تاریخ انتشار: ۱۰:۳۴ - ۲۷ بهمن ۱۴۰۳
شکایت دو اداره‌کل‌‌ محیط‌زیست و منابع‌طبیعی استان گلستان از یک شرکت بابت آلوده کردن تالاب اینچه و زیرآب رفتن مراتع

ورم کردن پساب زیر پوست اینچه

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان گلستان گفت: باتوجه‌به اینکه «کانسار خزر» اقدامات لازم را انجام نداده، خسارات واردشده به تالاب محاسبه شده و پرونده‌ای در مرجع قضائی در حال رسیدگی است

ورم کردن پساب زیر پوست «اینچه»

اقتصاد۲۴- سال پرباران تالاب اینچه ۲۵۰ تا ۳۰۰ هکتار آب داشت و در سال کم‌بارش تا مرز خشکیدگی می‌رفت، در سال‌های اخیر مساحت اینچه به یک‌هزار هکتار رسیده است. دلیل این چهاربرابر شدن بارش‌های فراتر از نرمال نیست، سه‌چهارم دیگر پساب است، پسابی که به جان اینچه افتاده و مراتع را هم به زیر آب برده! برخلاف آنکه شرکت کانسار خزر می‌گوید همه اقدامات برای حفظ طبیعت و تالاب را انجام داده، اما محیط‌زیست و منابع‌طبیعی از شکایت به دستگاه قضا خبر می‌دهند.

سمت شرقی مسیر آق‌قلا به اینچه برون یک لکه آبی به چشم می‌خورد؛ تالاب اینچه! روی این نقطه آب که زوم کنید و همین‌طور جلو بروید، در حاشیه جنوب‌غربی چند ساختمان می‌بینید که کنار آن نام یک شرکت درج شده؛ کانسار خزر! همان شرکتی که قرار بود کار اکوتوریسم و گردشگری پایدار و در راستای طبیعت در «آشوراده» را انجام دهد، اما سال‌هاست با اداره‌کل محیط‌زیست استان بر سر آلودگی تالاب اینچه درگیر است. حالا محیط‌زیست و منابع‌طبیعی استان می‌گویند شکایتشان را به‌واسطه بی‌توجهی شرکت، به دستگاه قضائی ارجاع داده‌اند.

سال‌ها قبل از آنکه پای کانسار خزر به حوالی جاده آق‌قلا و اینچه‌برون باز شود، تالاب اینچه بسته به بارندگی‌های هرساله تغییر مساحت می‌داد. پس از آنکه شرکت در منطقه جا خوش کرد و پساب‌هایش را به‌سمت تالاب فرستاد، سال‌به‌سال علی‌رغم کوچک شدن تالاب، پهنه آبی گسترش یافت و مراتع را هم با آب آلوده درگیر کرد. به‌گفته «محمدرضا کنعانی»، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان گلستان تالاب اینچه، در گذشته به‌صورت فصلی آب داشت. دلیل آن‌هم مشخص است؛ اغلب تالاب‌ها به حوزه‌های آبی مختلف وصل می‌شوند، اما تالاب اینچه فاقد رودخانه دائمی است که مستقیماً به آن منتهی شود. «رواناب‌هایی که در منطقه وجود دارند، آب را به تالاب می‌آوردند. براساس تصاویر ماهواره‌ای، این پهنه آبی در برخی سال‌ها حتی تا خشک شدن پیش رفته یا در سال‌های پرآبی در حد ۲۵۰ تا ۳۰۰ هکتار آب داشته است.»

کنعانی: سال ۸۷ مجوزی برای فرآوری شورابه‌های فسیلی صادر شد، اما برخلاف شرطی که در مجوز ذکر شده بود (که اجازه تخلیه پرتاب به تالاب اینچه داده نمی‌شد)، از سال ۸۷ تا کنون تخلیه پساب به تالاب ادامه دارد


بیشتر بخوانید: اینفوگرافی/ نابودی اکوسیستم‌های زمین در یک نگاه


اینچه به‌دلیل وجود آرتیمیا (گونه شاخص تالاب) برای پرندگان آبزی که برای زمستان‌گذاری به این منطقه می‌آیند، اهمیت دارد. بااین‌حال، از سال ۱۳۸۷ تخریب تدریجی تالاب شرایط زیست را برای همه زیستمندان دشوار کرده است. «سال ۸۷ مجوزی برای فرآوری شورابه‌های فسیلی صادر شد، اما برخلاف شرطی که در مجوز ذکر شده بود (که اجازه تخلیه پرتاب به تالاب اینچه داده نمی‌شد)، از سال ۸۷ تاکنون، تخلیه پساب به تالاب ادامه دارد.»

