تاریخ انتشار: ۱۱:۲۸ - ۱۸ آبان ۱۳۹۸

آدرس: بن‌بست رکود مسکن!

سجاد خداکرمی *
سجاد خداکرمی
رکود و نابسامانی در قریب به‌اتفاق حوزه‌های اقتصاد ایران دامن بخش‌های گوناگون اقتصاد کشور را گرفته است اما این دامن‌گیری در حوزه مسکن تفاوت عمده‌ای دارد و آن‌هم این است که هر بلایی به سر اقتصاد و بازار مسکن بیاید نتایج نامناسب آن برای این حوزه طی مدت طولانی‌تری حتی تا چند سال ادامه خواهد داشت. روندی که بیش از چندین ماه است علائم ناخوش آن در سراسر کشور به‌خصوص پایتخت هویدا شده و هرکه از دید خود عنوانی برای آن می‌گذارد، از رکود مسکن تا جیب خالی برای خانه‌دار شدن یا هر عنوان دیگری که سهم بخش عمده‌ای از 6 میلیون اجاره‌نشین تهرانی از آن اگر شانس بیاورند و مجبور به مهاجرت از پایتخت به حاشیه یا دیگر شهرها نشوند، تنها حسرت و نظاره است و دیگر هیچ، بماند حکایت دیگر شهرهای این دیار!

البته چندی است با تحرکاتی در این حوزه برخی معتقد به نقض این سخن هستند و گواه آن را کاهش نسبی قیمت و افزایش 21 درصدی معاملات خریدوفروش مسکن شهر تهران در مهرماه به نسبت شهریورماه می‌دانند اما همین طیف نیز کاهش 63 درصدی معاملات خریدوفروش مسکن شهر تهران در مهرماه امسال به نسبت مهرماه سال گذشته را نمی‌توانند نادیده بگیرند و این روند کاهش نسبی قیمت‌ها یا به تعبیر درست‌تر شکستن حباب قیمت‌ها را اگر گواهی برای خروج از رکود مسکن بدانیم کم‌تر آگاهی است بپذیرد قیمت مسکن در پایتخت به آنجا خواهد رسید که کاهش 40 درصدی معاملات تا به اینجای سال به نسبت سال گذشته را به این زودی‌ها جبران کند و توان ناتوان مردم طبقه متوسط و طبقه ضعیف اقتصادی برای از پس برآمدن آن کفاف دهد و حکایت شیرین پس زدن رکود از دامن مسکن در بزرگ‌ترین کلان‌شهر کشور را به این زودی‌ها طنین‌انداز کند.

ردپای دماسنج وضعیت مسکن را می‌توان در سخنان حدوداً دو هفته گذشته نایب‌رییس اتحادیه املاک تهران یافت. حسام عقبایی در سخنانی ضمن اشاره به خروج ۷۰ درصد تقاضای سرمایه‌ای از بازار مسکن یکی از دلایل کاهش ۳۰ درصدی قیمت مسکن را ظرفیت بسیار پایین خریداران اعلام کرد و اظهار کرد: ‌» رکود حاکم بر بازار مسکن باعث شده تا تقاضاهای سرمایه‌ای از این بخش خارج شود.» او همچنین ادامه داد: «تا پیش از ورود بازار مسکن به دوره رکود غیرتورمی، 80 درصد تقاضاها در این بخش سرمایه‌ای و فقط 20 درصد مصرفی بود.» نایب‌رییس اتحادیه املاک تهران همچنین اظهار کرد: «البته از 20 درصد تقاضای مصرفی نیز هم‌اکنون حدود 12 درصد به‌واسطه گرانی‌های یک سال اخیر، قدرت خرید در بازار مسکن را ندارند‌. همچنین یکی از دلایل کاهش 30 تا 40 درصد قیمت مسکن طی ماه‌های اخیر، ظرفیت بسیار پایین خریداران بوده است.» این مقام مسئول در اتحادیه املاک تهران همچنین یک هفته بعدازاین سخنان در تحلیلی راجع به ادامه روند بازار در پاییز و زمستان سال جاری گفت: « در ماه‌های باقیمانده از پاییز و سه ماه زمستان نیز همچنان شاهد رکود عمیقی بر بازار و قیمت مسکن خواهیم بود و روند تبدیل رکود تورمی به غیرتورمی ادامه خواهد داشت.» عقبایی بابیان این‌که معاملات مسکن نیز در مدت یادشده کم و کاهشی خواهد بود، افزود: «در خوش‌بینانه‌ترین حالت ممکن معاملات بازار مسکن در سطح فعلی باقی خواهد ماند.»

