تاریخ انتشار: ۰۹:۵۸ - ۰۸ دی ۱۳۹۸
سقوط بهره‌وری و صعود نرخ سود بنگاه‌های تولیدی بررسی شد

صنعت در انحصار

چرا صنعت ایران نمی‌تواند در بازار‌های جهانی حضوری نیرومند و رشدیابنده داشته باشد و ایران در بستر توسعه صادرات صنعتی جایگاه بالایی ندارد؟ چرا تولیدات صنعتی کشور‌هایی مثل کره جنوبی، ترکیه و حتی چین به آسانی در بازار ایران می‌توانند تولیدات ایرانی را شکست دهند؟ برای پاسخ دادن به این پرسش‌ها باید دنبال دلایل پرشماری باشیم.

 

صنعت در انحصار
اقتصاد۲۴– یکی از این دلایل که دکتر خلیل حیدری در پژوهش خود به آن رسیده سقوط بهره‌وری بنگاه‌های صنعتی ایران در سال‌های ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۲ است.
علاوه بر این بنگاه‌های بزرگ صنعتی ایران که ارزش‌افزوده اصلی بخش صنعت را به خود اختصاص داده‌اند با وجود بهره‌وری کاهنده، اما به دلیل انحصاری بودن فعالیت‌های آن‌ها نرخ سود بالنده‌ای دارند که عجیب به نظر می‌رسد. خلیل حیدری در گزارش خود به این نتیجه رسیده که انحصاری بودن فعالیت‌های صنعتی موجب شده با وجود سقوط بهره‌وری، نرخ سود‌های صنعت بالا باشد.

براساس نظریه‌های اقتصادی، قیمت‌گذاری در شرایط انحصار یا همان اعمال قدرت بازار، اثرات رفاهی زیانباری دارد، زیرا صنایع با قدرت بازار بالاتر، منابع را در سطحی پایین‌تر از سطح بهینه و صنایع با قدرت بازار کوچک‌تر، منابع را در سطحی بالاتر از سطح بهینه به کار خواهند گرفت. اقتصاددانان نشان داده‌اند که نتیجه چنین شرایطی موجب کاهش بهره‌وری کل عوامل تولید و در نتیجه رفاه جامعه خواهد بود.

در این گزارش که موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی آن را منتشر کرده، مشخص می‌شود که انحصار به تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان قدرتی خواهد داد که قیمت را بالاتر از هزینه نهایی قرار دهند و برای خود حاشیه سود غیراقتصادی ایجاد کنند. به این توانایی قدرت انحصاری یا قدرت بازار می‌گویند. قدرت بازار یا قدرت انحصاری صنایع به روش‌های مختلف قابل اندازه‌گیری است. در بررسی حاضر قدرت انحصاری صنایع کارخانه‌ای ایران در سطح کد‌های isic طی سال‌های ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۲ برآورد شد. نتایج نشان می‌دهد صنایع کارخانه‌ای کشور به طور متوسط ۲۳ درصد قدرت انحصاری اعمال می‌کنند. همچنین در دوره یادشده برای برآورد شاخص بهره‌وری کل عوامل تولید از روش لوینسون و پترین استفاده شده که نتایج حاصل از برآورد شاخص بهره‌وری کل عوامل تولید نشان می‌دهد متوسط شاخص بهره‌وری تولید صنایع در سطح کد‌های isic طی سال‌های ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۲ حدود ۱۰۶ بوده است. به عبارت دیگر به طور متوسط صنایع کشور به ازای هر ۱۰۰ واحد نهاده دریافتی تنها ۱۰۶ واحد ستانده تولید کرده‌اند.

با توجه به روند نزولی اندازه قدرت انحصاری صنایع کارخانه‌ای، روند صعودی شاخص بهره‌وری کل عوامل تولید صنایع دیده می‌شود. این رابطه معکوس تاییدکننده تاثیر منفی قدرت انحصاری بر بهره‌وری صنایع و تخصیص نامناسب منابع است. در نتیجه یکی از راه‌های ارتقای بهره‌وری تولید، کاهش قدرت انحصاری صنایع و همچنین کاهش انحصارات دولتی و قانونی است.

به نظر می‌رسد چنین موضوعی ریشه در توان رقابتی اندک بنگاه‌های کوچک در مقایسه با بنگاه‌های بزرگ صنعتی دارد که به دلیل عدم برخورداری از منابع کافی یا از دور رقابت‌ها خارج می‌شوند و یا به ناچار زیر یوغ بنگاه‌های بزرگ صنعتی به حیات اقتصادی خود ادامه می‌دهند. همچنان که مشخص است این مساله به بزرگ‌تر و فربه‌تر شدن بنگاه‌های بزرگ بازار که از قدرت انحصاری بالایی برخوردارند می‌انجامد.
این مساله با زیر سوال بردن نظریات اقتصادی که بهره‌وری را عامل مسلط رشد و توسعه اقتصادی می‌دانند، اعمال قدرت بازار را راهکاری اساسی برای سودآور نشان دادن فعالیت‌های اقتصادی خود معرفی می‌کنند. بدیهی است این مهم اهداف کلان اقتصادی کشور را که همانا دستیابی به رشد اقتصادی پایدار به منظور بهبود کیفیت زندگی خانوارهاست غیرممکن می‌کند.

