تاریخ انتشار: ۰۹:۴۳ - ۲۴ مرداد ۱۴۰۳

قانونی مغایر قانون اساسی؛ واکاوی قانون «نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» و بحران‌های قوه‌مجریه

پوررضائی، پژوهشگر حقوق عمومی می گوید: این قانون هم مغایر قانون اساسی است و هم با بی‌اعتمادی به قوه مجریه نوشته شده است

قانونی مغایر قانون اساسی

اقتصاد۲۴-اصل ۱۲۴ قانون اساسی تاکید کرده که رئیس جمهوری می‌تواند برای انجام وظایف قانونی خود، معاونانی داشته باشد. این اصل تحدیدی برای تعداد معاونان و حوزه فعالیت آنان ایجاد نکرده، اما «قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس»، در مواد ۲ و ۴ خود، عملا به این اصل قانون اساسی، تبصره‌ای جدید الحاق کرده است.

قصه یک قانون

اسفند سال ۹۲ و چند ماه بعد از انتخاب حسن روحانی به رئیس‌جمهوری، جمعی از نمایندگان عضو و نزدیک به جبهه پایداری مجلس نهم، از طرحی یک فوریتی برای «الحاق یک تبصره به ماده ۵ قانون گزینش معلمان و کارکنان آموزش و پرورش» رونمایی کردند. این طرح پس از آن تهیه شده بود که نمایندگانی، چون جواد کریمی قدوسی، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی و محمود نبویان به کابینه روحانی و منصوبان او نقد داشتند. بنابر این طرح، «کلیه دستگاه‌های اجرایی» موظف بودند برای «انتصاب اشخاص به مشاغل حساس» از «وزارت اطلاعات استعلام کرده» و این استعلام را در انتصاب فرد «اعمال کنند.» این طرح، ۲ سال بعد، با تغییر عنوان به «نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» با یک فوریت در صحن علنی تصویب و در اسفند ۹۴ راهی شورای نگهبان شد.

شورای نگهبان مصوبه مجلس را مغایر اصول متعدد قانون اساسی دانست و برگشت زد. این طرح مجددا در سال‌های ۹۵، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با تصویب در مجلس راهی شورای نگهبان شد، اما بازهم رد شد و برگشت خورد. سرانجام ۱۰ مهر ۱۴۰۱ با همکاری دولت ابراهیم رئیسی و مجلس محمدباقر قالیباف، این طرح مجددا در مجلس تصویب و راهی شورای نگهبان شد. ۱۰ روز بعد، شورای نگهبان سرانجام این طرح را تایید کرد تا قانونی تحت عنوان «نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل خاص» در ۵ ماده و ۱۱ تبصره به جمع قوانین جمهوری اسلامی اضافه شود، آن هم درست در شرایطی که افکار عمومی ایران، درگیر اعتراضات ۱۴۰۱ بود و فرصت موضع گیری درباره این قانون را نداشت.

نقض اصل شخصی بودن مجازات‌ها

بند (الف) ماده ۲ قانون «نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس»، افرادی که «خود، فرزندان یا همسرشان تابعیت مضاعف دارند» را از انتصاب به عنوان مشاور و معاون رئیس‌جمهوری، معاون و مشاور وزیر، سفیر، مدیر کل و... منع کرده است. محمود پوررضائی فشخامی، دانشجوی دکتری حقوق عمومی در گفتگو با «شبکه شرق» درباره این بند می‌گوید: «این بند در مصوبات مجلس در سال‌های ۹۴، ۹۵ و ۱۴۰۱ به شکل کنونی وجود نداشت و فقط شامل خود فرد می‌شد، اما در آخرین تصویب پارلمان در مهرماه ۱۴۰۱ به مصوبه افزوده و خانواده مقامات نیز شامل آن شد. از منظر حقوقی، معنای این مصوبه آن است که همسر و فرزندان یک فرد می‌توانند کاری کنند که او از تصدی یک منصب محروم شود. حال آنکه این پرسش مطرح است که مگر یک فرد می‌تواند برای همسر و فرزندان بالغ و عاقل خود تعیین تکلیف کند که بعد به دلیل کسب تابعیت مضاعف آنها، او را از تصدی برخی مناصب منع کنیم.

