اتاق تهران با ارز 4200 مخالف بود/ بزرگترین هنر دولتمردان مدیریت هزینه است نه درآمد
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران معتقد است که بازار آشفته ناشی از ارز 4200 یک مسئله منطقی است و برای حل آن، باید ارز را تک نرخی کرد.
اقتصاد24 - رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران اخیرا در اظهارنظری صحبت از ارزانی کالای ایرانی در خارج از کشور کرده است. مکانیزمی که جلال پور از آن صحبت کرده، در نهایت سر از ارز 4200 تومان درمی آورد.
به گفته او، صادرکنندگان غیر واقعی کارتهای بازرگانی خود را در اختیار بقیه قرار میدادند و از آنجایی که ارز حاصل از صادرات این صادرکنندگان به کشور بازگشت نداشت، با وجود جهش نرخ ارز، ارزش صادرات ۶ درصد کاهش یافت. به همین خاطر برای نخستین بار علاوه بر قاچاق وارداتی، شاهد قاچاق صادراتی بودیم و در مواردی کالای ایرانی در خارج از کشور ارزانتر از داخل کشور بود.
اما کارشناسان در این رابطه چه می گویند و چرا چنین اتفاقی بر سر کالای ایرانی می افتد؟ فرهاد فزونی عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در این رابطه به بحث شکست ارز 4200 اشاره می کند. وی به اقتصاد24 میگوید: «آقای جلالپور آدم موجهی است و حتما بر اساس آمار و ارقام درست این حرف را زده است؛ اما مساله این است که کالای ایرانی اقلام مختلفی دارد و مشخص نیست منظور ایشان چه بوده است.»
وی ادامه می دهد: «مسلم است که ارز 4200 یک مشکل برای کشور ایجاد کرد که حالا حالاها باید جوابگوی آن بود. هرچند این مساله چیزی نیست که یک شبه اتفاق بیافتد. اتاق تهران هم همان موقع اعتراض خود را اعلام کرد ولی گوش شنوایی برای شنیدن آن در دولت وجود نداشت. دولت با اینکه اعلام می کند که زمان آزمون و خطا سر آمده، عملا خودش در آزمون و خطا به سر می برد. ابتدا 4200 را آزمایش می کند و وقتی نشد، سامانه نیما و بعد، ثنا را وارد کار می کند.»
اتاق تهران از همان ابتدا با ارز 4200 مخالف بود
فزونی تاکید می کند: «ما از همان روز اول گفتیم ارز یک قیمت داشته باشد و بازار بر اساس همان نرخ عمل کند. قطعا موافق تک نرخی کردن ارز هستم. تنها این کار است که می تواند با وجود همه این مشکلات به یک فعال اقتصادی اجازه برنامه ریزی و آینده نگری دهد. فعال اقتصادی اگر هر روز نگران نرخ ارز باشد، باعث می شود که سرمایه گذاری نکند و منتظر بماند که دولت چه تصمیمی می گیرد.»
وی در خصوص صحبت های اخیر جلال پور درباره ارزان بودن کالای داخلی در خارج نسبت به داخل کشور، می گوید: «بحث ارزان تر شدن کالا در خارج منطقی است. فرض کنید کالایی در داخل تولید می شود و با دلارهای آزاد قیمت گذاری می شود، ارزان تر از این طرف خواهد شد. این مساله طبیعی است. بحث ما سر این است که چه دلیلی که دولت هر بار نرخ ارز را یک چیز اعلام می کند. در اخبار مطبوعات هم می بینیم که تصمیمات دولت تمامش از یک زاویه گرفته می شود. خیلی ها حتی در خود دولت مخالف این رفتار هستند اما صدایشان را کسی نمی شنود. دیگر چه برسد به بخش خصوصی.»
باید ارز را تک نرخی کرد
وی تاکید می کند: «اگر می خواهند اقتصاد این مملکت پا بگیرد، همان بهتر است که یک نرخ ارز داشته باشیم. در عین حال بساط یارانه های پنهان را هم جمع کنند. در بخش خصوصی کسی به دنبال این چیزها نیست. فعال بخش خصوصی به دنبال گرفتن یارانه نیست. یارانه حامل های انرژی یا نقدی را باید کنار گذاشت و یک سیستم شفاف کاملی برای آن طراحی کرد تا فعال اقتصادی بتواند بر اساس آن برنامه ریزی کند.»
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران معتقد است که تصمیم های اقتصادی نمی تواند مسائل سیاسی ایجاد شده را حل کند. برای مشکلات سیاسی باید تصمیمات سیاسی هم گرفت.
وی در خصوص صحبت جلال پور درباره ایجاد صادرکنندگان غیرواقعی می گوید: «باید بساط چند نرخی کردن ارز را جمع کرد. دولت باید بپذیرد که صادرکننده هم نیاز دارد پول جنسی را که صادر می کند برگرداند و در داخل کشور کالا بخرد و صادر کند. دولتی ها تاکنون مدیریت درآمد نکردهاند. بزرگترین هنرشان مدیریت هزینه است. برای همین تجارت نکردند و برای خودشان تئوری می سازند. باید بساط تعدد نرخ برچیده شود تا شاید بخش خصوصی بتواند مشکلات ایجاد شده را رفع کند.»