تاریخ انتشار: ۱۳:۴۳ - ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۸

کتاب باید بزرگ و قشنگ باشد!

برای بچه‌هایمان کتاب خوب بخریم یا کتاب گران؟ مسأله این است. مسأله‌ای که در شلوغی بازار کتاب کودک گم می‌شود. جایی که بعضی بزرگسالان کتاب را برای ست کردن با رنگ پرده و مبلمان انتخاب و آن را به عنوان دکور تهیه می‌کنند، یا حتی بدتر از آن، کتاب‌نماهایی می‌خرند که فقط شِمایی از کتاب واقعی دارد، شاید باید انتظار داشت که کودکان هم به کتاب به‌عنوان کالایی برای جلب توجه و فخرفروشی پیش همسالان خود نگاه کنند؛ همان‌طور که گاه دیگر امکاناتشان را ابزار فخرفروشی قرار می‌دهند.
کتاب
اقتصاد24 - «چند سال پیش بود که غول‌کتاب را برای اولین بار دیدم. یک بچه ۸، ۷ ساله یک کتاب را که تقریباً هم‌‌قدوقواره خودش بود به کمک دسته‌ای که برای کتاب طراحی شده بود، دستش گرفته بود و با یک لبخند بزرگ از درِ نمایشگاه بیرون می‌آمد. آن روز باز هم بچه‌هایی را دیدم که غول کتاب خریده بودند. اولین سالی بود که کتاب‌های غول‌پیکر به بازار آمده بودند و خب طرفدارانشان هم زیاد بود. مُد جدید، دل همه را حسابی برده بود. هر پدر و مادری فکر می‌کرد برای آن که دل طفلش را نشکند، باید در کنار باقی خریدها، یک غول‌کتاب هم به خانه ببرد که قیمتش چند برابر کتاب خشتی بود. توی کتاب بزرگ همان چیزهایی را می‌شد خواند که در یک کتاب خشتی نوشته بودند. البته بالطبع با فونت درشت‌تر. تصاویر هم بزرگ‌تر بودند قاعدتاً که لابد چه بهتر.

غول‌کتاب‌ها از آنجایی که در کتابخانه جا نمی‌شدند، بعد از چند وقتی که گوشه اتاق جا خوش کرده بودند، دل خریدار را می‌زدند و از آن کنج به جایی دور از چشم مثل انبار یا حتی کنار سطل زباله شهرداری منتقل می‌شدند. این بود سرنوشت غول‌کتاب‌های بیچاره که دوره دلبری‌شان دیری نمی‌پایید. امسال باز هم غول‌کتاب‌ها را در نمایشگاه دیدم که خب با پرس‌وجو از مسئول غرفه‌ها متوجه شدم هنوز هم در مرکز توجه هستند. بچه‌ها کتاب‌های فانتزی را دوست دارند؛ هر چه فانتزی‌تر، بهتر.

نکته جالب این است که والدین در انتخاب و خرید این تیپ کتاب‌ها از بچه‌ها پیشی گرفته‌اند. چنان که فرزاد رضایی، ناشر کودک که امسال فقط کتاب‌های تاپ‌آپ و تصویر برجسته در نمایشگاه ارائه کرده، عنوان می‌کند که اگر چیزی جز این باشد، فروشی هم در کار نیست.

«بیشتر بچه‌ها الان تک فرزند هستند و خواسته‌های زیادی دارند. پدر و مادرها هم دوست دارند برای بچه‌هایشان خوب خرج کنند. در مورد خرید کتاب هم این قاعده کاملاً صدق می‌کند. الان دیگر کتاب‌های خشتی و ساده اصلاً طرفدار ندارند و اگر به نمایشگاه بیاوریم، روی دستمان می‌ماند. خشتی‌ها را دیگر فقط شهرستان می‌فرستیم. اینجا خانواده‌ها از این که پول زیاد بدهند و کتاب گران بخرند، بیشتر راضی هستند. متأسفانه خیلی هم محتوا برایشان مهم نیست، مصور و فانتزی بودن کتاب خیلی مهم‌تر است.»

