اقتصاد۲۴- این روند اما نمیتواند به طور کلی احتمال افزایش قیمت در آینده را منتفی کند؛ چشمانداز تورمی موجود در اقتصاد و نوسان قیمت ارز در کنار رشد روزافزون بازار سرمایه میتواند به جمع شدن دوباره فنر مسکن منتهی شود.
بر اساس آماری که به تازگی توسط معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی منتشر شده است، متوسط قیمت فروش هر مترمربع زیر بنای مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در بهار سال ۱۳۹۸ شهر تهران حدود ۱/۱۳ میلیون تومان بود که نسبت به فصل قبل ۷/۲۲ درصد افزایش یافت. مسعود افشین، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان اعلام کرد: متوسط قیمت فروش هر مترمربع زمین یا زمین ساختمان مسکونی کلنگی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در بهار سال ۱۳۹۸ شهر تهران حدود ۱۶ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان بود که نسبت به فصل زمستان ۹۷ معادل ۶/۱۶ درصد و نسبت به بهار ۹۷ به میزان ۶/۱۷۴ درصد افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه بیشترین قیمت فروش هر مترمربع زمین، مربوط به منطقه ۳ تهران با قیمتی حدود ۳۴ میلیون تومان است، افزود: کمترین قیمت هم مربوط به منطقه ۲۰ تهران با قیمت هر مترمربع حدود ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است. بیشترین تغییر قیمت زمین نسبت به فصل بهار سال گذشته مربوط به منطقه یک تهران و کمترین تغییر قیمت مربوط به منطقه ۱۶ است.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران، همچنین درباره متوسط قیمت فروش هر مترمربع زیر بنای مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در بهار سال ۱۳۹۸ شهر تهران را که حدود ۱/۱۳ میلیون تومان بوده اعلام کرد که نسبت به فصل قبل و نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ۷/۲۲ و ۶/۱۰۹ درصد افزایش را نشان میدهد.
در این شرایط افرادی که در کوتاهمدت توان خرید مسکن را ندارند تنها از طریق پشتیبانی مالی دولت میتوانند صاحب خانه شوند. در حالی که قیمت مسکن از حد توان متقاضیان فراتر رفته تسهیلات مسکن افزایش چندانی نداشته است. قیمت اوراق تسه نیز رو به افزایش است. قیمت هر برگ از اوراق تسهیلات مسکن مقداری افزایش یافته که بر این اساس زوجین تهرانی برای تهیه وام ۱۲۰ میلیونی باید ۱۰ میلیون و ۸۰ هزار تومان هزینه کنند و مجردهای تهرانی هم برای دریافت وام ۸۰ میلیونی مسکن و جعاله باید شش میلیون و ۷۲۰ هزار تومان بپردازند.
امتیاز تسهیلات مسکن فروردین، مرداد، آذر ۱۳۹۸ کمی بیشتر از ۴۱ هزار تومان است، درحالی که تسه فروردین امسال ۴۲ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت دارد. البته تسه اردیبهشت امسال ۴۲ هزار تومان، تسه خرداد امسال ۴۲ هزار و ۴۰۰ تومان، تسه مرداد امسال ۴۲ هزار تومان و تسه شهریور امسال نیز ۴۲ هزار و ۲۰۰ تومان دادوستد میشود.
بر این اساس، با توجه به شرایط کلی بازار قیمت متوسط هر ورق از اوراق تسهیلات مسکن حدود ۴۲ هزار تومان در نظر گرفته شده و با این رقم، هزینه وام مسکن برای اقشار مختلف محاسبه شده است.
با توجه به اینکه زوجهای تهرانی برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن باید ۲۰۰ برگه تسهیلات مسکن خریداری کنند، هزینه این تعداد اوراق برای آنها هشت میلیون و ۴۰۰ هزار تومان میشود. به این مبلغ با احتساب ۲۰ میلیون تومان وام جعاله که بابت خرید آن باید ۴۰ برگ تسه خریداری شود، یک میلیون و ۶۸۰ هزار تومان اضافه میشود. در نتیجه در مجموع زوجین تهرانی باید برای دریافت وام ۱۲۰ میلیون تومانی مسکن حدود ۱۰ میلیون و ۸۰ هزار تومان هزینه شود.
زوجهای غیر تهرانی که در شهرهایی با جمعیت بیشتر از ۲۰۰ هزار نفر زندگی میکنند، میتوانند تا سقف ۸۰ میلیون تومان وام بگیرند که برای گرفتن این مبلغ باید ۱۶۰ ورق بهادار خریداری کنند. با این حساب باید حدود شش میلیون و ۷۲۰ هزار تومان بابت خرید این اوراق بپردازند که با احتساب یک میلیون و ۶۸۰ هزار تومان برای خرید اوراق وام جعاله، در مجموع برای دریافت وام ۱۰۰ میلیون تومانی باید هشت میلیون و ۴۰۰ هزار تومان پرداخت کنند.
در شرایطی که متوسط قیمت مسکن در بهار سال ۹۸ حدود ۱۳ میلیون تومان اعلام شده است، بسیار بعید به نظر میرسد که قیمت در بهار سال ۹۹ تفاوت چشمگیری با قیمت فعلی داشته باشد اما رکود مسکن بر اساس سنوات گذشته به انفجار یکباره آن منتهی میشود. بازار مسکن معمولا در دورههای رکود و رونق سالانه قرار میگیرد؛ دورههایی که ممکن است با سرعت گرفتن تحولات اقتصادی کشور کوتاهتر شود و خیلی زود شاهد شروع روند افزایشی قیمتها در بازار باشیم.
منبع: جهان صنعت