تخلیه پساب به اینچه به‌گفته کنعانی باعث تخریب اکولوژیک تالاب شده است و از عملکرد طبیعی آن کاسته. ضمن اینکه به کاهش مساحت پهنه آبی تالاب منجر شده است. «طبق اعلام وزارت نیرو، پهنه تالاب ۳۱۰ هکتار بوده، درحالی‌که پهنه آبی موجود به‌واسطه ورود پساب به یک‌هزار هکتار افزایش یافته است. این وضعیت به‌طور عمده اراضی مرتعی اطراف تالاب را تحت‌تأثیر قرار داده و عملاً یک سد باطله یک‌هزار هکتاری به‌وجود آورده است. از این یک‌هزار هکتار، ۳۱۰ هکتار به‌طور قانونی ماهیت تالاب دارند و ۶۹۰ هکتار باقیمانده به اراضی مرتعی تعلق دارد که آسیب دیده‌اند.»

یک‌دهه پس از تخلیه پساب یعنی در سال ۱۳۹۷ پیگیری‌هایی برای اصلاح شرایط آغاز و کانسار خزر ملزم شد تا برنامه مدیریت محیط‌زیستی و روش‌های بهینه‌سازی پساب را تدوین کند. «تزریق پساب‌ها به اعماق زمین به‌عنوان راهکار پیشنهاد این برنامه توسط شرکت «شوراب ید گلستان» از سال ۹۸ اجرایی شد. چهار سال بعد، یعنی از سال ۱۴۰۲، شرکت مذکور به‌طور کامل پساب‌ها را به اعماق زمین تزریق کرده است. بااین‌حال، شرکت کانسار خزر همچنان به تخلیه پساب‌ها به تالاب اینچه ادامه می‌دهد.»

کنعانی: ابتدا باید تخلیه پساب‌ها متوقف و در ادامه رسوبات بستر تالاب جمع‌آوری و پاکسازی شوند. در گام سوم نیز جریانات تالاب که در جنوب و شرق آن آسیب دیده‌اند باید به وضعیت سابق بازگردند تا آبگیری مجدد از رواناب‌های منطقه ممکن شود

محیط‌زیست بار‌ها از کانسار خزر خواسته مانند شرکت شوراب ید گلستان، پساب‌ها را به اعماق زمین تزریق کند و هیچ تخلیه پسابی به تالاب اینچه انجام ندهد؛ هرچند این خواسته تاکنون اجرا نشده است. «ما در اداره‌کل محیط‌زیست گلستان به‌همراه اداره‌کل جهادکشاورزی و منابع‌طبیعی استان مطالعات احیای تالاب را انجام داده‌ایم. نتایج این مطالعات نشان می‌دهند ابتدا باید تخلیه پساب‌ها متوقف و در ادامه رسوبات بستر تالاب جمع‌آوری و امحا شوند. در گام سوم نیز جریانات تالاب در جنوب و شرق باید به وضعیت سابق بازگردند تا آبگیری مجدد از رواناب‌های منطقه ممکن شود.»

آیا محیط‌زیست باتوجه‌به اجرا نشدن خواسته‌هایش به دستگاه قضائی مراجعه کرده است؟ پاسخ کنعانی به این پرسش «آری» است. «باتوجه‌به اینکه شرکت کانسار خزر اقدامات لازم را انجام نداده، خسارات واردشده به تالاب محاسبه و پرونده‌ای در مرجع قضائی در حال رسیدگی است. خواسته‌های این پرونده شامل توقف تخلیه پساب‌ها، رفع آلودگی‌ها و محاسبه خسارات است. البته، طبق قانون حفاظت از خاک، سازمان جهادکشاورزی و منابع‌طبیعی مسئول احیای اراضی مرتعی و جبران خسارات ناشی از تخریب هستند.»


