تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۰۴ شهريور ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱۰ نظر
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد:

جمعیت فقیر قطر یک ششم ایران/ مقایسه خط فقر در ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس

فقر به معنای نبود منابع کافی برای رفع نیاز‌های اساسی زندگی، غذای کافی برای خود و خانواده، سقفی بالای سر و منابعی برای تأمین هزینه‌های پوشاک، آموزش و بهداشت است. اقتصاد ۲۴ خط فقر در ایران را و کشور‌های حوزه خلیج فارس و کشور‌های توعه یافته بررسی می‌کند.

مقایسه خط فقر در ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس

اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: افرادی که در فقر زندگی می‌کنند مجبورند تصمیمات دشواری در زندگی بگیرند؛ حذف یک وعده غذایی برای پرداخت هزینه کتاب‌های درسی فرزندان، حذف برخی از هزینه‌های درمانی برای اموری همچون خورد و خوراک، استفاده از مواد غیر مغذی برای تامین پوشاک و.... ! 

در ایران شواهد آماری حاکی از افزایش فقر به ویژه بعد از سال ۹۶ بوده است. چنانکه این آمار نشان می‌دهد نرخ فقر در ایران از ابتدای دهه ۹۰ تا سال ۹۶ روند ثابتی داشته است. از سال ۹۶ این رویه تغییر کرده و نرخ فقر حدود ۱۰ واحد درصد بیشتر شده و از سطح ۲۰ درصدی به ۳۰ درصد صعود کرده است. افزایش ۱۰ واحد درصدی نرخ فقر در ایران به معنای اضافه شدن ۸ میلیون نفر به تعداد فقرا است؛ به عبارت دیگر، بعد از سال ۹۶ حدود ۵۰ درصد نسبت به گذشته به جمعیت فقرای کشور اضافه شده است که این وضعیت آژیر هشدار «فقر در ایران» را روشن کرده است. در این مطلب سعی می‌کنیم نرخ فقر در ایران و کشورهای دیگر از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس را مقایسه کنیم. 

خط فقر چیست؟

فقر به معنای نبود منابع کافی برای رفع نیازهای اساسی زندگی، غذای کافی برای خود و خانواده، سقفی بالای سر و منابعی برای تأمین هزینه‌های پوشاک، آموزش و بهداشت است. با اینحال فقر یک مفهوم نسبی است که برای توصیف افرادی در جامعه به کار می‌رود که نمی‌توانند در فعالیت‌هایی شرکت کنند که اکثر مردم آنها را بدیهی می‌دانند. 

به گزارش اقتصاد۲۴ ، خط فقر بین‌المللی یک آستانه است که در واقع کسب درآمدی کمتر از آن فقر به شمار می‌رود. این آستانه با در نظر گرفتن مقدار پولی که برای تأمین نیاز‌های اساسی یک بزرگسال در هر کشور لازم است و تبدیل آن به دلار محاسبه می‌شود. اکنون خط فقر بین‌المللی ۲.۱۵ دلار به ازای هر نفر در روز است.

جمعیت زیر خط فقر در ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس

اگرچه آمار و ارقام درباره جمعیت زیر خط فقر در ایران که از سوی مراجع آماری اعلام می‌شود، با هم تفاوت دارند اما مرکز پژوهش‌های مجلس در آخرین آمار اعلامی خود درباره افزایش نرخ خط فقر در ایران ارقامی را ارائه کرده است که براساس آن این نرخ طی یک دهه از ۱۹ درصد به بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است؛ در واقع بیش از ۳۰ درصدِ جمعیت کشور زیر خط فقر هستند.

این درحالیست که براساس یک آمار درباره کشورهای عربی در سال ۲۰۲۱ نرخ‌های فقر در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بین ۰.۴ درصد (قطر) تا ۱۳.۶ درصد (عربستان سعودی) از جمعیت شهروندان این کشورها متغیر است. عمان و عربستان سعودی بالاترین نرخ‌های فقر را برای شهروندان خود دارند که به ترتیب ۱۰.۱ درصد و ۱۳.۶ درصد از جمعیت شهروندان این کشورها بوده است. بحرین با نرخ فقر ۷.۵ درصد در رتبه سوم قرار دارد. یکی از هر هفت شهروند در عربستان سعودی، یکی از هر ۱۰ شهروند در عمان و یکی از هر ۱۳ شهروند در بحرین در فقر زندگی می‌کنند. در کویت، امارات متحده عربی و قطر، نرخ‌های فقر زیر دو درصد است که وضعیت بسیار بهتری را نسبت به دیگر کشورها نشان می‌دهد. 

آنچه در این آمار مشهود است اینکه فقر در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از سال ۲۰۱۰ کاهش یافته است؛ البته به جز در بحرین و کویت. این درحالی است که نرخ فقر در ایران در سال‌های اخیر افزایش یافته است. جالب است بدانید که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ حدود ۵۲۸ هزار شهروند شورای همکاری خلیج فارس از فقر خارج شده‌اند. تنها در عربستان سعودی، فقر از ۱۸.۲ درصد در سال ۲۰۱۰ به ۱۳.۶ درصد در سال ۲۰۲۱ کاهش یافته است و ۴۸۳ هزار شهروند سعودی از فقر خارج شده‌اند. 

به هر حال کشورهای حوزه خلیج فارس اگر همچون ایران و کشورهای در حال توسعه و با نرخ فقر بالا هستند اما روند رو به کاهش فقر در این کشورها نوید رفاه بیشتری را می‌دهد اما ایران در سال‌های گذشته متاثر از سیاست‌های غلط اقتصادی و تحریم‌ها و سنگ‌اندازی بخشی از طیف های سیاسی برای شکل‌گیری توافق با آمریکا فقر روز افزون را تجربه کرده است. 

مقایسه خط فقر در ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس

خط فقر بین‌المللی چقدر است؟

به گزارش اقتصاد۲۴ ، بانک جهانی خط فقر بین‌المللی را در فواصل زمانی معین با توجه به تغییرات هزینه‌های زندگی برای نیاز‌های اساسی مانند غذا، لباس و مسکن در سراسر جهان تعیین می‌کند. در  سال ۲۰۰۵، خط فقر ۱.۲۵ دلار در روز تعیین شد. در سال ۲۰۱۱، این آستانه به ۱.۹۰ دلار در روز تغییر کرد. در سال ۲۰۲۲، تحقیقات جهانی بانک جهانی این رقم را به ۲.۱۵ دلار افزایش داد که در سال ۲۰۲۳ نیز همین مقدار باقی ماند.

خط فقر جهانی چیست؟

در ۱۰ کشور ثروتمند جهان، متوسط قدرت خرید سالانه سرانه بیش از ۱۱۰,۰۰۰ دلار است، در حالی که در ۱۰ کشور فقیرتر این رقم کمتر از ۱,۵۰۰ دلار است، رقمی که با مقایسه با خط فقر جهانی فاصله فاحشی را نشان می‌دهد.


بیشتر بخوانید: آماری تکان دهنده از خط فقر در ایران


در ایران خط فقر از سوی دستگاه آماری مشخصی ارائه نمی‌شود، عمدتاً در ایام مذاکرات مزدی، گروه کارگری شورای‌عالی کار با رقمی ارائه می‌کنند. این رقم در سال گذشته ۱۸ میلیون تومان ماهانه و امسال حدوداً ۲۵ میلیون تومان ذکر شده بود که رقم روزانه ۱۴ دلاری را برای خط فقر نشان می‌دهد. این درحالی است که دولت هیچگاه رقم فوق را قبول نداشته و ۹۴۶۶۰۰۰ تومان را به عنوان حداقل دستمزد کارگری در سال ۱۴۰۳ اعلام کرده است که معادل تقریبی رقم روزانه ۵ دلاری برای خط فقر است. 

درآمد سرانه مردم ایران و کشورهای عربی 

در میان کشورهای منطقه، قطر، امارات متحده و عربستان سعودی، دارای بیشترین درآمد سرانه هستند. قطر، ۸۲ هزار دلار و به دنبال آن امارات متحده عربی، ۵۱ هزار دلار درآمد سرانه دارد. رتبه سوم این فهرست، عربستان سعودی، هزار دلار بیشتر از تفاوت درآمد دو کشور اول، یعنی ۳۲ هزار دلار درآمد سرانه داشته است. کشورهای انتهایی این لیست، مراکش و مصر، تنها کشورهایی هستند که از ایران درآمد سرانه کمتری داشته‌اند. درآمد سرانه ایران پنج هزار دلار است. عراق با درآمد سرانه ۵۸۸۰ دلار در سال ۲۰۲۳ رتبه هفتم را کسب کرد و از لیبی، الجزایر، اردن، ایران، مراکش و مصر پیشی گرفت.

لازم به ذکر است که درآمد سرانه برابر است با تولید ناخالص داخلی (ارزش کالاها و خدمات تولید شده داخل مرزهای جغرافیایی یک کشور) تقسیم بر جمعیت. برای سنجش تولید تفکیک شده استان‌ها، می‌توان ارزش افزوده حاصل از نفت را حذف و درآمد سرانه بدون نفت را محاسبه کرد.

به گزارش اقتصاد۲۴ ، بدترین قسمت ماجرا این است که فقر اغلب احتمال ایجاد فقر بیشتر را افزایش می‌دهد. در جدیدترین نسخه از گزارش چشم‌انداز اقتصادی جهانی، صندوق بین‌المللی پول (IMF) توضیح می‌دهد که چگونه کشورهای فقیرتر ممکن است بیشتر به سمت مشکلات اقتصادی سوق پیدا کنند: «کاهش رشد به معنای بدتر شدن چشم‌اندازها و استانداردهای زندگی و کاهش جهانی فقر است. محیط با رشد پایین تثبیت شده، همراه با نرخ‌های بهره بالا، پایداری بدهی را تهدید کرده و ممکن است تنش‌های اجتماعی را دامن بزند و مانع گذار به اقتصاد سبز شود. علاوه بر این، انتظار رشد ضعیف‌تر ممکن است سرمایه‌گذاری در سرمایه و فناوری‌ها را دلسرد کند و به نوعی خود به خود تحقق یابد.»

آنچه برای کاهش فقر در کشورها اهمیت دارد، رشد اقتصادی، پایگاه درآمدی متنوع، تمرکز و هدف‌گذاری بر برنامه‌های حمایت اجتماعی و سیاست‌های تخصیص زمین و تأمین عمومی موثر هستند. این اصلاحات به جمعیت گسترده‌تری از افراد اجازه می‌دهد تا از دستاوردها و فرصت‌های اقتصادی-اجتماعی بهره‌مند شوند.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
مهدی
5
0
يکشنبه ۰۴ شهريور ۱۴۰۳
لطفا جمعیت و وابستگی قطر به آمریکا را در نظر بگیرید و بیخود ایران را با قطر مقایسه نکنید بازهم تاکید می کنم اخبار حقیقی را قطره بیانکند
ناشناس
واقعا تا امثال تو هستند مردم باید سوار لگن ویران خودرو بشن. به درایت و نگاه حاکمان نگاهی ندارید گیرتون جمعیته.
ناشناس
0
0
يکشنبه ۰۴ شهريور ۱۴۰۳
ما خوبیم
محمد63 ساله
0
4
يکشنبه ۰۴ شهريور ۱۴۰۳
سلام نمیدونم چطورروتان شده این مقاله رونوشت بازتاب میکنید ایران رابا گشورهای دیگه مقایسه نکنید بگوید ازماس که برماس باداشتن اینهمه معدن ومعادن باارزش ونفت ووووووووووغیره خجالت بکشید که چنین ایران راخاروروزبروز بطرف فقر وفقیری شتابان میبرید وباکدامین امید بایدتفتخارکنیم
علیرضا 1972
1
3
يکشنبه ۰۴ شهريور ۱۴۰۳
خر خودتی عکس 40سال پیش . گیریم درسته .که چی. .منظور
ناشناس
1
1
يکشنبه ۰۴ شهريور ۱۴۰۳
دروغه...قطر کلا300000هزار نفر جمعیت دارد که با کارگران غیر بومی به 1/5میلیون نفر می رسن...شما غیر بومی ها رو نشون دادی
ناشناس
0
1
يکشنبه ۰۴ شهريور ۱۴۰۳
کی گفته ایران فقیر داره،ایران .... زیاد داره،هرچی سرشون بیاد حقشونه
وحید
0
0
دوشنبه ۰۵ شهريور ۱۴۰۳
بیش از یک دهه از اجرای اقتصاد مقاومتی میگذرد چراباید آمار فقر افزایش یابد؟؟درطی این سالیان که سران کشور، اقتصاد مقاومتی را الگوی اقتصاد موفق اعلام کردند طبق گزارش فوق آمارفقر از۱۹ به بیش از ۳۰درصد رسیده. این جای سوال است.
رضا
0
0
سه‌شنبه ۰۶ شهريور ۱۴۰۳
ایران .همه چی داره .اگر به کشورهای دیگه کمک نکنیم .باج ندیم .با دنیا تامل داشته باشیم به همه جا میرسیم
ناشناس
0
0
سه‌شنبه ۰۶ شهريور ۱۴۰۳
متاسفم که ایرانی هستم و بااین همه منابع تا این حد مردم فقیر هستند ، واقعاً چرااا؟ به کی اعتراض کنیم ؟ چی میخوان سرمون بیارند ؟ ولی خدایی هم هست.........
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ چهره متفاوت ثریا دو سال بعد طلاق از شاه ۶۵ سال پیش در پاریس

