تاریخ انتشار: ۱۳:۰۰ - ۱۸ مهر ۱۳۹۸
اقتصاد ۲۴ به بررسی پیامدهای منفی افزایش فرار مالیاتی در کشور می‌پردازد؛

80 درصد پرداخت مالیات را تنها 20 درصد از مودیان برعهده دارند/ حجم اقتصاد سیاه در ایران به شدت بالا است

یک کارشناس امور مالی و مالیاتی گفت: حجم اقتصاد زیرزمینی و یا اقتصاد سیاه در ایران به قدری بالا است که در عمل کسب و کار در کشور را به ورشکستگی و تعطیلی کشانده است. بنده معتقدم آثار تحریم تاثیر چندانی در نابسامانی اقتصادی کشور ندارد بلکه در مقابل بی انضباطی مالی و فرار مالیاتی باعث ایجاد آسیب در اقتصاد کشور شده است‌.
فرار مالیاتی
اقتصاد24- متاسفانه عدم پرداخت مالیات و فرار مالیاتی در ایران بسیار بیشتر از کشورهای دیگر است، این در حالی است که قانون جامعی در خصوص پرداخت و اخذ مالیات در کشور وجود دارد اما بنا به دلایل مختلف تا به امروز این قانون به طور کامل به مرحله اجرا در نیامده است که این خود جای بسی تأمل دارد.

در بسیاری از کشورها منبع اصلی درآمد دولت را مالیات تشکیل می دهد، این در حالی است که در کشور ما هنوز این مهم به طور کامل محقق نشده است و با وجود طرح های مختلفی مانند مالیات بر عایدی مسکن و غیره، با اجرا شدن این طرح ها مخالفت‌های بسیاری وجود دارد که این خود می‌تواند عاملی برای کاهش منبع درآمد دولت از طریق مالیات باشد اما در مقابل شاهد دریافت بی چون و چرای مالیات از حقوق کارگران و کارمندان هستیم که این نیز به مثابه وجود بی عدالتی در پرداخت مالیات است.

یک کارشناس امور مالیاتی درباره فرار مالیاتی گفت: هرگونه اقدام غیر قانونی برای نشان دادن مالیات کمتر را می توان فرار مالیاتی اطلاق کرد.

غلامحسین دوانی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ اظهار داشت: در تمام دنیا فرار مالیاتی جرم محسوب می شود و مالیات خط قرمز تمام کشورهای پیشرفته دنیا است اما در ایران به نظر می رسد که حجم فرار مالیاتی معادل با مالیات پرداختی است، به این شکل که مجموع معافیت های قانونی و غیر قانونی مالیاتی باعث شده است که درآمد مالیاتی کشور کمتر از حدی باشد که می توانست صورت بگیرد.

دوانی درباره عوارض کاهش میزان پرداخت مالیات گفت: گفته می شود که امروز ۸۰ درصد پرداخت مالیات را 20 درصد از مودیان برعهده دارند از این رو اگر چنین تحلیلی درست باشد نشان دهنده این است که کسب و کار در ایران به راحتی امکان پذیر نیست، چرا که افرادی که به هر دلیلی مالیات پرداخت نمی کنند قدرت چانه زنی و رقابت بیشتری نسبت به افرادی که مالیات پرداخت می‌کنند، دارند.

این کارشناس اقتصادی در ارتباط با روش های جلوگیری از فرار مالیاتی گفت: در تمام کشورهای دنیا سازمان مالیاتی بعد از سازمان امنیتی ارشدترین سازمان حکومتی است. هرچند باید توجه داشت که قانون مالیات ها نیز قانون حاکمیتی به حساب می آید، یعنی قانونی است که در آن تکلیف می‌کند که شهروندان از نظر مالیاتی چه کاری انجام دهند. به عبارت ساده تر احکام قانون مالیاتی تحکم آمیز است.

وی در ادامه اظهار داشت: حجم اقتصاد زیرزمینی و یا اقتصاد سیاه در ایران به قدری بالا است که در عمل کسب و کار در کشور را به ورشکستگی و تعطیلی کشانده است. من جزو کسانی هستم که اعتقاد دارم آثار تحریم تاثیر چندانی در نابسامانی اقتصادی کشور ندارد بلکه در مقابل بی انضباطی مالی و فرار مالیاتی باعث ایجاد آسیب در اقتصاد کشور شده است‌. نمونه بارز آن هم فسادهای مالی است که قوه قضاییه آن را افشا می کند.

این کارشناس امور مالی و مالیاتی گفت: جای تاسف دارد که حجم مالیات حقوق بگیران بخش خصوصی و دولتی از حجم مالیات بر ثروت در ایران بیشتر است. مالیات بر ثروت شامل بسازوبفروشی، مستغلات، سرقفلی، نقل و انتقال سهام و ارث است. هر چند این مهم بدان معنا نیست که حقوق بگیران مالیات زیادی پرداخت می کنند بلکه مالیات بر ثروت پرداخت نمی شود. به عنوان مثال چرا یک نفر باید در بازار سهام تنها مقدار کمی مالیات پرداخت کند اما در مقابل یک حقوق بگیر هر ماه مالیات از حقوق او کم شود؟

دوانی ادامه داد: در هیچ کجای دنیا نخبگان کشور مانند هنرمندان، ورزشکاران، بازیگران و پزشکان از پرداخت مالیات معاف نیستند بلکه بالعکس نظام مالیاتی تمرکز زیادی بر این افراد دارد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد24 مبنی بر اینکه آیا قانون مالیاتی کشور نیاز به اصلاح دارد؟ گفت: به هیچ عنوان قانون مالیاتی کشور نیاز به اصلاح و یا بازنگری ندارد بلکه طبق ماده ۲۷۴ قانون اجازه به سازمان مالیاتی داده شده است که برخورد لازم با افرادی که مالیات پرداخت نمی کنند انجام دهد اما تا به امروز سازمان مالیاتی از توانایی خود استفاده نکرده که این خود باعث افزایش فرار مالیاتی در کشور شده است.

