تاریخ انتشار: ۱۴:۵۵ - ۰۷ بهمن ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

چنگیز خان مغول کیست و چرا به ایران حمله کرد؟

تموچین، نام اصلی چنگیزخان است. او در قبیله‌ای به نام بورجیگین متولد شد. او در دوران کودکی با چالش‌های زیادی روبه‌رو شد. پدرش یسوگای بهادر، رئیس قبیله، زمانی که تموچین تنها ۹ سال داشت، مسموم شد و درگذشت.

چنگیز خان مغول کیست و چرا به ایران حمله کرد؟

اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: چنگیزخان مغول یا تموچین بنیان‌گذار امپراتوری مغول، یکی از بزرگ‌ترین و قدرتمندترین امپراتوری‌های تاریخ جهان بود. او در سال ۱۱۶۲ میلادی در منطقه‌ای که امروز بخشی از کشور مغولستان است، به دنیا آمد و در سال ۱۲۲۷ میلادی درگذشت. چنگیزخان توانست قبایل پراکنده مغول را متحد کند و یکی از بزرگ‌ترین امپراتوری‌های تاریخ را تأسیس کرد که از آسیای مرکزی تا شرق اروپا و خاورمیانه گسترش یافت.

زندگینامه چنگیزخان 

تموچین، نام اصلی چنگیزخان است. او در قبیله‌ای به نام بورجیگین متولد شد. او در دوران کودکی با چالش‌های زیادی روبه‌رو شد. پدرش یسوگای بهادر، رئیس قبیله، زمانی که تموچین تنها ۹ سال داشت، مسموم شد و درگذشت. تموچین همراه با دختری از قبیله‌ای دیگر زندگی می‌کرد که قرار بود با وی ازدواج کند. وقتی خبر مرگ پدرش به تموچین رسید، او برای گرفتن جایگاه پدرش به‌عنوان رییس قبیله به آنجا بازگشت، اما نفرات ارشد قبیله او را نپذیرفته و به خانواده‌اش اجازه حضور در میان مردم قبیله را ندادند. به نظر می‌رسد که تموچین از دوران کودکی عطش خونریزی داشته است. او در سن ۱۰ سالگی، در یک نزاع کوچک بر سر غنایم یک شکار، برادرش را کشت.


بیشتر بخوانید: هولاکو خان مغول کیست و چه فتوحاتی داشت؟


در سال ۱۱۷۷ بود که در جریان یک حمله، تموچین توسط مردم قبیله پدرش با نام تایی چیود اسیر شد. آنها او را به یوغ بستند که مانع از آن می‌شد وی بتواند سر یا شانه‌هایش را تکان دهد، اما پاهایش آزاد بودند. تموچین به کمک یکی از نگهبانان خود توانست فرار کند و این موضوع باعث شد نام تموچین بر سر زبان‌ها بیفتد. او بعد‌ها پسر آن نگهبان، چیلاون، را به‌عنوان یکی از ژنرال‌های خود انتخاب کرد. تموچین از همان کودکی برای زنده ماندن و محافظت از خانواده‌اش مجبور به مبارزه و اتخاذ تصمیمات شجاعانه شد. این تجربیات سخت در دوران کودکی، روحیه‌ای قوی و جنگجویی سرسخت در تموچین ایجاد کرد که بعد‌ها در زندگی سیاسی و نظامی او تأثیر عمیقی گذاشت.

اتحاد قبایل مغول

در سال‌های جوانی، تموچین توانست به تدریج قبایل مختلف مغول را با استفاده از سیاست‌های هوشمندانه و نبرد‌های نظامی متحد کند. او از اصول زیر برای اتحاد استفاده کرد:

•    جذب نخبگان قبایل دیگر: تموچین افراد مستعد را از میان قبایل مختلف جذب و به آنها مسئولیت‌های مهم می‌سپرد.

•    تقسیم غنائم به‌طور عادلانه: او با تقسیم منصفانه غنائم جنگی، وفاداری سربازانش را جلب می‌کرد.

•    سرکوب مخالفان: تموچین با قدرت و بدون رحم، مخالفان خود را سرکوب می‌کرد تا قدرت خود را تثبیت کند.

در سال ۱۲۰۶ میلادی، تموچین به‌عنوان چنگیزخان، به معنی «فرمانروای بزرگ»، شناخته شد و رسماً رهبری مغول‌ها را بر عهده گرفت.