عکس/ پوشش خاص فوزیه، اشرف پهلوی و تاج الملوک ۸۶ سال پیش در ورزشگاه امجدیه با کلاه گلدار

عکس/ رونمایی بهاره رهنما از خانه لاکچری اش با وسایل عتیقه و میلیاردی

عکس/ تیپ نوروزی فرشته حسینی با کت پلنگی و مدل موی جدید

عکس/ پوستر رسمی نمایش ملکوت ۴۹ سال پیش با بازی بهروز وثوقی و انتظامی

عکس/ تیپ ساده و شیک نازنین بیاتی در دورهمی دوستانه

عکس/ ظاهر متفاوت فردین ۷۷ سال پیش در لباس سربازی

عکس/ خیابانی در طهران و جزییات آن ۱۱۴ سال پیش

عکسی منتسب به امیرکبیر صدراعظم ناصرالدین شاه ۵۰ سال پیش در روزنامه اطلاعات

اینفوگرافی/ آمار جمعیت زندانی در کشورهای جهان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

آغاز بهار ۱۴۰۴ با بحران کاهش بارش‌ها

آینده طلا در گرو سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ

قمار بزرگ ترامپ و برگ برنده ایران

شبیخون به جیب امریکایی‌ها با جراحی اقتصادی ترامپ/ اعتراض به تعرفه‌های تازه در ۵۰ ایالت امریکا و شهر‌های بزرگ اروپا

حق با کشاورز اصفهانی است یا شهروند یزدی؟!

فیلم/ درگیری لفظی شهروند معترض روی آنتن زنده با یک روحانی

رمزگشایی از پیام سرلشکر باقری در تخت جمشید

موفقیت نه به تصادف در هاله‌ای از ابهام

خدشه بر استقلال دانشگاه با ابزار استعلام/ تداوم حضور حجاب‌بان‌ها در دانشگاه تهران

پشت پرده ریزش قیمت طلا و سکه چه بود؟

ایلان ماسک خواستار تعرفه صفر بر اروپا شد

تنش آبی روی مرز داغ بحران؛ ادامه‏‌دار شدن بحران انتقال آب بین دو استان اصفهان و یزد!

فیلم/ سیل شدید در مسیر منجیل به علی آباد

دلیل ناخرسندی پزشکیان از دبیری چه بود؟

عکس/ شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۱۷ فروردین

قیمت سکه در نقطه حساس؛ طلا در فاز اصلاح

فیلم/ آتش سوزی گسترده در انبار پارچه بازار مولوی

ارزش معاملات روزانه بورس انرژی چقدر شد؟

بازار خودرو بر سر دوراهی مونتاژ و تولید

واکنش کیهان به بیانیه مهدی کروبی

عکس/ اولین واکنش شهرام دبیری بعد از برکناری

روایت تازه عراقچی از پاسخ ایران به نامه ترامپ

اما و اگر‌های تأمین قطعات یدکی خودرو‌های وارداتی

مهم‌ترین ریسک ‏‏‏‏‏‏‏‌بازار سهام در ۱۴۰۴ چیست؟

بازار خودرو ترمز برید + جدول

تغییر حرکت سرمایه حقیقی به داد بورس تهران می‌رسد؟

جزئیات جدید از واریز مرحله دوم کالابرگ الکترونیک

زمان اعمال افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد

این افراد منتظر دریافت یارانه نقدی فروردین ماه نباشند + جزئیات

حقوق بازنشسته‌ها به تورم نزدیک می‌شود؟

آیا ترامپ رایش جدید است؟ مورخان پاسخ می‌دهند/ شباهت‌ها و تفاوت‌های قدرت گیری ترامپ و هیتلر

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

پیش بینی بورس امروز یکشنبه ۱۷ فروردین۱۴۰۴

هوای پایتخت پاک است

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۷ فروردین ۱۴۰۴/ قیمت دلار نزولی شد

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

فیلم/ چاقی لذت خوردن را کم می‌کند؟

ماکارانی آلفردو؛ ماکارانی متفاوت

چگونه از شر افکار منفی خلاص شویم؟

مزایا و معایب پاکسازی با آب‌میوه

بهبود وضعیت کبد چرب با مصرف این میوه