جزییات تصمیم جدید دولت برای افزایش قدرت خرید مسکن مردم
«منتظر اتفاقات مهم در حوزه مسکن باشید»؛ این خبر را دیروز رییسکل بانک مرکزی در جریان بررسی گزارشی از طرح ملی مسکن در صحن علنی مجلس اعلام کرد و حالا پس از یک روز، معاون اقتصادی بانک مرکزی، به رونمایی از جزییات افزایش تسهیلات مسکن پرداخته است.
اقتصاد24 - تلاطمهای بازار مسکن و رشد عجیب و غریب قیمتها، در حال حاضر وضعیت را به جایی رسانده که تقریبا اکثریت جامعه قدرت خرید خود را از دست دادهاند؛ به طوری که براساس گزارشهای رسمی، قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی در شهر تهران به میانه کانال ۱۲ میلیون تومان رسیده است که حاکی از رشد سهبرابری (۲۰۰درصدی) در مقایسه با بهار سال ۹۲ است.
در این میان، گزارشها نشان میدهد که معاملات مسکن شهر تهران به عنوان شهر پیشتاز در رونق و رکود مسکن ۳۷ درصد کاهش یافته و به تبع آن کلانشهرها نیز در حال ورود به دوران رکود قرار دارند. هر چند در شهرهای کوچک هنوز جریان خرید خانه به شکل مناسب استمرار دارد، اما وزن این شهرها در بازار مسکن به قدری نیست که رشد معاملات بتواند خود را در کارنامه کل بازار مسکن یا بازار پرداخت تسهیلات اعتباری منعکس کند و نشان دهد.
اتفاق مهم در بخش مسکن
در کل فضایی که در طول یکسال گذشته در بازار مسکن حاکم شده و افزایش ناگهانی قیمتها، خرید منزل مسکونی را برای بسیاری از مردم را تبدیل به آرزو کرده و برای برخی نیز آرزوی محال! براساس همین موضوع، رییسکل بانک مرکزی از تصمیمات جدید دولت برای افزایش توان خرید مسکن خبر داده است. بنا به گفته عبدالناصر همتی، رییسکل بانک مرکزی، افزایش قیمت مسکن به دلیل قیمتهای نسبی و تمایل مردم به خرید مسکن و حفظ ارزش داراییها بود، بنابراین با سیاستهای اخذ شده برای تثبیت اقتصادی و با اجرایی کردن طرح ملی مسکن و پشتیبانی سیستم بانکی، شاهد کنترل قیمت مسکن در سال ۹۸ هستیم.
وی درباره حمایت از تولید مسکن تاکید کرد: بانک مسکن به تنهایی نمیتواند از تولید مسکن حمایت کند، اقدامات لازم برای تعیین سهم هر یک از بانکها برای پشتیبانی از طرح ملی مسکن، آغاز شده است.
همتی متذکر شد: اعتباراتی که سیستم بانکی برای ساخت مسکن در سال ۹۷ اختصاص داد، نسبت به سال ۹۶ افزایش صددرصدی داشت. در واقع مجموعه اعتبارات مربوط به ساخت و ساز مسکن در سال ۹۶ در حدود ۵۶ هزار میلیارد بود که این رقم در سال ۹۷ به ۱۰۳ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. البته در سال گذشته ۱۳.۵ درصد از اعتبارات در بخش مسکن هزینه شد که امسال این رقم به ۲۰ درصد افزایش مییابد.
رییسکل بانک مرکزی یادآور شد: اواخر سال گذشته شورای پول و اعتبار وام ساخت مسکن را افزایش داد. این وام قابلیت تبدیل شدن به وام خرید را نیز داراست، بدین معنا که فردی که این تسهیلات را دریافت میکند، میتواند آن را به خریدار منتقل کند. این سیاست ابلاغ شده است.
وی با ذکر این نکته که سقف تسهیلات وام مسکن در گذشته برای زوجین ۱۰۰ میلیون تومان بود که این رقم در حال حاضر به ۱۶۰ میلیون تومان در شهرهایی مانند تهران افزایش یافته است، تاکید کرد: سقف وام مسکن ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده است که با پیگیری مجلس و دولت شاهد اتفاقات مهمی در سال ۹۸ در بخش مسکن خواهیم بود.
جزییات افزایش تسهیلات مسکن
در این میان، پیمان قربانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی با اعلام جزییات افزایش تسهیلات ساخت مسکن، گفت: شورای پول و اعتبار در اسفندماه سال گذشته براساس گزارش بانک مرکزی، سقف تسهیلات ساخت مسکن با قابلیت فروش اقساطی بلندمدت برای بانکهای تجاری و بانک مسکن را حدود ۶۰ درصد افزایش داده است. به عنوان مثال، در تهران سقف قبلی تسهیلات انفرادی ساخت مسکن ۶۰ میلیون تومان و برای زوجین ۱۰۰ میلیون تومان بود که هریک به ۱۰۰ و ۱۶۰ میلیون تومان به ترتیب افزایش یافت.
به گفته وی، در مراکز استان و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر نیز این سقف ۵۰ و ۸۰ میلیون تومان بود. به ترتیب برای تسهیلات انفرادی و زوجین بود که به ۸۰ و ۱۲۰ میلیون تومان افزایش یافت. در سایر مناطق شهری نیز این ارقام ۴۰ و ۶۰ میلیون تومان بود که به ۶۰ و ۱۰۰ میلیون تومان برای تسهیلات انفرادی و زوجین افزایش پیدا کرد.
وی با اشاره به اینکه این اقدام به دنبال تحلیلهای صورت گرفته در بانک مرکزی و بانک مسکن بود، متذکر شد: به دنبال مطالعات و بررسیهای انجام شده، بیشترین مشکلاتی که اکنون در حوزه مسکن کشور وجود دارد، در بخش عرضه است، زیرا با نگاهی به آمار معاملات در تهران از خرداد سال گذشته حجم معاملات نسبت به گذشته کاهش و قیمتها افزایشی بود که نشان از مشکلاتی در طرف عرضه این بخش دارد. به همین دلیل اولویت با ساخت مسکن قرار داده شد تا هم به بخش عرضه و هم تقاضا اثر داشته باشد و وامها نیز قابل استطاعت باشد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی یادآور شد: سال گذشته از ۷۷۳ هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکها، حدود ۱۰۳ هزار میلیارد ریال به بخش مسکن اختصاص یافت.
به گفته قربانی، در سالهای اخیر به دلیل افزایش قیمت مسکن، تسهیلات بانکی به طور میانگین ۳۵ درصد قیمت خرید مسکن را در کل کشور پوشش میدهد و سرمایهای بودن مسکن از جمله علل گرانی مسکن است.
وی تاکید کرد: بانکها هیچ مانعی برای پرداخت تسهیلات برای ساخت مسکن ندارند، اما در سال ۹۶ تقاضا برای دریافت این تسهیلات کاهش یافت و به ۸ درصد کل تسهیلات بانکی رسید که این رقم در سال گذشته ۱۳.۴ درصد افزایش یافت. البته ۲۵.۲ درصد مانده تسهیلات بانکها در سال ۹۷ مربوط به بخش مسکن است. در سال ۹۴ تسهیلات مسکن اولیها ۸۰ درصد قیمت مسکن بود، اما اکنون این تسهیلات ۵۳.۶ درصد آن را پوشش میدهد.
قربانی خاطرنشان کرد: پرداخت تسهیلات به بخش مسکن مشروط به تعادل منابع و مصارف محدودیت ندارد.