تاریخ انتشار: ۰۹:۲۹ - ۱۶ دی ۱۳۹۹
به‌منظور حمایت از مستأجران

اجاره‌داری حرفه‌ای در دست بررسی دولت قرار گرفت

وزارت راه و شهرسازی در راستای تغییر ساختار سنتی بازار اجاره مسکن در کشور و حمایت از منافع مستأجران، پیش‌نویس آیین‌نامه اجرایی «حمایت از اجاره‌داری حرفه‌ای» را جهت بررسی و تصویب، به هیأت دولت ارائه کرد.
اجاره‌داری حرفه‌ای در دست بررسی دولت قرار گرفت
اقتصاد۲۴ - افزایش قیمت مسکن، بسیاری از متقضیان خرید را از بازار مسکن خارج کرده است. به این ترتیب متقاضیان جدیدی وارد بازار اجاره شده‌اند. از طرف دیگر با توجه به جهش قیمت مسکن، این بازار در حال حاضر وارد دوره رکود شده است که به گفته فعالان بازار، رکود بازار مسکن یک سال طول می‌کشد. با توجه به این شرایط، به‌نظر می‌رسد مسأله مستأجران به موضوع اصلی در بخش مسکن تبدیل شده است. افزایش جمعیت مستأجران تقاضا در بازار اجاره را افزایش داده است و ساخت و عرضه آپارتمان‌هایی مناسب برای اجاره راهکار مناسب برای حمایت از مستأجران در این شرایط است.
 

ماده دو قانون «ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن»، به دولت اجازه داده به منظور حمایت از تولید و عرضه مسکن اجاره‌ای توسط بخش غیردولتی، نسبت به واگذاری زمین تحت تملک خود متناسب با مدت بهره‌برداری از واحد مسکونی به‌صورت اجاره‌ای اقدام نماید. اما این قانون تاکنون اجرا نشده است. اکنون وزارت راه و شهرسازی، به‌عنوان متولی تأمین مسکن، موضوع اجرای اجاره‌داری حرفه‌ای را مطرح کرده است. بعد از دو سال برنامه‌ریزی برای ساماندهی بازار اجاره، وزارت راه و شهرسازی روز ۹ دی ماه، پیش‌نویس آیین‌نامه اجرایی «حمایت از اجاره‌داری حرفه‌ای» را برای بررسی و تصویب به هیأت دولت ارائه کرد که تغییراتی نسبت به قانون پیشین دارد.

اجاره‌داری حرفه‌ای چگونه به کمک مستأجران می‌آید؟

بازار اجاره مسکن در ایران، برخلاف بسیاری از کشورها، بازاری سنتی است. به‌همین دلیل نیاز‌های مستأجران در این بازار سنتی با توجه به نیاز روز بازار اجاره تغییر نکرده است. به‌این ترتیب کارکرد‌های آن ناقص مانده و مستأجران در این ساختار سنتی آسیب‌های فراوانی دیده‌اند. متولیان و همچنین کارشناسان بخش مسکن معتقدند که ضرورت دارد بخش اجاره مسکن ضمن حرفه‌ای شدن ساختار سنتی «از طریق افزایش ارکان و بازیگران بازار اجاره با هدف خود تنظیمی بازار و حمایت از عرضه مسکن اجاره‌ای، به نحوی اصلاح شود که منافع تمام ارکان بازار اجاره در نظر گرفته شود.»
 
اکنون وزارت راه و شهرسازی برای حمایت از مستأجران گام برداشته و طرح اجاره‌داری حرفه‌ای که در آن ساخت خانه‌های استیجاری با حمایت ۱۰۰درصدی دولت از سازندگان مورد نظر است، به دولت ارائه شده است و اگر به تصویب برسد به‌زودی به مرحله اجرا خواهد رسید. با ارائه این پیش‌نویس، مسئولان وزارت راه و شهرسازی می‌گویند آن‌ها تلاش دارند تا بازار اجاره «برای تشویق سرمایه‌گذاران برای ساخت خانه‌های کوچک و قیمت مناسب ساماندهی شود.» این امید وجود دارد که با اجرای نظام اجاره‌داری حرفه‌ای از مستأجران در برابر افزایش سوداگری مسکن، رشد قیمت اجاره و کمبود عرضه حمایت شود. در پیش‌نویس آیین‌نامه اجاره‌داری حرفه‌ای، هدف اصلی تسهیل‌گری برای ورود سرمایه‌گذاران و سرمایه‌های جدید برای ساخت و عرضه مسکن به‌منظور استفاده مستأجران است.