بیشتر بخوانید:مطالعهٔ تأمین حقابهٔ تالاب آق‌گل تابستان سال آینده


آیا مساحت این پهنه آبی پس از کاهش تخلیه پساب کاهش داشته؟ از نظر کنعانی کاهش با انجام تعهدات کانسار خزر اتفاق می‌افتد. «از سال ۱۴۰۲ سایت «شوراب ید گلستان» که جزو واحد‌های همکار کانسار خزر است، راه‌اندازی شد، آنها ۱۲ حلقه چاه تزریق زده‌اند و در حال حاضر ۱۴۰ لیتر پساب در ثانیه را به اعماق زمین تزریق می‌کنند. از نظر ما، این واحد آلایندگی ندارد. اما همچنان کانسار خزر آلایندگی دارد و باید به تعهداتش عمل کند.»

پرونده تخلف را تنظیم کرده‌ایم

«حمید سلامتی»، مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان گلستان، نیز درباره اقدامات این اداره برای جلوگیری از ورود پساب به اینچه و تخریب بیشتر مراتع از شکایت به دستگاه قضا خبر می‌دهد: «از‌آنجاکه مراتع تحت‌تأثیر قرار گرفته‌اند، من هم پرونده تخلفی را تنظیم و به دادگاه ارائه کرده‌ام.»

دوم دی‌ماه ۱۴۰۲ زمانی‌که «علی سلاجقه»، ریاست سازمان حفاظت محیط‌زیست، را برعهده داشت، در سفر به استان گلستان از شرکت کانسار خزر و تالاب اینچه بازدید کرد. آن زمان او اعلام کرد بخشی از پساب کارخانه کانسار خزر به مقدار ۲۴۰ لیتر بر ثانیه همچنان به تالاب اینچه وارد می‌شود که باید هرچه سریعتر در یک بازه زمانی مشخص ساماندهی شود.

به‌گفته او، معمولاً کانسار‌های این منطقه با آلودگی‌های عناصر سنگین همراه هستند و اگر این عناصر سنگین در منابع آب و خاک تزریق شود، تنوع زیستی منطقه را با مشکل مواجه می‌کنند و زمانی که هم بارش‌ها کافی نباشد و بستر تالاب خشک باشد، برخاستن این عناصر که پیش‌تر وارد تالاب شده، خطر این گردوغبار را افزایش می‌دهد. «حدود هشت چاه تزریق در این مجموعه وجود دارد که این پساب ۱۶۰ لیتری جذب می‌کند. از نظر ریالی نیز حدود ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه کرده‌اند که از نظر ما اقدامات مثبتی است. اما در بحث ۲۴۰ لیتر بر ثانیه باقی مانده، مجموعه کانسار خزر باید هرچه سریعتر کارش را انجام دهد. متأسفانه این مقدار اکنون به تالاب اینچه رهاسازی می‌شود که باید هرچه سریعتر در یک بازه زمانی مشخص ساماندهی شود که باتوجه‌به رویکردی که اکنون در سرمایه‌گذار می‌بینم، با استفاده از روش‌های علمی این کار نیز به‌زودی انجام خواهد شد.»

از دی ۱۴۰۲ بیش از یک سال گذشته، اما «به‌زودی» مدنظر رئیس سابق سازمان حفاظت محیط‌زیست محقق نشده و کانسار خزر همچنان به تعهدات خود عمل نکرده و همین موضوع باعث شده است دو اداره‌کل متولی در حوزه حفاظت از طبیعت به مراجع قضائی مراجعه کنند، شاید شرکت ناچار به انجام تعهداتش شود.

منبع: روزنامه پیام ما
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ اچ پی HP امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ پرتره خیره‌کننده از یک دختر در دوران قاجار

عکس/ ژست جالب صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در کنار محسن رضایی

عکس/ پیامک‌های تذکر حجاب به البرز رسید

عکس/ قاب کمتر دیده شده از سردار سلیمانی و محسن رضایی ۴۰ سال پیش

عکس/ حمایت ستاره تیم ملی از طارمی

عکس/ شهاب سنگ هوبا؛ بزرگ‌ترین شهاب سنگ دنیا

عکس/ شکل و شمایل نوۀ ناصرالدین شاه به همراه هشت بردۀ آفریقایی‌اش با لباس‌های عجیب

عکس/ مجلس عزاداری سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع) با حضور رهبر انقلاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ سوگواری مادر فلسطینی در غم از دست دادن دخترش

