اقتصاد۲۴- مریم بهنام راد-گرانی روغن در سبد خانوارها باعث نگرانی مردم شده وبه دلیل ریزش قدرت خرید، تقاضای این محصول بشدت کاهش داشته است.
"به اندازه نیاز خرید کنید". این شعار یکی از فروشگاههای بزرگ زنجیرهای برای اصلاح مصرف روغن است. در حالی که با افزایش بیش از ۳۵ درصدی روغن در مدت کمتر از یک ماه مردم دیگر قدرت خرید این محصول را ندارند.
با گذشت عمر کمی از دولت سیزدهم، عزم تیم اقتصادی این دولت جهت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی جزم شد و در این بین مردم بدون آمادگی وارد بحران افزایش قیمت و کمبود حاصل از کاهش واردات مواد اولیه شده اند.
برخی کارشناسان معتقدند؛ ادامه اجرای سیاستهای غلط تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی منجر به افزایش قاچاق، باز داشتن تولیدکنندگان از تولید، اختلال در تامین مواد اولیه، ایجاد تقاضای مضاعف کاذب و انبار کالا و محصولات شده است که خود را با نایاب شدن و گرانی کالای اساسی در بازار نشان میدهد.
اما عده دیگری از کارشناسان نیز بر این باورند که حذف ارز ترجیحی باید کمی آهستهتر و با فراهم ساختن زیر ساختهای لازم اجرایی میشد چراکه با حذف یکباره این ارز، کالاها و محصولات مورد نیاز مردم با افزایش قیمت بیشتر از انتظار مواجه میشود.
از ابتدای سال قیمت کالاهای اساسی همزمان با اقدام دولت در حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی با شیب بسیار تندی در حال افزایش است. گرانی اقلام مختلف در سبد خانوار باعث رکود در بازار مصرف شده است.
به افزایش قیمت مرغ، شکر، روغن و سایر کالاها، کمبود و نایابی را نیزباید افزود. روغن یکی از همان محصولات مورد نیاز مردم بود که از ابتدای سال تا کنون با کمیابی، تنش قیمتی و بحران خرید را در بازار مصرف ایجاد کرده است.
شاید به گفته عبدالرحیم گلستانی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان روغن نباتی، با افزایش تولید روغن نباتی مازاد بر تقاضا، آرامش بر بازار برقرار شد. چرا که پس از اعلام قیمتهای جدید روغن نباتی تقاضای کاذب در بازار روغن نباتی به شدت کاهش یافت که با تلاش کارخانجات در اردیبهشت ثبات و آرامش به بازار روغن نباتی بازگشت. (باشگاه خبرنگاران جوان)
بیشتربخوانید:قفسه فروشگاهها همچنان خالی از روغن/ روغن هم سهمیهای میشود؟
اما این افزایش تولید به قیمت گرانی این محصول تمام شد و قیمت روغن در بازار سر به فلک میکشد. این در حالی است که بنابر آمار اعلامی انجمن روغن نباتی سال گذشته به رغم تولید ۲.۲ میلیون تن انواع روغن نباتی به دلیل قیمت پایین، تقاضای کاذب در بازار وجود داشت و رکورد تولید جوابگوی بازار نبود.
پس از یک دوره نسبتاً طولانی، کمبود روغن در بازار حالا این محصول در بیشتر فروشگاههای بزرگ موجود است، اما با قیمت بسیار بالا! به طور نمونه روغن یک و نیم لیتری سرخ کردنی ۱۵۰ هزار تومان، روغن پخت و پز ۳ لیتری ۲۱۰ هزار تومان، روغن گلزا ۸۲۵ گرمی ۱۲۵ هزار تومان، روغن پخت و پز ۱ لیتری ۶۲ هزار تومان در بازار قیمت گذاری و به فروش میرسد.
امروز با افزایش قیمت ها، اطلاع رسانی از چگونه و به اندازه درست مصرف کردن مواد غذایی بیشتر از هر زمانی مورد نیاز افراد جامعه است. البته چنین آموزشهایی قطعاً قبل از ایجاد هر تنش در بازار مصرف باید اجرا شود. اما متأسفانه اطلاع رسانی به مردم در راستای درست مصرف کردن مواد غذایی پس از افزایش ناگهانی قیمت هاست.
شاید روغن در بازار مصرف به اندازه باشد، اما گرانی، تقاضا جهت خرید را بسیار کاهش داده و قدرت خرید مردم به تهیه این محصول بسیار اُفت کرده است.
اما برخی فروشگاههای بزرگ و زنجیرهای با نصب پوسترهای اصلاح مصرف، قصد تنظیم بازار این محصول را دارند. نکتهای که در این اطلاع رسانی قابل تأمل است چگونگی تعیین میزان مصرف این محصول برای خانوارهاست. مشخص نیست که ۳ لیتر روغن برای هر خانوار با چه معیاری تعیین شده است!