تاریخ انتشار: ۰۹:۴۱ - ۲۹ دی ۱۳۹۷

تاملی بر افزایش نرخ سود

دکتر تیمور رحمانی*
تیمور رحمانی
اقتصاد24 - اقتصاد ایران از ابتدای دهه ۱۳۸۰ به‌تدریج به وضعیتی تغییر مسیر داد که برخلاف حدود دو دهه قبل از آن نرخ سود حقیقی شروع به افزایش و مثبت شدن کرد. علامت این نرخ سود رو به افزایش نیز افزایش سهم سپرده‌هایی بوده که به آن سود تعلق می‌گرفته است. در تحلیل این مساله می‌توان دو عامل را نام برد. این دو عامل نقش کلیدی در شکل دادن به وضعیت مورد اشاره داشتند.

عامل اول امکان ورود بانک‌ها و موسسات اعتباری غیر دولتی و متعاقب آن خصوصی‌سازی برخی از بانک‌های دولتی بود که ابتدا برای کسب سهم در بازار از سوی بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی خود را در افزایش نرخ سود نمایان ساخت و متعاقب آن رقابت بین بانک‌ها و موسسات اعتباری (شامل بانک‌های دولتی) برای حفظ سپرده‌ها یا جذب سپرده. عامل دوم و بسیار بااهمیت که مدتی مانع پدیدار شدن پیامدهای عامل اول شد، بیماری هلندی و پیامدهای آن در دهه ۱۳۸۰ و به‌ویژه در نیمه دوم آن بود. بیماری هلندی که به شکل بالا نگه داشتن تصنعی ارزش پول ملی سبب جذاب شدن فعالیت‌های تجاری و خدماتی مرتبط با تزریق درآمد نفت و همچنین جذاب شدن فعالیت ساخت‌و‌ساز در بخش مسکن و مستغلات شد، سبب شد پرداخت یا تعهد سود‌های بالای سپرده توسط بانک‌ها و موسسات اعتباری به ظاهر ناترازی در ترازنامه بانک‌ها نشان ندهد و همه چیز بر وفق مراد پیش برود. به‌عبارت دیگر، بانک‌ها نه‌تنها در تعهد سود سپرده بالا تردید به خود راه ندادند، بلکه با رونق گرفتن فعالیت‌های تجاری، خدماتی و ساخت‌و‌ساز و همچنین صنایع مرتبط با آنها امکان مسابقه برای افزایش نرخ سود را نیز فراهم دیدند.

آشکار است که تعهد یا پرداخت سود بالا به سپرده‌ها نمی‌توانست به‌طور نامحدود ادامه یابد و به‌ویژه اقتصادی که در معرض شوک‌های بیرونی مرتبط با درآمد نفت قرار دارد و با کاهش تزریق درآمدهای نفتی رونق فعالیت‌های فوق‌الذکر به سرعت به رکود تبدیل می‌شود، امکان تداوم وضعیت را ندارد. به همین دلیل، با دور اول تحریم‌ها و افت شدید تزریق عواید نفتی به اقتصاد، رکود در بسیاری از فعالیت‌ها خود را به شکل دارایی‌های منجمد و موهومی (سرمایه‌گذاری‌ها و وام‌هایی که درآمدزایی برای بانک‌ها به همراه نداشته و حتی اصل آن نیز به‌عنوان دارایی مورد تردید قرار گرفت) نمایان ساخت. واکنش بانک‌ها و موسسات اعتباری به ظهور این‌گونه دارایی‌ها نیز افزایش نرخ سود برای ترغیب سپرده‌گذاران به ماندگار کردن سپرده‌ها بود؛ چراکه بانک‌ها و موسسات اعتباری را در ایفای تعهدات دچار دشواری کرده بود. همراه با تشدید تورم دور قبلی تحریم‌ها و هنگامی که سیاست کنترل تورم در سال ۱۳۹۲ در دستور کار قرار گرفت، تحدید رشد پایه پولی همانند پذیرش نرخ سود بالاتر از منظر سیاستی بود تا به کنترل تورم کمک کند. در عمل نیز چنین شد و نرخ سود اسمی و حقیقی هردو افزایش یافتند و نتیجه افت شدید نرخ تورم و نهایتا تک‌رقمی شدن آن بود. اما در تمام مدت بالا بودن نرخ سود اسمی و حقیقی، تعهدات بانک‌ها و موسسات اعتباری با نرخ بالا در حال افزایش بود؛ در‌حالی‌که دارایی‌های آنها توان درآمدزایی متناظر را نداشت و نتیجه آن تداوم و تشدید ناترازی در نظام بانکی بود. این نرخ سود بالا که خود را در مکانیسم خلق نقدینگی به شکل افزایش ضریب فزاینده خلق نقدینگی و تداوم رشد‌های بالای نقدینگی منعکس کرد و نوع رشد نقدینگی هم نامطلوب تر از شرایط نرخ سودهای پایین پیش می‌رفت، خود سوخت جهش‌های قیمتی سال ۱۳۹۷ بود. به‌عبارت دیگر، همان نیرویی که موقتا به کنترل قیمت‌ها کمک کرده بود، نطفه جهش قیمتی را در درون خود می‌پروراند و این رخدادی بود که مشاهده شد.

