری به حال معوقات بانکی بکند، برنامه‌ای را در پیش گرفته که اولا جنبه عملیاتی ندارد و فقط یک شوی تبلیغاتی است که حتی در زمان بی‌اعتمادی عمومی مردم به دولت در همین حد هم عمل نخواهد کرد. دوما اینکه درصورت تحقق هم با خطر افزایش معوقات بانکی مواجه است که می‌تواند موجی از نارضایتی و ناآرامی سپرده‌گذاران بانک‌ها را به دنبال داشته باشد.

منبع: رویداد 24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ رضا ارحام صدر و محمدرضا شجریان

فیلم/ ۵ رویداد بامزه در مراسم سوگند رئیس جمهور‌های آمریکا

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲ بهمن ۱۴۰۳/ سرنوشت دلار پس از تحلیف

عموی تتلو: وکیل خبر صدور حکم اعدام را تایید کرد

گلایه زائران ایرانی از هزینه میلیونی سفر حج

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳

فیلم/ پاسخ جالب یک روانشناس زن به سوال کامران نجف‌زاده: دیت اول را چه کسی باید حساب کند؟

پزشکیان: آماده گفت‌وگو با آمریکا هستیم

ازسرگیری فعالیت کنسولگری ترکیه در حلب سوریه

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲ بهمن ۱۴۰۳/ افزایش قیمت طلا با سیگنال سیاسی

انتقاد مقام طالبان به تعطیلی مدارس دخترانه

جزئیات بازداشت اعضای یک شبکه تندرو تکفیری در کرمانشاه

سرطان پانکراس یا سرطان لوزالمعده چه علائمی دارد؟

داشتن پوست شفاف و سلامت مفاصل با این مواد خوراکی

عکس/ حال و هوای خیابان بوعلی همدان ۵۷ سال پیش

عکس/ تیپ خاص هوشمند عقیلی و حسن شماعی زاده ۵۰ سال پیش

ترس از پرواز یا ایروفوبیا چیست؟

فیلم/ آتش‌سوزی مهیب در مس سونگون

بهترین آجیل برای کودکان کدام است؟

اهمیت کارآفرینی در توسعه اقتصادی چیست؟

جزئیات پرونده فروش دارو‌های بیماران سرطانی در تبریز

عکس/ گریم بی نظیر فردین و فرامرز قریبیان در فیلم غزل سال ۱۳۵۵

اینفوگرافی/ اثرات خطرناک رژیم‌های لاغری غیراصولی

عکس/ آشتی‌کنان رامین رضاییان و سیدحسین حسینی مقابل استقلالی‌ها

عکس/ استوری دردناک و غم انگیز عمو پورنگ

عکس/ اصفهان گردی غزل شاکری و همسرش با تیپ اروپایی

شاپور دوم یا شاپور ذوالاکتاف کیست و چگونه امپراتوری ساسانی را به اوج اقتدار رساند؟

عکس/ چهره کاملا متفاوت رامین رضاییان

عکس/ یک خانه عجیب با نشان نازی‌ها در یزد

سیاست‌های اقتصادی ترامپ بازار جهانی را به کدام سو می‌برد؟

عکس/ تیپ اروپایی گوگوش با شنل مخمل ۴۶ سال پیش

روبرتو پیاتزا: می‌خواهم کار ولاسکو را در ایران انجام دهم

ماجرای قمه‌کشی در بیمارستان لقمان چه بود؟

عکس/ گارد جاویدان مقابل مقبره رضاخان ۶۲ سال پیش

رامین رضاییان تنبیه شد

عکس/ حضور جنجالی قاضی صلواتی در مراسم تشییع قضات رازینی و مقیسه

جزئیات جدید درباره زندگی عامل ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس/ تجدید خاطره بهنوش بختیاری در اینستاگرام با این متن خنده دار

فیلم/ بارش شدید برف هم اکنون در پیرانشهر

ارزش سهام عدالت امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

موشک کروز تاروس KEPD ۳۵۰

عکس/ نوشتن عقدنامه با زعفران در محله کن ۱۰۸ سال پیش

متأسفانه عده‌ای موضوع اشتغال را به مستمسکی برای زدن نهاد وکالت تبدیل کردند

جزئیات وحشتناک کودک‌آزاری در بوکان

نرسی پسر شاپور یکم ساسانی کیست؟/کسیکه رومیان او را نارسِس نامیدند

غبار فراموشی بر زادگاه فردوسی

قیمت قند و شکر امروز + جدول

عکس/ ترکیب استقلال مقابل شمس آذر

قیمت خودرو‌های جک و لیفان کرمان موتور امروز

هشدار هواشناسی؛ آغاز بارش برف و باران شدید در این استان‌ها