تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۲۳ شهريور ۱۳۹۸

حاکمیت قانون و مبارزه با فساد

دکتر عباس آخوندی*
عباس آخوندی
اقتصاد24- حاکمیت قانون و مبارزه با فساد - پرسش این است که آیا در غیاب حاکمیت قانون و امکان پذیرش منافع متعارض توسط اشخاص، مبارزه با فساد ممکن است؟ و آیا از کارآمدی لازم برخوردار است؟ دوست عزیزم آقای میرزاخانی اخیرا طی یادداشتی با عنوان «فسادزدایی با بگیر و ببند؟» ضمن تایید مجازات دست‌اندازان به بیت‌المال راهکار اصلی مبارزه با فساد را سیاست‌گذاری صحیح دانسته‌اند.

ایشان تاکید کرده‌اند که این کار بر تغییر مدیران هم اولویت دارد و البته که تحقق آن نیاز به دانش روز و تجربه‌شده بشری و پایبندی سیستم حکمرانی کشور به کاربست آن دارد.

این قلم هیچ معارضتی با گفته ایشان ندارد. لیکن، بر یک امر پیشینی تاکید می‌کند و آن حاکمیت قانون و منع پذیرش منافع متعارض است. ایشان در یادداشت‌شان به مفاهیمی چون فساد، فسادزدایی، بگیروببند، شفافیت، ریل‌گذاری صحیح، نظریه، تله ذی‌نفعان و عنوان‌هایی از این دست اشاره کرده‌اند. همه اینها عنوان‌هایی قابل تفسیر هستند و کاربست همراه با تفسیر به رای آنها نه تنها دردی از جامعه را درمان نمی‌کند که گاهی مزید بر علت هم می‌شود. تاریخ آینه‌ای است که فراوان جابه‌جایی فساد و صلاح، مفسد و مصلح، شفافیت و پنهان‌کاری، اخلاص و ریاکاری، دانش و جهل، منکر و معروف و عنوان‌های متضاد دیگر را به ما نشان می‌دهد. از این‌رو‌ است که پرداختن به این عنوان‌ها در غیاب قانون، می‌تواند به توسعه فساد و ظلم بینجامد و نه تنها مشکلی را حل نکند که عدم‌قطعیت و مخاطره‌های سیاسی ناشی از حکمرانی بد را در جامعه افزایش ‌دهد.

مخاطره یا ریسک سیاسی بنا به تعریف به مجموعه مخاطرات ناشی از تغییرهای غیرقابل پیش‌بینی در سیاست‌ها و نظام سیاست‌گذاری یک کشور اطلاق می‌شود. این مخاطرات بسته به مورد ممکن است از تصمیم‌های سیاسی نظام حکمرانی، سیستم قانون‌گذاری و دستگاه‌های تنظیم مقررات یا اثر تصمیم‌های سیاست‌گذار خارجی بر یک کشور یا کنترل‌های نظامی و خاستگاه‌هایی از این دست نشأت بگیرد. موفق‌ترین تجربه بشری در امر مدیریت و کاهش ریسک و مخاطره سیاسی تا کنون حاکمیت قانون به مثابه نهاد اصلی حکمرانی و حکومت اراده عمومی بوده‌ است. قانون نیز بنا به‌تعریف به رفتارهای پذیرفته‌شده از سوی یک جامعه، سازگار با اصول و ارزش‌های اخلاقی مردمان آن و تکرار شونده توسط همگان دلالت دارد که با طی مراحل قانون‌گذاری در دستگاه قانون‌گذاری رسمیت پیدا می‌کند. قانون، نهادی است که خلق ثروت می‌کند و مهم‌ترین ثروت، عدالت و سرمایه اجتماعی است که در پی آن سرمایه مادی خلق می‌شود.

بی‌گمان اقدام‌های اقتضایی دولت و مجلس و برخی اقدام‌های دستگاه قضایی که منجر به حاکمیت سلیقه سیاست‌مدار یا تفسیر به رای قاضی و تضعیف حاکمیت قانون می‌شود، نه تنها فساد را کاهش نمی‌دهد که مخاطره‌های عدم قطعیت و هزینه‌زا را در فضای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و در تصمیم‌های زندگی روزانه شهروندان افزایش می‌دهد. از این‌رو است که حاکمیت قانون از جمله مهم‌ترین دستاوردها و دانش بشری است که مورد پذیرش جهانی قرار گرفته‌ و بر هر امر دیگری اولویت یافته ‌است.

گزارش فسادهای بی‌سابقه‌ای که مردم ایران این روزها از طریق رسانه عمومی و شبکه‌های اجتماعی دریافت می‌کنند، همه ریشه در جانشینی حاکمیت مصلحت‌بینی سیاستمدار با حاکمیت قانون و نشستن در دو سوی میز دارد. آن روزها که بنا به مصلحت، موسسه‌های تعاونی اعتبار چون قارچ به‌ویژه در مشهد روییدند و آن روزها که نهادهای عمومی غیردولتی اعم از سازمان‌های بازنشستگی، شهرداری‌ها و نهادهای انقلابی یا موسسه‌های وابسته به نیروهای نظامی خارج از قانون تاسیس‌شان به تاسیس بانک و موسسه‌های مالی روی‌ آوردند و فراتر از آن،‌ حدهای قانونی از جمله حد قانونی نصاب مالکیت و سایر مقررات بانکی را رعایت نکردند و در عین حال مورد اعتراض نهادهای ناظر و نمایندگان مجلس قرار نگرفتند، نتیجه‌شان شکل‌گیری همین کارتل‌های مالی در ایران شد که شاید جزو نمونه‌های کم‌نظیر جهانی باشند.

بعدها هم که پس از اضافه‌برداشت‌های فراوان از بانک مرکزی با کسری روبه‌رو شدند و عدم امکان ایفای تعهدات‌شان به سبب فسادهای کلان یا سوءمدیریت آشکار شد، با انتقال مستقیم بدهی آنها به دولت و در پاره‌ای از موردها افزایش پایه پولی و تایید موضوع توسط دولت و حمایت بی‌دریغ گروهی از نمایندگان در صحن علنی مجلس و نهایتا تایید موضوع از سوی جلسه سران سه قوه هیچ کمکی به توقف چرخه فسادزا نکرد. کارشناسان مالی و حسابرسان به‌خوبی می‌دانند که بخش عمده ماجرا به‌دلیل عدم آزمون ارزیابی کیفیت دارایی موسسه‌های مالی توسط نهادهای حسابرسی مستقل و شناسایی نشدن دارایی‌های سمی و موهومی آنها و همچنین نامعین بودن میزان تسهیلات غیرجاری بانک‌ها و موسسه‌های مالی که به‌طور مرتب تجدید قرارداد شده‌اند و احتمال بازپرداخت‌شان بسیار پایین است، هنوز آشکار نشده ‌است. از این‌رو، هیچ دلیلی بر توقف سوداگری و سفته‌بازی‌های کلان در نظام پولی و بانکی کشور وجود ندارد. وقتی بدون ارزیابی کیفیت دارایی موجود و دارایی‌های بیرون برده‌شده موسسه‌های مساله‌دار و دچار کسری شده توسط حسابرسان مستقل و بدون تهیه برنامه حل‌وفصل جامع شامل نحوه جبران کسری‌ها، تعیین منبع تامین کسری‌ها و زیان و مجازاتی که مسببان باید متحمل شوند و نحوه تسهیم زیان بین ذی‌نفعان و پشتیبانی از سپرده‌گذاران خرد و نهایتا طی مراحل قانونی منظورشده در قانون پولی و بانکی کشور برای هریک از آنها، تمام بدهی‌های آنها به دولت منتقل می‌شود، آیا این به مفهوم پوشش دادن آگاهانه یا ناآگاهانه به جریان فساد نیست؟ آیا این تغییر نقش و پوستین‌وارونه پوشیدن جریان مفسدان نیست؟ آیا در جریان ناآرامی‌های مشهد جابه‌جایی نقش‌ها را ندیدیم؟ در غیاب قانون چگونه می‌توان به نتیجه مثبت مبارزه با فساد ایمان آورد؟

قدر و جایگاه پروفسور محمود آخوندی نزد استادان مسلم حقوق و امر قضا روشن است. خوب به‌خاطر دارم که از قضا روزی در محضرشان بودم، بحثی پیش آمد و ایشان جمله‌ای گفتند که در خاطرم حک شد. فرمایش ایشان نقل به مضمون این بود که در غیاب آیین دادرسی امکان قرین به صحت بودن حکم نهایی که قاضی صادر می‌کند بسیار نازل است. این جانمایه آموزه یک عمر کار یک استاد مسلم حقوق در دستگاه قضا است. طرفه آنکه جانمایه پیشنهاد رئیس پیشین دستگاه قضا برای مبارزه با فساد عدول از آیین دادرسی است. آیا قاضیان پاکدامن و پیشکسوت بر درستی چنین پیشنهادی گواهی می‌دهند؟ آیا جای تذکر قانون‌اساسی نبود؟ راستی، تجربه مجدد و مکرر راه‌های طی‌شده و تجربه‌های شکست‌خورده در این کشور حیرت‌آور است. چندی پیش در جمعی می‌گفتم اینکه جامعه‌های بشری پس از سال‌ها جنگ و خونریزی و پس از تجربه هزاران کامیابی و شکست به این نتیجه رسیده‌اند که تنها راه اصلاح جامعه‌های انسانی حاکمیت بی‌کم‌وکاست قانون ‌است، بیهوده نیست. به شرط آنکه قانون، قانون باشد و در آن، امکان‌ناپذیری پذیرش منافع متعارض توسط یک شخص اعم از حقیقی و حقوقی پیش‌بینی شده‌ باشد. من به‌شخصه پس از۴۰ سال حضور در عالم سیاست‌ورزی برایم مسجل شده‌است که هیچ خیر و صلاحی، حتی با نیت‌خیر با نقض قانون در جامعه متصور نیست. بنابراین اولین معیاری که با آن هر سیاستی را می‌توان سنجید میزان انطباق آن با قانون ‌است. بقیه معیارهای آزمون کارآمدی سیاست‌ها و اقدام‌ها، از پس از انطباق با قانون و نبود منافع متعارض می‌آیند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ سقوط سنگین قیمت دلار در راه است؟

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۹ فروردین ۱۴۰۴/ این روز‌ها طلا بخریم یا بفروشیم؟

عکس/ واکنش رشیدی کوچی به اظهارات حسین شریعتمداری

عکس/ جدول قطع برق فروردین ۱۴۰۴

عکس/ پایگاه‌های نظامی آمریکا، روسیه و چین در سطح جهان

عکس/ پوستر ملوان برای سالگرد درگذشت سیروس قایقران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ شیطنت پسر ایلان ماسک کنار ترامپ

عکس/ جمعی از فرماندهان سپاه پاسداران در کنار سید حسن نصرالله

عکس/ قاب دیده نشده از مظفرالدین شاه در کنار شاه لئوپولد دوم ۱۲۴ سال پیش در بلژیک

فیلم/ روحانی درباره مذاکره با آمریکا و پزشکیان چه گفت؟

تکانه‌های مذاکره ایران با آمریکا در بازارهای سرمایه

عکس/ سلفی نیکای سریال پایتخت با احمد مهرانفر

عکس/ زادگاه زلنسکی در سوگ قربانیان کوچک موشک روسی

گزینه‌های جانشینی همتی در وزارت اقتصاد کیستند؟

کدام کشور خاورمیانه قوی‌ترین ارز جهان را دارد؟

آغاز نشست سه‌جانبه ایران، چین و روسیه در مسکو

عکس/ مذهبی‌نشینی در بازار مسکن شمال تهران

عکس/ جدول افزایش حقوق کارمندان دولت در ۱۴۰۴

عکس/ استایل اروپایی فوزیه در کنار سگ محبوبش در کاخ چهلستون اصفهان

فیلم/ رسم غلط تیراندازی یک عروسی دیگر را هم عزا کرد

قیمت دوربین‌های عکاسی + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

عکس/ توئیت ظریف: توپ در زمین آمریکا است

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ جمجمه تیمور لنگ ۸۴ سال پیش در دست باستان شناسان روسی

ردپای پرستاران خارجی غیرمجاز در بیمارستان‌های تهران

عکس/ پوشش جالب مهمانان و عروس و داماد ۷۴ سال پیش در یک جشن عروسی گیلانی

گل فروش قاتل خیابان سبلان پای میز محاکمه

ادعای تازه درباره هویت ضاربان ۲ قاضی معروف

هوای تهران آخر هفته بارانی می‌شود

ایران و آمریکا مذاکرات هسته‌ای را آغاز می‌کنند

تغییرات قیمت دلار چه سیگنالی به بازار خودرو می‌دهد؟

معرفی کامیون چند منظوره Oribi

عکس/ عصبانیت خانواده ابراهیم رئیسی از مذاکره ایران و آمریکا

فیلم/ دیدار عراقچی با وزیر امور خارجه الجزایر

عکس/ تشییع جنازه ملکه چوسان ۱۲۹ سال پیش با اسب‌های چوبی

عکس/ ۴ بار دورخیز مذاکره ایران و آمریکا در ۴ سال اخیر

سید جلال حسینی مربی نساجی شد

دیوان عدالت اداری ایران‌خودرو را به کروز داد+ سند

عکس/ رونمایی از تیزر و پوستر رسمی سریال وحشی

واکنش مثبت بازارها به خبر آغاز مذاکرات ایران و آمریکا/ در صورت توافق یا شکست مذاکرات، قیمت دلار چقدر می‌شود؟

فیلم/ رفتار صمیمانه نوید محمدزاده و گوهر خیراندیش حسابی سوژه شد

فیلم/ سخنان ترامپ درباره مذاکره مستقیم با زیرنویس فارسی

چرا مردان ایرانی بچه نمی‌خواهند؟

تاکید دوباره عراقچی بر مذاکرات ابتدایی غیرمستقیم

خبر خوش برای صنعت پتروشیمی؛ تزریق ۲۴ همتی برای تکمیل طرح‌های هلدینگ خلیج‌ فارس/ اولین چراغ سرمایه گذاری برای تولید روشن شد

عکس/ پوشش عجیب معلمین و شاگردان یک مدرسه آمریکایی در تبریز، در اوایل دوره پهلوی

قلعه تاریخی قورتان؛ گواهی بر تاریخ دفاعی و فرهنگی اصفهان

آتش بهاری در کمین جنگل‌ها و مراتع

عکس/ ژست خاص همسر محمدعلی شاه با مو‌های فر ۱۲۴ سال پیش در کنار فرزندان اش

بازگشت آرش رضاوند به تمرینات استقلال

عکس/ شکل و شمایل دامادِ نقی معمولی با مو‌های دردلاک شده

پرسپولیس همچنان چشم‌انتظار پاسخ فیفا

فیلم/ شوخی پایتختی کاربران شبکه‌های اجتماعی با مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا

فیلم/ احساسی شدن عمو رشید در کنسرت معین

عکس/ همسر دوم رضاخان ۶۴ سال پیش در کنار فرح دیبا در حال خوردن صبحانه