«تابعیت مضاعف»؛ نداریم، اما داریم!

قانون «نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» در تبصره بند (الف) ماده ۲ خود، به مواد ۹۸۹ قانون مدنی ارجاع داده است که این ماده به عدم به‌رسمیت‌شناسی مقوله تابعیت مضاعف در جمهوری اسلامی اشاره دارد. پوررضائی این نحو قانون‌نویسی را ایجاد تناقض در نظام حقوقی توصیف کرده و به «شبکه شرق» می‌گوید: «این قانون رسما در ماده ۲ خود، موضوع تابعیت مضاعف را به رسمیت شناخته و برآن اثر حقوقی وارد آورده است، اما از سوی دیگر، به موادی ارجاع داده که موضوع تابعیت مضاعف را به رسمیت نشناخته است. از قرار معلوم برخی قانونگذاران تصور می‌کنند با روی کاغذ آوردن یک متن، می‌توانند به نظام حقوقی هر طور که دلشان بخواهد شکل بدهند.»


بیشتر بخوانید:آقای رئیس جمهور اصول اقتصادی قانون اساسی هم نیاز به بازنگری دارد!/ هادی حق‌شناس: شرایط اقتصادی نسبت به سال ۵۸ تفاوت‌های بسیاری کرده است


تحدید اختیار رئیس دولت

اصل ۱۲۴ قانون اساسی تاکید کرده که رئیس جمهوری می‌تواند برای انجام وظایف قانونی خود، معاونانی داشته باشد. این اصل تحدیدی برای تعداد معاونان و حوزه فعالیت آنان ایجاد نکرده، اما «قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس»، در مواد ۲ و ۴ خود، عملا به این اصل قانون اساسی، تبصره‌ای جدید الحاق کرده است. پوررضایی، در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با «شبکه شرق» با تایید این موضوع می‌گوید: «ماده ۴ این قانون با برشماری افراد مشمول این قانون، نهاد‌های زیر نظر مقام رهبری و منصوبان مستقیم او، همچنین سمت‌هایی که در قانون اساسی برای انتصاب آنان تشریفات خاصی در نظر گرفته شده را مستثنا کرده است، اما توجهی به تشریفات یادشده در اصول ۱۲۴، ۱۲۶ و ۱۲۸ قانون اساسی نداشته است.»

نقض اصل ۱۲۴ قانون اساسی

پوررضایی، پژوهشگر حقوق عمومی، با بیان اینکه استثنای مربوط به انتصابات دارای تشریفات خاص در قانون اساسی با ایراد شورای نگهبان به قانون اضافه شده است، در ادامه گفت‌وگوی خود با «شبکه شرق» می‌گوید: «شورای نگهبان در تاریخ ۱۷ اسفند ۹۴ تاکید می‌کند که شمول این قانون درباره اشخاصی که قانون اساسی برای انتصاب آن‌ها تشریفات خاصی مقرر کرده با قانون اساسی مغایرت دارد و به همین دلیل هم نمایندگان با افزودن این بند، تلاش می‌کنند ایراد یادشده را برطرف کنند، اما همین امر موجب ایجاد تناقض در آن شده است. اگر قرار بر آن بوده که افرادی که انتصاب آنان دارای تشریفات خاص در قانون اساسی است، از این قانون مستثناء شوند، چرا به تشریفات یاد شده در اصل ۱۲۴ قانون اساسی برای انتصاب معاونان رئیس جمهوری یا تشریفات اصل ۱۲۶ برای انتصاب رئیس سازمان برنامه و بودجه و رئیس سازمان اداری و استخدامی توجه نشده است و آنان مشمول این قانون شده‌اند؟ این موارد با همان استدلال شورای نگهبان، قطعاً نقض اصول یادشده است.»


