تاریخ انتشار: ۱۰:۵۸ - ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۸
منطقه آزاد چابهار، در کانون توجهات داخلی و بین المللی؛

دریچه توسعه ایران در دل تحریم ها کجاست؟

در یک سال گذشته با خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم‌ها، منطقه آزاد چابهار به عنوان دریچه ای برای توسعه ایران در کانون توجهات داخلی و بین المللی قرار گرفته است.
دریچه توسعه ایران در دل تحریم ها
اقتصاد24 - در سال های اخیر توسعه سواحل مکران و تقویت تولید در منطقه آزاد چابهار مورد تأکید مسئولان رده بالای ایران قرار داشته است، چراکه این منطقه به دلیل بهره مندی از موقعیتی استراتژیک و دسترسی به 4 شکل حمل و نقل یعنی؛ دریایی، هوایی، جاده ای و ریلی از مزیت بالایی برای رقابت در بازارهای منطقه ای برخوردار است.

از طرف دیگر به دلیل قرارگیری در موقعیتی به دور از چالش های تنگه هرمز و دسترسی به اقیانوس هند مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران به ویژه هند، چین و ... قرار گرفته است، به طوری که در دو سال گذشته حجم جذب سرمایه گذاری در این منطقه بیش از 10 سال قبل از آن بوده و بستر توسعه اقتصادی این منطقه را فراهم کرده است، به همین دلیل منطقه آزاد چابهار برای ایجاد زیرساخت های حمل و نقلی از جمله توسعه 4 فاز بندر شهید بهشتی، ایجاد خط راه آهن برای اتصال به کریدور شمال-جنوب و در نهایت انتقال گاز از ایرانشهر به منطقه چابهار با انشعابی از خط لوله صلح و...برنامه ریزی هایی انجام داده است.

در هفته گذشته سردبیران و دبیران اقتصادی رسانه های سراسری کشور از ظرفیت های چابهار بازدید کردند شهری که حدود 290 هزار نفر جمعیت دارد در محدوده ای با 135 کیلومتر مرز دریایی و 135 کیلومتر مرز خشکی قرار گرفته و 14 هزار هکتار از مساحت آن از سال 71 به عنوان منطقه آزاد به بهره برداری رسیده، اما تقریباً در دو دهه نخست پیشرفت چندانی نداشت.

در حالی که خاور دور به دلیل تقاضامحور بودن و عدم دسترسی به دریا نیاز بالایی به ترانزیت کالا از این منطقه داشت، به ویژه کشور افغانستان که در سال های اخیر با بهره برداری از ذخایر بالایی سنگ آهن بیش از گذشته به ترکیب حمل و نقل ریلی و دریایی پیدا کرده است، زیرا یکی از مهم‌ترین بازارهای مواد معدنی این کشور هند است که سرمایه گذاری گسترده ای در معادن افغانستان نیز داشته است و به دلیل چالش با پاکستان تمایلی به ترانزیت کالا از آن منطقه نداشته است.

از این رو منطقه آزاد چابهار به عنوان یکی از مسیرهای صادرات کالای این کشور به افغانستان و واردات مواد معدنی مطرح بوده، هرچند در یک سال اخیر تحریم‌های آمریکا علیه ایران همکاری های بین‌المللی کشورمان را با چالش روبرو کرده بود، مسئولان منطقه آزاد چابهار هوشمندانه در قالب قراردادی اپراتوری با هند منافع دو کشور هم‌پیمان آمریکا را با منطقه آزاد چابهار گره زدند و همین مسئله باعث شد که این منطقه از تحریم های آمریکا معاف باشد و همین مسئله باعث جلب توجه سرمایه گذاران خارجی و داخلی در این منطقه شده است.

در حال حاضر یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های مورد نیاز منطقه آزاد اتصال حمل و نقل ریلی است که تاکنون 40 درصد از این پروژه اجرا شده و اگر به زودی اجرا شود، این منطقه ترانزیت کالا به 8 نقطه بین کشورهای افغانستان( مرز دوغارون و میک)، پاکستان(مرز میرجاوه، ریمدان) و ترکمنستان (مرز باجگیران، سرخس و لطف‌آباد) را توسعه خواهد داد تا با بهره‌گیری از این ظرفیت که می تواند مقصد کشتی های بزرگ‌تر از پاناماکس باشد به هاب منطقه ای تخلیه و بارگیری کشتی تبدیل شود.

استان سیستان بلوچستان که از سال های گذشته عنوان منطقه محروم را یدک می کشیده امروز به واسطه منطقه آزاد چابهار در مسیر ظهور ظرفیت های اقتصادی قرار گرفته است، از این رو با تعریف پروژه های همچون فولاد و پتروشیمی گام بلندی در مسیر ایجاد پروژه های مادر برداشته اند.

هرچند در حال حاضر این دو کارخانه در حال ساخت هستند و به دلیل نبود گاز معطل زیرساخت مانده اند، اما به گفته مسئولان تا نیمه سال 1399 گازرسانی به این منطقه تسریع خواهد شد و همین مسئله زمینه اجرای پروژه های صنعتی جدید را رقم خواهد زد، چراکه به گفته عبدالرحیم کردی این شهر در استراتژی فولاد میزبان 10 میلیون تن از ظرفیت کشور خواهد بود که به نوعی 20 درصد از ظرفیت 50 میلیون تن فولادی است که در چشم‌انداز 1404 برای تمام کشور در نظر گرفته شده است.

همچنین در بخش پتروشیمی نیز که پروژه آن امروز از سوی وزارت دفاع در حال انجام بوده و قرار است که در نهایت 30 درصد از صنایع وابسته به این محصول در چابهار تولید شود.

در حال حاضر بیشتر از 25 درصد از پتروشیمی های کشور متعلق به صندوق های کارکنان وزارت دفاع و نظامی ها است که احتمال دارد نسبت سرمایه‌گذاری‌های نظامیان در صنعت تغییر کند و این مسئله مبتنی بر سیاست های جدید دولت خواهد بود که چقدر سهم بخش خصوصی در اقتصاد کشور به ویژه در دوران تحریم ها باشد، زیرا در شرایط کنونی تحریم علیه بنگاه های اقتصادی وابسته به دولت و دستگاه های نظامی شدیدتر شده و وزیر خارجه آمریکا نیز در نشست خبری اخیر خود تهدید کرده که پس از به صفر رساندن صادرات نفت ایران تشدید تحریم‌ها برای کاهش 14 میلیارد دلار صادرات پتروشیمی ایران در دستور کار قرار دارد، با وجود این تهدیدها تولید سالانه 10 میلیون تن پتروشیمی در منطقه آزاد چابهار در دستور کار قرار دارد و تاکنون 18 مجوز برای راه اندازی پتروشیمی چابهار صادر شده است.

پروژه‌های خرد منطقه آزاد چابهار

یکی دیگر از راهبردهای اقتصادی منطقه آزاد چابهار استفاده از ظرفیت مشاغل خانگی و کوچک برای فقرزدایی است. حسن پرویزی سرمایه گذار پروژه پرورش شترمرغ چابهار در این باره به خبرنگار موج گفت: «یکی از راهبردهای توسعه مشاغل خرد در این منطقه اعطای تسهیلات به 5600 داوطلب در قالب تفاهم نامه ای است که منطقه آزاد با صندوق کارآفرینی منعقد کرده و به هر یک از آن‌ها 12 میلیون تومان تسهیلات داده می شود که 2 میلیون تومان باید برای ایجاد مکان نگهداری و 10 میلیون برای خرید جوجه شترمرغ است که سال نخست تنفس در پرداخت اقساط در نظر گرفته شده و مدت بازپرداخت نیز 4 ساله و بدون سودی خواهد بود.

در حال حاضر گوشت شترمرغ در سیستان بلوچستان 70 هزار تومان، در تهران 95 هزار تومان است، از این سرمایه‌گذاری در این منطقه با هدف عرضه در بازار داخلی صرفه اقتصادی مناسبی دارد.
نزدیکی منطقه آزاد چابهار به کشورهای نوظهور اقتصادی همچون هند باعث شده تا استقرار واحدهای فرآوری در این منطقه هزینه واردات برخی کالاها را در گام نخست کاهش دهد و در مرحله بعدی زمینه تولید همان محصول را در کشور فراهم کند.
احمد فرحناکی سرمایه‌گذار واحد بسته‌بندی چای در این منطقه به اهمیت این محصول در بازار داخلی و خارجی اشاره کرد و گفت: هرسال نزدیک به 4 هزار تن چای در چابهار فرآوری شده که نزدیک به 10 درصد آن به استرالیا و انگلیس صادر می شود، البته از ابتدای سال 98 با ممنوعیت صادرات چای مواجه شدیم و از طرف دیگر واردات برگ سبز چای به دلیل تحریم‌ها با مشکل مواجه شده و این مسائل روند دولت را با چالش‌های همراه کرده است و در بخش دستورالعمل ها موضوع دیگری که اقتصاد چای این منطقه را تحت تأثیر قرار داده تغییر کالاهای گروه چای است که از یک به گروه دوم منتقل شده که با هدف جلوگیری از تخصیص ارز دولتی بوده است.

از نگاه تولیدی در کشور تنها در 6 ماه امکان تولید چای وجود دارد، به همین دلیل بخشی از مواد اولیه مورد نیاز این کارخانه ها از طریق واردات تأمین می‌شود که بخش عمده‌ای از آن از هند، سریلانکا و کنیا وارد می‌شود.
همچنین حریر آرتمیس تولیدکننده مانتو است که تاکنون 800 کارگاه سوزن دوزی استان سیستان و بلوچستان را ساماندهی کرده و تاکنون توانسته اشتغال‌زایی گسترده‌ای داشته باشد، چراکه در 4 ماه از زمان راه‌اندازی تاکنون توانسته ضمن ساماندهی 1000سوزن دوز، در جذب مشتری نیز موفق عمل کند و حتی نظر برخی از سفارتخانه‌ها را جلب کرده تا بخشی از تولیدات این مجموعه را در قالب صنایع‌دستی ایران در معرض بازدید مهمانان خارجی سفارتخانه قرار دهند.
ماهوربافان بلوچ شرکت توربافی نیز از دیگر مجموعه های تازه‌ساز این منطقه است که در حال حاضر 600 تن تور با 40 نیروی کار تولید می‌کند و هدف‌گذاری آن رسیدن به 800 تن در سال است که بر اساس این برنامه افزایش نیروی انسانی و صادرات به کشورهای همسایه نیز رخ خواهد داد.
همچنین سه‌ سال پیش، سرمایه گذاری مشترک ایرانی ـ پاکستانی با دلار 3 هزار تومان برابر با 22 میلیارد تومان انجام شده است که در ماه 500 تن نایلکس تولید می کند که 98 درصد محصول خود را به افغانستان و پاکستان صادر می‌کند و در حال حاضر نیز 90 نفر اشتغال‌زایی مستقیم دارد. در واقع نزدیکی این منطقه به پاکستان باعث شده تا واحدهای تولیدی و بسته‌بندی صنایع غذایی ایجاد شود و بخشی از محصولات تولیدی به بازار همسایه صادر شود، چراکه تأمین مواد اولیه پتروشیمی برای این تولیدکننده ها در ایران بسیار راحت‌تر و به صرفه تر از پاکستان است.

چشم اندازهای منطقه آزاد چابهار

عبدالرحیم کردی مدیرعامل منطقه آزاد چابهار معتقد است که شرکت‌های بزرگ اروپایی تمایل زیادی به سرمایه‌گذاری در این منطقه دارند، زیرا ایجاد واحد تولیدی در منطقه چابهار به دلیل اینکه فاصله ای بهینه ای با بازارهای بزرگ همچون افغانستان، خاور نزدیک و آفریقا دارد و از مسائل چالشی خلیج‌فارس به دور است سرمایه‌گذاران را با ریسک کمتری روبرو می‌کند، از طرفی چین در رقابت با هند به‌تازگی پروژه 46 میلیارد دلاری در گوادر پاکستان آغاز کرده است، از این رو مسیر توسعه در این منطقه بسیار کوتاه تر خواهد بود و از آنجایی که رییس‌جمهور نیز در سال های اخیر بر توسعه چابهار تأکید کرده است با تکیه بر مزیت انرژی در داخل و وجود محصولات خام کشاورزی در دو همسایه بزرگمان بستر فرآوری محصولات کشاورزی فراهم است؛ به همین دلیل ایجاد واحدهای فرآوری برنج و روغن در این منطقه دنبال شده و امروز می‌بینیم که بخش عمده برنج مصرفی کشور از طریق چابهار تأمین می‌شود.

پیش از اجرای طرح توسعه مکران فعالیت‌های اقتصادی در چابهار نیازمند 270 گام فرایندی بود که با اصلاحات به 130 و درنهایت به چند فرآیند رسیده است، هرچند برخی بخش‌نامه‌ها هنوز نیز اثرات بازدارنده‌ای برای بخش تولید ایجاد کرده‌اند، که باعث شده 450 مجوز پروژه در این منطقه فعال شود، در همین بستر میزان تولید حدود 50 میلیارد تومان در سال 93 به 1083 میلیارد تومان در پایان سال 96رسیده که رشدی بیش از 20 برابر است. همچنین از سال 95 تا 97 برای بیش از 9 هزار هکتار طرح تفصیلی تهیه‌شده و همین اقدامات باعث شده تا در سال‌های اخیر 170 میلیارد تومان پروژه در این منطقه انجام شود.
ترانزیت مأموریت اصلی منطقه آزاد چابهار است،اما در حال حاضر جاده چابهار 2 میلیون ظرفیت حمل بار دارد و افتتاح راه‌آهن نیز نزدیک به 1.5 میلیون تن دیگر به ظرفیت حمل‌ونقل این منطقه اضافه خواهد کرد، ازاین‌رو توجه به استقرار بندر و ترانزیت دریایی باید جدی گرفته شود.

هرچند در شرایط کنونی نیز از فرودگاه نظامی استفاده می‌کند و در حمل‌ونقل هوایی نیز با مشکلاتی روبرو است که مدیران منطقه آزاد برای رفع موقت این مشکل ساختن دو ترمینال موقتی به ظرفیت یک میلیون مسافر در 35 کیلومتری منطقه آزاد را در دستور کار قرار داده‌اند و وزیر راه و شهرسازی نیز برای ساختن فرودگاه جدید اختیارات لازم را تفویض کرده است. در حال حاضر محدوده 2 هزار هکتاری برای فرودگاه در نظر گرفته شده که الان خارج از محدوده منطقه آزاد است و بخشی از آن مشکل حریم روستایی دارد که آخرین جلسه شورای عالی منطقه آزاد در پایان سال 97 مصوب شده که محدوده منطقه آزاد گسترش یابد و دو بندر شهید بهشتی و شهید کلانتری به آن الحاق شود.

از این رو با توجه به این مصوبه مسئولان امیدوارند ساخت فرودگاه جدید تسریع شود، زیرا این توسعه باعث می شود وسعت منطقه آزاد چابهار به بیش از 60 هزار هکتار برسد و فرودگاه جدید در دل این منطقه قرار می گیرد.

منبع: موج
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های رنو در بازار امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

سامانه اس-۵۰۰ روسیه؛ قاتل موشک‌های بالستیک

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ دلبری آزاده صمدی برای هومن سیدی دوباره پربازدید شد

قیمت انواع لپ تاپ دل امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ صادق زیبا کلام به سرطان مبتلا شد

عکس/ واکنش عباس عبدی به سخنان سعید جلیلی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تصاویری جالب از نانسی عجرم؛ محبوب‌ترین خواننده زنِ جهان عرب

عکس/شوخی کمند امیرسلیمانی با عروس جدید خانواده

عکس/ تفاوت دانشگاه در حضور جلیلی و پزشکیان

مراسم سالگرد ازدواج شاهرخ استخری و همسرش + عکس

کشور‌های کلیددار کلاهک‌های هسته‌ای؛ چرا برای زرادخانه هسته‌ای این قدر هزینه می‌شود؟

برادر بزرگ‌تر هونگچی به ایران می آید + عکس

دلار مشکل‌گشا؛ نقش نرخ‌های ارز در سیاست‌گذاری‌های اقتصادی و صنعتی

مصاحبه با عادل فردوسی‌پور کار دست جاودانی داد

پرسپولیس پدیده تیم ملی را نمی‌خواهد!

رامین رضاییان استقلالی می شود؟

عکس جالب که از هوتن شکیبا شکار شد

توضیحات پلیس درباره حادثه حمله یک افغانستانی در جوادیه

رمزگشایی از نزدیکی تهران_پکن؛ ایران از اهرم‌های چین برای دور زدن آمریکا در خاورمیانه

طرح های تازه تهران و مسکو در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی

سیگنال جدید دلار به بازار خودرو

نقشه عجیب مشاور سابق احمدی‌نژاد برای قالیباف و پزشکیان

فیلم/حساب پزشکیان و فرزندانش پاک است

قیمت بستنی نجومی شد

ازدواج نیما شعبان‌نژاد با بازیگر مشهور سینما جنجالی شد + عکس

عکس/ پشت پرده عدم حمایت نامزد‌های انتخابات از گشت ارشاد

عکس/ کنایه به سعید جلیلی با هشتگ عمق راهبردی

عکس قدیمی از رهبر انقلاب در لباس احرام

فیلم/ صحبت‌های جنجالی دختر پزشکیان در صداوسیما

دوازده بازیکن استقلال رفتنی شدند!

عکس/ خانه رویایی مهدی طارمی در میلان

فیلم/حمید نوری در هیات منصور ارضی چه می کند؟

راز بزرگ یحیی گل‌محمدی چیست؟

دیوار امنیتی ایران و ترکیه

کی روش سرمربی پرسپولیس می‌شود؟

عکس/مخبر در خانه حمید نوری دیده شد

گمانه‌زنی درباره حضور یک هافبک در پرسپولیس

عکس/چرا هیچ نامزدی گشت ارشاد را گردن نمی‌گیرد؟

اینفوگرافی/نامزد‌ها درباره ۲۴ مسأله مهم جامعه چه دیدگاهی دارند؟

آیت الله مکارم شیرازی از بیمارستان به خانه برگشت

فیلم/جاده چالوس بازگشایی شد

هشدار انتخاباتی غیرمستقیم علم الهدی به پزشکیان

عکس/نماز عید سعید قربان در حرم حضرت فاطمه معصومه(س)

فیلم/ انتشار قسمت سانسور شده مستند پورمحمدی

هشدار صدا و سیما به نامزد‌های انتخابات درباره مناظره

امکان جریمه مالکان و مشاوران املاک برای یک نکته خاص

فیلم/وقتی اوباما به داد جو بایدن رسید

اظهارات قاضی‌زاده هاشمی درباره تولید مسکن، کلی‌گویی است

پیش بینی قیمت دلار تا زمان انتخابات

عکس/پزشکیان پاسخ منصور ارضی را داد

مناظره‌ها از امروز آغاز می‌شود+ جزئیات

فیلم/ پاسخ مجهول سعید جلیلی به مساله چاپ پول

وضعیت معافیت مالیاتی واردات طلا + سند

دامنه نوسان بعد از انتخابات تغییر می‌یابد

وعده توزیع گوشت در خانه مردم تحقیرآمیز است!

مشخصات تانک اصلی نبرد ذوالفقار ۳ ایران