واگذاری زمین

با توجه به ماده دو قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، به دولت اجازه داده شده به‌منظور «حمایت از تولید و عرضه مسکن اجاره‌ای توسط بخش غیردولتی، نسبت به واگذاری زمین تحت تملک خود متناسب با مدت بهره‌برداری از واحد مسکونی به‌صورت اجاره‌ای اقدام نماید.» در راستای اجرای این برنامه، وزارت راه و شهرسازی موظف شده «تحقق اجرای برنامه‌های مورد نظر را با هدف افزایش سرمایه‌گذاری در تولید و عرضه واحد‌های اجاره‌ای جدید، از طریق حمایت از استقرار نظام اجاره‌ای حرفه‌ای توسط بخش غیردولتی با رویکرد گروه‌های کم درآمد، پیگیری کند.»
بیشتر بخوانید: کاهش سرعت رشد هزینه اجاره‌نشینی
بعد‌از ارسال پیش‌نویس آیین نامه اجرای اجاره‌داری حرفه‌ای به دولت، این آیین‌نامه اکنون در کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست دولت در دست بررسی است. در این پیش‌نویس به دولت اجازه داده شده به منظور حمایت از تولید و عرضه مسکن اجاره‌ای توسط بخش غیردولتی نسبت به واگذاری زمین تحت تملک خود متناسب با مدت بهره‌برداری از واحد مسکونی به‌صورت اجاره‌ای اقدام کند، موضوعی که می‌تواند پای سرمایه‌گذاران را برای ساخت مسکن استیجاری به وزارت راه و شهرسازی باز کند.
 
بر اساس مفاد پیش‌نویس آیین نامه اجاره‌داری حرفه‌ای، «تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از نهاد‌های دولتی، غیردولتی، اشخاص بخش خصوصی و تمامی کسانی که حاضرند در بخش اجاره‌داری سرمایه‌گذاری کنند زمینی را به‌صورت اجاره ۹۹ ساله تحویل بگیرند تا در این زمین‌ها خانه بسازند و به بازار اجاره برای ۹۹ سال عرضه کنند.»
 
موضوع ساخت مسکن استیجاری به صراحت در قانون «ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن» مصوب سال ۱۳۷۷ آمده است، اما سازندگان و سرمایه‌گذاران در سال‌های گذشته از ساخت مسکن استیجاری استقبال نکردند. با توجه به اینکه بیش از ۶۰ درصد هزینه ساخت مسکن را هزینه زمین تشکیل می‌دهد، دولت در نظر دارد در قانون اجاره‌داری حرفه‌ای، زمین را به شرط اجاره ۹۹ ساله به سازندگان واگذار کند و در مقابل سازندگان نیز متعهد می‌شوند مسکن ساخته شده را برای اجاره، در اختیار دهک‌های ضعیف قرار دهند. در این قانون به موضوع اجاره به شرط تملیک هم اشاره شده است و به سازندگان اجازه داده می‌شود به شرط ساخت و ساز جدید، واحد‌های ساخته شده را به متقاضیان واگذار کنند.
 
در این آیین‌نامه از تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی و سازندگان و سرمایه‌گذاران دعوت شده است تا برای ساخت مسکن به قصد اجاره با حمایت‌های دولت، اقدام کنند. البته جزئیات بیشتری از آیین‌نامه تا زمان تصویب نهایی در دولت مشخص نشده است. اما آن‌طور که پبش‌تر محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود: از سازمان‌هایی که علاقه‌مند به ساخت مسکن استجاری هستند حمایت می‌شود.

