تاریخ انتشار: ۱۰:۲۲ - ۱۱ شهريور ۱۳۹۸
در دوراهی رکود و تورم، کارشناسان تشریح می‌کنند

نقشه رونق اقتصادی

در شرایطی که رکود و تورم هر دو بر اقتصاد حاکم باشد گاهی باید برای عبور از بحران یکی از شاخص ها را در اولویت اصلاح قرار داد. اکنون دولت دوازدهم برای رونق اقتصادی از چه مسیری عبور خواهد کرد؟
تورم فصلی
اقتصاد24- نقشه رونق اقتصادی از کدام مسیر عبور می کند؟ زمانی که دولت یازدهم فعالیت خود را آغاز کرد، در کنار نرخ رشد منفی اقتصادی شاخص تورم نیز به بالای40 درصد رسیده بود و در واقع اقتصاد با رکود تورمی مواجه شده بود. بنابراین دولت باید مقابله با تورم یا رکود را در اولویت خود قرار می‌داد. سرانجام تصمیم‌گیری دولت این شد که برای مقابله با رکود اقتصادی باید در ابتدا تورم را مهار کرد تا پیش‌بینی‌پذیری اقتصاد بیشتر شود و بستر برای ورود فعالان و سرمایه‌گذاران فراهم شود. برهمین اساس وزارت اقتصاد وقت، مهار تورم را در اولویت خود قرار داد و در نهایت با تک رقمی کردن آن زمینه را برای بازگشت رونق به اقتصاد فراهم کرد.
در دوره کنونی نیز شرایط مشابهی با ابتدای دولت یازدهم به وجود آمده است. ضمن اینکه نرخ رشد اقتصادی منفی شده است تورم نیز افزایش یافته که البته در ماه‌های اخیر با کاهش شتاب نرخ تورم روزنه‌ای از امید باز شده است. درهمین راستا، این پرسش مطرح می‌شود که برای حفظ این شرایط و بهبود آن تا پایان سال دولت باید چه سیاست‌هایی را در پیش گیرد که سه صاحبنظر اقتصادی به این پرسش‌ها پاسخ داده‌اند.


توجه به صنایع مقیاس کوچک


مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: در شرایط فعلی برای دستیابی به توسعه و عبور از مشکلات باید در تمام حوزه‌ها به سمت صنایع تکمیلی، کوچک و پایین دستی برویم.
مؤید حسینی صدر با اشاره به اینکه توجه به مقیاس‌های کوچک بهترین راه برای رونق است، افزود: برای مثال وزارت نفت باید به سوی ساخت مینی‌پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌های کوچک برود، وزارت صنعت صنایع تکمیلی و کوچک و متوسط را تقویت کند و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توسعه صنایع دستی را در دستور کار خود قرار دهد.

وی ادامه داد: در بخش صادرات هم تجارت مرزی و زمینی مزیت بیشتری نسبت به روش‌های دیگر دارد. به گفته وی، دراین شرایط اگر دولت ستادی برای بازرگانی سایز کوچک تشکیل دهد می‌تواند دستاوردهای مثبتی برای اقتصاد داشته باشد.

این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: اقدام دیگری که باید در دستور کار دولت قرار گیرد، تقویت نظارت بر شبکه‌های توزیع است. دراین زمینه یا نباید ارز دولتی برای واردات به واردکنندگان تخصیص داده شود یا باید به‌صورت مویرگی نحوه هزینه‌کرد آن تا آخرین حلقه‌ها ردیابی و نظارت شود، چرا که در غیراین صورت رانت ایجاد شده و روی بسیاری از شاخص‌های اقتصادی تأثیر می‌گذارد.

حسینی صدراضافه کرد: نکته سوم، بهره‌مندی و به‌کارگیری مدیرانی است که برای خدمت انگیزه بالایی دارند. هم‌اکنون به‌دلیل شرایط تحریم ریسک مدیریت در کشور افزایش یافته و همین موضوع ممکن است باعث شود تا مدیران توانمند حاضر به پذیرش مسئولیت نشوند. بنابراین باید با حمایت از مدیران زمینه تصمیم گیری‌های صحیح را فراهم کرد.

وی با اشاره به تأثیر سیاست‌های پولی در ثبات اقتصادی اظهارکرد: از لحاظ نقدینگی کشورما با موجودی بیش از حد مواجه شده است و در صورتی که این حجم بالای نقدینگی بدرستی مدیریت شود می‌تواند در خدمت توسعه قرار گیرد. دراین زمینه می‌توان پروژه‌های عمرانی را که با کمبود منابع بودجه‌ای روبه‌رواست به بخش خصوصی واگذار کرد.

وی توضیح داد: البته این اقدام نیاز به یک تصمیم فراملی و تصویب سران سه قوه دارد تا مدیران با آسودگی خاطر این برنامه را پیش ببرند. در صورتی که حتی بخشی از نقدینگی موجود به سمت پروژه‌های عمرانی و تولید سوق یابد دستاوردهای بزرگی در رونق و ایجاد اشتغال به‌دنبال خواهد داشت.

مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین با بیان اینکه در بخش سیاست‌های بودجه‌ای نیز باید وابستگی به درآمدهای نفتی کاهش یابد، گفت: هم‌اکنون در سازمان برنامه و بودجه به‌صورت شبانه روزی دراین زمینه فعالیت می‌شود. وی تأکید کرد: علاوه براین، باید با بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد و بهینه‌سازی درآمدهای مالیاتی زمینه را برای توسعه فراهم کرد. البته برنامه‌ها به‌دلیل فشارهای تحریم و محدودیت‌ها با سرعت کمتری دنبال می‌شود. با وجود این و درحالی که درآمدهای ارزی کاهش یافته ولی شتاب نرخ تورم نیز تعدیل شده و از سوی دیگر نرخ ارز با افت 20 درصدی همراه شده که نشانه‌های خوبی محسوب می‌شود. حسینی صدر تأکید کرد: بتدریج اقتصاد کشور با شرایط فروش کم نفت، خود را تطبیق خواهد داد.


ضرورت سیاستگذاری صحیح


آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه تهران نیز با اشاره به اینکه در ماه‌های اخیر شتاب نرخ تورم کاهش یافته است، گفت: این بدان معنا نیست که تورم کاهش یافته است، چرا که همچنان نسبت به سال گذشته رشد بالایی دارد و باید تورم رشد منفی خود را آغاز کند تا به شرایط عادی بازگردیم.

وی ادامه داد: درماه‌های اخیر شاهد آرام گرفتن تلاطم بازارها هستیم که دلیل آن کاهش قدرت خرید مردم به علت رشد بالای قیمت‌ها بوده است. در بازار مسکن، خودرو و... قیمت‌ها رشد بالایی داشت و موجب شد تا تقاضا بشدت افت کند. این اقتصاددان درپاسخ به این سؤال که دولت چه سیاست‌هایی را برای ثبات اقتصادی باید در دستور کار قرار دهد، افزود: تا مرداد ماه سال گذشته نرخ تورم در کشور تک رقمی بود ولی تصمیم دولت برای تک نرخی کردن ارز و تعیین نرخ 4200 تومانی برای آن باعث شد تا قیمت‌ها رشد کند و باعث افزایش نرخ تورم شود. وی تأکید کرد: بنابراین برای حفظ شرایط و بهبود آن اولین اقدام این است که از تصمیم‌های شتاب زده و غلط در اقتصاد پرهیز کنیم.

وی با اشاره به اینکه تشدید نظارت‌ها در بازارها باعث می‌شود تا از افزایش قیمت غیرمنطقی فاصله بگیریم، گفت: نظارت شرط نخست کار است. بغزیان در ادامه اظهار کرد: در بخش بودجه که در ماه‌های اخیر اصلاح ساختار آن در دستور قرارگرفته است، مهم‌ترین بحث شفافیت است. درحالی که سالانه 900 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان و آشکار در کشور پرداخت می‌شود، تمرکز بر قطع یارانه‌های نقدی کارساز نیست و باید به‌صورت ریشه‌ای کار را انجام داد.

این اقتصاددان اضافه کرد: باید مصارف و منابع بودجه به‌صورت دقیق مشخص شود، این درحالی است که با تیم برنامه‌ریزی فعلی نمی‌توان انتظار تحول بزرگی داشت، چرا که روش برنامه‌ریزی همان روش سابق است.

وی دربخش دیگری به تأثیر سیاست‌های پولی اشاره و تأکید کرد: در سیاست‌های پولی نقدینگی و نرخ سود اهمیت بالایی دارد. مهم‌ترین علتی که باعث رشد نقدینگی شده این است که بانک مرکزی در سیاست‌های خود خواست شبکه بانکی را در اولویت قرار دهد. به گفته وی، هم‌اکنون سیاست‌های پولی که در ایران اجرا می‌شود با آنچه در بانک‌های مرکزی دنیا اجرا می‌شود متفاوت است و بسیاری از سیاست‌هایی را که در دنیا عرف است، اجرا نمی‌کند. در مجموع سیاست پولی باید در راستای ثبات بازارها و اقتصاد باشد موضوعی که صدها مثال از آن می‌توان برای بانک‌های مرکزی اروپا زد، اما در ایران هنوز با این شرایط فاصله داریم.


توجه به بازار داخل


سیدبهادر احرامیان، عضو اتاق بازرگانی ایران نیز  گفت: در شرایط امروز که اقتصاد با محدودیت‌های بسیاری از ناحیه تحریم مواجه است باید تمام تمرکز خود را به بازار داخل قرار دهیم. وی افزود: یکی از بخش‌هایی که می‌تواند زمینه‌ساز رونق شود، رشد و توسعه صادرات غیرنفتی است. بنابراین باید دولت سیاست‌هایی را در دستور کار خود قراردهد که تمام کانال‌های صادراتی کشور بازبماند و قطع نشود. وی ادامه داد: در ماه‌های اخیر خوشبختانه شاهد ثبات در بازارهای مختلف هستیم، به طوری که نرخ ارز در حال کاهش است و باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنیم که این ثبات تداوم داشته باشد. این عضو اتاق بازرگانی ایران تأکید کرد: دراین زمینه باید روی بخش‌هایی تمرکز کرد که پیش از این کمتر به آن توجه شده است. هم‌اکنون بخش‌های بسیاری در کشور وجود دارد همانند معدن که مزیت‌های فراوانی دارد و تحریم نیز تأثیر اندکی روی آنها داشته است.

منبع: ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بازار ارز تجاری از فردا رسماً جایگزین نیما می‌شود

پیام تسلیت اسکودا در پی شهادت دو قاضی عالی‌رتبه دیوان عالی کشور

یک مانع مقابل پیوستن گزینه موسیمانه به استقلال

هزار کامیون در راه غزه

مربی پیشین تیم ملی کشتی فرنگی بر اثر سقوط در معدن سنگ، درگذشت

مشاور امنیت ملی ترامپ: حماس دیگر بر غزه حکمرانی نخواهد کرد

پزشکیان: به‌دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم، نبودیم و نخواهیم بود

الجزیره: فهرست اسرای فلسطینی که امروز آزاد می‌شوند شامل ۶۹ زن و ۲۱ کودک است

افزایش ۱۰۰ میلیونی جایزه جلال

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳

اسعد الشیبانی: سوریه تقسیم نمی‌شود

تمرینات پرسپولیس همچنان زیر نظر باقری

معاون رئیس‌جمهور: پدر‌ها هم می‌توانند دورکار باشند

یخبندان در انتظار تهرانی‌ها؛ دمای هوا کاهش می‌یابد

خبر خوش دولت درباره رجیستری آیفون

عکس/ آقای خواننده با لب پرخنده در کنار همسرش

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ دلار بعد از تحلیف ترامپ گران می‌شود؟

لغو یک بازی فوتبال به دلیل فضولات پرندگان!

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی پس از انتقادات علیه طارمی

عکس/ پرتصادف‌ترین خیابان تهران ۵۰ سال پیش

عکس/ منظرۀ بی نظیر تخت جمشید یک قرن پیش

چگونه موخوره را از بین ببریم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ کاهش هیجان در بازار طلا

عکس/ مراسم عروسی شهناز تهرانی و جمشید ورزنده ۴۹ سال پیش

کودکان در چه سنی شب‌ها قبل از خواب زیاد حرف می‌زنند؟

تجمع بازنشستگان در چند استان؛ همسان‌سازی اصلاح شود

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

عکس/ زیبایی خیره کننده سیما سریال زخم کاری در ۲۹ سالگی

افسردگی سالمندان چه علائمی دارد؟

فیلم/ برف شدید در جاده آتشگاه - نوجان کرج

حجم معاملات میم‌کوین ترامپ از ۱۱ میلیارد دلار گذر کرد

شرط رهبر انقلاب برای حمله سپاه به اسرائیل چه بود؟

تحول تازه در بازار ارز از ابتدای بهمن ماه

اولین تصاویر از پیکر قضات مقیسه و رازینی

عکس/ تبریز گردی علیرضا بیرانوند و خانواده اش

چرا انجمن حجتیه در مرکز اخبار سیاسی قرار گرفته است؟

عکس/ قاب ماندگار قریبیان، وثوقی و کیمیایی ۵۰ سال پیش

قاضی سوم ماجرای ترور قضات دیوان عالی کیست؟

عکس/ استایل زمستانی جذاب جومونگ و سوسانو در سفر به کرۀ شمالی

عکس/ تفریح خانوادگی علیرضا بیرانوند در کوه عینالی

اینفوگرافی/ سهم ایران از بازار روسیه فقط نیم درصد است

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