گسترش امپراتوری مغول

چنگیزخان با ایجاد ارتشی قدرتمند و استفاده از استراتژی‌های نظامی بی‌نظیر، امپراتوری مغول را به سرعت گسترش داد. از جمله مهم‌ترین فتوحات او عبارتند از:

۱. فتح چین شمالی

چنگیزخان اولین حملات خود را به چین شمالی انجام داد و سلسله جین را شکست داد. این پیروزی نه تنها سرزمین‌های وسیعی را به مغول‌ها اضافه کرد، بلکه منابع مالی و انسانی زیادی را برای توسعه ارتش مغول فراهم کرد.

۲. فتح آسیای مرکزی

او پس از چین، به سمت آسیای مرکزی حرکت کرد و با شکست خوارزمشاهیان، بخش‌های وسیعی از ایران و آسیای میانه را تصرف کرد. این فتوحات به او اجازه داد تا مسیر‌های تجاری مهمی همچون جاده ابریشم را تحت کنترل خود درآورد.

۳. حمله به خاورمیانه و شرق اروپا

نیرو‌های مغول به فرماندهی چنگیزخان و جانشینانش به خاورمیانه، روسیه، و حتی اروپای شرقی حمله کردند و امپراتوری‌هایی مانند کیوان روس و دیگر حکومت‌های محلی را شکست دادند.

آغاز حمله چنگیزخان به ایران

یورش مغولان به ایران در سال ۱۲۱۸ میلادی آغاز شد. چنگیز، مرگ چند بازرگان مغول در ایران را بهانه‌ای برای آغاز جنگ کرد. در حمله چنگیز به ایران، محمد خوارزمشاه که تاب مقاومت نداشت به جزیره آبسکون (واقع در دریای خزر) می‌گریزد و همان‌جا می‌میرد. پسر شجاع او، جلال الدین، در برابر هجوم مغولان ایستادگی می‌کند. چنگیزخان هم در وصف جلال الدین به فرزندان و سپاهیان خود می‌گوید: «از پدر چنین پسر باید». حمله چنگیزخان مغول چنان وحشتناک و بیرحمانه بود که خیابان‌های نیشابور که مهد علم و دانش و نوآوری آن زمان بود، تبدیل به جویبار‌های خون شد و از سر‌های بریده مردان و زنان و کودکان هرم‌هایی ساخته شد و حتی به سگ‌ها و گربه‌های شهر نیز رحم نکردند.

شکی نیست که نابودی و ویرانی که در حین خیزش دولت مغول در ایران بوقوع پیوست، و قتل‌عام وسیعی که در آن زمان رخ داد، در هزار سال هم ترمیم نخواهد شد، حتی اگر فاجعه دیگری نیز بوقوع نپیوندد.

ویژگی‌های رهبری چنگیزخان

چنگیزخان نه تنها یک فرمانده نظامی بی‌رحم، بلکه یک رهبر سیاسی باهوش بود. برخی از ویژگی‌های او عبارتند از:

۱. سیستم مدیریتی کارآمد: او ساختاری سازمان‌یافته برای اداره امپراتوری مغول ایجاد کرد که شامل قوانین سختگیرانه، سیستم مالیاتی و نظام قضایی بود.

۲. بردباری مذهبی: چنگیزخان با وجود جنگ‌های فراوان، به مذاهب مختلف احترام می‌گذاشت و اجازه می‌داد مردمان تحت سلطه‌اش آزادی دینی داشته باشند.

۳. نوآوری در استراتژی نظامی: ارتش مغول تحت رهبری او به دلیل سرعت بالا، استفاده از کمانداران ماهر و توانایی اجرای حملات غافلگیرانه شهرت داشت.

پسران چنگیزخان

چنگیزخان فرزندان بسیاری از همسران متعدد خود داشت، اما مهم‌ترین آنها چهار پسر با نام‌های جوجی‌خان، جغتای‌خان، اوگتای‌خان، تولی‌خان، از اولین همسرش (که در سنت مغولی مهم‌ترین و بزرگ‌ترین همسران است) بودند. چنگیزخان همچنین زن‌های بسیار داشت ولی مشهورترین ایشان پنج تن بودند، (بورته فوجین، کنجاخاتون، جاکمبو، دختر تایر اورسون و دختر تایانگ‌خان).

چنگیز تمام ممالک مفتوحه را بین پسران و برادرش تقسیم کرد، کار صید و شکار را که در میان مغولان کاری شگرف و پسندیده بود به پسر بزرگش جوجی سپرد. تنفیذ یاسا و یارغو یعنی قضاوت و دادگستری و کیفر گناهکاران را به جغتای داد و امور سپاه را به تولی تفویض کرد و اوکتای را به جانشینی برگزید. بعد از آنکه حدود مملکت وسعت یافت برادرش اوتچکین را به ملک چین فرستاد.

دختران چنگیزخان

چنگیزخان دخترانش را به عقد پسران خانواده‌های بزرگ و حاکم در می‌آورد و سپس دامادهایش را به جنگ می‌فرستاد تا اطمینان داشته باشد که دخترانش در نبود شوهرانشان حکومت کنند. داماد‌های چنگیزخان معمولاً در جنگ‌ها کشته شده و دخترانش ثابت کردند که حکمرانان بهتری نسبت به پسرانش هستند.

چنگیزخان نه تنها در میدان نبرد سربازی بسیار ترسناک و بی‌باک بود بلکه یک مغز متفکر استراتژیک نیز بود که بازی‌هایی بسیار طولانی بازی کرده و ظاهراً فمینیست نیز بود. او هفت یا هشت دختر داشت و وقتی با شاهان کشور‌های متحد ازدواج می‌کردند، زنان قبلی این پادشاهان یا اخراج شده یا قدرت خود را از دست می‌دادند. چنگیز اطمینان حاصل می‌کرد که نه تنها پسران بلکه دخترانش نیز در توسعه بخشیدن به امپراطوری او نقش داشته باشند. در نهایت دختران او بر مناطقی از دریای زرد تا دریای خزر حکمرانی می‌کردند.

مرگ چنگیزخان

چنگیزخان در سال ۱۲۲۷ میلادی در جریان یکی از لشکرکشی‌هایش به سرزمین شیای غربی درگذشت. علت دقیق مرگ او مشخص نیست، اما برخی منابع تاریخی از سقوط از اسب و برخی دیگر از بیماری یاد کرده‌اند. محل دفن او نیز همچنان ناشناخته است، زیرا مغول‌ها برای حفظ اسرار محل دفن او، مراسم تدفین را به‌طور مخفیانه انجام دادند.

سخن پایانی

چنگیزخان یکی از تأثیرگذارترین و در عین حال بحث‌برانگیزترین شخصیت‌های تاریخ است. او با ایجاد یک امپراتوری عظیم، تحولات چشمگیری در تاریخ جهان ایجاد کرد، اما فتوحات او با ویرانی‌ها و کشتار‌های زیادی همراه بود. با این وجود، میراث او همچنان در فرهنگ، تاریخ و سیاست جهان باقی مانده است و او را به عنوان یکی از قدرتمندترین رهبران تاریخ معرفی می‌کند.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ وحشتناک‌ترین بوران ایران در سال ۱۳۵۰ با ارتفاع ۶ متر برف

نمایی از حمام سنتی ۱۰۰۰ ساله در دمشق

عکس/ ژست کوزه فروش اصفهانی با پسرش ۹۲ سال پیش

عکس/ گریم متفاوت هومن برق‌نورد در نقش بنی‌صدر

عکس/ به توپ بستن مجلس ۱۱۶ سال پیش دوران محمدعلی شاه قاجار

عکس/ ژست جالب فردین ۵۳ سال پیش در پشت صحنه یک فیلم ایرانی-هندی

عکس/ چهره متفاوت صادق هدایت و صادق چوبک ۷۴ سال پیش در میگون

عکس/ مسعود جوما پست هایش با پیراهن استقلال را پاک کرد

عکس/ دیدار سفیر ایران با رئیس جمهور جدید لبنان

عکس/ شور و حال خیابان نادری تهران حدود ۷۰ سال پیش

عکس/ اولین تمرین پرسپولیس با حضور کارتال

حال و هوای روز بارانی در اصفهان

عکس/ چهره جوان و جذاب آفرین عبیسی ۵۴ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چرا و چگونه باید در هوای سرد ورزش کنیم؟

۷ جایگزین سالم و مغذی برای کره

مزایای خوردن خرما در دوران بارداری

قند پسته برای دیابت ضرر دارد؟

تغییر معاون ارزی بانک مرکزی چه پیامی دارد؛ ترمز قیمت دلار کشیده می‌شود؟/ فرزین اشتباه می‌کند که دلار بازار آزاد را به رسمیت نمی‌شناسد

ITC محمدرضا آزادی صادر شد

افشای دستمزد واقعی طارمی در اینتر

دبیرکل حزب‌الله لبنان: اسرائیل مجبور به پذیرش شروط ما برای آتش‌بس شد

منتظر ارزان شدن ⁧خودرو‬⁩ نباشید

تکذیب بازگشت نکونام به لیگ برتر

اتحادیه اروپا: آتش‌بس غزه شکننده است

میزان حداقل و حداکثر عیدی امسال جامعه کارگری

فیلم/ خواندن ترانه‌ای عاشقانه از امید برای احمدی‌نژاد با حضور وی

احتمال طلاق سارا از نتانیاهو؟

عکس/ یک تقدیر عجیب در باشگاه پرسپولیس

مربی سابق استقلال زیر تیغ جراحی رفت + عکس

رونمایی از نخستین رایانه کوانتومی مقیاس‌پذیر جهان

ترامپ خواهان جنگ با ایران نیست

وضعیت عجیب پرسپولیس در پنجره زمستانی

بازگشت مهروز ساعی به تیم ملی تکواندوی زنان

ترامپ سبب افزایش سرسام‌آور قیمت قهوه شد

ارز واردات خودرو کاهش یافت

توئیت جدید حساب کاربری رهبر انقلاب در پی حرکت مردم لبنان

۳۵ اعدام تنها در ۳ روز

صدور رضایتنامه سهرابیان برای استقلال

سوخو ۳۵ به ایران آمد

تاکید مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش بر بازنگری و تسهیل تجارت با کاهش زمان و هزینه بازرگانی

صدور حکم نظافت آمبولانس برای مزاحمان تلفنی اورژانس تهران

«سپینو» بانک صادرات ایران یک میلیونی شد

پتروشیمی شهید تندگویان آماده برگزاری جشن خودکفایی از کاتالیست‌های خارجی شد

ربیعی: مدت زمان دسترسی به مسکن در کشور به ١٠٠ سال رسیده

اسامی برگزیدگان دی ماه قرعه‌کشی تسهیلات طرح "امید رفاه" بانک رفاه کارگران اعلام شد

بانک تجارت همچنان حامی جوانان ایران با اعطای بیش از ۷۶ هزار فقره وام ازدواج

تجلیل بیمه نوین از بیمه گذاران برتر و وفادار

برگزاری دومین نمایشگاه تخصصی بیمه به میزبانی بیمه کوثر

عکس/ ناراحتی علیرضا بیرانوند از پرسپولیسی‌ها

عجیب‌ترین لحظه‌های زندگی دروازه‌بان تراکتور + عکس

جهش ۹۱ درصدی درآمد بیمه تعاون در یک ماه/ رشد چشمگیر فروش حق بیمه و ثبت تراز ۱۴ درصد

متن نامه استعفا مدیرعامل محترم شرکت بیمه تجارت‌نو دکتر مهران رضوانی

فیلم/ زیباکلام: مردم ایران نتانیاهو را به‌ عنوان یک قهرمان تحسین می‌کنند

آموزش، یک عنصر مهم در توسعه و تعالی سازمان‌ها است

فیلم/ یک مداح مشهور می‌خواهد تالار عروسی راه بیاندازد

حق بیمه تولیدی بیمه ملت به مرز ۱۹ همت رسید

اعلام نرخ حق الوکاله سپرده‌های سرمایه گذاری بانک ملت برای سال ۱۴۰۴

بانک ملی ایران نام تجاری برگزیده در جشنواره آگهی‌های بازرگانی

درمان اعتیاد زنان نیازمند رایگان شد

حمله سعید صادقی به پرسپولیسی‌ها

آیین تکریم و معارفه سرپرست شعبه بوشهر بیمه سرمد برگزار شد

بازگشت استقلال به ورزشگاه شهدای شهرقدس

ورود به سایت جدید ویندزور برای ایرانی‌ها