بر این اساس شکل‌گیری چرخه متناقضی که از سقوط رشد بهره‌وری بنگاه‌های صنعتی و افزایش سودآوری آنان خبر می‌دهد، نتیجه مستقیم فعالیت انحصاری صنایع بزرگ تولیدی است. صنایعی همچون فولاد، مس، آلومینیوم و خودرو از جمله صنایع بزرگ تولیدی در کشور هستند که بخش عظیمی از سطوح تولیدی کشور را به انحصار خود درآورده‌اند. انحصار شکل گرفته در این صنایع آن‌ها را قادر ساخته تا رهبری بازار را در اختیار بگیرند و بر اعمال قدرت در آن بپردازند.

از سوی دیگر می‌توان شرایط کنونی اقتصاد ایران را نیز دلیل محکمی بر سودآوری بالای صنایع بزرگ تولیدی کشور دانست. بر این اساس اعمال تحریم‌های نفتی و جهش‌های بزرگ ارزی که با افزایش نرخ تورم در کشور همراه شد، چنین صنایعی را قادر ساخت ارز حاصل از صادرات صنایع تولیدی خود را که به‌طور عمده منحصر به فولاد، آلومینیوم و پتروشیمی هستند در بازار داخلی با قیمت‌های بالا به فروش برسانند و سود بادآورده‌ای نصیب خود کنند. از آنجا که عمده این بنگاه‌ها دولتی هستند، قدرت انحصار آن‌ها مانع از شکل‌گیری فعالیت‌های سفته‌بازانه به نفع آن‌ها نخواهد شد و بالعکس به دلیل برخورداری از امتیازات خاص، روز به روز بر قدرت بازار آن‌ها افزوده خواهد شد.

مطالعات متعددی که در زمینه صنایع تولیدی ایران انجام شد نیز نشان می‌دهد که با وجود تاکید اسناد بالادستی کشور بر گسترش رقابت و زدودن انحصار از چهره صنایع تولیدی ایران، قدرت انحصاری بنگاه‌های صنعتی که نشات‌گرفته از رفتار انحصاری آنهاست در طول زمان رو به افزایش بوده است.
از جمله موضوعاتی که بر قدرت انحصاری برخی از بنگاه‌های صنعتی در طول زمان افزوده است، امتیازات خاصی است که به برخی از صنایع داده شده است. چنین صنایعی با بهره‌گیری از چنین قدرتی، تلاشی در جهت حرکت به سمت یک بازار رقابتی نداشته‌اند و سعی بر اعمال قدرت بر بازار صنایع تولیدی داشته‌اند.
تاسفبار آنکه این صنایع با وجود در دست داشتن قدرت بازار، گامی در جهت بهبود بهره‌وری و ترسیم مسیر توسعه اقتصادی پایدار نداشته‌اند. این موضوع مانع از پیشرفت صنایع تولیدی کشور شده و رتبه ایران در شاخص‌های بهره‌وری را به زیر کشانده است. این در حالی است که بهره‌وری را می‌توان نوشداروی اقتصاد بیمار ایران به ویژه در شرایط تحریمی دانست.

شاید اگر سیاست‌های دولت در جهت کاهش تعرفه بنگاه‌های کوچک صنعتی تغییر یابد تا امکان رقابت آنان با رقبای خارجی فراهم شود، می‌توان در خصوص توسعه‌یافتگی چنین بنگاه‌هایی اظهار امیدواری کرد. در غیر این صورت قدرت بازاری که در اختیار صنایع بزرگ تولیدی قرار دارد در نهایت به حذف این بنگاه‌های کوچک از گردونه اقتصادی کشور همراه خواهد شد.
از سوی دیگر تناقض آشکاری که در بهره‌وری و سودآوری صنایع بزرگ تولیدی دیده می‌شود کشور را در آستانه ورشکستگی بزرگی به نفع این انحصارگران بزرگ بازار قرار خواهد داد و امکان افزایش رشد اقتصادی در جهت بهبود وضعیت جامعه مردمی را از دولت خواهد گرفت.
بدیهی است زمانی می‌توان قدرت انحصاری بازار را از چنگال صنایع بزرگ تولیدی ربود که سیاست‌های بالادستی در جهت تقویت بهره‌وری صنایع کوچک و استفاده بهینه از ظرفیت‌های اقتصادی آنان همچون نیروی انسانی، موجودی سرمایه تغییر یابد.
منبع: جهان صنعت
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

