گردش مالی 1500 میلیارد تومانی روپوش مدارس/ لباسهایی که تا 400 هزار تومان پای والدین آب میخورد
با آغاز سال تحصیلی جدید باز هم موضوع روپوشهای مدارس داغ شده است. لباسهایی که بر تن حدود 10 میلیون دانش آموز ایرانی می رود گردش مالی خیره کننده ای دارد که البته چندان هم شفاف نیست.
اقتصاد 24- اگر بچه مدرسه ای در خانواده خود داشته باشید حتما به موضوع خرید روپوش مدرسه برای آقا پسر و یا دختر خانم روبرو شدهاید، هزینهای که سالانه بابت روپوش مدارس پرداخت میشود که البته امسال شامل تورم و افزایش قیمت چشم گیری هم شده است. هزینه ای که در مدارس دولتی از 120 هزار تومان شروع می شود و البته طبق بررسی های خبرنگار اقتصاد24 در برخی مدارس غیر انتفاعی تا 400 هزار تومان هم از بچه ها برای تهیه روپوش مدرسه گرفته می شود. هرچند این مبلغ در اکثر مدارس با توجه به افزایش قیمت پارچه و دوخت معمولاً بین 160 تا 200 هزار تومان برآورد شده است. ضمن اینکه علیرغم گفته مسئولان در خصوص اجباری نبودن روپوش بسیاری از مدارس نه تنها روپوش سال قبل را قبول ندارند که با تغییرات جزیی در رنگ یقه یا جیب به والدین تاکید می کنند تا روپوش جدید تهیه کنند، موضوعی که به شایعه سودجویی مدارس در موضوع روپوش بیشتر دامن می زند.
گردش مالی روپوش های مدرسه چقدر است؟
حدود 15 میلیون دانش آموز ایرانی در مدارس سراسر کشور تحصیل میکنند که اگر 5 میلیون از این تعداد را دانش آموزان مدارس روستایی و یا شهرستان هایی در نظر بگیریم که از حلقه لباس فرم پوش ها خارج هستند، حدود 10 میلیون دانش آموز با میانگین حدود 150 هزار تومان بابت هر روپوش حدود 1500 میلیارد تومان گردش مالی دارد. اما آیا این گردش مالی، شفاف و به دور از رانت است؟ سال گذشته نیز برخی خیاط های دارای مجوز و حتی رئیس اتحادیه نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند. آنها معتقد بودند این گردش مالی به سمت خیاط ها و دوزندگان رسمی اتحادیه سرازیر نمی شود بلکه با رانت و توافق مدارس با دوزنده های زیرزمینی روپوش ها تهیه می شوند.
آموزش و پرورش از درآمد میلیاردی روپوش ها سود می برد؟
سال گذشته وزیر وقت آموزش و پرورش، ماموریت ساماندهی لباس فرم دانشآموزی را در قالب بخشنامهای به سازمان دانشآموزی واگذار کرد و همین باعث شد این سوال مطرح شود که آیا این سازمان منفعت مالی نیز در این میان می برد؟ و آیا همین تمرکزی که ایجاد می شود به رانت بیشتر نمی انجامد؟ سید هادی دلبری، معاون هماهنگی، اقتصادی و نظارت بر امور استانهای سازمان دانش آموزی در گفت و گو با ایسنا تاکید کرد که این سازمان تاکنون ریالی از استانها بابت درصد فروش لباس فرم دانش آموزی اخذ نکرده است.
دلبری در پاسخ به اینکه گفته شده درآمد سازمان دانش آموزی از محل لباس فرم مدارس در سال جاری به بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان میرسد گفت: حداقل در تهران و بیش از ۲۰ استان دیگر، ریالی بابت فرایند ساماندهی، فعالیت سامانه و نیروی انسانی دریافت نکردهایم و این امر کاملا رایگان بود. وی ادامه داد: لباس فرم دانش آموزی در سالهای گذشته متولی خاصی نداشت و ما تلاش کردیم تا از دغدغه مدیران بکاهیم. اخذ این وجوهات صحت ندارد و مشخص نیست رقم ۲۰۰ میلیارد تومان از کجا آمده است. این در حالی است که بیش از ۵۰ درصد مدارس ما روستایی و غیردولتیاند و شامل طرح لباس فرم نیستند و شهر تهران هم هیچ مبلغی اضافهتر از قیمت مصوب اتحادیه اخذ نکرده و اگر هم مناطقی این کار را انجام داده باشند مرتکب تخلف شدهاند که اگر به ما اعلام شود، رسیدگی میکنیم.
روپوش های لاکچری مدارس غیر دولتی
هر چند متولی روپوشهای مدارس غیر دولتی به عهده سازمان دانش آموزی نیست اما نباید از پول هایی که این مدارس بابت روپوش ها می گیرند غافل شد. یکی از مدارس غیر دولتی تهران در بررسی میدان خبرنگار اقتصاد24 برای روپوش دخترانه مقطع دبستان 380 هزار تومان پول دریافت می کند. هرچند معمولاً والدین این دانش آموزان از تمکن مالی برای پرداخت چنین هزینه هایی برخوردارند اما اختلاف دو تا سه برابری قیمت بین مدارس دولتی و غیر دولتی چه توجیهی می تواند داشته باشد؟ آیا از پارچه های مرغوب و یا متفاوتی برای این روپوش ها استفاده می شود و یا تنها این اختلاف قیمت به طور غیر معمول در جیب صاحبان مدارس خواهد رفت؟ به نظر می رسد نیاز است وزارت آموزش و پرورش در خصوص این بازار صدها میلیاردی که البته می تواند به صنعت پارچه کشور و همچنین شاغلین حوزه دوزندگی کمک کند نظارت بیشتری داشته باشد.