بیشتر بخوانید:واگذاری اقتصاد به مردم در هزارتوی حرف/ آقای وزیر شما چرا دیگر شعار می‌دهید؟!


نقض اصل ۱۲۸ قانون اساسی

پوررضائی با بیان اینکه «ممکن است در پاسخ به پرسش مطروحه، بگویند منظور از تشریفات آن است که شیوه انتصاب در قانون اساسی دومرحله‌ای باشد، همچون رئیس دیوان عالی کشور و دادستان کل کشور یا حقوقدانان شورای نگهبان. در پاسخ به این موضوع، باید گفت که اگر چنین است، چرا سفرا هم مشمول این قانون شده‌اند؟ براساس اصل ۱۲۸ قانون اساسی، شیوه انتخاب سفرا هم دو مرحله‌ای است و آنان با به پیشنهاد وزیر امور خارجه و تصویب رئیس‌جمهوری منصوب خواهند شد. بدین ترتیب مشخصا قانون یادشده با اصول ۱۲۴، ۱۲۶ و ۱۲۸ قانون اساسی در تضاد است.»

کم‌دقتی در نگارش یک ماده

جالب آنکه ماده ۴ قانون «نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» در حالی «هم‌طرازان» معاونان و مشاوران رئیس جمهوری را مشمول این قانون دانسته که بنا بر ماده ۷۱ قانون خدمات مدیریت کشوری، معاونان رئیس‌جمهوری با وزرا و نمایندگان مجلس هم‌طراز محسوب می‌شوند. این یعنی وزرا و نمایندگان مجلس هم مشمول این قانون محسوب خواهند شد، اما این ماده عملا آنان را از شمول خود مستثناء کرده است. اقدامی که پوررضائی، دانشجوی دکتری حقوق عمومی آن را «تناقضی دیگر» در ماده ۴ قانون یاد‌شده توصیف می‌کند.

قانون‌نویسی با چاشنی بی‌اعتمادی به دولت!

پوررضائی در بخش پایانی گفت‌وگوی خود با «شبکه شرق»، تاکید می‌کند که «قانون نحوه انتصاب اشغال در مشاغل حساس» با «بی اعتمادی به وزارت اطلاعات و قوه مجریه نوشته شده است.» او در تشریح دیدگاه خود می‌گوید: «در اولین نسخه این قانون که سال ۹۴ به تصویب مجلس رسید، وزارت اطلاعات تنها مرجع استعلامات اعلام شده بود، اما شورای نگهبان، اعلام نظر این نهاد درباره کارکنان دیگر دستگاه‌ها را تداخل در امور قوای دیگر تلقی کرد. جالب است که این ایراد پس از اضافه شدن اطلاعات سپاه و قوه قضائیه به مراجع استعلام برطرف شد. جالب‌تر آنکه در متن قانون تاکید شد که برای کارکنان قوه قضائیه، اعم از قضائی و اداری، اعلام نظر حفاظت اطلاعات قوه قضائیه کافیست، اما برای کارمندان قوه مجریه، هر ۳ نهاد قوه قضائیه، وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه باید اعلام نظر کنند. این موضوع به‌خوبی نشان‌دهنده نوعی بدبینی نگارندگان این قانون به نهاد امنیتی و اطلاعاتی ذیل قوه مجری، یعنی وزارت اطلاعات است.»

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل ورزشی رویا جاوید در دل طبیعت

عکس/ تعلیق صدور پاسپورت برای جنسیت‌ X در آمریکا

عکس/ نمایی عجیب از تونل کندوان در جاده چالوس ۶۴ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده الیزابت سریال پایتخت از ۵ تا ۳۱ سالگی

عکس/ دستیاران کارتال در پرسپولیس

شور و حال برداشت گل نرگس در روستای شیرآباد گلستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهترین روش‌های درمان شوره سر

افزایش مستمر اعتماد سرمایه‌گذاران به نماد فملی

با جاذبه‌های گردشگری کاخ سعدآباد آشنا شوید

عکس/ اتوبوس دو طبقه ۵۵ سال پیش در ناصرخسرو

عکس/ استوری ژیلا صادقی از تمجید اغراق‌آمیز هوادارش

علائم سرطان مغز استخوان چیست؟

فیلم/ بزم فلامینگو‌ها در بهشت پرندگان

حمله عجیب عارف به حسن روحانی

فیلم/ رو در رو کردن طراح قانون حجاب و عفاف با یک خانم

فیلم/ گل اول پرسپولیس به تراکتور توسط سروش رفیعی

فیلم/ خوش‌آمدگویی خیابانی به اسماعیل کارتال حین گزارش

مهاجران افغان و حقابه ایران از محورهای رایزنی عراقچی با مقام طالبان

قیمت میوه در میادین تره بار + حدول

فیلم/ ترامپ: آمریکا در آینده کشور بزرگ‌تری می‌شود

قیمت خودرو‌های شرکت کیا + جدول

فیلم/ حمله نماینده پایداری: آقای ظریف! تو غلط کردی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ مقایسه تهران و دوحه قطر پس از گذشت ۵۰ سال

فیلم/ میزبانی تالاب هورالعظیم از پرندگان مهاجر

فیلم/ نماز خواندن ابراهیم کارتال در نمازخانۀ آزادی

عکس/ ژست جالب ناصرالدین شاه ۱۳۴ سال پیش بعد از شکار قوچ

معمای بازگشت ب. ز به صنعت بانکداری و هواپیمایی و اقتصاد ایران؛ سکوت ادامه دار دستگاه قضایی درباره بابک زنجانی!

چنگیز خان مغول کیست و چرا به ایران حمله کرد؟

عکس/ استایل بامزه رضا بیک ایمانوردی و پروین سلیمانی در فیلم کج کلاه خان

فیلم/ تشویق علیرضا بیرانوند توسط هواداران تراکتور

واردات لوازم خانگی به ایران آزاد می‌شود؟ + جزییات

عکس/ ترکیب پرسپولیس برابر تراکتور

عکس/ چهره جذاب و دیدنی دیا میرزا هم بازی گلزار در سلام بمبئی

جزئیات تازه از نحوه ترور قاضی مقیسه و رازینی

حمله شدیداللحن و فحاشی نماینده پایداری به ظریف

عکس/ ورودی اصلی سفارت بریتانیا در خیابان فردوسی ۸۸ سال پیش

فیلم/ رسایی باز هم به دولت و ظریف حمله کرد

جزئیات وحشتناک از قتل یک دختر نوجوان توسط پدرش در پیرانشهر

عکس/ نمایی از جاده هراز به سمت آمل ۴۹ سال پیش

معرفی هلیکوپتر بل ۵۰۵ جت رنجر ایکس

اعتصاب کارکنان مک دونالد در یونان

عکس/ استایل خاص حامد بهداد در کیش با عینک لاکچری

عکس/ بافت تاریخی اطراف میدان نقش‌جهان اصفهان از فراز آسمان

فیلم/ ادعاهای عجیب در تجمع خودسرها علیه ظریف

تصمیم ناگهانی دولت برای احمد دنیامالی وزیر ورزش

قیمت سکه از ۶۱ میلیون تومان هم گذر کرد

عکس/ چهره خاص سپیده و ناصر ملک مطیعی ۵۳ سال پیش در فیلم پهلوان مفرد

دستور قالیباف برای کنترل قیمت دلار

عکس/ استایل اروپایی بهاره رهنما کنار برج ایفل

لینک نتایج قرعه کشی ایران خودرو اعلام شد+ جزئیات

حضور هلدینگ خلیج‌فارس در کیش اکسپو، فرصت تعامل را در اختیار بنگاه‌های کوچک اقتصادی قرار داد

هلدینگ خلیج‌فارس می‌تواند در ارتقای رقابت‌پذیری صنعتی کشور تأثیرگذار باشد

عکس/ قاب احساسی نصرالله رادش و همسرش با لباس یک شکل

افزایش آمار سرطان در ایران در بین دهه شصتی‌ها