عکس/ مکتب‌خانه‌ای در دورۀ قاجار ۱۳۵ سال پیش

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استوری عاشقانه ترلان پروانه برای یک مخاطب خاص

عکس/ پست عاشقانه هدی زین‌العابدین نظر همه را جلب کرد

عکس/ چهره عجیب مصطفی زمانی و امیر آقایی در شمال از جنوب غربی

عکس/ تغییر باورنکردنی سعید سریال دردسر والدین در ۳۸ سالگی

عکس/ متلک سنگین رشیدپور به جنجال امروز کوچک‌زاده

عکس/ استایل اروپایی و جذاب مریم معصومی در ارمنستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اکسیوس: وزیر خارجه امریکا طرحی برای مدیریت غزه پس از جنگ ارائه می‌کند

ایلان ماسک پلتفرم تیک‌تاک را تصاحب می‌کند؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۶ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در انتظار سیگنال‌های سیاسی

امتحانات مدارس این استان فردا لغو شد

گاز این منطقه فردا قطع می‌شود

پیش بینی بورس چهارشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۳

پزشکیان فردا عازم تاجیکستان و روسیه خواهد شد

تیمور لنگ کیست و فتوحاتش چه بود؟

عون، رئیس جمهور لبنان: دولت و مردم بار درگیری با اسرائیل را به دوش می‌کشند

دستیار پوتین: روسیه هرگز سرزمین‌های جدید را رها نخواهد کرد

تهران در این روز‌ها برفی و بارانی می‌شود

خبر مهم درباره تغییر زمان برگزاری انتخابات شورا‌های شهر و روستا

سلطان سنجر سلجوقی کیست و ماجرای اتحادش با خلافت عباسی چه بود؟

رونمایی از قرارداد جدید رونالدو با النصر؛ ثانیه‌ای ۶ هزار دلار ناقابل

۳۳ اسرائیلی نزد حماس آزاد می‌شوند

واکنش آلمان به آزادی ناهید تقوی

مشخصات موشک ایم-۱۲۰ آمرام؛ موشک تاکتیکی‌ ایالات متحده

آمار تکان دهنده از تعداد اتباع بیگانه در تهران

روزگار پدران ایل قره داغ

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۶ دی ۱۴۰۳/ طلا بخریم یا منتظر بمانیم؟

فیلم/ حرف های عجیب امین زندگانی درباره پدر شدن

رفع تیرگی دور چشم با این روش معجزه آسا

حال و هوای قهرمانی عادل فردوسی‌پور و یارانش

عکس/ پناهندگان لهستانی در ایران ۸۳ سال پیش

تیک تاک خرید تازه و جنجالی ایلان ماسک بعد از توئیتر

فیلم/ حضور مسعود پزشکیان در جمع کودکان بی سرپرست

اینفوگرافی/ هدیه روز پدر چی بخریم؟

عکس/ حکم پوربخش درباره شکایت ژیلا صادقی صادر شد

عکس/ آسمان آبی بر فراز میدان آزادی تهران در دهه ۵۰

عکس/ اخراج جنجالی ۱۷ استاد دانشگاه توسط طالبان!

فیلم/ آهنگ احساسی راغب به مناسبت روز مرد

عکس/ مراسم تشییع فریدون شهبازیان با حضور بزرگان موسیقی

عکس/ تیپ متفاوت پسرخوانده شکیب سریال آوای باران در ۴۲ سالگی

آغاز پویش من راضی نیستم در واکنش به کوچک زاده + جزییات

عکس/ رضاشاه بر سر قبر کریم خان ۹۹ سال پیش

عکس/ استایل جذاب پدرخوانده رهی سریال سرزمین مادری پس از ۱۶ سال

عکس/ روستاى تاریخى نای‌بند، ماسوله کویر در طبس

فیلم/ صف ۱.۵ کیلومتری خودرو‌ها برای ورود به کیش

عکس/ استوری دیدنی بهاره رهنما و دخترش غوغا کرد

استقلال و پرسپولیس در لیست بدهکاران مالیاتی

رشد ۴۸ درصدی هزینه‌های خانوار در فاصله یک سال از ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳

فیلم/ مافیای آب کالیفرنیا؛ از تغییرات اقلیمی تا تحریم پسته ایران

عکس/ حمایت مبتکر طرح کلینیک بی حجابی از کوچک زاده

عکس/ کدام عذاب الهی است؛ وضعیت ایران یا آمریکا؟!

عکس/ دومین ازدواج قالیباف با مجری صدا و سیما

عکسی کمتر دیده شده از بدل یهودی ناصرالدین شاه قاجار حدود ۱۲۰ سال پیش

اوضاع ناامیدکننده پرسپولیس در آستانه سوپرجام

واکاوی تاثیر سیگنال‌های سیاسی بر بازار ارز ایران

سایت‌های فروش آنلاین طلا مجوز ندارند

عکس/ استوری احساسی سردار آزمون برای پدرش