اکنون که اقتصاد ایران در معرض دور جدیدی از تحریم‌ها قرار گرفته است و دور دیگری از رکود تورمی را در پیش گرفته است، لازم است از آنچه در این سال‌ها رخ داده است درس گرفته باشیم و با اقدامات سیاست‌گذاری در مسیری حرکت کنیم که به تکرار دشواری‌های قبلی نینجامد. اگر تمرکز خود را بر نرخ سود قرار دهیم، چه نگاهی به نرخ سود و نحوه سیاست‌گذاری مرتبط با نرخ سود داشته باشیم؟ راه‌حل کلاسیک که خیلی از اقتصاددان‌ها هم بلافاصله در شرایط کنونی ممکن است تجویز کنند، افزایش نرخ سود است تا سرعت گردش نقدینگی را کاهش دهد یا به غیر سیال شدن نقدینگی بینجامد و در نتیجه فشار روی قیمت‌ها را بکاهد. اما این راه‌حل کلاسیک زمانی موضوعیت دارد که اقتصاد در فاز رونق قرار دارد و افزایش نرخ سود با کاهش مخارج کل از فشار تورمی جلوگیری می‌کند و با کند کردن رونق فقط سبب می‌شود که اقتصاد از بهره‌برداری بیش از حد متعارف ظرفیت تولید به سمت وضعیت متعارف بازگردد. این در حالی است که اقتصاد ایران اولا به سمت رکود تغییر مسیر داده، ثانیا جهش قیمتی ناشی از رشد‌های نقدینگی سال‌های قبل عملا وقوع یافته و ثالثا نظام بانکی با ناترازی شدید روبه‌رو است. افزایش نرخ سود در شرایط کنونی علاوه‌بر آنکه به تعمیق رکود دامن می‌زند، به تشدید و ناترازی نظام بانکی دامن می‌زند و مجددا زمینه جهش قیمتی بعدی را فراهم می‌کند.‌ بنابراین افزایش نرخ سود در شرایط کنونی به هیچ وجه سیاستی قابل توصیه نیست.

ممکن است این موضوع مطرح شود که چون نرخ تورم افزایش یافته است، عدم‌افزایش نرخ سود نوعی سرکوب مالی است و مانع تجهیز پس‌انداز برای سرمایه‌گذاری می‌شود و در ضمن می‌تواند به تشدید فشار تورمی بینجامد. در ارتباط با تشدید تورم لازم است اشاره شود که هر سیاستی که رشد نقدینگی را محدود نکند به‌طور بالقوه نیروی تورمی را نگه می‌دارد و بالا رفتن نرخ سود سپرده‌ها به شکل کنونی به معنی تداوم رشد بالای نقدینگی است. در ارتباط با سرکوب مالی لازم است اشاره شود که نرخ سود بالای بانک‌ها در طول سال‌های گذشته به معنی تعهد پرداخت سود توسط بانک‌ها بوده است که از محل بازدهی دارایی خود آنها تامین نمی‌شده، بلکه به معنی ایجاد تعهدی بوده که نهایتا بانک مرکزی باید هزینه آن را متحمل می‌شده است. طبیعی است که اگر نرخ سود بالا به معنی ایجاد تعهدی است که عملا بانک مرکزی ناچار به پاسخگویی به آن در قالب پذیرش اضافه برداشت و خط اعتباری است و اگر پیامد زیانبار برای اقتصاد دارد، افزایش آن توجیه ندارد، بلکه مجموعه اقداماتی برای کاهش آن ضروری است.

در واقع، تنها در صورتی نرخ سود بالا برای سپرده‌ها توجیه دارد و کاهش آن سرکوب مالی محسوب می‌شود که بانک از محل بازدهی دارایی‌های خود قادر به پرداخت آن سود باشد. در غیر آن صورت، بالا بودن نرخ سود به معنی انباشت ناترازی و انباشت نیروی تورمی بالقوه است و هیچ سیاست‌گذار پولی چنین سیاستی را بهینه نمی‌داند. در این راستا، به نظر می‌رسد بانک مرکزی نیز با ترکیب دو اقدام بهبود نظارت و اصلاح نظام بانکی و تغییر شیوه سیاست‌گذاری به‌دنبال منطبق کردن سود سپرده‌ها با بازدهی دارایی‌های بانک‌ها است و نقد به تغییر مسیر بانک مرکزی برای کاهش تدریجی نرخ سود (که نقدی مبتنی بر واکنش کلاسیک سیاست پولی به افزایش تورم است) ممکن است نقد صحیحی نباشد. آشکار است که سیاست‌گذاری پولی در چنین شرایطی که مشابه آن در سابقه تاریخی وجود ندارد، بسیار دشوار است و آشکار است که اجرای سیاست پولی در جهت صحیح در بردارنده هزینه‌هایی است؛ اما جهت‌گیری کلی سیاست پولی برای کاهش نرخ سود در اقتصاد ایران اجتناب‌ناپذیر است. نباید فراموش کرد که بالا بودن نرخ سود در شرایط کنونی و در سال‌های گذشته در بردارنده اثرات خارجی (Externality) منفی برای اقتصاد بوده و یکی از وظایف سیاست‌گذار کاهش اثرات خارجی است و کاهش اثرات خارجی مستلزم سیاست‌گذاری برای کاهش نرخ سود است.

*عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ اطلاعیه تعلیق برخی خدمات سفارت افغانستان در تهران

عکس/ استوری مجتبی جباری برای ناصر حجازی

عکس/ شام عروسی عزت الله ضرغامی در کنار دوستانش ۴۳ سال پیش

عکس/ نوجوانی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان ۲۳ سال پیش

عکس/ شهید بهشتی، شهید باهنر و رهبر انقلاب ۴۵ سال پیش سر سفره

عکس/ محمد صلاح بهترین بازیکن فصل لیگ جزیره شد

عکس/ دیدار استانداران اقلیم کردستان عراق با پزشکیان

عکس/ شهید چمران بر سر مزار دکتر شریعتی ۴۸ سال پیش در سوریه

عکس/ سفره غذای لاکچری بهاره رهنما در خانه شخصی برای مهمانان ویژه

عکس/ محل برگزاری دور پنجم مذاکرات ایران و امریکا

عکس/ سید نصرالله بنی‌صدر، پدر ابوالحسن بنی صدر ۶۴ سال پیش

عکس/ تیپ و چهره جذاب آیشواریا رای باچان در ۳۴ سالگی

عکس/ سومین سالگرد فاجعه تلخ فروریختن برج متروپل در آبادان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ احساس ترامپ به مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا

طعنه آذری‌جهرمی به ثابتی جنجالی شد + عکس

قالیباف: فراجا پلیس جامعه باشد نه پلیس حاکم بر جامعه

با اکوسیستم سایبری روسیه آشنا شوید؛ از کرم شنی تا خرس تنبل/ بازیگران اصلی سایبری دولت پوتین چه کسانی هستند؟

دستور اجرایی ترامپ درباره غنی‌سازی اورانیوم

واکنش وزارت خارجه عراق به ادعای انتقال پیام از ترامپ به ایران

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ خرداد ۱۴۰۴

عکس/ مراسم ازدواج مرلین مونرو ۸۴ سال پیش با تور و دسته گل خاص

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

۱۰ دلیل تازه برای گنجاندن عسل در رژیم غذایی

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

عکس/ استقبال رسمی پادشاه دوم عربستان ۶۸ سال پیش از آخرین پادشاه عراق

عکس یادگاری از هاشمی رفسنجانی در ۲۴ سالگی به همراه همسرش

این کیک رژیمی خوشمزه را بدون نگرانی بخورید

عکس/ گشت و گذار هیتلر و خواهر ناتنی اش ۹۶ سال پیش در کنار دریا

بمب ویتامین و پروتئین چیست؟

عکس/ ژست آتلیه ای فاطمه پهلوی ۶۶ سال پیش در رم

دستور تهیه کوکو ماکارونی خوشمزه و متفاوت

رهن و اجاره در سعادت آباد تهران چند؟

عکس/ ظاهر متفاوت مایکل جکسون ۵۳ سال پیش در کنار خواهرش

سیمان زیر تیغ قطعی برق/ افزایش قیمت، کاهش تولید و تعطیلی کارخانه‌ها را باید جدی گرفت

عکس دیده نشده از سردار سلیمانی و ابراهیم رئیسی در کنار مزار امام رضا

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۳ خرداد ۱۴۰۴/ نوسان بازار طلا در سایه دور پنجم مذاکرات

پیش بینی قیمت دلار امروز ۳ خرداد ۱۴۰۴/ افزایش نوسان قیمت دلار بعد از دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا

وقوع زمین لرزه در جزیره قشم

خاتمی: اصلاحات محدود به حزب نیست

عراقچی از گفت‌وگوهای سازنده با واتیکان خبر داد

واژگونی اتوبوس مسافربری در خراسان رضوی

حراج شمشیر ناپلئون در پاریس

وزیر خارجه ایتالیا: مذاکرات ایران و آمریکا سازنده بود

فیلم/ کنایه غیرمستقیم پیمان یوسفی به مدیرعامل پرسپولیس

تلاش ایران و آمریکا برای چهارچوب توافق جدید

عوامل زن و بچه سعید روستایی در فوتوکال کن ۲۰۲۵

مذاکرات ایران و آمریکا بسیار سازنده بود

عراق ادعای انتقال پیام از ترامپ به ایران را رد کرد

فیلم/ ورود هیئت ایرانی به واتیکان

جدایی عیسی آل‌کثیر لو رفت

فیلم/ عراقچی از موفقیت دور اخیر مذاکرات خبر داد

دیدار ویتکاف با مقامات اسرائیلی پیش از مذاکره با ایران

فیلم/ عراقچی: احتمال پیشرفت وجود دارد

فیلم/ عراقچی: وزیر خارجه عمان پیشنهاداتی برای رفع موانع داده است