با جمع‌بندی این صحبت‌ها و کنار هم گذاشتن آن با واقعیت‌های حوزه مسکن در حال حاضر می‌توان تصویر روشنی از شرایط فعلی گرفت اما وقتی این سیگنال‌های بازار مسکن را با سیکل‌های قبلی رونق و رکود سنجش می‌شود، خبر ناخوشایندتری در پی دارد که بسیاری از کارشناسان هم آن را تا حدودی قبول دارند و آن‌هم این است که وضعیت نشان‌دهنده ورود به یک دوره رکود حداقل 3 تا 4 ساله است. اولین نشانه آن‌هم برای سال آینده در پی این خواهد بود که بخش خصوصی تا پایان سال سرمایه‌اش را از بازار مسکن خارج می‌کند و درنتیجه در سال ۹۹ به‌احتمال بسیار زیاد شاهد کاهش تعداد پروانه‌های صادره و رکود بیشتر در تولید و عرضه مسکن خواهیم بود که موید رکود بازار در دو سال بعدی نیز هست. همچنین با تمام آنکه دولت کلنگ ساخت 4 هزار واحد مسکونی را برای توسعه تولید در این بخش آهسته آهسته دارد زمین می‌زند نیز به آن سبب که این واحدها در خوش‌بینانه‌ترین حالت حداقل تا دو سال آینده ساخته و تحویل نخواهند شد، از این زاویه نیز نباید امید تغییر مثبتی هرچند کوچک در وضعیت گرفتار آمده مسکن داشت.

باید توجه داشت که در شرایط تورمی، ویژگی ذخیره ارزش و کالای سرمایه‌ای بودن مسکن اهمیت دوچندان پیدا می‌کند. در شرایط تورمی ابتدا تقاضا برای مسکن افزایش می‌یابد، در این شرایط در بازار مسکن رونق ایجاد می‌شود؛ در مرحله بعد به دلیل اینکه این افزایش، تقاضای سرمایه‌ای بوده نه مصرفی رکود در بازار مسکن ایجاد می‌شود؛ چراکه افراد ترجیح می‌دهند در شرایط تورمی و عدم اطمینان اقتصادی کالاهای سرمایه‌ای خود را حفظ کنند. این یک سوی ماجراست و سوی دیگر آن نیز سقوط شدید قدرت خرید مصرف‌کنندگان با توجه به روند نزولی سبد معیشت آنان است، به همین جهت شاهد رکود منفی بی‌سابقه‌ای هستیم که این‌طور برمی‌آید موج رکودی مذکور چندین سال ادامه خواهد داشت.

متغیرهای مختلف بر بازار مسکن ازجمله سیاست‌های و مقررات اعتباری، نرخ ارز، نرخ تورم، حجم نقدینگی و انباشت خانه‌های خالی، نرخ بهره و وضعیت بازارهای موازی، درآمد نفتی و خانوار و ... بر وضعیت بازار مسکن اثرگذار هستند. در بین این‌همه تقویت تقاضا با بهبود وضعیت معیشتی و کنترل تورم ممکن خواهد بود اما در کوتاه‌مدت تسهیلات منطقی با نرخ بهره پایین هم تا حدودی راهگشا هست اما این بخش نیز آن‌طور که از مواجهه بانک‌ها و مؤسسات مالی اعتباری که خود حال‌وروز خوشی ندارند، برمی‌آید؛ کاملاً دور از دسترس است و بااین‌وجود این عوامل و مداخلات نیز نشان می‌دهند که نمی‌توانند شرایط را به نظر تغییر دهند و حتی انتظار رونق را در کوتاه‌مدت ایجاد کنند. وضعیت به نحوی در حال ادامه است که به تعبیری می‌توان گفت همه عوامل دست‌به‌دست هم داده تا شاهد قفل شدن وضعیت مسکن و بن‌بست رکودی آن باشیم.

از دیگر سو واقعیت‌ها نشان می‌دهد افت معاملات مسکن که توأم با کاهش نسبی نرخ یا شکستن حباب قیمتی شده طبیعی است و همواره تجربه نشان داده که قیمت‌ها وقتی به‌شدت افزایش یافت درصدی افت می‌کند، اما باید در نظر داشت در شرایطی که به حال افزایش عرضه مسکن بر اساس واقعیت‌های درآمدی مردم فکری نشده است، فاصله زیاد میان عرضه و تقاضای مسکن در آینده نه چندان دور این دوره رکودی مسکن را بسیار خطرناک‌تر خواهد نمود. حال این رکود دامنه‌دار و خطرناک را در کنار ساختار تشکیل‌دهنده بخش مسکن که با ۳۰۰ شغل به‌صورت مستقیم در ارتباط است و بیش از ۱۳۰۰ شغل غیرمستقیم بارونق بخش مسکن به حرکت درمی‌آید، قرار دهید و ببینید تنها از ناحیه رکود مسکن چه زیانی به اقتصاد ناخوش‌احوال فعلی کشور خواهد رسید.

* خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد24
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

عکس/ ادعای الجزیره درباره آزمایش هسته‌ای ایران

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

فیلم/ سردار قاآنی پیام داد

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ + جدول

نشست فوری نتانیاهو با وزرای کابینه رژیم صهیونیستی

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز دوشنبه ۱۶ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ مرگ دونده در ۲۶ سالگی

حادثه عجیب؛ مرگ یک شناگر در هنگام شنا

مصرف روزانه قهوه چقدر است؟

آیا نرخ بیکاری اعلامی مرکز آمار موثق است؟

تاثیر یادگیری پیانو بر پیشگیری از بیماری آلزایمر

دانلود سریال داریوش قسمت ۱۳ کامل (قسمت 13 سریال داریوش) قسمت سیزده

بهترین راهکار برای پیشگیری از سرماخوردگی

فواید شگفت انگیز پیاده روی در آب

فیلم/ شاهرخ خان با سبک و استایل خاص خودش

مدیرعامل بانک ملی ایران: یکی از مهم‌ترین اهداف برنامه‌ریزان رفاهی بانک، افزایش رفاه اجتماعی با تدوین بسته‌های کارآمد و تاثیر گذار است

سازماندهی مقبره‌الشعرا بدون آینده‌نگری

گوگل هسته‌ای می‌شود

فیلم/ پای مطهره گونه‌ای به مجلس باز شد

اینفوگرافی/ سن قانونی برای حضور کودکان در شبکه‌های اجتماعی چقدر است؟

عکس/ هریس از ترامپ پیشی گرفت

قالیباف فردا به تاجیکستان می‌رود

گام نخستِ رفع فیلترینگ، بازگشت اینترنت به وضعیت قبل از اعتراضات ۱۴۰۱ است

نسخه برقی پراید روانه بازار شد + عکس

بنیامین فرجی کیست؟/ با پدیده نوظهور تنیس روی میز کشور آشنا شوید

اینفوگرافی/ تامین‌کننده اصلی تجهیزات جنگی اسرائیل کیست؟

همه آنچه باید درباره ورزشگاه آزادی بدانیم

مرحله دوم متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴ اجرا می‌شود؟

ماجراجویی هسته‌ای تل‌آویو در تله تهران؛ جزئیات شکست عملیات محرمانه آمریکا و اسرائیل

عکس/ سحر دولتشاهی و مهرداد صدیقیان در پشت صحنه سریال داریوش

چرا قیمت دلار افزایش یافت؟

جنگنده اف ۱۶ آمریکا این امکانات را دارد + عکس

عکس/ میدان توپخانه در سال ۱۳۳۱

عکس/سرکرده داعش در عراق کشته شد

دانش‌آموزان کردستان زیر سقف‌های لرزان

تیپ پاییزی سمیرا حسن پور در کنار آتش و سیگار + عکس

سریال پایتخت ۷ چند قسمت است؟

پزشکیان پنجشنبه عازم ترکمنستان می‌شود

عکس/ اعلام رای کمیته انضباطی دربی پایتخت

عکس/ درخواست فعال رسانه‌ای درباره توقف طرح پیامک و توقیف خودرو برای حجاب

ادامه فاجعه مسمومیت الکلی در مازندران

فیلم/اصابت موشک های حزب الله به حیفا

فیلم/حضور گوهر خیراندیش در یک فیلم کمدی

اعلام برندگان جایزه نوبل فیزیک+ عکس

پرسپولیس بی خیال علیرضا بیرانوند نمی‌شود!

فیلم/رقص کُردی ژیلا صادقی در رادیو تهران جنجالی شد!

رامین رضاییان در روز‌های تعطیلی استقلال+عکس

فیلم/ طراحی جذاب و دیدنی نیسان آریا

واکنش سردار آزمون به تاریخ‌سازی بنیامین فرجی+ عکس

هشدار به معلمان درباره سوء‌رفتار با دانش‌آموزان

عکس/ غرش شیران بر دیوارنگاره میدان ولیعصر

دستور مهم عارف درباره وضعیت حقوق بازنشستگان

فیلم/ نام فلسطین بر یک نقشه تاریخی حدود ۸۰ سال پیش

گزارش بورس امروز سه شنبه ۱۷ مهرماه ۱۴۰۳

فیلم/لحظه دیدنی پیروزی بنیامین فرجی در مسابقات تنیس روی میز

ماجرای شیوع HIV در لردگان، ۵ سال بعد از وقوع/ پشت پرده سرنگ‌های آلوده ایدز در چنارمحمودی چه بود؟