اجاره‌داری حرفه‌ای نیاز امروز بازار مسکن

مهدی‌روانشادنیا
کارشناس اقتصاد مسکن

با توجه به روند افزایشی اجاره‌نشینی در کشور و با توجه به اینکه در قانون حمایت از تولید مسکن استیجاری به نظام اجاره‌داری حرفه‌ای تأکید شده است، قطعاً در مقررات و قوانین مربوط به ساخت و عرضه مسکن برای اجاره‌داری حرفه‌ای در کشور، کمبود وجود داشت. علاوه بر حمایت از مستأجران، نیاز داریم از کسانی که مسکن به قصد اجاره دادن تولید می‌کنند حمایت کنیم و اجاره‌داری حرفه‌ای دقیقاً این منظور را هم دنبال می‌کند. جای قانون اجاره‌داری حرفه‌ای در فضای صنعت ساختمان در کشور خالی بوده و هست. در بازار به نقطه اشباع قیمت مسکن رسیده‌ایم. به‌نظر می‌رسد تا یک سال آینده با رکود در این بازار مواجه باشیم، به این ترتیب موضوع اجاره موضوع روز بازار مسکن خواهد شد. هر اقدامی در جهت کمک به فضای اجاره‌داری حرفه‌ای می‌تواند مؤثر و مفید باشد. در صنعت ساختمان باید بین سازنده و سرمایه‌گذار تفکیک قائل شویم. همین موضوع، ساخت و عرضه مسکن به قصد اجاره و اجاره‌داری حرفه‌ای را به عقب انداخته است. کسی که کارش ساخت مسکن به‌صورت حرفه‌ای است، نمی‌تواند سرمایه خود را به ریسک بیندازد و خواب سرمایه برای او سودی ندارد. اما سرمایه‌گذارانی باید وارد بازار اجاره شوند تا به‌صورت حرفه‌ای به این نوع سرمایه‌گذاری بپردازند.
 
اجرای قانون اجاره‌داری حرفه‌ای، موجب بهبود فضای کسب و کار در بخش اجاره مسکن است. بازار اجاره مسکن در حال حاضر بازاری مبهم و آشفته است. اجرای قانونی مشخص می‌تواند به انسجام بازار کمک کند. البته آیین‌نامه جدید اجاره‌داری حرفه‌ای باید طوری تدوین شود که قابلیت اجرا داشته باشد، متأسفانه برخی آیین‌نامه‌ها به‌خاطر مشکلات ساختاری و تأمین نشدن هزینه‌ها قابلیت اجرا ندارند. امیدواریم برای ساماندهی بازار اجاره این آیین‌نامه زودتر در دولت به تصویب برسد.
منبع: روزنامه ایران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل ورزشی رویا جاوید در دل طبیعت

عکس/ تعلیق صدور پاسپورت برای جنسیت‌ X در آمریکا

عکس/ نمایی عجیب از تونل کندوان در جاده چالوس ۶۴ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده الیزابت سریال پایتخت از ۵ تا ۳۱ سالگی

عکس/ دستیاران کارتال در پرسپولیس

شور و حال برداشت گل نرگس در روستای شیرآباد گلستان

عکس/ خوشحالی فردین در روز تولد دو سالگی دخترش

عکس/ زیبایی شگفت انگیز روستا‌های ییلاقی گالیکش

عکس/ خیابان ولیعصر تهران ۹۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت رهن و اجاره آپارتمان بهمن ماه ۱۴۰۳ در فردیس کرج + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با تراکتور

هزینه‌های رهن و اجاره خانه در قم بهمن ماه ۱۴۰۳+ جدول

عکس/ وزیر دفاع آمریکا در کنار خانواده‌اش با ۷ بچه

عکس/ شعار‌های عجیب در تجمع کوچک دیروز کفن پوشان علیه ظریف

کشف رشوهٔ ۳ میلیون یورویی در پارس جنوبی

فیلم/ زاویه ای دیگر از تجمع چند ده نفری رادیکال ها علیه ظریف

فیلم/ شعار علیه قالیباف در تجمع کوچک رادیکال‌ها

جدیدترین مقایسه بازار مسکن ایران و باکو با تفاوت ۲۰ پله‌ای + جدول

آغاز حراج سکه‌های ۱۳۸۶ از فردا

چهل و سومین جشنواره فیلم فجر در تسخیر دولتی‌ها/ ساخت ۱۲ فیلم با بودجه بیت المال/ حتی شهرداری تهران هم فیلم می‌سازد!