دوانی در ارتباط با فرار مالیاتی برخی از پزشکان گفت: عدم پرداخت مالیات از سوی پزشکان تنها توسط برخی از افراد فعال در این رشته صورت می گیرد که آنها نیز بیشتر به دلیل نفوذی که دارند بقیه را نیز با خود همراه کرده اند. تنها بخش اندکی از پزشکان دارای درآمدهای نجومی هستند که این مبالغ را در بخش های اقتصادی دیگر کشور سرمایه گذاری می کنند.

این کارشناس امور مالیاتی در پایان خاطرنشان کرد: به نظر من سازمان مالیاتی نمی خواهد به صورت قاطع و صحیح با افرادی که مالیات پرداخت نمی کنند برخورد کند. متاسفانه برخی از پزشکان این تهدید را کردند که از کشور خارج می شوند اما باید در نظر داشت که این میزان درآمد را نمی توانند در کشورهای دیگر داشته باشند چرا که در کشورهای دیگر مالیات به صورت کامل از تمام افراد اخذ می شود. در حال حاضر طرح جامع مالیاتی ۹۰ درصد از مشاغل را تحت پوشش قرار می دهد و سازمان به راحتی می‌تواند از میزان درآمد افراد مطلع شود.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ دیدار عراقچی با وزیر خارجه قرقیزستان

نقشهٔ زن ایرانی چنان سرزمینی بی‌پناه روی مرز خطر/ دست کم ۴۰ زن در سه ماه نخست سال جاری به قتل رسیدند + فیلم

آمار جالب از داوطلبان کنکور سراسری در هر استان

عکس/ پست غمگین بازیگر قورباغه درباره یعقوب صباحی

سیگنال‌های متضاد واشنگتن و تل‌آویو درباره ایران

راه میان‌بر نجات از بحران ورشکستگی آب

بازگشت عموهای فیتیله‌ای به تلویزیون

اینفوگرافی/ رکورد گرما در ایران

جنگ و چشم‌انداز نامعلوم گردشگری در دل بحران‌ها

اظهارات محمدجواد ظریف درباره ریشه‌های حمله اسرائیل به ایران/ بفهمیم نفوذ از کجاست؟

عکس/ چهره متفاوت زربی غلام مختار ۲۳ سال پیش در جمع هنرمندان

فیلم/ همکاری غیرمنتظره نفیسه روشن و یک بلاگر اینستاگرامی

عکس/ دریادار سیاری در حال رونمایی از مجسمه ناخدا صمدی در خرمشهر

عکس/ سپهبد باقری به همراه دوستانش ۴۴ سال پیش در کوهستان

عکس/ تغییر شوکه کننده بازیگر نقش شیرین سریال مرگ تدریجی یک رویا در ۴۴ سالگی

عکس/ تغییرات جالب ارسطو عامل سریال پایتخت در ۴۵ سالگی با تیپ‌های متفاوت

پنجره نیمه‌باز دیپلماسی در طوفان جنگ/ امکان مذاکره بین ایران و آمریکا در هاله‌ای از تردید و تهدید

طلای جهانی در آرامش

ماجرای نفوذ و نیمروز؛ جاسوسان موساد در ایران تا کجا رخنه کرده و به کدام اطلاعات حیاتی و سری دسترسی دارند؟

آتش‌بس موقت در جنگ تجاری پکن و واشنگتن

ترکش‌های ملی کردن اینترنت بر کسب‌وکار‌های فضای مجازی/ خنجر پنهان بر پیکر اقتصاد دیجیتال

کاهش قیمت جاشین ساینا در بازار

مدنی‌زاده و تصمیم جدی هدایت نقدینگی به سوی تولید

شرایط فروش و بازخرید ارز اربعین اعلام شد + جزئیات

پنجمین سال خشکسالی کماکان با اصرار بر کاهش مصرف سپری می‌شود!

فیلم/ آتش‌سوزی گسترده در مجتمع تجاری خیابان ۱۷شهریور مشهد

آتش سوزی در مجتمع ۶۰ واحدی در خیابان پاسدار گمنام تهران

فعال شدن مکانیسم ماشه قیمت دلار را به چند تومان می‌رساند؟

فیلم/ آتش‌سوزی در برج زمرد تبریز

برقراری آتش‌بس شش‌ماهه میان سحر زکریا و مهران مدیری

خبر مهم درباره وام بلاعوض به یارانه‌بگیران

قیمت دلار به سقف یک هفته اخیر رسید

زمان ثبت‌نام خودرو‌های وارداتی اعلام شد+ جزئیات

بیت‌کوین در مسیر سقف‌زنی قیمت

توزیع کالا برای شرایط خاص و جنگی هوشمند می‌شود

زلزله قیمت‌ها در بازار خودرو + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

پشت پرده برنج ۳۰۰ هزار تومانی به روایت وزیر جهادکشاورزی

وزارت اقتصاد به بازار بورس سر و سامان دهد

معوقات حقوق بازنشستگان ۲۵ تیر ۱۴۰۴ واریز می‌شود؟

زمان ثبت نام پیاده روی اربعین ۱۴۰۴ اعلام شد

آیا بسته دولتی، بورس را احیا می‌کند؟

بزرگترین نقطه ضعف نیروی هوایی آمریکا چیست؟

دیدار عباس عراقچی با رئیس‌جمهور چین + عکس

آیا بورس در مسیر بازگشت قرار دارد؟