رضایی یکی از کتاب‌ها را باز می‌کند و می‌گوید: «الان این کتاب، هم تصویر برجسته است و هم متحرک. چنین کتابی توجه را جلب می‌کند. این گران‌ترین کتابی است که ما در غرفه داریم و قیمتش ۳۰ هزار تومان است. البته خبر دارم ناشر دیگری کتابی چاپ کرده درباره کره زمین که وقتی بازش می‌کنید، شکل کره برجسته می‌شود و آن قیمتش گران‌تر است و طرفدارش هم بیشتر.»

سیندرلای کاغذی جلوی چشمم حرکت می‌کند. همان موقع دختربچه‌ای دست مادرش را می‌کشد و همراه او سمت غرفه می‌آید.

رزی احدی، مسئول فروش یکی از غرفه‌هایی است که غول کتاب دارند. او تأیید می‌کند این مدل کتاب‌ها هنوز خیلی پرطرفدارند: «بچه‌ها عاشق کتاب‌هایی هستند که شکل معمول ندارند. البته محصولی که در بازار کتاب ارائه می‌شود در تعیین سلیقه مخاطب نقش زیادی دارد. الان این کتاب را ببینید.» و یک کتاب جلد سخت نشانم می‌دهد که چشم‌های شخصیت کارتونی روی آن، عروسکی و برجسته است و مردمکش با تکان دادن حرکت می‌کند. «همین کتاب به خاطر این طراحی، خیلی طرفدار دارد و نظر همه را جلب می‌کند. حتی کسانی که می‌خواهند برای کودکی هدیه تهیه کنند، ترجیح می‌دهند یک کتاب فانتزی بخرند. خیلی‌ها به نوشته‌های داخل کتاب کاری ندارند. شکلش را که بپسندند، برای خرید کفایت می‌کند.»

برای بچه‌هایمان کتاب خوب بخریم یا کتاب گران؟ مسأله این است. مسأله‌ای که در شلوغی بازار کتاب کودک گم می‌شود. جایی که بعضی بزرگسالان کتاب را برای ست کردن با رنگ پرده و مبلمان انتخاب و آن را به عنوان دکور تهیه می‌کنند، یا حتی بدتر از آن، کتاب‌نماهایی می‌خرند که فقط شِمایی از کتاب واقعی دارد، شاید باید انتظار داشت که کودکان هم به کتاب به‌عنوان کالایی برای جلب توجه و فخرفروشی پیش همسالان خود نگاه کنند؛ همان‌طور که گاه دیگر امکاناتشان را ابزار فخرفروشی قرار می‌دهند.

مهرناز شهسواری، معلم دبستان از کودکانی می‌گوید که تمام هم و غم‌شان فخرفروشی به همکلاسی‌هایشان است. «بعد از عید که بچه‌ها از تعطیلات برمی‌گردند، می‌بینم که چطور درباره مسافرت‌هایی که رفته‌اند، برای هم صحبت می‌کنند یا مارک لباس و کفش عیدشان را به رخ هم می‌کشند. از شاگردم شنیده‌ام که داشت به همکلاسی‌اش می‌گفت ترکیه رفتن دیگر خیلی بی‌کلاس است و ما اروپا رفتیم و شما چطور مسافرت خارج نرفتید امسال؟! اینها را می‌بینم و خیلی برایم عجیب است. البته مدرسه‌ای که من در آن تدریس می‌کنم، شمال شهر تهران است و قبول دارم چنین بحث‌هایی لزوماً مال همه جا نیست اما به هر حال هر جا در سطح خودش دیده می‌شود.»