فیلم / مرگ جان اف. کندی و یک پرونده ناتمام ترور

نحوه ثبت نام در سامانه املاک و اسکان برای دسته چک + جزئیات

FATF و مذاکرات، ترمز قیمت دلار را می‌کشند؟

واکنش دفتر بابک زنجانی به ادعای پیوستن او به جبهه پایداری

دستور کار عراقچی در سفر افغانستان چیست؟

شوک گرانی دارو؛ مردم دارویی که لازم دارند را نمی‌خرند!

عکس/ چهره خاص و دیدنی سحر دولتشاهی ۱۸ سال پیش

عضو جبهه پایداری در صندوق ثروتمند و در سایه وزارت صمت؛ آیا اتابک مشغول باج دادن به رادیکال‌هاست؟

فیلم/ بازگشت سمیرا سیاح بعد از ۱۱ سال به ایران

نابودی سرانه آب ایرانیان در نیم قرن اخیر

آینده تاریک مناطق محروم؛ گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از ناکامی برنامه هفتم در زمینه محرومیت‌زدایی!

دولت پزشکیان با چه شرایطی روبه‌روست؟

چرا محمد جواد ظریف در داووس از خطر سعید جلیلی گفت؟

کدام خودرو‌های وارداتی حق ورود به سرزمین اصلی را دارند؟ + جزئیات

۲۴۲ میلیون دانش‌‏آمـوز دچار بحران تحصیلی در جهان

صندلی ریاست مستقلین چرا به علاءالدین بروجردی رسید؟

فرار ادامه‌دار سعید جلیلی از حرف حساب زدن در باره کرسنت؛ سهم هر مسول در تاوان مالی کرسنت چقدر است؟

ترامپ در آزمون دیپلماسی با ایران

راهکارهای بازگشت ایرانیان به وطن

برترین مقاصد گردشگری جهان و باز هم جای خالی ایران؛ افزایش انتقاد‌ها از گزارش‌های غیر واقعی و عددسازی دولت‌ها در حوزه سفر

چگونگی ساماندهی کمبود‌های فعلی آب و برق کشور و توسعه بلند مدت و پایدار آن

قیمت سکه باز هم گران می‌شود؟

قیمت جدید دام زنده امروز ۷ بهمن ۱۴۰۳ + جزییات

فیلم/ تاریخ اجرای کالابرگ الکترونیک مشخص شد

علی مطهری: بشار اسد مرد درگیری با اسرائیل نبود

جزییات وحشتناک از تصادف مرگبار ۳ خودرو در ورامین+ عکس

شاخص جهانی دلار آمریکا افت کرد

ماجرای توطئه همسر سوم برای قتل شوهر با آبمیوه سمی

نابرابری دستمزد‌ ۱۴۰۴ با سبد معیشت کارگران

قیمت دلار وارد فاز اصلاحی شد؟

دولت چگونه می‌تواند خسارات قطعی برق صنایع جبران کند؟

ثبت رکورد جدید در تولید گاز فاز ۱۱ پارس جنوبی

بدقولی خودروساز داخلی برای متقاضیان کوییک

چرا قیمت دلار با پالس توافق ترامپ ریزشی نشد؟

تخلف ارزی در واردات خودرو

چه محرک هایی بورس را سبز پوش می کند ؟

قیمت طلا و سکه چشم به انتظار سیگنال‌های سیاسی

آیا تنور بورس همچنان داغ می‌ماند؟

جهش شدید قیمت‌ها در بازار خودرو + جدول