تاریخ انتشار: ۰۹:۵۲ - ۱۲ بهمن ۱۴۰۳

تورم کمر فقرا را شکست؛ انگشت اتهام به سوی کیست؟

نرخ تورم ماهانه ایران در دی ۱۴۰۳ برابر با ۲.۸۹ درصد گزارش شد.

تورم

اقتصاد۲۴- در دی ۱۴۰۳، نرخ تورم ماهانه ایران نزدیک به ۳ درصد بوده است. بررسی دهک‌های درآمدی نشان می‌دهد که خانوار‌های کم‌درآمد بیشتر تحت تأثیر افزایش قیمت مواد غذایی قرار گرفته‌اند، در حالی که خانوار‌های پردرآمد از تورم کالا‌های غیرخوراکی آسیب دیده‌اند.

تورم یکی از مهم‌ترین شاخص‌های اقتصادی است که تغییرات سطح عمومی قیمت‌ها را در یک دوره زمانی مشخص نشان می‌دهد. زمانی که قیمت کالا‌ها و خدمات افزایش می‌یابد، قدرت خرید کاهش پیدا می‌کند و این امر بر معیشت خانوار‌ها تأثیر مستقیم دارد. یکی از مفاهیم مهم در تحلیل تورم، سهم از تورم است. این مفهوم نشان می‌دهد که چه مقدار از نرخ تورم کلی ناشی از تغییر قیمت یک دسته خاص از کالا‌ها (مانند مواد غذایی یا کالا‌های غیرخوراکی) است.

به عنوان مثال، اگر نرخ تورم ماهانه ۳ درصد باشد و سهم مواد غذایی از این تورم ۱.۵ واحد درصد باشد، این بدان معناست که نیمی از تورم کلی ناشی از افزایش قیمت مواد غذایی است. این شاخص برای درک بهتر تأثیر تورم بر گروه‌های مختلف جمعیتی، به ویژه خانوار‌های کم‌درآمد و پردرآمد، اهمیت زیادی دارد.

تورم

تورم ماهانه در ایران؛ دی ۱۴۰۳

نرخ تورم ماهانه ایران در دی ۱۴۰۳ برابر با ۲.۸۹ درصد گزارش شد. بررسی تورم در دهک‌های مختلف هزینه‌ای نشان می‌دهد که گروه‌های کم‌درآمدتر سهم بیشتری از تورم مواد غذایی را تجربه کرده‌اند، در حالی که گروه‌های پردرآمدتر بیشتر تحت تأثیر افزایش قیمت کالا‌های غیرخوراکی قرار گرفته‌اند. این موضوع نشان‌دهنده تفاوت در الگوی مصرف و تأثیر تورم بر گروه‌های مختلف درآمدی است.

بررسی روند کلی تورم نشان می‌دهد که نرخ تورم ماهانه در بین دهک‌های مختلف بین ۲.۸۹ درصد تا ۳.۰۷ درصد متغیر بوده است. این نوسان نسبی بیانگر آن است که اگرچه تمامی گروه‌های درآمدی تحت تأثیر تورم قرار گرفته‌اند، شدت این تأثیر در بین دهک‌های پایین‌تر بیشتر بوده است.

یکی از مهم‌ترین ابعاد تورم، تفاوت بین تورم مواد غذایی و غیرخوراکی است. سهم تورم مواد غذایی در سطح ملی ۱.۰۵ واحد درصد بوده که در دهک‌های پایین‌تر سهم بیشتری داشته است، در حالی که تورم غیرخوراکی به طور میانگین ۱.۸۵ واحد درصد بوده و بیشتر بر دهک‌های بالاتر تأثیر گذاشته است. این موضوع نشان می‌دهد که افراد کم‌درآمد که بخش زیادی از درآمد خود را صرف خرید اقلام خوراکی می‌کنند، نسبت به افزایش قیمت این اقلام حساس‌تر هستند.

تحلیل تورم بر اساس دهک‌ها نشان می‌دهد که دهک اول که کم‌درآمدترین گروه جامعه را شامل می‌شود، نرخ تورم ماهانه ۳.۰۷ درصد را تجربه کرده است که بالاتر از میانگین کشوری است. سهم تورم مواد غذایی در این دهک ۱.۵۳ واحد درصد بوده که نشان می‌دهد افزایش قیمت مواد غذایی تأثیر شدیدی بر وضعیت معیشتی این قشر داشته است.

از سوی دیگر، سهم تورم غیرخوراکی در این دهک ۱.۵۴ واحد درصد گزارش شده که تقریباً برابر با سهم مواد غذایی است. این وضعیت نشان می‌دهد که هر دو بخش تورم (خوراکی و غیرخوراکی) به شکل متوازنی بر معیشت این گروه تأثیر گذاشته است.

در مقابل، دهک دهم که پردرآمدترین گروه جامعه محسوب می‌شود، تورم ماهانه ۲.۸۲ درصدی را تجربه کرده است که تقریبا برابر با میانگین کشوری است. اما در این گروه، سهم تورم مواد غذایی تنها ۰.۷۵ واحد درصد بوده که کمتر از میانگین کشوری و دهک‌های پایین‌تر است. این در حالی است که سهم تورم غیرخوراکی در این دهک ۲.۰۷ واحد درصد بوده که نشان می‌دهد این گروه بیشتر تحت تأثیر افزایش قیمت کالا‌های غیرخوراکی قرار داشته‌اند.

منبع: اکو ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ قابی دیده نشده از سرلشکر نامجوی ۴۴ سال پیش در کنار رئیس جمهور کره شمالی

عکسی نوستالژی از هدیه تهرانی و آتیلا پسیانی در یک جلسه

عکس/ حکم پرونده تتلو نقض شد

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس جالب از ایلان ماسک در نشست سران ریاض

عکس/ ظاهر متفاوت شهید فکوری قبل از انقلاب در آمریکا با لباس رسمی

عکس/ تیپ و چهره خاص بروسلی ۵۱ سال پیش با عینک عجیب

عکس/ استایل هالیوودی فرشته حسینی با عینک چند میلیونی

عکس/ طلب بخشش برای تتلو به سبک بهنوش بختیاری

عکس/ استایل خاص و اروپایی محمدرضا پهلوی و ثریا ۶۸ سال پیش در سوئیس

عکسی کمیاب از یک توپخانه ایرانی زمان قاجار در مرز ایران و روسیه

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ ادای احترام بازیگر جوان نوروز رنگی به رضا عطاران

بازگشت مهدی ترابی به پرسپولیس واقعیت دارد؟

فیلم/ حضور جنجالی رپر معروف در کنسرت سیروان

استقلال و پرسپولیس ملزم به افشای اطلاعات مالی هستند

سایه وحشت بر سر سرمایه‌گذاران ایرانی و خارجی در ترکیه/ ایرانیان با تزلزل اقتصاد ترک‌ها چه خواهند کرد؟

عکس/ قابی کمیاب از رحیم صفوی و صیاد شیرازی ۴۶ سال پیش در کردستان

عکس/ ژست دختر زیبای ناصرالدین شاه با لباس اعیانی و انگشتر‌های خاص

کاسه صبر اسماعیل کارتال در پرسپولیس لبریز شد

رضا درویش از مدیرعاملی پرسپولیس برکنار شد؟

بازار دلار در وضعیت انتظار مشروط

انتقاد جمهوری اسلامی به ادعای وزیر ارشاد دولت رئیسی

اینفوگرافی/ دولت‌ها خودرو را کیلویی چند فروختند؟

فیلم/ خوشحالی بغض‌آلود بن‌سلمان از لغو تحریم‌های سوریه

اینفوگرافی/ بزرگ‌ترین اختلاس‌ها و فساد‌های کشف شده ایران در ۳ دهه

فیلم/ شوخی ترامپ با گرمای عربستان

اینفوگرافی/ افزایش نجومی قیمت گوشت قرمز در یک دهه

فیلم/ بن‌سلمان راننده ترامپ در عربستان شد

فیلم/ تصویب لایحه معاهده بین ایران و مالزی درباره زندانیان

اینفوگرافی/ در جست و جوی اعداد و ارقام یارانه پنهان اتباع افغانستانی در ایران

آغاز پیش‌فروش گلکسی S۲۵ Edge با قیمت پایه ۱۱۰۰ دلار + عکس

حرکت خلاف جهت اطلس و سهند در بازار

نشست خبری فرمانده سپاه تهران درباره بزرگ‌ترین مسابقات گل کوچک جهان

پیش‌بینی کاهش ۱۵۰۰ مگاواتی مصرف برق با تغییر ساعت ادارات

واکنش پلیس به فعالیت اقتصادی بابک زنجانی

فیلم/ تعطیلی فروگاه بن گوریون در پی حمله موشکی یمن

یک ملت اسیر لجبازی مجلس در تغییر ساعت!

جدیدترین قیمت رهن و اجاره آپارتمان زیر ۷۰ متر در شرق تهران + جدول

ابهام در آینده غذایی ایرانیان با با تغییرات اقلیمی

دولت چهاردهم خارج از گود مذاکرات چه می‏‌کند؟

عکس/ شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۲۴ اردیبهشت

داستان گندم از رویای خودکفایی تا واردات/ میزان خرید تضمینی گندم به یک‌ میلیون تن رسید

حکم عاملان قتل دانشجوی دانشگاه تهران صادر شد

تیغ دولبه بازچرخانی آب

اگر بابک زنجانی فاسد است چرا گردن نمی‌گیرید؟

آمارِ عجیبِ یک مقام وزارت بهداشت در مورد حوادث کار؛ مرگ روزانه ۲۷ کارگر در سال، ممکن یا ناممکن؟!

فیلم/ هشدار قطع مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی

موج تغییر قیمت خودرو شدت گرفت

ترامپ: خواهان همکاری با ایران هستم

حمله موشکیِ یمن فرودگاه بن‌گوریون را تعطیل کرد

فیلم/ همراهی کارآفرین فناوری ایرانی با ترامپ در عربستان

اولویت سفر ترامپ؛ اول تجارت بعد سیاست!

قیمت طلای جهانی ریزشی شد

سفر ترامپ و معادلات ایران/ تأثیر حضور رئیس‌جمهور آمریکا در منطقه بر موضوعات مرتبط با تهران

تجارت آزاد ایران و اوراسیا از فردا عملیاتی می‌شود

رونمایی از ۴ خرید جدید پرسپولیس

تعویق انتخابات در بهشت اصولگرایان

آلودگی هوا این استانها را تعطیل کرد

مردن به جای تفریح در خوزستان

ناترازی در تصمیم‌گیری؛ کودک نمی‌تواند ساعت ۶ صبح در کلاس درس بنشیند

ترامپ در خاورمیانه چه می‌خواهد؟