بازار روی سلیقه مخاطب تأثیر می‌گذارد و مخاطب هم به نوبه خودش تعیین می‌کند که بازار در چه جهتی پیش برود. اما کدامیک نقش بیشتری دارند؟ «در هر دوره‌ای سلیقه مخاطب به یک سمت پیش می‌رود. مثلاً چند سال پیش کتاب‌هایی با کاراکتر حسنی و مملی خیلی طرفدار داشت. بیشتر ناشران هم این تیپ کتاب‌ها را چاپ می‌کردند چون به چاپ چندم می‌رسید و سودآور بود.» این را هاشم محمدزاده، کارشناس کتاب کودک می‌گوید و ادامه می‌دهد: «ناشران کوچک مجبورند در بازار باقی بمانند و برای همین هم بیشتر سراغ این تیپ کارهای به اصطلاح بازاری می‌روند. کتاب کودک در چاپ اول سود چندانی ندارد و سودش مربوط به چاپ‌های بعدی است که کتاب بازاری‌پسند، چنین سودی را تضمین می‌کند. برای این که ناشر کتابش را به چاپ‌های بعدی برساند، باید از سلیقه بازار عقب نماند یا این که خودش خلاقیت به خرج دهد و به سلیقه بازار جهت بدهد. این کار را البته معمولاً ناشران قدرتمندتر به لحاظ مالی انجام می‌دهند و بقیه از آنها تقلید می‌کنند. الان هم علاقه به سمت کتاب‌های فانتزی و تخیلی است.»

کتاب‌های تخیلی سهم زیادی را در سالن کودک و نوجوان نمایشگاه امسال دارند. می‌شود فهمید که علاقه به این سمت زیاد است. البته خیلی از والدین علاقه خاصی ندارند که کودکانشان کتاب‌های تخیلی مطالعه کنند. نمونه‌اش مریم محمدی است که با دختر کوچکش به نمایشگاه آمده و با وجود میل دختربچه به کتاب‌های تخیلی، ترجیح می‌دهد هرگز چنین کتاب‌هایی برایش نخرد و به نظرش باید برای بچه‌ها کتاب‌های آموزشی تهیه کرد.

سعیده اسلامی، کارشناس کودک و مسئول فروش در یکی از غرفه‌ها اما تخیل را بخشی از روند رشد کودک می‌داند و معتقد است نباید کودکان را از مطالعه چنین کتاب‌هایی منع کرد. او می‌گوید: «ما کتاب‌های تخیلی خصوصاً در قسمت نوجوان داریم. فروش خیلی بالایی هم داریم و بچه‌ها خیلی از کتاب‌های تخیلی استقبال می‌کنند. همه بچه‌ها از کودکی یک رؤیایی را در ذهنشان پرورش می‌دهند. ما الان کتاب‌هایی داریم که حتی برای رده سنی مثبت ۳ سال است و این را دارد به بچه می‌گوید که با دوست خیالی‌ات ارتباط برقرار کن. به نظر من تخیل در روند رشد بچه‌ها خیلی تأثیر دارد و آنها می‌توانند رؤیاهایشان را به این شکل پرورش دهند. آنها با خواندن و تخیل می‌توانند رویاهایی که در ذهن دارند بیان کنند، چون بچه‌ها معمولاً درباره این چیزها حرف نمی‌زنند ولی وقتی به آنها می‌گویند رؤیاها و تخیلات‌تان را بخوانید و بگویید، راحت‌تر درباره‌اش صحبت می‌کنند.»

منبع: روزنامه ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

هیاهوی پلتفرم‌ها برای بلک فرایدی و جیب خالی مردم/ تخفیفات کذایی جمعه سیاه به اوج خود رسید/ مراقب اجناس بنجل باشید!

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۶ آذر۱۴۰۳

عکس/ الیکا عبدالرزاقی با لباس کردی در جشنواره

اینفوگرافی/ مخالفان و موافقان فیلترینگ را بشناسید

وضعیت هواشناسی امروز

جهش بورس با پابند

پیش بینی بورس امروز سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

معجزه‌ای برای پیش‌گیری از پیری

اینفوگرافی/ چرا شام را باید پیش از ساعت ۹ شب بخوریم؟

اثرات غذا‌های چرب را با این خوراکی‌ها از بین ببرید

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان