تاریخ انتشار: ۱۴:۱۷ - ۲۵ مهر ۱۴۰۵

تهدید تازه ترامپ درباره کوه کلنگ؛ آیا آمریکا سراغ «مادر همه بمب‌ها» می‌رود؟

آنچه خبرنگار سابق صداوسیما مطرح کرد، پس از آن بود که رئیس‌جمهور آمریکا بار دیگر تهدید کرد که کوه کلنگ را مورد حمله قرار خواهد داد. نگاهی به مجموعه اخبار و تحولات روزهای گذشته نشان می‌دهد که اظهارات ترامپ چگونه به این تئوری دامن زده است.

اقتصاد۲۴- با انتشار توییتی در صفحه شخصی مرتضی غرقی، خبرنگار قدیمی صداوسیما، درباره وقوع جنگ طی ۲۴ ساعت آینده، موضوع نزدیک بودن حمله به ایران در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها مورد توجه قرار گرفت.

 آنچه خبرنگار سابق صداوسیما مطرح کرد، پس از آن بود که رئیس‌جمهور آمریکا بار دیگر تهدید کرد که کوه کلنگ را مورد حمله قرار خواهد داد. نگاهی به مجموعه اخبار و تحولات روز‌های گذشته نشان می‌دهد که اظهارات ترامپ چگونه به این تئوری دامن زده است.

افزایش احتمال حمله به کوه کلنگ

رئیس‌جمهور آمریکا در جریان یکی از اظهارات روز گذشته خود، درباره حمله به کوه کلنگ به شبکه نیوزمکس گفت: «تأسیسات هسته‌ای آنها زیر میلیون‌ها تن کوه مدفون شده است. اکنون در حال بررسی کوه کلنگ هستیم. شاید مجبور شویم به آنجا برویم. به آن نقطه حمله خواهیم کرد و به‌سرعت نابودش می‌کنیم.» در کنار این اظهارنظرها، در حال حاضر موضوع استفاده از MOAB یا «مادر همه بمب‌ها» که از آن به‌عنوان قوی‌ترین سلاح غیرهسته‌ای زرادخانه آمریکا یاد می‌شود، در سطح رسانه‌ها مورد تحلیل و بررسی قرار می‌گیرد.

ساعاتی پس از این اظهارات ترامپ، مرتضی غرقی در شبکه ایکس نوشت: «آمریکا از ایران خواسته به کوه کلنگ حمله کند، اما ایران پاسخ ندهد، ایران این درخواست را رد کرده است، صحبت‌های امروز ترامپ هم حکایت از جنگ در ۲۴ ساعت آینده دارد، نیرو‌های نظامی کشور در شرایط آمادگی کامل برای دفاع از خاک کشور هستند و مردم ایران نیز مسیر خود را انتخاب کرده‌اند؛ مقاومت.»

مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین، نیز دو پست در شبکه ایکس منتشر کرد که مورد توجه قرار گرفت.

بازگشت نفت به ۱۱۰ دلار

روز جمعه، در کنار تمام اظهارنظرها، اخبار مربوط به افزایش تنش در منطقه، به‌خصوص دریای سرخ و خلیج فارس، قیمت نفت را نیز در مسیر صعودی قرار داد. قیمت نفت برنت روز گذشته (۱۶ اکتبر) برای نخستین بار از ماه مه به ۱۱۰ دلار در هر بشکه رسید و در زمان تنظیم این گزارش نیز ۱۰۹.۹ دلار قیمت‌گذاری شده است.

تحلیل منتشرشده درباره وضعیت بازار نفت در روز ۱۶ اکتبر نشان می‌دهد که افزایش نگرانی‌ها از آغاز دوباره جنگ در خاورمیانه پس از تهدید ترامپ، تشدید تنش‌ها در جنگ عربستان و یمن و افزایش فشار بر عرضه نفت، از جمله دلایل افزایش حدود ۴ دلاری قیمت نفت برنت در این روز بودند. نگاهی به نمودار قیمت نفت برنت در Oil Price نشان می‌دهد که قیمت نفت در روز‌های پایانی جنگ ایران، آمریکا و اسرائیل به ۱۰۹.۷۷ دلار در هر بشکه نیز رسید و پس از برقراری آتش‌بس تا ۹۴.۷۵ دلار پایین آمد.

به دنبال افزایش درگیری‌ها در اردیبهشت‌ماه، قیمت نفت در ۴ مه (۱۴ اردیبهشت) به ۱۱۴.۴۴ دلار در هر بشکه رسید که بیشترین افزایش قیمت نفت از زمان آغاز جنگ در ۲۸ فوریه (۹ اسفند ۱۴۰۴) تا آن زمان محسوب می‌شود. با توجه به روند صعودی قیمت نفت در روز جمعه، سناریوی نزدیک بودن جنگ بیش از پیش جدی گرفته شد.

یکی دیگر از زوایای این تئوری، انتشار اخبار مختلفی از اسرائیل درباره آمادگی برای دور جدیدی از درگیری‌ها بود. در کنار انتشار اخباری مانند استقرار سامانه‌های پدافندی اسرائیل در مناطق مختلف، به‌خصوص تل‌آویو، انتشار دست‌کم دو تصویر از کارگذاری پناهگاه‌های سیار در تل‌آویو در رسانه‌های اجتماعی، از جمله کانال تلگرامی Middle East Spectator (نزدیک به محور مقاومت)، و همچنین انتشار اخباری از درگیری‌های پراکنده در جنوب لبنان، این موضوع را بیش از پیش در مرکز توجه قرار داد.

 

 

 

همچنین روز گذشته، در یک برنامه تحلیلی در شبکه ۱۵ اسرائیل، این ادعا مطرح شد که احتمال دارد این بار ایران دست به حمله پیش‌دستانه بزند و اسرائیل باید برای مقابله با آن آماده باشد.

مانور هواپیما‌های ناشناس در آسمان عراق

از زمان آغاز بحران، اخبار مربوط به پرواز هواپیما‌های نظامی آمریکایی در منطقه خلیج فارس که از منابع داده‌های باز (OSINT) استخراج می‌شود، جای ثابتی در رسانه‌ها پیدا کرده است. اما از چند روز قبل، به‌خصوص پس از خروج کامل نیرو‌های ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا از خاک عراق، اخبار مربوط به پرواز هواپیما‌های آمریکایی یا ناشناس در آسمان این کشور به‌صورت متناوب در رسانه‌های عربی انعکاس پیدا می‌کند.

در روز‌های اخیر، رسانه‌های نزدیک به گروه‌های مقاومت عراق فیلم‌هایی نیز از پرواز جنگنده‌ها در شب منتشر کردند که گاهی در نزدیکی مرز عراق و عربستان و گاهی در مناطق مرزی ایران بوده است. در حال حاضر، عنوان «هواگرد‌های آمریکایی» جای خود را به «هواپیما‌های ناشناس» داده است. تحلیلگران نظامی این اخبار را به اشکال مختلف تفسیر می‌کنند.

بیشتر شدن انفجار‌ها در تنگه هرمز

آبراه استراتژیک هرمز در روز‌های گذشته بیش از پیش صحنه انفجار کشتی‌ها به شکل‌های مختلف بوده است. نگاهی به اخبار و گزارش‌های سازمان دریانوردی تجاری بریتانیا (UKMTO) نشان می‌دهد که اصابت موشک‌های کروز ضدکشتی و پهپاد‌های انتحاری، در کنار برخورد کشتی‌ها با مین‌های دریایی، دو دلیل اصلی حوادث مربوط به شناور‌ها هستند. اخبار مربوط به برخورد کشتی‌ها با مین نیز در این روز‌ها افزایش داشته است.

اما در آخرین مورد که امروز از سوی UKMTO گزارش شد، یک کشتی در خلیج فارس به‌وسیله شلیک آرپی‌جی از یک قایق مورد هدف قرار گرفته است. هنوز جزئیات بیشتری از این حمله منتشر نشده است.

منبع: فرارو
ارسال نظر
captcha