فیلم/ غذا دادن همای سعادت به جوجه‌اش در ارتفاعات طالقان

عکس/ استایل گنگ تینا آخوندتبار با لباس ورزشی برند

تغییر ناگهانی در دامنه نوسان بورس منطقی نیست

عکس/ تظاهرات ملی گرایان ارمنستانی علیه ترکیه و جمهوری آذربایجان

عکس/ حس و حال شهناز پهلوی ۶۷ سال پیش در دیدار با دختر تازه متولد شده اش

فیلم/ اینجا غزه است، تقلا برای یک لقمه نان

فیلم/ پاسخ غیرمنتظره وزیر خارجه روسیه به مجری آمریکایی

عکس/ حال و هوای چای‌کاری ۹۰ سال پیش در لاهیجان

فیلم/ النصر قهرمان لیگ زنان عربستان شد

عکس/ استایل جالب ملک حسین پادشاه اردن ۶۹ سال پیش با لباس نظامی

فیلم/ تیراندازی نیرو‌های پاکستانی و هندی به یکدیگر

عکس/ چهره متفاوت سردار سلیمانی ۶۶ سال پیش در دوران نوجوانی

فیلم/ پرتاب موشک و انهدام اهداف توسط ناوشکن هندی

ریزش دلار ادامه دارد

عکس/ سراج الدین حقانی آفتابی شد

فیلم/ تنش‌ها میان هند و پاکستان به سرعت در حال تشدید است

عکس/ ژست خاص صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در کنار رهبر انقلاب و در سفر سوریه

امروز گرم‌ترین روز اردیبهشت‌ماه چند دهه اخیر است + نقشه

هشدار هواشناسی؛ باد شدید و گرد و خاک؛ مهمان روز‌های آینده تهران

انتقال آب از سد طالقان به تهران یک مُسکن موقت است

چقدر سود سهام عدالت واریز شده است؟ + جدول

عقب‌افتادگی ایران از قافله گذار به انرژی سبز و تجدیدپذیر/ آیا انرژی هسته‌ای برای ایران مقرون به صرفه است؟/ اعراب منطقه اقتصاد نفتی را رها می‌کنند

تازه‌ترین اظهار نظر ترامپ درباره مذاکره با ایران

جولانی برای بهبود روابط با اسرائیل اعلام آمادگی کرد

درخواست تعلیق حکم بازداشت نتانیاهو رد شد

چهارمین دوره فستیوال کوچه آغاز شد

آغاز دور جدید پیش‌فروش سایپا با تحویل فوری + جزئیات

عمر کارت سوخت به پایان رسید

نرخ‌سازی ارز توسط دلالان در کانال‌های تلگرامی

متقاضیان وام مسکن بخوانند؛ شرایط دریافت وام ۴۰۰ میلیونی اعلام شد

تکان شدید قیمت‌ها در بازار خودرو + جدول

ریزش ۳۶۴ هزار تومانی قیمت طلا

حذف یارانه نقدی از اردیبهشت ماه استارت خورد؛ فهرست خانوار‌ها منتشر شد

خبر خوش برای این کارمندان؛ واریز فوق‌العاده خاص تصویب شد

زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد؟

پیشنهاد یکسان سازی نرخ آرد و نان در راستای کاهش تخلفات

زنگ خطر انقراض گل لاله واژگون در کشور؛ کندن لاله واژگون در ترکیه ۱۵۰۰۰ دلار جریمه دارد

عملکرد پرحاشیه شهردار تهران؛ شهردار ماندن زاکانی پس از اتمام دوره، مشروعیت ندارد/ آقای زاکانی با آن ۱۵۰ همت چه کردید؟

واشنگتن و ریاض در آزمون اعتماد؛ معنای توافق هسته‌ای آمریکا و عربستان برای ایران چیست؟/ پیاده‌سازی توافق ۱۲۳ در خاورمیانه!

استراتژی جدید تندرو‌ها درباره FATF/ آیا مخالفین دولت با اهرم FATF در جریان مذاکرات جاری سنگ اندازی می‌کنند؟

وضعیت هواشناسی امروز

چرا پول‌ها در حال خروج از بانک‌هاست؟/ تبعات هدایت نقدینگی به بازار‌های جذاب

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

عکس/ ژست جالب نوید پورفرج در روز تولدش با کیک خاص

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول