غلامی گفت: در شهرهای پرند و پردیس حدود ۱۲۰ هزار واحد مسکن مهر تکمیل نشده یا تحویل داده نشده وجود دارد که اگر به بازار عرضه شود میتواند تا حدودی از تلاطمات بازار مسکن بکاهد.
مینا علیزاده، اقتصاد24- بازار مسکن مثل سایر بازارها، این روزها حال و روز خوشی ندارد و هر روز نسخهای برای آن تجویز میشود؛ از مالیات بر عایدی سرمایه گرفته تا افزایش تولید مسکن و اعمال سیاستهای تشویقی برای ساخت مسکن. مبلغ تسهیلات مسکن نیز تکان نخورده و اگر هم تکانی بخورد تکافوی گرانی سرسامآور مسکن نخواهد بود و کسی را قدرت خرید مسکن نیست به خصوص مسکن اولیها.
اما راهکار رونق و ثبات در بازار مسکن چیست تا هم سازنده بتواند واحدهای خود را به فروش برساند و هم متقاضی از پس هزینههای آن برآید؟ مهدی غلامی کارشناس بازار مسکن در این خصوص به خبرنگار اقتصاد24 گفت: برای کنترل قیمتها دو نوع راهکار بلند مدت و کوتاه مدت وجود دارد؛ در مورد راهکارهای بلندمدت باید عرضه مسکن را در بازار افزایش دهیم، زیرا در سالهای اخیر با توجه به رکودی که وجود داشته است تعداد واحدهای عرضه شده خیلی کم بود که باعث افزایش قیمتها شده است. این خلا باید جبران شود تا عرضه، پاسخگوی تقاضای بازار باشد. سال گذشته با توجه به رکودی که اتفاق افتاد تعداد واحدهایی که تولید و به بازار عرضه شد نسبت به نیاز و تقاضای بازار چشمگیر نبود. یک میلیون و 500 هزار مسکن نیاز بازار اصلی تشخیص داده شد که برای رفع این نیاز تنها ۳۵۰ هزار واحد در کل کشور ساخته شده است.
وی افزود: مورد دیگری که در مورد افزایش قیمت مسکن وجود دارد مسئله سوداگری است. اکنون طرح مالیات بر خانههای خالی در کشور اجرا نمیشود و به همین دلیل با افزایش غیرواقعی قیمتها مواجه هستیم؛ اگر حل این دو مورد گفته شده به عنوان راهحل بلندمدت به کار گرفته شود با کنترل قیمتها مواجه خواهیم شد.
غلامی در خصوص راهحلی کوتاه مدت برای کنترل قیمتها گفت: در شهرهای پرند و پردیس حدود ۱۲۰ هزار واحد مسکن مهر تکمیل نشده یا تحویل داده نشده وجود دارد که اگر به بازار عرضه شود میتواند تا حدودی از تلاطمات بازار مسکن بکاهد.
این کارشناس مسکن افزود: اگر مترو به پردیس، پرند و هشتگرد کشیده شود شهروندانی که در تهران ساکن هستند به اختیار خود نه با اجبار ناشی از عدم توانایی پرداخت اجاره که اکنون وجود دارد میتوانند به این شهرها مهاجرت کرده و به راحتی با قطارهای درون شهری به محل کار خود رفت و آمد کنند.
غلامی در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به بازار اجاره بهای مسکن، درباره دخالت دولت در این حوزه با اشاره به اینکه قانون حمایت از مستاجر باید به نحوی باشد که حقوق مالکان را تضعیف نکند گفت: باید سیاستهای تشویقی اتخاذ شود تا مالکان را مجاب کند که قراردادهای اجاره بلند مدت با مستأجرین منعقد کنند، به طور مثال میتوان برای مالکین خانههای تازه ساخت این سیاست تشویقی را در نظر گرفت که اگر قراردادهای اجاره بالای دو سال منعقد کنند از اولین مالیات نقل و انتقال معاف شوند.
وی افزود: این سیاستها یا به طور کلی سیاست های تشویقی اگر به طور جدی دنبال شود میتوانند آرامش خاطر مستاجرین را فراهم کنند و از طرفی به مالک ضرری وارد نخواهد شد. اگر قوانینی در حمایت از مستاجر وضع شود که مالک را تحت فشار قرار دهد مالکین از عرضه واحدهای خود خودداری می کنند یا به سمت عقد قراردادهای سوری میروند که این موضوع خود باعث افزایش قیمتها خواهد شد.